KISS: Keep It Simple, Stupid

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  KISS & HIFI

  Kan god lyd gjøres enkelt? Er god lyd enkelt tilgjengelig? Dette er gode spørsmål og jeg vil forsøke å gi mine svar.

  Denne tråden kommer i stand etter oppfordringer. I en hobby eller fritidsinteresse som er så preget av det subjektive, kan mine ord og erfaringer kanskje provosere noen. Og det tror jeg er bra. Men jeg har ikke til intensjon å tråkke noen på bena for provokasjonens skyld alene. Hensikten med mine ord er primært å dele noen erfaringer, samt redegjøre for mine valg. Og kanskje blir det noen gode diskusjoner, hvor vi som prinsipp tar høyttalerne og ikke mannen. Håper alle liker det prinsippet :)

  Trådtittelen er KISS: Keep It Simple, Stupid. Det er et begrep og konsept jeg har hatt stor glede av på mange områder, selv på lydområdet. Det fortelles at uttrykket Keep It Simple, Stupid, kommer fra det amerikanske forsvaret på 1960-tallet. Alle har sikkert opplevd frustrasjonen når man har fått en teknisk spennende sak, som man ikke klarer å få til å virke. Man bruker kanskje bare 2 av 1000 funksjoner og innstillingene er så mange og komplekse at det er umulig å vite om den tekniske innretningen fungerer etter hensikten. Legg så krig til denne erfaringen. Hvis du skal vinne krigen, skjer det ikke med teknikk man må ha en doktorgrad for å bruke. I kamp må både bruk og reparasjoner være enkelt å forholde seg til. Å tape krigen fordi fotsoldatene ikke klarer å bruke utstyret, er dumt. Så krigsmenn har alltid vært mer opptatt av ting som funker enn ting som er så teknologisk sofistikerte at de færreste skjønner dem. Da jeg selv var i Forsvaret, husker jeg tilbake på hvor enkelt en del ting var gjort. Selv lederfilosofien og deres håndbøker i ledelse var mye enklere å forholde seg til enn tilsvarende litteratur man møter på universitetene. Jeg liker enkelhetens, det enkles, filosofi.

  Min egen erfaring med det enkle er at mange som er usikre, de reneste nybegynnere, søker det komplekse som en rustning for å skjule hvor tynne de er under den komplekse rustningen. Sånn sett erfarer jeg gjerne at de som har lang erfaring, gjør ting enkelt, mens nybegynnere gjør ting vanskelig. Med andre ord kan KISS være et uttrykk for god design, en klar tanke og langt mer know-how enn det som ser komplekst og imponerende ut. Man må kunne mye for å gjøre ting enkle. Noen ganger er ikke en doktorgrad nok for å gjøre det komplekse enkelt; man må ha lang erfaring i tillegg og støtte seg på et team og ikke bare jobbe i isolasjon. KISS er det motsatte av keiserens nye klær.

  Jeg har to oppsett for lyd. Nedenfor vil jeg dele noen bilder, først av det “siste” oppsettet. Et bilde sier mer enn 1000 ord, heter det, men jeg er ikke så sikker på at det alltid er riktig. Likevel tar jeg sjansen på å vise et første bilde som en forsmak på resten av den historien jeg vil fortelle.

  A27EF5EC-E018-455E-84AB-C6EE73DA784E.jpeg
   
  Sist redigert:

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  Handel mellom parter: Et spørsmål om tillit

  Hvorfor kjøper vi ting vi trenger? For bare kort tid siden i menneskets historie var vi mer eller mindre selvbergede. Vi lagde det vi trengte selv. Arbeidet var delt mellom familiens medlemmer, naboer mv. Slik er det heldigvis ikke lenger. Levestandarden har gjort dramatiske hopp, spesielt de siste århundrene. Det finnes knapt et område i dag som er 100 prosent DIY. Spørsmålet i dag er graden av DIY. Skal du kjøpe poteter, eller dyrke dem selv før du lager middag? Skal du kjøpe inn høyttalerdrivere, eller lage dem selv? Hva med kabinettet; det klarer jeg kanskje å lage selv? IKEA; er det DIY?

  Jeg er helt inkompetent på områder som har med utvikling og produksjon av deler til høyttalere å gjøre. Og hvis jeg hadde hatt ferdige deler, hadde jeg mislikt å skru dem sammen. Jeg synes ikke det er spesielt morsomt å skru sammen ting fra IKEA, men jeg har gjort det hundre ganger.

