Reimes kjellerstue, konevennlig variant

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  Hei

  Da er endelig tiden kommet for å detaljplanlegge kjellerstua som kona gjerne vil kalle det. Har også tilsvarende tråd på annet forum, men er usikker på hvor det er mest aktivitet og gode råd, så legger en her også.

  Tanken er at dette skal fungere som et rom for brettspill og annen familiehygge, og hengerom for ungene når de blir store nok til det. Det blir tilknyttet eget bad og utgangsdør på nedsiden av huset så her kan beilerne komme og gå nærmest usett. Jeg tenker imidlertid kun lyd og hvordan jeg kan få maksimalt utbytte uten at kona setter ned foten. Det var lenge planen å bygge lydtransparent falskvegg og bruke XTZ 99.36MK2 + 99.25 senter med 2 16s-subber i front. Men så har kona vært på besøk hos noen som driter i lyd og har noe ræl i veggen i stua. Det syntes hun var fint og bra nok. Jeg har altså fått nærmest frie tøyler med noen ufravikelige krav: alt skal i veggen i front og resten må i tak. Ikke høyttalere i bakveggen. Størrelse har hun ikke sagt noe om…

  Dette er dagens situasjon. Badet er under oppussing.

  1A3A3573-46C6-4372-974E-9FAA27D51D98.jpeg


  C4C77B44-009C-47E3-AAA5-F0F66706A278.jpeg

  Inngang til badet som kommer til venstre for baffelvegg.
  723275F9-D854-4A87-A147-1C05F82EBAB0.jpeg


  Teknisk kott under trappa. Innenfor der igjen er det teknisk rom og vaskerom. Teglstein i veggene.

  C5FC9670-5DD5-4D4B-9A95-3F95DD50CA68.jpeg


  Rommet måler i dag 3,6x4,6x2,4m. Mulig det blir noe endring når innervegger tas ned og vi ser hva som er bak. Det kan se ut som det er i overkant mye isolasjon pr i dag. Vi har lagt XPS på murveggene, så det er ikke så verst isolert på utsiden. Gølvet er bikkjekaldt og må tas opp og isoleres, så mulig det kan endres noe i høyde. Der kom forresten ett krav til fra sjefen. Parkett med gulvvarme. Ikke noe gulvteppe. Himlinga skal også ned og der kan vi også få overraskelser. Det ble isolert ovenfra etter å ha fjerna stubbeleire for noen år siden. Tipper det drysser litt når vi åpner nedenfra, men håper det ligger noe tett i mellom. Heldigvis er det ikke behov for noen rom i rom her. Toleransen for støy er meget høy i heimen.

  Jeg har begynt med skissepå dagens mål:

  F5B2960B-DC66-47AD-8B03-52D6E2238237.jpeg

  Innerst til venstre er det inngang til bad.
  Ser for meg baffelvegg ca 30cm ut fra ytterveggen. Den blir da 3m. Under trapp til venstre finnes et lite kott med sikringsskap. Her skal jeg plassere forsterkere etc. Kan også lage ventilasjon gjennom dette kottet og ut til teknisk rom/vaskerom på baksiden. Ikke muligheter for å gjøre noe særlig med venstre veggen pga trappa på baksida. Det må da også bli dør til trappegangen bak til venstre i kinoen(la oss kalle det det heretter, men ikke så kona hører), jeg tror vi kan få til skyvedør. Det må også en dør ut til gjesterom/inngangsparti i bakveggen. Denne veggen kan jeg trikse med, så døra kan være i midten eller i hjørnet nær den andre døra. Kan være skyvedør men jeg tror jeg vil unngå det på den for å få mer absorpsjon der. Tenkte å ha plater på baksiden av veggen og så fylle den med Rockfon eller -wool og så dekke dette med slike ferdige plater med filt og spiler på kinosiden. Det har fått godkjenning oppover og kan bli pent og hyggelig. (Innspill?). På gulvet i bakveggen og x cm opp på veggen skal det hyller til spill og bøker etc. Tenker de skal få være åpne mot spiler/absorpsjon i bakkant. Bøker og slikt i litt uryddig orden kan kanskje fungere litt som diffusor også? Her blir jeg nødt til å prøve meg fram senere, trolig med profesjonell hjelp.
  Høyre bakre hjørne er ledig til en bassfelle om det skulle passe seg eller behøves. Vindusveggen må jeg nok dekke med mørke gardiner, om mulig noe som absorberer litt. Med hull i gardina slik at den gulvnære AC’n kommer til nytte. Sola står på noe grusomt på sommeren, så det må til en duk på utsiden også for å stoppe varmen.

