Småpenger...

K

knutinh

Gjest
Morpheus skrev:
Hm, du sitter på info jeg ikke gjør Deph. Hvor mye straffetoll på varer fra EU opererer vi med pr idag?

Jeg registrerer at jeg kan kjøpe importert kjøttdeig hos REMA 1000 for 15nkr for 400g fra tid til annen, det er omtrent halve prisen som den norske... Hvordan kan dette ha seg med vår proteksjonistiske høye straffetoll på utenlanske varer?
Det finnes importkvoter, f.eks for at fastfoodbransjen skal få billig ost til pizza og burger, men som ikke medfører billigere ost på skiva.

Det finnes "freak cases" av type "straffetoll på bananer for å beskytte norsk banan-produksjon".

http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/08/03/404486.html
Ifølge tall fra Norges Bondelag er tollsatsene på svin på 363 prosent. For skinke av ulike typer gjelder andre, spesifiserte tollsatser.

Aller høyest er tollsatsene på lammekjøtt, hele 429 prosent. Kylling kaprer andreplassen, med 425 prosent.
...
Fra tid til annen har de også importert ubehandlet kjøtt i disken. Brasiliansk indrefilet ligger side om side med det norske kjøttet. Til tross for at tollsatsen for indrefilet er på 344 prosent, koster kjøttet omtrent det samme som det norske kjøttet i butikken.
...
Eksempelvis ville en kilo kylling som etter produksjon og transport til Norge koster ti kroner per kilo, koste over femti kroner etter at tollen er lagt til. Ingen av de norske matvarekjedene Dagbladet har vært i kontakt med selger importerte varer av lam eller kylling.
http://www.bt.no/innenriks/article415636.ece
Vi har verdens høyeste toll på mat

Ingen land i hele verden har høyere tollsatser på importert mat enn Norge. Det viser helt fersk statistikk fra WTO - Verdens handelsorganisasjon.

- Tollsatsene forteller at Norge er blant de land i verden som beskytter jordbruket sitt mest, sier forsker Klaus Mittenzwei ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).
...
For alle landbruksvarer sett under ett, har Norge en gjennomsnittsstoll på 137,6 prosent. Andre rike, matvareimporterende land har en gjennomsnittlig toll helt nede i 30 prosent.

Ikke nok med det - ingen land har så mange matvarer med en tollsats på over 100 prosent. 42,5 prosent av alle matvarer har en tollsats over 100 prosent i Norge, mens tilsvarende tall for Sveits, Japan og EU er 17,8 prosent, 7 prosent og 0,9 prosent.
-k
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Morpheus skrev:
Hm, du sitter på info jeg ikke gjør Deph. Hvor mye straffetoll på varer fra EU opererer vi med pr idag?

Jeg registrerer at jeg kan kjøpe importert kjøttdeig hos REMA 1000 for 15nkr for 400g fra tid til annen, det er omtrent halve prisen som den norske... Hvordan kan dette ha seg med vår proteksjonistiske høye straffetoll på utenlanske varer?
Fant noe her:

"Tollsatsen på biff og filet av storfe, derimot, er på 119 kroner per kilo. Med 11 prosent merverdiavgift på tollen, får ett kilo importert biff 140 kroner i påslag ved grensepassering. Tilsvarende regnestykker for en svineribbe gir 72 kroner per kilo."

Nå er vel prisene litt ymse, men for stor import regner jeg med at det skal kunne være mulig å handle et kilo rundbiff til under 50Kr kg, og sikkert mye lavere også. med et påslag av 140kr er det defor et godt svar på hvorfor man ikke finner dette produktet i noen norske kjøledisker.

Da er vi rundt 300%

Det vi finner i Kjølediskene som kjøttdeig og slikt er små kvoteparier fra et og annet uland. Import fra EU møter uten unntak slike påslag.

I den forbindelse er det jeg ikke helt ser at vi har noe slags moralsk overtak når vi protesterer mot at EU krever en minstepris som er noen kroner høyere enn den ellers ville vært.