  Intet er bedre enn å gjøre en handel - kjøpe noe man ikke produserer selv - fra en motpart man liker. Slik handel skjer lettere hvis grunnlaget for tillit er til stede. Hvordan ser en ideell, tillitvekkende partner ut som man inngår en handel med?

  Det er gjengs å anta at den gode vilje, ærlighet, integritet og kompetanse er kilder til tillit. Derfor er det naturlig å se etter slike egenskaper hos dem man kjøper ting fra. Med den gode vilje menes at motparten i en transaksjon virkelig ønsker å gjøre noe godt for den andre parten. Driver et børsnotert selskap like naturlig ut fra ønsket om å ville vel som et selskap som er eid av en håndfull private eller en familie? Et børsnotert selskap har ikke lov til å sette økonomiske interesser i andre rekke så lenge det driver innenfor loven for øvrig. Derfor vil private selskaper ofte være drevet annerledes enn børsnoterte, som er lovforpliktet til å sette økonomiske resultater først. Betyr dette spørsmålet om drivkraften bak selskaper mer når du kjøper ting som betyr noe for deg enn når du kjøper enkle ting som dopapir? Er kjøp av lydprodukter som å kjøpe dopapir, eller tar du andre hensyn i lydspørsmålet?

  Ærlighet og integritet er beslektet. Det tar litt tid å avgjøre om en person eller et foretak drives ut fra disse verdiene. Klarer du å si om selskapet du kjøper ting fra, har en kultur hvor ærlighet og integritet dyrkes? I elektronikkbransjen er det viktig å vite hvordan utstyr måler fordi elektronikk følger naturlovene. Derfor er det naturlig å spørre om målinger av det man kjøper i denne bransjen. Målingene kan imidlertid ikke bare være et utstillingsvindu, en falsk fasade, som ikke holder vann når man graver litt dypere. Så man er ute etter målinger som er gjort med integritet og kan verifiseres av en tredjepart.

  Kompetanse kan synliggjøres gjennom utdannelse, som master- og doktorgrader. I tillegg kommer relevant erfaring. Kompetansen vokser raskere hvis man har en god kultur for kompetanseutvikling, at man ogsi jobber i team i stedet for bare individuelt. Det finnes imidlertid mye usynlig kompetanse. Hvordan behandler selskapet sine ansatte, dvs. ikke bare stjernene og dem med fine titler, men dem som utgjør grasrota og bidrar til trivsel gjennom renhold og god mat i kantinen?

  Slike refleksjoner er naturlige å gjøre når man ikke lenger er i samme familie eller er nabo med den man handler med, ikke sant? Det er i alle fall slik jeg tenker; det fungerer for meg. Når jeg gjør denne typen vurderinger i saker som har med lyd å gjøre, er det åpenbart at det ikke finnes så mange selskaper som skårer høyt på alt. Men det finnes noen.

  Genelec ble grunnlagt for over 40 år siden. Grunnleggeren, Ilpo Martikainen (1947-2017), døde for tre år siden (
  https://www.thebroadcastbridge.com/...atkinson-remembers-ilpo-martikainen-1947-2017) og etterlot seg et selskap godt rustet for fremtiden. Genelec har alltid arbeidet systematisk, basert på forskning og utvikling. Her, i en AES-artikkel fra 1980, beskrev de hvordan de gikk frem i utviklingen av sin første høyttaler:
  https://assets.ctfassets.net/4zjnzn...Approach_to_Monitoring_Loudspeaker_Design.pdf

  Ti år senere, i nok en AES-artikkel, beskrev de utviklingen bak en høyttaler med ekstremt lydtrykk:
  https://assets.ctfassets.net/4zjnzn...of_High_Power_Active_Control_Room_Monitor.pdf

  Slike artikler vitner om både ærlighet (de viser for all verden hvordan de lagde state-of-the-art) og kompetanse. Genelec skriver fortsatt artikler som publiseres på åpne konferanser i regi av bl.a. Audio Engineering Society (AES).
  https://assets.ctfassets.net/4zjnzn...of_High_Power_Active_Control_Room_Monitor.pdf

  I en tid av overkonsum og rikdom er det påtagelig hvor skeptiske en del blir når de hører en slik uttalelse (klippet fra Genelecs 40-års jubileumsbok):

  “Genelec is a family-owned company, where profits are produced as a consequence of doing business in the most ethical and sustainable manner. The company’s goal has never been to make as much money as possible”.