  På bildet nedenfor har jeg skravert et område som jeg tenker skal få absorbenter. Det bør ta mesteparten av førsterefleksjon i taket. Siden himlinga blir ny tenkte jeg å ha to nivåer. Ett for høyttalerne og spotlights og ett for område med absorpsjon. Om jeg legger på 10cm høydeforskjell kan jeg henge opp absorbenter som da får 5cm luft over seg og samtidig flukter med resten av taket. Her tar jeg gjerne imot korreksjon om ideen er teit. Kanskje noen LED-strips i overkant vil gi en artig effekt også. Tror jeg går for veggmonterte absorbenter med konevennlig pent trykk i førsterefleksjon på sideveggene. Det blir noe asymmetrisk men jeg har ikke så mye valg pga dører etc.

  ECAC3FBD-237F-45FC-8478-DFEB36985414.jpeg


  Korriger meg gjerne om jeg bruker feil begrep eller har tenkt feil, men etter min ringe forståelse er baffelvegg rett terminologi for det jeg planlegger. Vi forbereder alle vegger som vanlig, med unntak av sparkel og maling der baffelveggen skal. Så lager vi et nøye planlagt stenderverk av 2x4’’ før vi kler med fermacell. Alle høyttalere er i tette kabinett eller har bassrefleks fortil så det skal ikke være mye luft i bevegelse her, men vibrasjoner blir det. Likevel bør vel denne kassa, som det egentlig blir, være tett mot omgivelsene(?). Kanskje bør også stenderverket hvile på slike gummigreier som jeg har sett de selger på AVShop? Men hvordan fester jeg mot taket?
  Tenkte da å la det være en liten åpning mellom gulv/vegg/tak og platene i baffelveggen og så fuge dette tett med silikon slik at det liksom flyter litt avkoplet fra resten. Eller er alt dette bortkasta tid og penger? Om høyttalerne har noe å si her kommer det mer om disse lenger ned.

  Jeg vil ha TV og ikke prosjektor. Rett og slett fordi det hittil har vært veldig lite allsidige rom med prosjektor. For min del har jeg etter å ha prøvd et utall løsninger havna på plasma som gir nok lys til å se fredagsrekka og maten samtidig, og godt sortnivå. Dessuten er det også krav fra kona her, men heldigvis er vi enige. Baffelveggen trenger vel da kun å fylles med rockwool el lignende og kan være glatt i front uten absorbsjon siden det ikke kommer lerret(?).

  Under er første utkast til distribusjon i baffelveggen. Hadde tenkt å dimensjonere for 85’’ men det ble rett og slett ikke plass til høyttalerne. Slik det ser ut nå går det med 2-3 cm klaring mellom en 77’’(og da skjønner alle hva jeg planlegger, bortsett fra kona naturligvis)og høyttalergitteret. Det er litt knapt mot høyre sidevegg, med drøyt 30cm. Må bare bli slik. Her kan det trikses litt med høyttaleren med diskant inn mot midten eller ut mot siden. Må nok prøves fram litt her.

  C50CA0FF-05FB-4571-B892-B7B7A0ECD85C.jpeg


  Burde kanskje hatt litt mer vegg ut på venstresida også, men igjen kompromiss. Bak TV’n blir det nisje med CAT, HDMI og 220V. Og et par ekstra trekkerør.
  Burde kanskje hatt litt mer vegg ut på venstresida også, men igjen kompromiss. Bak TV’n blir det nisje med CAT, HDMI og 220V. Og et par ekstra trekkerør.

  Her er skisse med sånn høvelig detaljert stenderverk i blått.

  50866FDE-AE0A-49C7-A049-5E0709552D83.jpeg


  Har lest et sted at man ikke må ha like avstander mellom spikerslaga for å unngå resonans. Det løser seg nærmest av seg sjøl med dette oppsettet. Er det hold i påstandene?

  Nå veit jo ikke jeg om det er så mange som gidder å lese denne tråden, men om det hadde vært meg så hadde jeg allerede begynt å lure på hva som skal inn av utstyr.
  Til nå i livet har jeg hatt så vanvittig glede av akustiske tiltak at det også har vært hovedfokus nå som jeg har en slags mulighet til å gjøre det ganske ordentlig. Med masse kompromisser men likevel bedre enn det jeg har fått til før. Tror jeg.
  Misforstå meg rett. Jeg elsker å kjøpe stereo. Og hater å selge. Så jeg har litt for mye stående. Og nå nylig kom det inn enda mer siden jeg fikk sjansen. Eller det føltes i alle fall som en sjanse.
  I mange år har jeg digga Seas sine elementer. Det starta med DYI som var stygge men etter mine ører med godlyd. B&W 805 ble faktisk i sin tid bytta ut med XTZ 99.26Mk2 etter at jeg fikk høre dem ved siden av hverandre. Jeg liker veldig godt lyden på disse med Hegel i min stue. Og det at de er så billige gjør vel at jeg liker dem enda bedre kanskje.
  Nok om det. Et autosøk på Seas på finn tipset meg om Speakercraft Tantra med Seas-elementer. Lite å finne om disse på nett og jeg har jo aldri hørt dem, men kunne likevel ikke dy meg. Det ble 3stk Tantra SEAS 6 LCR pluss en passiv 10’’ sub i tett kabinett med Speakercraft AMP Tantra DSP 250 til. Så tegna jeg det inn i skissen, men det blei så usymmetrisk at jeg gikk for en sub-pakke til. Det burde nok holde med en, men ikke si noe til kona bare, så går det nok bra med to også.

