Må og må.

Når det gjelder småsignal rør/transistor finner du nok eksempel som slår i begge retninger.
Men du kan jo sjekke noen datablad for effekt rør/transistorer. Det som sier noe om linearitet er Ia/Vg (rør) og Ic/Ib (ss) karakteristikker. Disse sier noe om utgangssignalet som funksjon av inngangssignalet, eller overføringskarakteristikk.
Transistorer har omtrent samme overføringskarakteristikk som en pentode. Den gangen pentodene ble introdusert ble det av ulike grunner også behov for korreksjonsnettverk (NFB). Triodene greide seg ofte på egen hånd uten slikt.
Rør kan være forbløffende lineare, det er også årsaken til at det er fullt mulig å lage utgangstrinn med rør uten noen form for korreksjon eller negativ tilbakekobling. Hvor mange tradisjonelle transistorforsterkere kjenner du til som greier det samme?
En annen ting er at rør ofte har langt mindre spredning i produksjonen, når et rør er spesifisert til å ha en forsterkningsfaktor (mu) på f eks 22, så ligger det rundt 22. Tilsvarende Hfe for transistorer oppgis som regel med min, typisk og maks verdier som kan sprike med en faktor på flere ganger. Men igjen, mange rørtyper kan også ha stor spredning i enkelte parametre så dette er ikke sort eller hvitt.
Det er i alle fall mye enklere og billigere å lage kretser med gode data (på papiret) vha halvledere. Ikke minst pga størrelse og effektforbruk er det enkelt å øke kompleksiteten og innføre en rekke ulike kretsløp som ivaretar linearitet og andre ting.
(Nå er ikke jeg så veldig oppdatert på hva som har skjedd på transistorfronten de siste tiår så det er godt mulig den jevne transistor har blitt radikalt bedre enn før?)
Jan E Veiset