  Er det ikke rart at når vi mennesker har blitt rike og har så mye, blir vi skeptiske når vi hører om et selskap som forteller oss at maksimal inntjening ikke er målet og at en god økonomi må bli konsekvensen av å virke på en etisk og bærekraftig måte? Ville det ikke være naturlig om rikdommen vår gjorde oss mer åpne for å sette andre mål høyere enn raskest mulig vekst i profitten? Et sted på veien ble Gordon Gekko idealet, og vi glemte - og sluttet å forstå - at en person som Hans Nielsen Hauge ble en av historiens største seriegründere i Norge til tross for at han neppe satte profitten først.

  Det finnes sikkert mange andre selskaper i lydbransjen som skårer høyt på tillit. Kom gjerne med innspill om slike selskaper! I mine øyne gjør jeg gjerne handler med slike. I jakten på et selskap som fortjener ens tillit i lydspørsmålet, er det slik jeg ser det naturlig å tenke på Genelec. Det er dessuten et selskap i et land som er vår nærmeste nabo. Kortreist, med andre ord.

  Nå som jeg har forklart hvordan jeg tenker i min søken etter selskap man kan kjøpe lydprodukter fra, er det naturlig at det snart knyttes noen kommentarer til de produktene jeg har valgt. Det får bli fokus i neste innlegg.

  DE3227EA-841E-42F9-B120-DA133B0E00F8.jpeg
   

  MakkinTosken

  En kjekkas
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.577
  Antall liker
  34.239
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Siden du inviterte til innspill om tillitsvekkende produsenter, vil jeg trekke frem Manley Labs. De tilbyr nok produkter litt på kanten av hva du jakter på, men likevel.


  Forøvrig er jeg veldig klar for noen bilder! :)
   

  HCS

  En vanlig fyr fra bygda..
  Ble medlem
  22.02.2007
  Innlegg
  26.719
  Antall liker
  32.599
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Torget vurderinger
  28
  Gratulerer med egen tråd. KISS er et intr prinsipp, hvor enkelt kan det egentlig gjøres for å oppnå en tilfredsstillende gjengivelse av hermetisk musikk? Overraskende enkelt er min erfaring. Tror at vi mennesker gjerne vil komplisere ting, gjerne da i sammenheng med "forbedringer".. Skal følge med her, lære litt :)
   

  TrompeteN

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  27.07.2013
  Innlegg
  2.234
  Antall liker
  4.335
  Torget vurderinger
  0
  Velkommen med egen tråd svart-hvitt! Denne skal jeg følge med interesse.😊 Er personlig svært glad i Genelec og har mange gode erfaringer og opplevelser med merket. Ofte med naturstridig tørr og god bass fra relativt små konstruksjoner.
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  PRODUKTJUNGELEN

  Med en innkjøpsfilosofi i lomma og en motpart man kan ha tillit til, er det neste å finne riktig produkt. Heldigvis er lyd enkelt. Det dreier seg om elektronikk og akustiske prinsipper. Verken mer eller mindre. Genelec har noen titalls forskjellige høyttalere som dekker ulike behov. Den minste høyttaleren veier 1,5 kg, den største nesten 200 kg. Det sier seg selv at de to ikke dekker samme behov. Samtlige høyttalere leveres med målinger og spesifikasjoner, som viser seg å stemme godt overens med tredjeparters uavhengige målinger.

  I grunnen dreier valg av høyttaler seg - fra et akustisk ståsted - om å finne noe med den kapasiteten man har behov for eller rett og slett ønsker. Enkelte kjøper biler som går i 250 km/t selv om fartsgrensen i Norge er godt under halvparten. Jeg tilhører den gruppen som synes det er greit med kapasitet selv om jeg ikke alltid har behov for den. Biler med dreiemoment og hestekrefter fortoner seg annerledes på landevei enn en bil uten krefter, selv om du ikke kommer opp i toppfart på landeveiene. Litt sånn er det mht. lydprodukter også, selv om jeg er den første til å advare mot å trekke billedbruk for langt. Hva angår lydprodukter er jeg altså av den oppfatningen at man bør kjøpe så stort og kraftfullt som mulig uten at det går på bekostning av presisjon, så fremt andre hensyn ikke gjør et slikt ønske umulig. Hvis summeringen av driverne er god, kan en høyttaler ikke bli for stor selv om man sitter nær, la oss si fra 150 cm og opp.

  Merk at det som kjennetegner Genelecs designfilosofi alltid er å maksimere andelen direktelyd i forhold til summen av direktelyd og reflektert lyd. Fordi høyttalerne gir en klokkeren lyd med god direktivitet, vil Genelec ofte høres annerledes ut enn en del andre høyttalerne. Dette skyldes imidlertid ikke artefakter, som enkelte tror, men fraværet av farge og en høy andel direktelyd hvis man følger produktanbefalingene og sunn fornuft mht. akustikk.

  Nedenfor ser du minste og største i Genelec-familien. Jeg har valgt noe mellom de to ytterpunktene, som jeg snart kommer til.

  E4111F61-BF2F-42E4-9EBF-0771E7778896.jpeg
   
  Sist redigert:

  MakkinTosken

  En kjekkas
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.577
  Antall liker
  34.239
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Nå har jo jeg hvert så heldig og få høre det @svart-hvitt er i ferd med å presentere...etterhvert kanskje? Og jeg må innrømme at min første tanke var hvor meningsløst det virker med all hjemmesnekring, DIY og jakt på matchende utstyr når man faktisk har tilgang til å kjøpe såpass ut av esken, kompetent anlegg som gutten har gjort.

  Kommer selvfølgelig til å følge tråden! :)
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  BEHOV: FILM MED FUTT

  Familien har et rom som primært brukes til film. Er det én ting som teller i film, er det størrelse. At TVen takler svart uten artefakter, er ønskelig. Valget falt derfor på en Sony AG9 på 77 tommer med OLED-teknologi.

  Merk at TV-foten ikke løfter seg fra fra underlaget, noe som var viktig i TV-valget slik at synsvinkelen ikke heller for mye oppover fra sitteposisjonen. Som vi skal se snart, er TV-benken min litt høyere enn det som er ideelt, men i praksis fungerer denne benken fint med TVen.

  En stor TV fortjener referansehøyttalere som klarer å bære lyden opp på det nivået som filmskaperne ønsket. Slike høyttalere vil naturligvis også gjenskape musikk med den høyeste presisjon og dynamikk.

  23E6B470-DEF4-4DD0-97AB-EC541037E56A.jpeg
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  ROMMET

  Nedenfor ses rommet, dets møblering og dimensjoner. En gammel arbeidstegning, skisse.

  Rommet måler omtrent 480x320 cm. Med andre ord et ganske lite rom. Det er en åpning (84 cm) ut til en stor åpning med trapp i en atriumsløsning. Jeg tror denne åpningen letter på lydtrykk i rommet. Veggene er av tre og fungerer godt akustisk sett.

  Nederst i bildet er tegnet inn en treseters sofa på ca. 300 cm. En stor, tung tysk sofa som jeg tror fungerer fint som akustisk tiltak. Øverst i bildet er TV, se blå markering, ca 172 cm. Subwoofer brukes som TV-benk. Høyttalere i stereokonfigurasjon står på hver sin side av TVen.

  Det er to tepper på gulvet, begge av typen Gabbeh, som er de tyngste teppene fra Iran. Ellers ingen andre akustiske tiltak enn vanlig møblering.


  D98224DC-06D3-47E5-8BD0-1194BD14D3F6.jpeg
   
  Sist redigert:

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  BILDE 8: Detaljer, hvite kabler i riktig lengde

  456575F2-D648-499D-800B-F376992C3B12.jpeg
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  BILDE 9: Subwoofer, hvit kabel i riktig lengde

  77CE72BE-8986-48CB-B886-00C9ACF63432.jpeg
   
  P

  parafinoksen

  Gjest
  Det er kanskje et «enkelt» anlegg du har, svart-hvitt, men HEFTIG så det holder. Koster ikke akkurat lommerusk, men jeg vil anta det danker ut veldig mye til samme sum. Artig tråd.
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  UTSTYRSLISTE:

  Hovedhøyttaler: Genelec S360A (https://www.genelec.com/s360a)
  Subwoofer: Genelec 7382A (https://www.genelec.com/7382a)
  Høyttalerstativ: Liedtke Metalldesign (https://www.liedtke-metalldesign.de/)
  Rack: Clic 311 (https://www.clic.dk/model/311-2/)
  TV: Sony AG9 77 (https://www.sony.no/electronics/tv-er/ag9-series/buy/kd77ag9baep)
  Bluray-spiller: Sony UBP-X800M2 (https://www.sony.no/electronics/blu-ray-disc-spillere/ubp-x800m2)
  Digitalkonverter 1: Mutec MC-3+ (https://www.mutec-net.com/product_mc-3-plus-usb.php)
  Digitalkonverter 2: Yellowtec Puc2 Lite (https://www.yellowtec.com/puc2/puc2-lite.html)
  TV-kilde: Apple TV 4K (https://www.apple.com/no/apple-tv-4k/)
  Datamaskin: Mac Mini Late 2018 (https://www.apple.com/no/mac-mini/)
  Custom: RAL 9010 hvite føtter til høyttalerstativet lakkert av Brekke Roe Billakkering (https://www.facebook.com/brbillakkering/)
  Kabler: Hvite og lange nok
  Strømlist: Hama med 10 uttak (https://de.hama.com/00137233/hama-s...ngsschutz-weiss-2-m?bySearch=Steckdosenleiste)
   
  Sist redigert:

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  Det er kanskje et «enkelt» anlegg du har, svart-hvitt, men HEFTIG så det holder. Koster ikke akkurat lommerusk, men jeg vil anta det danker ut veldig mye til samme sum. Artig tråd.
  Anlegget er veldig enkelt. Hele familien bruker det uten nærmere innføring. Plugnplay. Automatisk DSP-justering nedover i frekvens og for integrering av sub.

  Anlegget spiller flatt fra 14-20.000 kHz med en kapasitet i korte topper på mer enn 130 dB.

  Jeg var veldig spent på bassresponsen i rommet, og om det ville bli avvik fra det lineære som er umulig å korrigere. Bildet nedenfor, grønn linje, viser flat bassrrespons fra 14 til 100 Hz (rød linje viser målt respons før korrigering og blå linje viser korrigering, som utelukkende er kapping av topper).

  B3D73744-C701-4655-A750-188BD2AFF897.jpeg
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  Nå har jo jeg hvert så heldig og få høre det @svart-hvitt er i ferd med å presentere...etterhvert kanskje? Og jeg må innrømme at min første tanke var hvor meningsløst det virker med all hjemmesnekring, DIY og jakt på matchende utstyr når man faktisk har tilgang til å kjøpe såpass ut av esken, kompetent anlegg som gutten har gjort.

  Kommer selvfølgelig til å følge tråden! :)
  Det er selvfølgelig meningsløst å bedrive DIY hvis man som jeg liker stjernemat mer enn man liker matlaging. Men hvis DIY er målet, dvs. puslingen og det å bry hjernen med skruing og løsing av problemer, er ikke DIY meningsløst; og jeg vet du er enig i det ;) Hobby er sunt, og er viktig for oss mennesker.

  Jeg er nok mer interessert i å spise stjernematen enn å lage den. Og så er jeg nok litt interessert i ”teorien” bak matlagingen uten at jeg orker å ta tak i sleiver og visper selv. De færreste som er interessert i vin, lager den selv. Min erfaring er at mat på restaurant og vin som er lagd av profesjonelle smaker veldig godt. Jeg har tidvis fått hjemmelagd som er nesten helt på høyden, og jeg takker alltid for maten og er hyggelig mot kokken. Ingenting slår stemningen rundt et bord med god mat og gode venner. Stemningen på en fremragende restaurant er til sammenlikning ofte litt formell og steril.

  Men her skulle det vel handle om hifi?

  ;)
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  Velkommen med egen tråd svart-hvitt! Denne skal jeg følge med interesse.😊 Er personlig svært glad i Genelec og har mange gode erfaringer og opplevelser med merket. Ofte med naturstridig tørr og god bass fra relativt små konstruksjoner.
  Takk :)

  Fint om det blir utveksling av spørsmål og forsøk på svar fra alle hold. Så nettopp at du har nye bokser i ditt eget hus, bokser som minner litt om mine S360 mht. bruksområde, design mv.
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  Gratulerer med egen tråd. KISS er et intr prinsipp, hvor enkelt kan det egentlig gjøres for å oppnå en tilfredsstillende gjengivelse av hermetisk musikk? Overraskende enkelt er min erfaring. Tror at vi mennesker gjerne vil komplisere ting, gjerne da i sammenheng med "forbedringer".. Skal følge med her, lære litt :)
  Takk :)

  Med “ny” Jaguar i garasjen vet jeg ikke helt om du er KISS eller ikke? Årgangsjaguar lukte arbe!

  ;)

  Enig med deg at vi mennesker alltid leter etter muligheter til å gjøre det enkle litt mer komplisert. Gudene vet hvor denne drivkraften kommer fra. Må innrømme at jeg tidvis har hatt tanker om å gjøre dette anlegget litt mer komplisert på en måte hvor jeg på forhånd vet at det betyr null for lyden.
   