  Så til 2 Atmos i taket har jeg Speakercraft AIM WIDE FIVE. Denne har jeg på kjøkkenet med Sonos Amp og den har overrasket meg positivt.
  Det store problemet, rettere sagt ett av mange, når man bare har taket å leke med er de fire som skal på sidene og bak. Her har jeg gamblet på Speakercraft AIM 255. Disse kan vinkles og har en diskantrekke som kan justeres mye på. Håper dette kan bli bra, for jeg kom i skade for å kjøpe fire slike. De er bare 5’’ så det går an å bytte ut om jeg ikke får dem til.

  Av elektronikk blir det i første rekke en Denon avc-x3700h. Har 2 stk NAD C275BEE og tenkte å la den ene drive fronthøyttalerne mens den andre tar seg av senter. Da bør det være nok strøm igjen til rundtomkringlyd i Denon’n.
  Bilde/lydkilde har jeg ikke bestemt meg for. Noe AppleTV 4k blir det nok. Kanskje PS5 og/eller sannsynligvis en eller annen BD/UHD-spiller. Har en god gammal Yamaha CD-Spiller og en Hegel HD10 DAC som jeg kan plassere der, men veit ærlig talt ikke om jeg kommer til å gidde det. Kan høre på musikk andre steder.

  TV’n er en Panasonic ST65 som jeg synes har et vemodig vakkert bilde. Dog kun 1080p. Den avløste en Kuro og jeg har vært veldig fornøyd. Men sikler på en OLED. Håper Panasonic kommer med 2000-serien i 77’’. Mulig lommeboka håper de ikke gjør det.

  Rivinga starter for alvor i romjula. Så får vi se hvor langt vi er kommer til påske.
  i mellomtida er jeg evig takknemlig for tips og korreksjon!

  lars
   

  Vedlegg

  BraveSirEdmund

  Hi-Fi interessert
  Ble medlem
  25.09.2008
  Innlegg
  93
  Antall liker
  3
  Blir artig å følge denne tråden. Har planer med mange likheter til din. Når det gjelder spiler så fikk jeg tips om at "riktig" mellomrom mellom spilene er 30%. Altså ca 15 mm mellomrom hvis spilene er 45mm. Dette m.t.p. akustikk. Tenker selv å bruke spiler, men ser for meg at å plate veggen før en legger filt og spiler kanskje kun gir positiv effekt på diffusjon, men lite absorpsjon. Tenker kanskje det er bedre å legge filt rett utenpå stendere/spikerslag, og så ha spiler over. Då går kanskje litt lyd inn mellom spilene og blir dempet. Rommet vil jo bli mindre lydtett, men det blir andre sitt problem..
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  Takk for innspill. Jeg har muligheten til å trikse litt med bakveggen ifht hva som absorberer bak spilene. I prinsippet kan jeg la være å montere spileplatene permanent inntil jeg har bestemt meg. Akkurat nå tror jeg kanskje det blir 20cm rockwool. Evt 5cm Rockfon og 15 Rockwool(?). Eller bør det også inn et lag med luft?
  Det kan jo tenkes noen her inne har en slags fasit. Spileplatene jeg hadde tenkt å bruke har 25mm spiler med 15mm mellomrom. Muligens er det for lite som slipper gjennom, men det som passerer vil vel bli absorbert i bakkant om jeg fyller med rett materiale? I tillegg til at noe reflekteres tilbake i absorpsjonen på baksiden av spilene?
  Det er også mulig å bygge sin egen spilevegg, men det er kostbart og tidkrevende.
  Jeg leker også med tanken om å stable rockwool i en trekant med kortside på ca 60cm i høyre bakhjørne. Det er eneste naturlige sted for en bassfelle. Men da blir det store spørsmålet om denne også kan være kledt med spiler i front..(?)
   
  Sist redigert:

  BraveSirEdmund

  Hi-Fi interessert
  Ble medlem
  25.09.2008
  Innlegg
  93
  Antall liker
  3
  Har også lekt med tanken på å lage bassfeller på frontvegg, ( isolasjon i hjørnene) dekket med høyttalerstoff og eikespiler. Sikkert ikke beste tekniske løsning, men vil jo at rommet skal se bra ut også. All ære til de som kler rommet med diffusorer, kupler og bassfeller for å komme litt nærmere lydnirvana. Men hvis det ser alt for sprøtt ut så er det uaktuellt for meg.
   

  AndersR

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  15.05.2011
  Innlegg
  4.541
  Antall liker
  3.020
  Sted
  Oslo
  Men så har kona vært på besøk hos noen som driter i lyd og har noe ræl i veggen i stua. Det syntes hun var fint og bra nok.
  Kan være på sin plass å minne henne høflig om at dette faktisk er ditt fagfelt, ikke hennes. Så her bør hun stole på dine tekniske vurderinger. Du vil selvsagt be om innspill dersom du står mellom likeverdige tekniske alternativer hvor hun kan komme med sine personlige synspunkter om hva hun synes virker mest attraktivt, men avgjørelsene om anleggets kontruksjon og grunndesign bør overlates til fagfolket (altså deg).

  Ikke at det bør være noe problem å få til noe bra med premissene som allerede er satt, men samtidig er det et unødvendig hinder å forholde seg til.
  Om hun ikke bryr seg så mye om sluttresultatet lydmessig, er det en desto større grunn til å fokusere på dette. Dette er sannsynligvis din hobby, ikke hennes.

  Bare en prinsippsak.... Blir uansett spennende å følge med videre her. Er mange muligheter til mye bra her.
   

  TGB

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.08.2013
  Innlegg
  2.574
  Antall liker
  1.494
  Sted
  Asker
  Torget vurderinger
  1
  Ikke at det bør være noe problem å få til noe bra med premissene som allerede er satt, men samtidig er det et unødvendig hinder å forholde seg til.
  Om hun ikke bryr seg så mye om sluttresultatet lydmessig, er det en desto større grunn til å fokusere på dette. Dette er sannsynligvis din hobby, ikke hennes.
  Her kjører jeg diktatorstilen; denne praten må man ta før man flytter sammen :geek:

  Edit:
  Naturligvis gjorde noen kompiser av meg hele diskusjonen enda enklere da de var åpne mot fruen at de hadde et veddemål på gang om hvor lenge det gikk før alle høyttalerene var stablet i det ene hjørne etter at hun flyttet inn. Dette virket mot deres hensikt - etterpå var det aldri snakk om at høyttalere skulle i et hjørne (eller bort).
   
  Sist redigert:

  Sven_Palvig

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.02.2002
  Innlegg
  3.292
  Antall liker
  1.168
  Sted
  Sjælland. Danmark.
  Jeg er klar modstander af gulvtæppe og et parketgulv vil være fint. Eller linoleumsgulv. Et gulvtæppe gør noget helt forkert ved lyden.
  Gardiner dæmper de højere frekvenser. En meget bedre løsning er krydsfiner. 3/4 tommer birketræ foran vinduerne. Fjerner glaslyd og støjdæmper. Det giver en ro i rummet. Pladerne kan være aftagelige.
  Mal væggen sort bag anlægget som et minimum.
  Det vigtigste i et lytterum er placering af lyttestolen og derefter højttalerne. Her skal der lyttes i stereo.
  Afstanden imellem højttalerne er Y. Afstanden mellem højttaleren og dit ene øre er X.
  Y = 83 % af X. Som udgangspunkt. Men flyt langsomt rundt og noter eller husk.
  Derefter akustiske tiltag.
  Så lidt som muligt imellem højttalerne og sidevæggene, fra Frontvæggen og til ud for lytteren. Hvis det er muligt. Dog gerne diffusere for større rumlighed. Absorbenter bagved diffusere evt til at dæmpe bassen. Hertil kræves der tykkelse.
   
  Sist redigert:

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  Jeg har den gode stereoen min i stua så rammene for barnas oppholdsrom er liksom satt. Nå er målet å lage et så bra opplegg som mulig i kjellerstua uten at det ser ut som innsiden av et romskip(hennes ord om tidligere lytterom). Men kona er nesten like glad i å se film som meg, så både hun og ungene kommer nok til å sette pris på sluttresultatet, så lenge jeg holder meg til veggene. Og det lever jeg godt med egentlig. Det bygges utelukkende for hjemmekino og ikke musikk(med unntak av konsertopptak osv).
  I dag kom jeg over 32 kvadrat med Rockfon All Charcoal 40mm A24 som jeg skal hente til uka. Det er mange steder jeg kan få brukdem så det er nok uansett ikke bomkjøp tror jeg.

