Hei, fikk tak i boken til Fredrik C. Hildisch før sommerferien og det var interessant lesing. En tung sak på 423 sider. Selges på NRHF.no. Begrenset opplag.
Boken tar for seg historien til bedriften og enkeltpersoner samt mange av produktene og markedene. Direkte lettlest er den ikke, fordi den er såpass komplett som den er, og ikke utelukkende kronologisk fordi de mange anekdotene har sine egne tidslinjer. Men her er utrolig mange detaljer som nerdene vil sette pris på.
Også vi som trodde at vi kunne denne historien og kjente disse produktene får her mer å tygge på.
De mange produktene og patentene der Radionette var først ute, har fått sine kapitler. Radio direkte tilkoplet lysnettet som det første. Og senere ulike typer radioer og forbedringer. Flere generasjoner av førsteklasses reiseradioer. Diverse nisjeprodukter. Og fra litt nyere tid, fulltransistoriserte TV apparater, og Switch Mode powersupply prinsippet som Peter Wessel (sønn av Jan Wessel) stod bak. Og som den øvrige tekniske staben i laboratoriene hos Radionette eller Tandberg til å begynne med ikke så potensialet i. Det gjorde derimot Texas Instruments og Phillips. Så rettighetene ble solgt.
Det tas også en grundig gjenomgang av årene 1972 - 1978 når Radionette ble innlemmet i Tandberg. Radionette og fabrikken i Sandvika og de akkumulerte underskuddene der 1967-71, samt «the usual suspects» AP og LO, har av mange fått skylda for Tandberg sin undergang. I virkeligheten var det jo slik at Tandberg i 1972 hadde et akutt behov for denne ekstra fabrikken, for å sette igang farge-TV produksjonen. Det fulgte også statsstøtte med i fusjonen, samt at begge bedriftene også tidligere hadde fått statsstøtte. Og at de etter fusjonen bygget ytterligere 3 fabrikker, en på Skullerud, en i Notodden og en i England. Samt tapte mye penger på salg og markedsføring i USA. Så vi kan med stor sikkerhet si at det var ekspansjon i et fallende marked med økende konkurranse fra Tyskland og Japan som tok knekken på Tandberg-Radionette.