Ellers finner man linker og satser her:

http://www.dinside.no/php/art.php?id=278322

http://www.toll.no/tariff/kap/HS02.HTM
 
N

nb

Gjest
Harryhandel er fint, da får man vilt og lam fra New Zeland, flotte andebryst fra Frankrike, svensk vilt i sesongen, entrecote fra ordentlige kjøttraser, spekemat fra Spania og Italia. Samt at man rasker med seg en del forbruksvarer når man først er der.
 
M

Morpheus

Gjest
Takk til Knut og Deph for info, skal se mer på linkene senere.
 
K

knutinh

Gjest
nb skrev:
Harryhandel er fint, da får man vilt og lam fra New Zeland, flotte andebryst fra Frankrike, svensk vilt i sesongen, entrecote fra ordentlige kjøttraser, spekemat fra Spania og Italia. Samt at man rasker med seg en del forbruksvarer når man først er der.
Jeg har bare prøvd det en gang.

Svensk billig-bacon tiltaler meg virkelig ikke. Greit nok at kiloprisen er lav, men man må i hvert fall gange den med to tatt i betraktning hvor mye saltvann som er sprøytet inn (og fordamper på panna).

Jeg kjøpte dog andebryst, og har ikke fått tak i noe som måler seg i Norge.

Den store "faren" er at man tar turen som en ferietur og kjøper mye som egentlig ikke er noe billigere når man først fyller opp bilen.

-k
 

TJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.08.2003
Innlegg
754
Antall liker
3
knutinh skrev:
TJ skrev:
på hvilken måte er det et problem for Norsk økonomi om Norge skulle fylle vatn i og drive alle offentlige svømmehaller. Litt økt press innenfor fagområdet badeanlegg kanskje, men ikkje nokke å bry seg om vel?!
Antagelig liten.

Har noen gjennomført en telling av hvor mange ganger media og venner og kjente har avsluttet en tirade med "dette burde vi ta oss råd til, vi som lever i verdens rikeste land". En uoffisiell telling i kretsen min tilsier at vi kunne ha solgt hele nordsjøen i dag, og fremdeles ikke hatt nok til alle de gode formålene som nevnes.

-k
Sant nok, men argumentasjonen fra Statlig hold er som regel faren for press i økonomien... Det finnes da rikelig med tiltak man kan gjøre som ikke gir press i økonomien. Dette var ett av dem, et annet er å utstyre sjukehus og utdanningsinstitusjoner med moderen utstyr.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Kanskje et poeng, om enn ikke så stort, for dem som er opptatt av å begrense transport og utslipp fra dette, er at det kanskje er en smule uheldig at så mange er nødt til å kjøre på langtur for å handle til mer vettuge priser. Men dårlig bacon og slik er det vel neppe verdt å ta turen for?
 
N

nb

Gjest
Gjestemedlem skrev:
Kanskje et poeng, om enn ikke så stort, for dem som er opptatt av å begrense transport og utslipp fra dette, er at det kanskje er en smule uheldig at så mange er nødt til å kjøre på langtur for å handle til mer vettuge priser. Men dårlig bacon og slik er det vel neppe verdt å ta turen for?
I følge Economist så består transportutslippene (i England) av dagligvarekjøp stort sett av den enkeltes tur til og fra supermarkedet - transport i containere fra søreuropa er faktisk ganske effektiv måte å flytte matvarer på. Og mye matproduksjon som ikke egener seg i Nord-Europa er svært energiintensiv sammenligned med å produsere den i varmere strøk.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
TJ skrev:
Sant nok, men argumentasjonen fra Statlig hold er som regel faren for press i økonomien... Det finnes da rikelig med tiltak man kan gjøre som ikke gir press i økonomien. Dette var ett av dem, et annet er å utstyre sjukehus og utdanningsinstitusjoner med moderen utstyr.
Argumentasjonen fra statlig hold er god nok den. Kommunene får stort sett styre lokalt hvordan de bruker midlene de får fra staten. Staten kan ikke detaljstyre budgettene til kommunene slik at hvis noen av dem ikke prioriterer skole og fysisk fosting så ligger som oftest løsningen på det lokalpolitiske plan og ikke hos staten.

Sykehus har har jo forøvrig innslag av moderne utstyr, selv om de ikke kan løpe å handle hver gang en produsent kommer med en ny kostbar maskin som har en eller annen funksjon. Men Kanskje dette kunne ordnes bedre ved å innsette en hifientusiast som helseminister?
 
G

Gjestemedlem

Gjest
nb skrev:
Gjestemedlem skrev:
Kanskje et poeng, om enn ikke så stort, for dem som er opptatt av å begrense transport og utslipp fra dette, er at det kanskje er en smule uheldig at så mange er nødt til å kjøre på langtur for å handle til mer vettuge priser. Men dårlig bacon og slik er det vel neppe verdt å ta turen for?
I følge Economist så består transportutslippene (i England) av dagligvarekjøp stort sett av den enkeltes tur til og fra supermarkedet - transport i containere fra søreuropa er faktisk ganske effektiv måte å flytte matvarer på. Og mye matproduksjon som ikke egener seg i Nord-Europa er svært energiintensiv sammenligned med å produsere den i varmere strøk.
Absolutt, det sier seg selv at å holde kreaturer innelåst i oppvarmede fjøs og fore dem med kraftpellets i de kjølige årstidene er litt mer tvilsomt enn å ha dem gående under åpen himmel på store sletter der de spiser gress og har det bra året rundt.
 
K

knutinh

Gjest
nb skrev:
I følge Economist så består transportutslippene (i England) av dagligvarekjøp stort sett av den enkeltes tur til og fra supermarkedet - transport i containere fra søreuropa er faktisk ganske effektiv måte å flytte matvarer på. Og mye matproduksjon som ikke egener seg i Nord-Europa er svært energiintensiv sammenligned med å produsere den i varmere strøk.
Det samme i Usa (kanskje i større grad). Jeg så på energiforbruk og CO2-utslipp forbundet med langkornet ris som enten var produsert økologisk i California, eller på vanlig måte i Bangladesh, så kjørt i bulk til California og så distribuert til lokale butikker og hentet til heimen i SUV på 3 tonn. Et enkelt regnestykke avslører at det å trille på 3 tonn for å hente 5kg varer fort blir signifikant relativt bulk-skipene på tross av at avstanden er en liten brøkdel.

Selve produksjonen var også veldig energi-krevende og CO2-genererende, og der "ledet" vestlig, maskinert landbruk. Et vesentlig og uoverstigelig problem er at ei ku rett og slett genererer ganske mye CO2 ved sin blotte tilstedeværelse. Ved å spise mindre kjøtt så ville det antagelig være færre kyr til enhver tid og en betydelig reduksjon i CO2-produksjonen.

Så kan man kanskje hevde at det å fly fersk laks eller jordbær til den andre siden av jorda er noe annet enn å skipe ris i bulk.

En viktig (men politisk ukorrekt og kanskje økonomisk smertefull) måte å redusere utslipp forbundet med dagligvarer vil være at alle flyttet til byer og tettsteder, og organiserte seg i små enheter med alt innen kort avstand. Det ville effektivisere kollektivtilbudet, redusere bilbruk, etc

Dessverre (?) så er slike tanker kjetteri i et nasjonalromantisk SP-land.

-k
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
16.652
Antall liker
9.875
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
Gjestemedlem skrev:
At svært useriøse partier nå øsnker å øse ut av formuen som en ung arabisk playboy hvis far, oljesjeiken, nettopp har avgått med døden, får vi ta med en klype salt og avvise prosjektet for det det er.
Tall er åpenbart ikke din sterke side...


Har ikke lest hele tråden..., men å sette oljefondet i "banken" - er ikke så lett. Pengene kan i utgangspunktet ikke settes i norske banker. Skal det settet i utenlandske banker - må pengene først veksles....da er vi allerede eksponert for valutarisiko (Som kan gi betydelige svingninger - selv om dette ikke får så mye å si annet enn på papirer..) også er vel kanskje ikke den amerikanske eller Eurorenten så mye å skryte av i dag....

Man skal ikke se seg blind på disse daglige/månedlige svingingene....hvis den norske kronene styrker seg 10%, vil fondet tape seg 10% slik vi måler det....den internasjonale kjøpekraften (som er det viktige) er den samme....

Mvh
OMF
 
Topp Bunn