  Sist redigert:
  • Liker
  Reaksjoner: HCS

  Einstein

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  05.12.2014
  Innlegg
  1.608
  Antall liker
  3.721
  Sted
  Tromsø
  Torget vurderinger
  3
  Flott start på tråden. :) Er Finlandofil og er ofte der, men har aldri hørt nærmere på Genelec, selv om de selges «overalt». Litt redd at det blir studiolyd, «nådeløst avslørende» og at de diskvalifiserer så mye musikk og så mange innspillinger....Ærlighet har jo en pris.
   
  Sist redigert:

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  Flott start på tråden. : :) Er Finlandofil og er ofte der, men har aldri hørt nærmere på Genelec, selv om de selges «overalt». Litt redd at det blir studiolyd, «nådeløst avslørende» og at de diskvalifiserer så mye musikk og så mange innspillinger....Ærlighet har jo en pris.
  Du gjør kanskje rett i å forvente annerledes lyd fra Genelec. Ingen måler bedre enn disse finnene (Genelec 8341A har fremdeles de beste måligene på Audiosciencereview, og 8341A måler like godt horisontalt som vertikalt, hvilket ikke gjenspeiles i målingene på ASR. Se høyttalerrangeringer fra ASR nedenfor) og designen med waveguide for kontrollert direktivitet (”Directivity Control Waveguide”) gjør at lytteren sitter med en større andel direktelyd enn høyttalere med mer spredning (så fremt lytteavstanden ikke blir stor). Fravær av artefakter og en høy andel direktelyd bidrar til at mange stusser; de er vant til artefakter og mer bidrag fra rommet. Men det de hører fra Genelecs høyttalere er nærmere kilden, dvs. mer “hifi”.

  På godt norsk kaller vi det en acquired taste. Hifi er en acquired taste. Vi voksne mennesker slutter etter hvert å tenke: Vi ser og hører det vi forventer å se og høre. Alle har opplevd dette, at man i dager har gått forbi noe uten å legge merke til den store endringen. Når man først legger merke til endringen, ser man den igjen og igjen. Inntil neste endring... Da er man like blind (eller døv).

  Sånn sett kan det ta tid å lære å like Genelec hvis man har en “acquired taste” for artefakter og rombidrag. Genelec lager ikke engasjerende høyttalere. Det er filmen eller musikken som skal være engasjerende. Høyttaleren har én eneste oppgave, som er å reprodusere det elektriske signalet fra opptaket slik at det når lytterens øre så intakt som mulig. En høyttaler skal med andre ord overlevere en lyd som engasjerer rommet minst mulig. Høyttaleren skal heller ikke engasjeres av elektronikk på veien som avviker fra det flate eller nøytrale idealet.

  Med andre ord: Let etter kjedelige høyttalere og la musikken eller filmen stå for engasjementet.

  ;)


  D6599C4A-C6A0-4799-8657-1175B8C098C5.jpeg
   
  Sist redigert:

  Einstein

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  05.12.2014
  Innlegg
  1.608
  Antall liker
  3.721
  Sted
  Tromsø
  Torget vurderinger
  3
  Ja, skjønner tilnærmingen (er samboer med en finsk dame, og finner setter ærlighet høyt), men i hifi-sammenheng havner man jo litt i lydprodusentens vold. Og er jo slettes ikke alltid (mer normalt ikke) at de har hatt en god og engasjerende dag, for å si det sånn. Det er vel et paradoks?
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  Ja, skjønner tilnærmingen (er samboer med en finsk dame, og finner setter ærlighet høyt), men i hifi-sammenheng havner man jo litt i lydprodusentens vold. Og er jo slettes ikke alltid (mer normalt ikke) at de har hatt en god og engasjerende dag, for å si det sånn. Det er vel et paradoks?
  Det viktigste er nok å gjøre et bevisst valg. Litt av min glede med hobbyen har vært å lete etter kunnskap som gjør meg i stand til å bli mer bevisst.

  Hva angår film, er jeg av den mening at man MÅ ha et korrekt, flatt, nøytralt (kjært barn har mange navn...) anlegg fordi nyere filmer (siden ca. 1995) er mastret på et mer standardisert vis som ligger mer opp til Genelecs tilnærming.

  Ellers er det fascinerende hva man får til av åpenbare endringer i lyden gjennom Genelecs dsp-løsning GLM når man har kapasitet i bånn og mulighet for å skifte crossover mellom 50 og 100 Hz, endre kurvehelning, endre gain i subwooferen etc. gjennom et museklikk på ett sekund.
   
  Sist redigert:

  MrSpock

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  06.03.2007
  Innlegg
  5.251
  Antall liker
  5.985
  Stilig anlegg - jeg har veldig sans for senterhøytaleren du har valgt :D
   

  MakkinTosken

  En kjekkas
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.577
  Antall liker
  34.239
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Men anser du deg som ferdig nå? Er anlegget ment som nærmest utelukkende en lydplanke til TV? Har du en musikkinteresse?

  Ofte når er ser bilder av studioutstyr så er jo det omringet av tiltak som skal bedre forholdene noe. Selv om SAM gir deg en god frekvensrespons, hva med fase/tid? Det er jo ganske tydelig at de to 360ene har svært forskjellige betingelser, tar SAM høyde for det også og hvordan vet du det?

  En annen ting. Du er åpenbart en minimalist i din stil, men samtidig kaller du deg svart-hvitt som i mine øyne forplikter litt. Hva med noen bilder av Kevin Flynn/Max Rockatansky/Rick Deckard i det minste, gjerne i svarthvitt om du ønsker, litt mer enn kun det suicidalhvite bakteppet du nå har? 😁

  Kort sammenfattet: Har du noen planer videre?
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  Stilig anlegg - jeg har veldig sans for senterhøytaleren du har valgt :D
  Takk :)

  «Senterhøyttaleren» er en subwoofer (https://www.genelec.com/7382a) med tre 15-tommere. Den måler flatt ned til 15 Hz i ekkofritt rom og har en kort kapasitet («peak») på mer enn 133 dB. I rom øker kapasiteten over dette.

  «Benken» er 62,5 cm høy og 140 cm bred, og egner seg fint som TV-stativ.

  En slik sub er en nobrainer hvis man finner plass. Du får «uendelig» med kapasitet og den måler fantastisk i mitt rom. Helt paddeflat respons etter kalibrering.

  Finishen på subben minner litt om Montana-modulene, og med bruk av slike hylle- og skapmoduler kunne 7382 tjent som en integrert underseksjon i en større bokreol, hylleseksjon eller liknende.
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  Men anser du deg som ferdig nå? Er anlegget ment som nærmest utelukkende en lydplanke til TV? Har du en musikkinteresse?

  Ofte når er ser bilder av studioutstyr så er jo det omringet av tiltak som skal bedre forholdene noe. Selv om SAM gir deg en god frekvensrespons, hva med fase/tid? Det er jo ganske tydelig at de to 360ene har svært forskjellige betingelser, tar SAM høyde for det også og hvordan vet du det?

  En annen ting. Du er åpenbart en minimalist i din stil, men samtidig kaller du deg svart-hvitt som i mine øyne forplikter litt. Hva med noen bilder av Kevin Flynn/Max Rockatansky/Rick Deckard i det minste, gjerne i svarthvitt om du ønsker, litt mer enn kun det suicidalhvite bakteppet du nå har? 😁

  Kort sammenfattet: Har du noen planer videre?
  Siden du var her, har to nye tepper i naturfarge kommet i rommet (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gabbeh). Jeg synes det hjalp for hørbar sibilans.

  Det er et lite oppholdsrom primært for TV. Store inngrep kommer derfor ikke på tale. Rommet har lite etterklang, men en vegg til høyre som ligger klint inntil høyre høyttaler og en bakvegg som ligger klint inntil sofaen er ikke oppskriften på det ultimate lytterom.
   
  Sist redigert:

  coolio

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  19.09.2015
  Innlegg
  5.487
  Antall liker
  5.453
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  2
  Holy smokes, der har gutten fått sin egen tråd! Gratulerer!

  Jeg er stor fan av å bruke den "meningsløse" tv-benken til noe produktivt og kan knapt tenke meg noe mer fornuftig enn å bruke plassen til massevis av subber. Ville nok personlig valgt en slags løsning som også tillater lagring av andre viktige ting som Playstation, PC, DSP, skitne sokker og velbrukte truser, men denne løsningen er definitivt up there når det kommer til sunn fornuft!
  Ser jo ikke halvgale ut i sykehus-hvitt disse subbene heller 😁
   

  MakkinTosken

  En kjekkas
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.577
  Antall liker
  34.239
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Siden du var her, har to nye tepper i naturfarge kommet i rommet (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gabbeh). Jeg synes det hjalp for hørbar sibilans.

  Det er et lite oppholdsrom primært for TV. Store inngrep kommer derfor ikke på tale. Rommet har lite etterklang, men en vegg til høyre som ligger klint inntil høyre høyttaler og en bakvegg som ligger klint inntil sofaen er ikke oppskriften på det ultimate lytterom.
  Så mao, rommet er ferdig?
   

  HCS

  En vanlig fyr fra bygda..
  Ble medlem
  22.02.2007
  Innlegg
  26.719
  Antall liker
  32.599
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Torget vurderinger
  28
  Det
  Takk :)

  Med “ny” Jaguar i garasjen vet jeg ikke helt om du er KISS eller ikke? Årgangsjaguar lukte arbe!

  ;)

  Enig med deg at vi mennesker alltid leter etter muligheter til å gjøre det enkle litt mer komplisert. Gudene vet hvor denne drivkraften kommer fra. Må innrømme at jeg tidvis har hatt tanker om å gjøre dette anlegget litt mer komplisert på en måte hvor jeg på forhånd vet at det betyr null for lyden.
  Den dyreste Jaguar er kan ha er en billig Jaguar.. Er mye sant i det. Men det er hobby, så da er alt lov..

  Hvor høyt spiller du der inne? Det er litt av noen specs men what's the use if you dont use them, ref Jaguar...

  Ellers er vel en hovedforskjell at du har latt andre tatt valg for deg, mens jeg min mistroiske fa, liker å ta de selv basert på noe så ullent som egne preferanser..
   

  MakkinTosken

  En kjekkas
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.577
  Antall liker
  34.239
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Jeg er litt enig med @HCS Hvorfor kjøpe såpass kapabelt oppsett uten å prøve å få det meste ut av det? Vet du ikke har hatt det lenge, men vet også at du er grundig i din planlegging. Sitter kanskje igjen med følelsen av "perler for svin".
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.377
  Antall liker
  4.024
  Torget vurderinger
  0
  Det


  Den dyreste Jaguar er kan ha er en billig Jaguar.. Er mye sant i det. Men det er hobby, så da er alt lov..

  Hvor høyt spiller du der inne? Det er litt av noen specs men what's the use if you dont use them, ref Jaguar...

  Ellers er vel en hovedforskjell at du har latt andre tatt valg for deg, mens jeg min mistroiske fa, liker å ta de selv basert på noe så ullent som egne preferanser..
  Med flatvektet SPL-måling kommer toppene fort over 100 dB med film. Det er langt fra kapasitet. Hvilket betyr at lyden fra høyttalerne er helt fri for farging/fordreining. Folk er ofte ikke klar over hvor tidlig fordreining inntreffer i lydutstyret, og her er det ikke målbar fordreining i høyttalerne i det hele tatt hvis man lytter under 90 dB i snitt. Mange vil overraskes over hvordan kombinasjonen null (dvs. svært lav) fordreining, høy kapasitet og høy direktivitet høres ut. Dynamikken er ekstrem. Det er nærmere hifi-idealet, men manges preferanser går i en annen retning.

  Jeg har valgt utstyr ut fra dokumenterte spesifikasjoner. Med et tastetrykk kan jeg endre crossover i bassen, gain i bassen, kurvehelning opp til 20 kHz mv. Slikt gir store utslag i lyden. Jeg har fire selvdefinerte moduser (man kan legge inn ti slike moduser) jeg kan velge blant, som jeg har kalt film, crossover 100 Hz, crossover 80 Hz og diverse. Med et tastetrykk kan jeg skifte mellom modusene på ett sekund. På den måten kan jeg skifte anleggets viktigste karakteristika ut fra mine egne preferanser uten at jeg må i butikken for å handle nytt.
   
  • Liker
  Reaksjoner: HCS

  vidarje

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  24.10.2009
  Innlegg
  5.387
  Antall liker
  3.568
  Sted
  Rasta
  Torget vurderinger
  1
  Gratulerer med egen tråd s-v :) Dette var et stilrent oppsett som sikkert gir mye glede for hele familien. Har du testet med feks luft rundt HT, demping av førsterefleksjonene og bak hodet? Jeg har litt av den samme filosofien som deg med nærfeltsmonitorer fra Dynaudio, men har valgt å ha to modi: "daglig" og "hjemme alene" Det er jo en helt annen musikkopplevelse når monitorene får litt bedre arbeidsforhold og refleksjonene blir dempet. Du skriver at du har to oppsett, hvordan ser nr to ut?
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn