Fun facts: Nordmenn utgjør 0,07% av verdens befolkning, men inntar 9% av verdens totale konsum av Pepsi Max.
Nye studier publisert i Neurology er alarmerende. Forskere har selv kuttet ut kunstige søtningsstoffer etter studien. De mest brukte søtningsstoffene i mat og drikkevarer kan utgjøre en betydelig helserisiko.
En ny studie peker på at inntak av mat eller drikke med kunstige tilsetningsstoffer kan ha skadelige langtidsvirkninger.
«I underkant av 13.000 personer ble fulgt av forskere gjennom åtte år, og en del av dem ble utsatt for kognitive tester underveis.
Det er spesielt seks typer søtningsmidler som forskerne peker på som problematiske: Sakkarin, acesulfamkalium, erytritol, sorbitol, aspartam og xylitol.
De to sistnevnte er hyppig brukt i blant annet sukkerfri brus og sukkerfri tyggegummi, og samtlige stoffer er godkjent av EU til å bruke i matvarer, også i Norge.
Forskernes funn tyder på at disse søtningsmidlene kan føre til svekket hukommelse og språk over tid. Aldringsprosessen i hjernen blir fremskyndet, ifølge studien.»
En type av parabener mye brukt i blant annet shampo og kosmetikk ble nylig totalforbudt i EU «over natten» grunnet kreftrisiko.
Grunnen til at disse søtningsstoffene fortsatt er tillatt brukt i mat og drikkevarer er nok at industrien er kjempestor, det er enormt mye penger i spill. Her vil industrien som har økonomiske interesser lobbe korridorene i Brussel i årevis, tipper jeg.
Nye studier publisert i Neurology er alarmerende. Forskere har selv kuttet ut kunstige søtningsstoffer etter studien. De mest brukte søtningsstoffene i mat og drikkevarer kan utgjøre en betydelig helserisiko.
En ny studie peker på at inntak av mat eller drikke med kunstige tilsetningsstoffer kan ha skadelige langtidsvirkninger.
«I underkant av 13.000 personer ble fulgt av forskere gjennom åtte år, og en del av dem ble utsatt for kognitive tester underveis.
Det er spesielt seks typer søtningsmidler som forskerne peker på som problematiske: Sakkarin, acesulfamkalium, erytritol, sorbitol, aspartam og xylitol.
De to sistnevnte er hyppig brukt i blant annet sukkerfri brus og sukkerfri tyggegummi, og samtlige stoffer er godkjent av EU til å bruke i matvarer, også i Norge.
Forskernes funn tyder på at disse søtningsmidlene kan føre til svekket hukommelse og språk over tid. Aldringsprosessen i hjernen blir fremskyndet, ifølge studien.»
En type av parabener mye brukt i blant annet shampo og kosmetikk ble nylig totalforbudt i EU «over natten» grunnet kreftrisiko.
Grunnen til at disse søtningsstoffene fortsatt er tillatt brukt i mat og drikkevarer er nok at industrien er kjempestor, det er enormt mye penger i spill. Her vil industrien som har økonomiske interesser lobbe korridorene i Brussel i årevis, tipper jeg.