  Har noen spørsmål til Rockfon og isolasjon forøvrig.
  1: I systemhimling over lytteposisjon og i takets førsterefleksjon, vil det være bedre med 80mm Rockfon og 70mm luft enn 40/50mm Rockfon og 100mm luft? Alternativt bare 50mm luft?
  2: I bakvegg som mest sannsynlig vil bli kledt med spiler på 25mm og 15mm mellomrom: Er det godt nok med 20cm absorbsjon bak spilene? Og hva er beste material her? Rockfon + Rockwool eller kun Rockwool? Eller kombinasjon?
  3: Er det tullete å tegne inn en bassfelle i bakre høyre hjørne før man har testet noe mer? Og er det utenkelig at den vil virke selv om den er kledt med spiler?
  Noen flyttbare akustiske tiltak er nok best å se bort ifra, så kan være greit å få det til å bli en del av rommet før noen andre planlegger ei hylle eller noe annet dilldall der.

  Noen som har tips til bra absorbenter med fotoprint? Mange som har skrevet om det men en del av linker og tråder har nok gått ut på dato.
   

  AndersR

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  15.05.2011
  Innlegg
  4.541
  Antall liker
  3.020
  Sted
  Oslo
  Til det siste spørsmålet: Andervik Audio selger Sound of Silence her i landet og bør kunne være behjelpelige med bra absorbenter med fotoprint.
  Skal du ha mange, kan det hende det kan være greit å importere selv. Jeg har god erfaring med å bestille fra GIK Acoustics UK. Kjøpte da et større antall til kinoen min og prisforskjellen grunnet det store antallet ble betydelig. Har dog ikke benyttet meg av deres fotoprint-alternativer.
  Ellers er det populært å kjøpe stoff med print på, og så trekke det på absorbent selv, enten om det er et ferdigbygget absorbent eller hjemmesnekra. Stort sett er det jo alltid hjemmemekk når man først begynner å gjøre slikt, men det vil jo fungere med ferdigbygget også.
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  6C0AF1BB-3A54-40D6-AC5B-D2EB0A246950.jpeg

  Jobber meg utover. Mangler bare rørlegger og elektriker her nå, så er badet som hører til kinoen klart.
  Under trappa er det da et kott som har vegg mot teknisk rom. Her har jeg nå fjerna en del unødvendige rør og det er faktisk ganske romslig. Med eget sikringsskap og greier.

  16F77AFC-C1D3-42E6-85D5-55F1433A148F.jpeg


  992A4E3F-8A17-4DB6-82DF-CB032E555AAD.jpeg


  Til uka kommer elektrikeren og legger opp rikelig med kurser og kontakter. Kommer til å sette rack med forsterkere her, i underkant til høyre for sikringsskapet. Det blir ventilasjon rett ut til teknisk rom.
  Jeg tenkte først at jeg skulle lage en IR-transparent, eller til og med gjennomsiktig løsning inn til kottet under trappa slik at racket også ble synlig fra sofaen, men nå er jeg neimen ikke sikker lenger. Det meste jeg har ellers i huset styres jo med noe annet en IR, så kanskje det er et alternativ her også, etter at alt er stilt inn. Innspill?
   

  YesJens

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.08.2018
  Innlegg
  1.764
  Antall liker
  2.313
  Sted
  Under stjernene
  Til det siste spørsmålet: Andervik Audio selger Sound of Silence her i landet og bør kunne være behjelpelige med bra absorbenter med fotoprint.
  Skal du ha mange, kan det hende det kan være greit å importere selv. Jeg har god erfaring med å bestille fra GIK Acoustics UK. Kjøpte da et større antall til kinoen min og prisforskjellen grunnet det store antallet ble betydelig. Har dog ikke benyttet meg av deres fotoprint-alternativer.
  Ellers er det populært å kjøpe stoff med print på, og så trekke det på absorbent selv, enten om det er et ferdigbygget absorbent eller hjemmesnekra. Stort sett er det jo alltid hjemmemekk når man først begynner å gjøre slikt, men det vil jo fungere med ferdigbygget også.
  Fornøyd med mine Sound of Silence.
  Egene foto.

  20220125_131002.jpg
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  Jeg har et spørsmål om valg av løsning i taket på hjemmekinoen. I vedlagt tegning er alternativ 1 trolig det enkle valget med mindre man har systemhimling i hele taket; altså vanlig tak med absorbenter hengende ned fra taket. Dette er naturligvis ikke populært hos madammen.

  Så nå lurer jeg på om mitt alternativ nr 2 vil være dårlig eller gi noen ugunstige akustiske effekter som jeg ikke har klart å forutse. Jeg tenkte da å bygge taket noe ned der hvor det må være Fermacell-plater og samtidig bygge opp litt i området for førsterefleksjon. Tror jeg kan få til en høydeforskjell på 15-20cm og fortsatt ha takhøyde på 230cm. Da kan Absorbentene henge ned fra taket med rikelig med luft, eventuelt er det også plass til tykkere absorbent, men uansett slik at absorbentene flukter med resten av taket og det hele blir litt mer konevennlig. I luftrommet mellom tak og absorbent kan jeg også legge inn lys som kanskje kan bli kult.

  Er det noen her som har innspill eller erfaringer på dette?
   

  Vedlegg

  AndersR

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  15.05.2011
  Innlegg
  4.541
  Antall liker
  3.020
  Sted
  Oslo
  alternativ 1 blir plutselig mye mer populært når du feller inn lys, slik at det blir en lampe og ikke et akustisk tiltak.
   

  AndersR

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  15.05.2011
  Innlegg
  4.541
  Antall liker
  3.020
  Sted
  Oslo
  jo, men alternativ 2 ser ut som voldsomt mye mer arbeid.
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  jo, men alternativ 2 ser ut som voldsomt mye mer arbeid.
  Joda, litt mer arbeid er det. Men om jeg skulle telle timer på dette prosjektet hadde jeg sluttet før jeg var kommet i gang. Bedre å gjøre det ordentlig enn å gjøre det om… Har jo sikkert brukt mer tid på å gruble på valget enn jeg kommer til å bruke på å gjøre det.
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  C3A72798-D9EA-4C78-9674-971AEFCB1360.jpeg


  Godt i gang, men når vi først var kommet så lang ballet det på seg i dypet…

  F8A0641C-3362-4A54-B235-DD3C7CAC7591.jpeg
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  Har hatt besøk av BEF også. For en ressurs! Han la akkurat passe press på meg og med hans kunnskapstyngde er det vanskelig å ikke gjøre som han sier. Det blir derfor nå 11 kanaler og i større grad involvering av veggene…
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  DE584E49-75D2-43BE-9058-6B21DB735554.jpeg

  Morsomt med levering! Satser på at dette skal sluke en god del av nesten alle frekvenser.

  Har endra litt på bakveggen. Det blir nå 40cm med absorbsjon i bakveggen, men den blir åpen i bakkant også slik at lyden forsvinner inn i inngangspartiet bak bakveggen. Ei skyvedør skal inn i den på ene siden og så kles den med spileplater med filt på begge sider. Og så blir det noen hissige små baksurround i selve bakveggen slik at taket ender opp med å kun ha 4 Atmos i hengende absorbent over lytteposisjon.

  Var på AV-Shop og henta u-boats og veggfester til baffelveggen.
  Der fikk jeg en lang demo i storsalen.
  Veldig artig at jeg hadde sett 1917 kort tid i forvegen på liksom-TV-stua. (Der har vi Sonos ARC med Sub og bakhøyttalere fra IKEA, et oppsett som med veggabsorbenter spiller overraskende godt, i alle fall godt nok til at alle som hittil har sett film der synes det er hekt rått. Men de har ikke vært på demo på AV-shop da… Nok om det…)

  En scene jeg likte veldig godt første gang jeg såg filmen var den hvor han krabber opp av elva og kommer opp til hele bataljonen som hører på en kar som synger. Det var vakkert og liksom en avslappende pause midt i jaget om å rekke fram til fronten. På Sonos ja. For den subben leverer på papiret ned til 25hz. Men det er jo ikke akkurat mye å høre til det.

  Med 8 x 15’’ Hamrammr ble scenen en helt ny opplevelse. Den lavfrekvente lyden som konstant slår deg i mellomgulvet gjorde det til en nesten fysisk ubehagelig opplevelse. Slik lyd virker som nærmest aktiverer en instinktiv frykt og det var selvsagt det regissøren ønsket når lydsporet ble designet.

  Slik vil jeg jo ikke gå glipp av. Så nå ser det ut som jeg har latt meg modne akkurat lenge nok til å bestemme meg for at det blir en 15’’ i tillegg til de to 10’’ som allerede er planlagt. Da skal vi gjøre et triks med baffelveggen tror jeg. Men først skal det visst simuleres litt mtp mulighet og plassering av sub nr 3…
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  Etter vatring av taket ble det plass til 25cm trefiberisolasjon. Allerede nå merkbar forskjell på støy opp i stua over, og det er før det monteres Ultraboard. Lydisolasjon var jo ikke poenget i utgangspunktet men med den forskjellen som nå blir får vi følge det sporet. Lager det derfor helt tett og trekker kabler i takboks og vegger.

  Og så fikk jeg kjøpt TV. Var heldig med en outletmodell 83’’ LG C1 OLED på DNB-kampanje. Samme pris som veil på en 77’’ A1 😂

  Og siden jeg var i siget ble det også en Hamrammer aktiv 15’’ til å supplere de to 10’’ som allerede står og venter.
   

  Vedlegg

  BEF.

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  26.04.2008
  Innlegg
  706
  Antall liker
  1.178
  Sted
  Asker
  Torget vurderinger
  1
  Her går det framover. Bare å glede seg til fortsettelsen :)
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  719ED3D7-7DFC-4DA4-AC89-31CF5521D9F3.jpeg

  Sakte men sikkert framover…
  Hadde nytt besøk av BEF og fikk enda flere gode råd som trolig gir både bedre lyd og mer funksjonelt rom. Det at han tror lyden blir bra her øker motivasjonen…
   

  Sven_Palvig

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.02.2002
  Innlegg
  3.292
  Antall liker
  1.168
  Sted
  Sjælland. Danmark.
  Jeg har et spørsmål om valg av løsning i taket på hjemmekinoen. I vedlagt tegning er alternativ 1 trolig det enkle valget med mindre man har systemhimling i hele taket; altså vanlig tak med absorbenter hengende ned fra taket. Dette er naturligvis ikke populært hos madammen.

  Så nå lurer jeg på om mitt alternativ nr 2 vil være dårlig eller gi noen ugunstige akustiske effekter som jeg ikke har klart å forutse. Jeg tenkte da å bygge taket noe ned der hvor det må være Fermacell-plater og samtidig bygge opp litt i området for førsterefleksjon. Tror jeg kan få til en høydeforskjell på 15-20cm og fortsatt ha takhøyde på 230cm. Da kan Absorbentene henge ned fra taket med rikelig med luft, eventuelt er det også plass til tykkere absorbent, men uansett slik at absorbentene flukter med resten av taket og det hele blir litt mer konevennlig. I luftrommet mellom tak og absorbent kan jeg også legge inn lys som kanskje kan bli kult.

  Er det noen her som har innspill eller erfaringer på dette?
  Husk at lytte undervejs. Jeg limede Rockfon fast under loftet. Det var Sonar i 22 mm tykkelse. Pæne diskrete plader. Jeg havde planlagt hele loftet, men måtte standse ca. 30 cm fra væggene, fordi rummet blev overdæmpet.
  Senere fjernede jeg det igen over to gange, da jeg var i tvivl om diffusion var bedre. Det var det og jeg erstattede resten med diffusion. Et stort arbejde. Men det var det værd. Mit lytterum er stort set kun med diffusion. Jeg har spærret en dør af på bagvæggen og placeret Rockwool i 10 cm tykkelse samt 5 stk. Hofa absorbenter.
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  Takk for det! Må nok prøve litt, men med 7.3.4- oppsett tror jeg ikke det blir overdempet. Uansett har jeg store flater som trekkes med stoff hvor jeg kan legge til og fjerne tiltak etter behov…
   

  Sven_Palvig

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.02.2002
  Innlegg
  3.292
  Antall liker
  1.168
  Sted
  Sjælland. Danmark.
  Takk for det! Må nok prøve litt, men med 7.3.4- oppsett tror jeg ikke det blir overdempet. Uansett har jeg store flater som trekkes med stoff hvor jeg kan legge til og fjerne tiltak etter behov…
  Jeg har købt Molton og brugte dem som gardiner, men de blev taget ned igen.

  Husk på, at loftshøjttalere skal placeres uafhængig af de andre højttalere. Placerer Dolby Atmos højttalere ud fra din optimale lytte plads og ikke i forhold til de 7 i gulv niveau.
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  ja, scenemolton har jeg verken tro på eller tillatelse til. Konseptet er et så skjult oppsett som mulig i et rom som inviterer til brettspill og pizza like mye som til film. Men som gir hakeslepp når lyset dimmes og volumet skrues opp… det blir vanlige gardiner og litt for lyse farger…
   

  papaHet

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  06.09.2012
  Innlegg
  200
  Antall liker
  36
  Takk for det! Må nok prøve litt, men med 7.3.4- oppsett tror jeg ikke det blir overdempet. Uansett har jeg store flater som trekkes med stoff hvor jeg kan legge til og fjerne tiltak etter behov…
  Hva er 3.4?
   

  papaHet

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  06.09.2012
  Innlegg
  200
  Antall liker
  36
  Er ikke subber bare .1? Uansett hvor mange man har?
   

  MarkusH

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  28.06.2015
  Innlegg
  3.260
  Antall liker
  2.052
  Sted
  Brøttum
  Torget vurderinger
  1
  Er nok antall forskjellige signaler til subber, ikke antall sub-elementer, ellers hadde jeg hatt 7.12.2 liksom. Tar jeg ett signal til subber blir det 7.1.2, bruker jeg to signaler så blir det 7.2.2 (er vel det jeg bruker da). Er en del receivere som bare støtter et signal til sub(ber) også. Mulig noen prosessorer har mulighet for flere signaler til subber enn to, uten at jeg vet det. ;)
   
  • Liker
  Reaksjoner: HoJ

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  Er nok antall forskjellige signaler til subber, ikke antall sub-elementer, ellers hadde jeg hatt 7.12.2 liksom. Tar jeg ett signal til subber blir det 7.1.2, bruker jeg to signaler så blir det 7.2.2 (er vel det jeg bruker da). Er en del receivere som bare støtter et signal til sub(ber) også. Mulig noen prosessorer har mulighet for flere signaler til subber enn to, uten at jeg vet det. ;)
  Det stemmer. Og da har jeg 7.3.4 med separat DSP på hver av subbene slik at de får ulike signaler.
   

  papaHet

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  06.09.2012
  Innlegg
  200
  Antall liker
  36
  Aha. Husker bare at før så skrev man vel .1 bare, men har vel kommet nyere receivere/ prosessor med flere sub utganger ja. Så man på YouTube før, så var det jo som regel bare .1. Så bare lurte 😀. Hadde en følelse på at det var flere subber ja
   

  Sven_Palvig

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.02.2002
  Innlegg
  3.292
  Antall liker
  1.168
  Sted
  Sjælland. Danmark.
  7 kanaler i ørehøyde, 3 subwoofere og 4 Atmos…
  Det kan være en fordel at hæve de bagerste højttalere lidt, så der ikke er møbler I vejen.
  Det er en god ting at tegne en målfast tegning med de rigtige vinkler. Jeg troede at det havde jeg styr på, men meget nemmere med en tegning.
  Der bør faktisk ikke være større afstand end 60 grader imellem højttalerene, fordi så kommer der huller i lyden. De fleste apparater i dag har desværre for lidt kanaler. Der er stort spring fra fronterne og til surroundhøjttalerne og det samme med Dolby Atmos. Med 45 grader imellem dem giver det 90 grader og det er for meget. Husk at vinkle dem.
  Hvordan vil du placere Dolby Atmos højttalerene?
   

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  Hvordan vil du placere Dolby Atmos højttalerene?
  Takk for tips!
  Det skal 4 Atmos i en lydabsorbent på ca 2,5x3,5m som henger fritt i taket. Her er det meget fleksibelt med montering så vi måler opp vinkler før plassering. Bakveggen er også veldig fleksibel. Det eneste som ikke er fleksibelt er sidehøyttalerne som kommer rett over ørehøyde ca 15 grader bak. De begrenses av konstruksjon i yttervegg men plasseringen er uansett ganske optimal.

  Utgangspunktet var jo at alle høyttalere skulle i taket, men etter riving og gode råd fra BEF er det nå kun Atmos i taket.
   

  Sven_Palvig

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.02.2002
  Innlegg
  3.292
  Antall liker
  1.168
  Sted
  Sjælland. Danmark.
  Jeg har aldrig forstået, at man hænger alle højttaler op I loftet, fordi det er vigtigt med de rigtige placeringer. Godt at BEF gav dig råd om det.
  Mine egne Atmos højttalere har en størrelse på 60 cm x 60 x 12. Det er samme mål som mine diffusere fra SMT Svanå Teknik. Det er Line Souce og det giver en god spredning til siderne, men ikke top og bund. Jeg tror, at med det princip kan jeg med rette placering nøjes med 4 Atmos højttalere. 90 grader er alt for meget normalt.
  Dolby Atmos testplade er god med en fugl der flyver rundt om en. De hænger ikke rigtigt lige nu, fordi jeg har flyttet rundt på lytteplacering og højttalerene. Samt jeg har lært mere om deres placering. De er så tunge, så det kræver at man er to personer om det. Du kan evt se dem under Diy.
  Dolbys anvisninger er populære og gjort for at være enkelt. Men de er forkerte med hensyn til Atmos højttalere. Jeg er selv blevet snydt om det.
   
  Sist redigert:

  L.R.

  Medlem
  Ble medlem
  01.05.2021
  Innlegg
  32
  Antall liker
  38
  Sted
  Drammen
  Ja, å bygge en kino i en colossemulignende dome med full fleksibilitet, DIRAC og ubegrenset budsjett er vel en våt drøm for de fleste av oss. Men som tittelen antyder er det ikke mulig her.
  Målet er som sagt jawdropping lydopplevelse uten at man egentlig tror man sitter i en hjemmekino. Og med det utgangspunktet tror jeg vi nå har fått eliminert de aller fleste suboptimaliteter… Og fortsatt kan vi leke litt med plassering av atmos og bakhøyttalere…
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn