Hjelp til forbedret akustikk i ny stue

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • hifi-vegard

  Medlem
  Ble medlem
  27.02.2014
  Innlegg
  30
  Antall liker
  8
  Sted
  Bergen
  Hei, jeg har akkurat flyttet inn i en ny leilighet. Den er kjempeflott, men på grunn av den nordiske stilen og store takhøyden er akustikken helt fryktelig. Jeg koser meg ikke med musikkanlegget mitt i det hele tatt, blir helt sliten bare av en halv låt. Har pleid å kunne sitte i mange timer.

  Rommet er ca 4.5m bredt, 8m dypt og 3m høyt. Det er enkelgips på alle veggene. Eikeparkett. Etasjeskiller i betong.
  Pga løsningene og møblene er lytteposisjonen låst. I tillegg bruker jeg høyttalerne til film og TV.

  5293AA63-8C8A-47AD-830F-103FD17A9083.jpg
  1ACC6E86-4CA7-4855-BF77-E0E39290392D.jpg
  95615680-9F8B-427D-82C5-011BF57BC6D9.jpg
  991A3E38-93D1-4280-8C11-03D73D49FDA6.jpg


  Tiltak:
  Mer grønne planter bak og til høyre for høyre høyttaler, samt ved siden av sjeselongen.

  Solskjerming for å dempe glassflate:
  Har ingen solskjerming enda, vil helst ikke ha klassiske gardiner, plissé viste seg å være vanskelig å gjennomføre, lameller er det enkleste. Liker ikke så godt de som selges på typ kid, det ser veldig industrielt ut. Så derfor en annen tråd med ‘akustikk-lameller’ her..

  Tenkte å bruke akustikkplater på veggen bak sofa, innrammede likebenede trekanter med Rockfon Sonar Activity kledd i grå filt. Tykkelse 40mm, helst med 15mm luft bakenfor.

  I taket vet jeg ikke.. det er aktuelt å lime opp noe der, men nå trenger jeg hjelp fra de kloke hodene her om hvor mye absorpsjon, diffusjon osv.

  Jeg vet at dette rommet aldri kommer til å bli et fantstisk mikserom eller hjemmekino, men det er det jeg har og jeg vil strekke meg langt for å få det til å bli bra og se bra ut.

  Jeg har en Lyngdorf forsterker med mulighet for full DSP innstilling, men jeg har ikke brukt det før, og vet ikke hvordan jeg går fram for å ta målinger. Det er ikke med roomperfect, her er det en serielabel til PC.
  Har bestilt en BW DB4S subwoofer med innebygget romkorreksjon.
   
  Sist redigert:

  coolio

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  19.09.2015
  Innlegg
  3.430
  Antall liker
  2.729
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  2
  Billig/enkel løsning; Kjøp en sakkosekk og et par studiomonitorer beregnet for lytting i nærfelt og sett deg en meter fra høyttalerne når de er plassert sånn tilsvarende som på bildet. Pga dører har du fint lite manøvreringsrom med tanke på plassering av høyttalere og lytteposisjon, så man må ta noen vanskelige valg.

  Avansert løsning; Lag takflåte med feks RPG Broadsorbor i førsterefleksjon i taket og rett bak hodet - https://www.lydogakustikk.no/produkt/broadsorber/
  Man kan også få tak i en flyttbar stående sak som man kan plassere foran vinduet når du vil lytte seriøst, men tykke gardiner eller akustiske lameller vil være bedre enn ingenting selv om det ikke er optimalt mtp ujevn demping. Alle tomme/åpne harde flater vil skape flutterekko og vil oppleves som skarp lyd.

  Jeg har tilsvarende rom og gikk for en slags halvhjertet løsning med 10 cm isolasjon + Ecophon akustikkplater i taket og RPG Absorbor bak sofaen;

  20200223_154831.jpg


  Fordelen er at det ser mer eller mindre ut som en vanlig stue, ulempen er at det er ikke helt ideelt å dempe hele taket og spesielt ikke med Ecophon som ikke demper jevnt. Er glad jeg gjorde det, men jeg hører jo at det kunne vært mye bedre. Himmel og hav i forskjell mellom før og etter likevel.
  Her er impulsresponsen før og etter takbehandling - Den første peaken på 0ms er pulsen fra høyttalerne og utover i tid ser man styrken på de forskjellige refleksjonene i rommet;

  Før takbehandling- impulse.jpg

  Etter takbehandling- impuls.jpg
   

  hifi-vegard

  Medlem
  Ble medlem
  27.02.2014
  Innlegg
  30
  Antall liker
  8
  Sted
  Bergen
  Det der ble jo veldig fint! Ser jo helt klart at du har fått god effekt av det. Var det ikke stress å fore ned hele taket? Jeg har luftekanaler, sprinkler og røykvarsler i taket som jeg må ta hensyn til, også syntes jeg jo at takplatesystem ser kontor ut. Pluss, jeg måtte jo bla opp litt ekstra for å få høyt tak, dumt å stenge det av. Tenkte på en sånn flyttbar sak, men dette er ikke bare for hifi, men også for et godt akustisk inneklima, jeg vil derfor ha noe permanent.
  Akkurat nå tenker jeg Skyline fra Lyd og akustikk i en størrelse på 300x180cm i taket, veggen bak sofaen med Bad Expo (omtrent heldekkende), også disse svenske lamellene.. har et gulvtepppe ved sofaen og tenker det holder i teppeavdelingen. Men er det noe jeg kan legge under teppet for å forbedre egenskapene til det? Det er et allerede ganske tungt ullteppe.
  Lastet ned en reverb app. Akkurat nå har jeg målt at jeg har 0.90 til 1.10 i RT60 avhengig av om skyvedørene er åpne eller lukkede. Hjalp å ha dem åpne.
   
  Sist redigert:

  coolio

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  19.09.2015
  Innlegg
  3.430
  Antall liker
  2.729
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  2
  Jeg ville definitivt kontaktet Bjørn i Lydogakustikk før du gjør noe. Han har stålpeiling på hva som funker hvor og vil kunne guide deg til en helhetlig løsning. Diffusorer trenger en minimumsavstand for å fungere skikkelig og det varierer voldsomt etter hvor langt ned i frekvens de er effektive.

  RT60 kan ikke brukes i små rom på den måten, så det tallet sier ikke noe særlig matnyttig for ditt scenario. Hvis du går til innkjøp av Umik-1 og laster ned REW - https://www.roomeqwizard.com/ - vil du kunne måle rommet ditt på en måte som gir deg konkrete svar.

  Det største problemet i rommet ditt er flutterekko som oppstår mellom parallelle harde flater som gulv/tak, frontvegg/bakvegg og sidevegger. Alt som bryter opp disse parallelle flatene vil hjelpe veldig på generell bo-komfort, men det er ikke automatisk det samme som god akustikk for stereolyd. Et gulvteppe som du nevner er effektivt for flutterekko, men vil i praksis støvsuge høye frekvenser (ujevnt) og vil ha null effekt under et par tusen hz. Har du nok av slike løsninger risikerer du å ende opp med en lyd som tilsvarer å kutte av diskantene på høyttalerne :p

  Siden du har begrenset plass og muligheter til å gjøre de generelle anbefalingene ang akustiske tiltak for lydgjengivelse ville jeg absolutt ha gitt Bjørn ("Orso") en lyd.
  Min kunnskap begrenser seg til hukommelse av generelle tips gitt av ham oppigjennom :)
   

  hifi-vegard

  Medlem
  Ble medlem
  27.02.2014
  Innlegg
  30
  Antall liker
  8
  Sted
  Bergen
  Takk.. du er en klok mann. Du har vært til god hjelp så langt. Jeg skal prøve å sende ham en PM. :)

  Det er helt sant at jeg sitter helt inntil bakveggen (fysj), og at disse diffusjonsplatene ikke funker så bra da. Det gir jo mening, siden man trenger jo litt distanse før noe blir spredt utover. Men absorpsjon bør vel gå fint?
  Hele den svære veggen bak sofaen kan jeg godt behandle på noe vis, helst på en måte som ser kul ut. Taket her og der (uten noe enorme skinnesystem) er jo også aktuelt. Så i vinduet må det nesten bli disse lamellene, ser ikke så mange andre valg. På motsatt side er det jo langt unna førsterefleksjonspunkt, blir vel i stolene og spisebordet et sted..

  Trenger jeg noe særlig bassdemping? Jeg har egentlig ikke noen ledige hjørner. Men samtidig er ene hjørnet mitt med en dør inn til soverom, det andre er kjøkkenhjørne, det tredje har dør til gangen og kontor, det fjerde er ved siden av sofaen med lp spilleren og forsterkeren. Der kunne det alltids vært noe greier.
   

  coolio

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  19.09.2015
  Innlegg
  3.430
  Antall liker
  2.729
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  2
  Mitt tips er å finne en løsning hvor du syr sammen tiltakene til å passe inn designmessig slik at du får en mest mulig normal stue. Mange går til det steget og polstrer stuen sin til å ligne et studio, men det er en fryktelig løsning for trivselen. Bassdemping under 80-100 hz kan man i praksis bare se helt vekk ifra med mindre man går amok med trykkbaserte feller som er tunet til problemfrekvenser på store deler av veggen bak sofaen.
  En bedre løsning i en helt normal stue er flere små subwoofere plassert forskjellige steder og EQ.

  https://docs.google.com/viewer?url=...00da/51387c572cfd27c0256cb15e44e976a1a72e.pdf
  https://hometheaterhifi.com/technic...n-interview-with-todd-welti-and-kevin-voecks/

  Over 100 hz er man i området hvor etterslep i tid begynner å bli veldig viktig for opplevelsen av smekk, sprut og dynamikk. Heldigvis er feks RPG Broadsorbor og lignende konstruksjoner (slike feller kan også begrenses i effekt oppover i frekvens slik at man ikke mister alt av høye frekvenser) effektive fra ca 100-150 hz og oppover og vil potensielt kunne felles inn i en slags bakvegg bak sofaen i et hvilket som helst design man måtte ønske.

  Problemet er ikke enkeltstående i et rom som ditt, man må tenke helhetlig hvis man skal ha en universell god effekt. Det gjelder forsåvidt også høyttalerne man bruker. Hvilke høyttalere har du? Bower & Wilkins har ofte en ganske kraftig stigning oppover i frekvens for å gi opplevelse av oppløsning og klarhet, men den egenskapen har en lei tendens til å bite en i raua i slike skandinaviske ekkokamre :p
   

  hifi-vegard

  Medlem
  Ble medlem
  27.02.2014
  Innlegg
  30
  Antall liker
  8
  Sted
  Bergen
  Hmm. Han nevnte forsåvidt at en enkel subwoofer i front senter er greit der. Begrenset hvor jeg kan plassere sub også, det måtte blitt på sidene av sofaen og rett fram under tv-en. Har bestilt en type som visstnok skal ha veldig god romkorreksjon innebygget, men jeg forstår jo poenget med å la lydbølgene komme fra forskjellige noder for bedre gjennomsnittlig fordeling.

  Jeg har et par 805 Diamond, veldig fornøyd med dem og har ikke hatt noen planer om å bytte dem ut med det første. Men ser fram til å utvide dem med en sub, i håp om at de passer bedre til rock og mer kraftig musikk.
   

  Sven_Palvig

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.02.2002
  Innlegg
  2.796
  Antall liker
  840
  Sted
  Sjælland. Danmark.
  Hei, jeg har akkurat flyttet inn i en ny leilighet. Den er kjempeflott, men på grunn av den nordiske stilen og store takhøyden er akustikken helt fryktelig. Jeg koser meg ikke med musikkanlegget mitt i det hele tatt, blir helt sliten bare av en halv låt. Har pleid å kunne sitte i mange timer.

  Rommet er ca 4.5m bredt, 8m dypt og 3m høyt. Det er enkelgips på alle veggene. Eikeparkett. Etasjeskiller i betong.
  Pga løsningene og møblene er lytteposisjonen låst. I tillegg bruker jeg høyttalerne til film og TV.


  Tiltak:
  Mer grønne planter bak og til høyre for høyre høyttaler, samt ved siden av sjeselongen.

  Solskjerming for å dempe glassflate:
  Har ingen solskjerming enda, vil helst ikke ha klassiske gardiner, plissé viste seg å være vanskelig å gjennomføre, lameller er det enkleste. Liker ikke så godt de som selges på typ kid, det ser veldig industrielt ut. Så derfor en annen tråd med ‘akustikk-lameller’ her..

  Tenkte å bruke akustikkplater på veggen bak sofa, innrammede likebenede trekanter med Rockfon Sonar Activity kledd i grå filt. Tykkelse 40mm, helst med 15mm luft bakenfor.

  I taket vet jeg ikke.. det er aktuelt å lime opp noe der, men nå trenger jeg hjelp fra de kloke hodene her om hvor mye absorpsjon, diffusjon osv.

  Jeg vet at dette rommet aldri kommer til å bli et fantstisk mikserom eller hjemmekino, men det er det jeg har og jeg vil strekke meg langt for å få det til å bli bra og se bra ut.

  Jeg har en Lyngdorf forsterker med mulighet for full DSP innstilling, men jeg har ikke brukt det før, og vet ikke hvordan jeg går fram for å ta målinger. Det er ikke med roomperfect, her er det en serielabel til PC.
  Har bestilt en BW DB4S subwoofer med innebygget romkorreksjon.
  Tillykke med det fine rum. Der er mange muligheder. :p

  Men for lige at skitse op.
  Rummet mål:
  Rummet har en fin længde. 8 meter er flot! (9 meter er perfekt).

  Bredden er for smal. Men kan afbødes med SMT diffusere. Specielt er jeg glad for V-Wings.

  Højden er fin, og den vil give langt færre problemer med bassen.

  Det er et rigtig godt udgangspunkt!

  Et lag gips er ikke så godt. 2 lag havde været langt bedre. Et lag vil give en blød bas, vi jeg mene. Der burde være to lag og er i dag et krav i Danmark af brandhensyn. Jeg havde sat et lag krydsfiner uden på. Krydsfiner har en bedre lyd end gips, der dog er meget bedre end beton.
  Du skulle have spurgt til råds noget før...
  Jeg ville have placeret helt afgjort højttalerne sådan, at Frontvæggen, (den bag højttalerne) var det store vindue. Vinduer giver en god dæmpning af bas. Vigtigt er det med en ensartet placering, så venstre og højre side er så ens som muligt.
  Bredden er et problem. Hvis du bruger SMT Svanå V-Wings på siden af højtalerne, vil de kunne stå tættere derpå, og give det bredde lydbillede og bedre dybdeperspektiv. Det kan give en storslående lyd. Og så naturligvis ved første reflekspunkt på sidevæggen.

  Frontvæggen og bagvæggen er normalt de store problemer; men her er du heldig på grund af den lange længde i rummet.

  Afstand til Frontvæggen mindsker problemet, men glas lyder ikke godt og giver en skarp lyd. Men hvor meget vil du gøre, da det vel er et fælles hjem osv.

  Hvis du har stor afstand til bagvæggen, kan du slippe for at gøre noget ved den. Naturligvis ville det være lidt bedre med diffusion, men er ikke det store problem. Oven i købet er der en dør, der evt. kan stå åben og lyd komme ud. her kan man prøve sig frem.
  Det var hvad jeg ville have gjort i det rum.
  Jeg håber, at du kan bruge noget af det. :D Det passer jo ikke til din placering af dine højttalere, der er lidt små, til det store rum. En god subwoofer eller to ville være godt for dem. En subwoofer placeret imellem fronterne integrerer rigtig godt.
   
  Sist redigert:

  hifi-vegard

  Medlem
  Ble medlem
  27.02.2014
  Innlegg
  30
  Antall liker
  8
  Sted
  Bergen
  Ja, vet du hva.. du sa det jeg hadde tenkt. Når jeg sto opp nå prøvde jeg å flytte høyttalerne. Jeg innser at de ser mer naturlig plassert ut sånn som dette, og lyden ble mye enklere å lytte til. Nå kan jeg bestemme steroplasseringen i lydbildet mye enklere. Trenger bare en loungestol i passe høyde!

  Til TVen kan jeg vel alltids skaffe noe sonos soundbar greier. Ideelt noe som jeg kan bruke sammen med en felles sub.
  5B036E4D-1BE9-433A-A247-920D50B89AC5.jpg
  394D769A-CAB7-4CBC-934F-A08070C79FB8.jpg

  Bonusbilde av hjemmelaget diffusor ?????? jeg bor her faktisk alene, men jeg må innrømme at jeg er ganske pedantisk på at det skal være fint rundt meg, og at stuen ikke kan se ut som et studio. Men jeg kan tillate meg litt ☺
   

  Voff

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  03.11.2006
  Innlegg
  6.942
  Antall liker
  2.071
  Torget vurderinger
  1
  Jeg har et par 805 Diamond, veldig fornøyd med dem og har ikke hatt noen planer om å bytte dem ut med det første. Men ser fram til å utvide dem med en sub, i håp om at de passer bedre til rock og mer kraftig musikk.
  Vet ikke hvordan 805D er med hensyn til plassering, men jeg har 805s - som har samme kabinett om ikke annet, og de er veeeldig kresen på plassering med hensyn til bassrespons...
   

  Audior

  Hi-Fi interessert
  Ble medlem
  02.01.2006
  Innlegg
  93
  Antall liker
  6
  Jeg ville startet med å legge Glawa Akusto Wall Texona i taket. De kommer som 60 x 60 x 4 cm og kan plasseres med noen cm avsted mellom seg. De er ganske dekorative og i hvit utførelse går de i ett med taket. Ikke spesielt dyr heller. Demper godt fra 250 Hz og oppover og gir en lun akustikk og demper stående bølger mellom tak og gulv. Deretter må du inn med absorbenter for å dempe bassen, fortrinnsvis med større absorbenter i hjørnene. Min erfaring er at demper du godt i taket, er mye gjort. Billig og pen løsning også, sammenlignet men andre dyre og drastiske tiltak.
   

  coolio

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  19.09.2015
  Innlegg
  3.430
  Antall liker
  2.729
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  2
  Jeg ville startet med å legge Glawa Akusto Wall Texona i taket. De kommer som 60 x 60 x 4 cm og kan plasseres med noen cm avsted mellom seg. De er ganske dekorative og i hvit utførelse går de i ett med taket. Ikke spesielt dyr heller. Demper godt fra 250 Hz og oppover og gir en lun akustikk og demper stående bølger mellom tak og gulv. Deretter må du inn med absorbenter for å dempe bassen, fortrinnsvis med større absorbenter i hjørnene. Min erfaring er at demper du godt i taket, er mye gjort. Billig og pen løsning også, sammenlignet men andre dyre og drastiske tiltak.
  Det hadde vært fint om det var helt så enkelt :) Problemet med dette er at 4 cm demper bare høye frekvenser type over 1500 hz. Skal du ha effekt ned til 250 hz trenger du minimum 10 cm isolasjon bak.
  Jeg tenker at man bør gå for en løsning som angriper hele problemområdet, ikke bare deler av det. Det er fort gjort å blåse masse penger på saken uten å komme i mål.
  hifi-vegard; Jeg så kjapt etter målinger på 805D for å se på frekvensresponsen, og det virker som disse følger B&W trenden med tuning tilpasset britiske rom med tjukke vegg-til-vegg tepper med kraftig økning oppover i frekvens.

  518bw.lab1.jpg

  https://www.hifinews.com/content/bw-805-d3-loudspeaker-lab-report

  Det er ikke nødvendigvis et enormt problem hvis de er veldesignet ellers, man kan bare unngå å peke dem rett på ørene. Basert på målingene i Stereophile tror jeg at jeg ville forsøkt med høyttalerne pekende rett frem eller med ekstrem toe-in slik at de krysser ca 1 m foran lytteposisjon.
   

  lovemusikk

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.11.2009
  Innlegg
  8.325
  Antall liker
  2.009
  Torget vurderinger
  8
  Jeg ville prøvd anlegget på hvindusiden. Snu sofaen med ryggen bak mot kjøkken, og dra den bak mot kjøkkenet. Evnt sett opp en reol eller benk mellom sofa og kjøkken hvis det er ønskelig.
  Få inn noen blomster i hjørnene. IKEA har sånt. Pluss mer møbler. Teppehvis du ikke har det på gulvet foran deg og anlegget. Osv
  Med sånn typisk damemøblering, låter det mye bedre.
   

  hifi-vegard

  Medlem
  Ble medlem
  27.02.2014
  Innlegg
  30
  Antall liker
  8
  Sted
  Bergen
  Jeg har hørt at mine skal være mye enklere på plassering, men vanskelig for meg å si.
   

  hifi-vegard

  Medlem
  Ble medlem
  27.02.2014
  Innlegg
  30
  Antall liker
  8
  Sted
  Bergen
  Takk for nye innspill. Jeg tenker jo nå at med det lille jeg vet, så bør jeg dempe førsterefleksjonspunktene på veggen bak sofaen, og kanskje over/under TVEn. Den ene høyttaleren reflekterer jo rett ned i sofaen og får mye demping, den andre på parketten.. kanskje jeg kan ha teppet midt på gulvet, vet ikke helt hvordan det ser ut.

  Bak den alternative lytteposisjonen er det jo veldig stor plass, kanskje noen diffusorer mellom kjøkkenskap og luftekanal kunne vært en tanke.

  Høyttalerne står nå 45cm fra bakvegg og >0.5m fra sidevegger.

  Det med bassfeller og alt dette føler jeg er vanskelig nå, for jeg har jo sp godt som ingen bass i anlegget mitt. Venter fremdeles på sub :)
  Jeg merket dog at det var enda mindre bass i den gamle lytteposisjonen midt i sofaen. Selv om det ikke er lett å bare høre nøyaktig hva som ikke stemmer, så hører jeg jo at det er plagsomt mye gjenklang først og fremst. Det er mye mindre detaljer i lyden enn jeg har hatt tidligere, har eid høyttalerne noen år og hatt dem mange forskjellige steder.
   

  Voff

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  03.11.2006
  Innlegg
  6.942
  Antall liker
  2.071
  Torget vurderinger
  1
  ; Jeg så kjapt etter målinger på 805D for å se på frekvensresponsen, og det virker som disse følger B&W trenden med tuning tilpasset britiske rom med tjukke vegg-til-vegg tepper med kraftig økning oppover i frekvens..

  Denne målingen er jo foretatt i 1m avstand på aksen til diskantelementet. Ikke i lytteposisjon. Tror B&W anbefaler 3m avstand for at du skal få korrekt tonal balanse.
   

  nilshermann

  Hi-Fi interessert
  Ble medlem
  20.02.2019
  Innlegg
  60
  Antall liker
  13
  Hei!
  Nå kjenner ikke jeg dine høyttalere, men jeg har 705s2 og har opplevd de med både ingenting, lite, passe og for mye bass avhengig av rom, plassering av høyttaler- og lytte-posisjon og akustiske tiltak. Jeg har plassert de på et i utgangspunktet for lite rom. Det låt forferdelig da jeg flytta de hit. Etter nøyaktig plassering vha målinger og bygging av hjørne-bassfeller er det en helt annen verden. Jeg har ingenting i førsterefleksjonene enda, men halleluja hvor tight og punchy det er i forhold til før bassfeller og dårligere plasseringer. Bortsett fra å fjerne en dip pga SBIR (refleksjon fra frontvegg) på 80hz og tilskudd av bass under 35hz har jeg ingen grunn til å ha sub. Har jeg en "fornuftig" frekvensrespons nedover i bassen må det moderne pop-musikk og annen musikk med lyd under 35hz til før jeg hører noe særlig forskjell med og uten sub, og det er i de fleste tilfeller bassen fra 60-70-100hz som er aktuell og gøy størsteparten av tiden uansett, selvfølgelig avhengig av hva du liker å høre på.

  Uansett, poenget var at du kan oppnå ganske så mye om du får kontroll på bassen. Ser du har få gulv/vegger-hjørner til rådighet. Tenk på at det også er hjørner med potensielt høye basstrykk i overgangen vegg/tak og gulv/vegg også. Et ordinært rom har 12 hjørner som bassen kan bygge seg opp i. Dette kan du måle, men også høre ved å stikke hodet i hjørnene mens du spiller noe basstungt (om du ikke har mulighet til å spille av måletoner). Hva med fine hjørnefeller i hjørnene langs taket for eksempel? De kan jo både bygges selv og kjøpes med valgfri farge og til en viss grad utforming.

  Jeg har forholdsvis kort erfaring, men jeg har lest meg halvt ihjel det siste året, flytta høyttalere og inventar til krampa har tatt meg, bygga feller og målt meg halvveis inn i evigheten. Enormt mange timer er brukt på et 12kvm rom. Som utenforstående har samboeren gitt meg diagnoser, noe jeg selv har vært inne på tanken på innimellom ;D Utviklinga av mitt rom ses på den skråtak-tråden som er høyt oppe i skrivende stund. Mulig det er noe å hente der iom at høyttaler-konseptet er ganske likt, og det er snakk om sub.

  Uansett(igjen), til poenget: Få kontroll på bassen først, gjerne vha målinger. Du kan bli overasket hvor mye det faktisk er å hente i høyttalere alene.
   
  Sist redigert:

  hifi-vegard

  Medlem
  Ble medlem
  27.02.2014
  Innlegg
  30
  Antall liker
  8
  Sted
  Bergen
  Hei!
  Nå kjenner ikke jeg dine høyttalere, men jeg har 705s2 og har opplevd de med både ingenting, lite, passe og for mye bass avhengig av rom, plassering av høyttaler- og lytte-posisjon og akustiske tiltak. Jeg har plassert de på et i utgangspunktet for lite rom. Det låt forferdelig da jeg flytta de hit. Etter nøyaktig plassering vha målinger og bygging av hjørne-bassfeller er det en helt annen verden. Jeg har ingenting i førsterefleksjonene enda, men halleluja hvor tight og punchy det er i forhold til før bassfeller og dårligere plasseringer. Bortsett fra å fjerne en dip pga SBIR (refleksjon fra frontvegg) på 80hz og tilskudd av bass under 35hz har jeg ingen grunn til å ha sub. Har jeg en "fornuftig" frekvensrespons nedover i bassen må det moderne pop-musikk og annen musikk med lyd under 35hz til før jeg hører noe særlig forskjell med og uten sub, og det er i de fleste tilfeller bassen fra 60-70-100hz som er aktuell og gøy størsteparten av tiden uansett, selvfølgelig avhengig av hva du liker å høre på.

  Uansett, poenget var at du kan oppnå ganske så mye om du får kontroll på bassen. Ser du har få gulv/vegger-hjørner til rådighet. Tenk på at det også er hjørner med potensielt høye basstrykk i overgangen vegg/tak og gulv/vegg også. Et ordinært rom har 12 hjørner som bassen kan bygge seg opp i. Dette kan du måle, men også høre ved å stikke hodet i hjørnene mens du spiller noe basstungt (om du ikke har mulighet til å spille av måletoner). Hva med fine hjørnefeller i hjørnene langs taket for eksempel? De kan jo både bygges selv og kjøpes med valgfri farge og til en viss grad utforming.

  Jeg har forholdsvis kort erfaring, men jeg har lest meg halvt ihjel det siste året, flytta høyttalere og inventar til krampa har tatt meg, bygga feller og målt meg halvveis inn i evigheten. Enormt mange timer er brukt på et 12kvm rom. Som utenforstående har samboeren gitt meg diagnoser, noe jeg selv har vært inne på tanken på innimellom ;D Utviklinga av mitt rom ses på den skråtak-tråden som er høyt oppe i skrivende stund. Mulig det er noe å hente der iom at høyttaler-konseptet er ganske likt, og det er snakk om sub.

  Uansett(igjen), til poenget: Få kontroll på bassen først, gjerne vha målinger. Du kan bli overasket hvor mye det faktisk er å hente i høyttalere alene.
  Takk for tips, nå har vi jo snakket mye om rom og plater her inne, men dette med basstrykk er noe jeg vet lite om. Det er egentlig neste kapittel for meg, mens det første er irriterende flutter-ekko.
  Var helt klart enda mindre bass når jeg hadde dem vendt som i begynnelsen av tråden, kom seg når jeg har dem som nå. De står fortsatt ca 1m 10cm fra sidevegger, 45cm fra bakvegg (ikke mulig å flytte lengre).

  Tenkte på tanken med bassfeller i hjørner i tak. Har fått råd om at romstørrelsen min gjør at ikke bass nødvendigvis blir et stort problem.

  Skal sannsynligvis først dempe taket med to store Absorbor plater, ingenting på vegger. Så får vi se derfra.
   

  Sven_Palvig

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.02.2002
  Innlegg
  2.796
  Antall liker
  840
  Sted
  Sjælland. Danmark.
  Hei!

  Uansett(igjen), til poenget: Få kontroll på bassen først, gjerne vha målinger. Du kan bli overasket hvor mye det faktisk er å hente i høyttalere alene.
  Takk for tips, nå har vi jo snakket mye om rom og plater her inne, men dette med basstrykk er noe jeg vet lite om. Det er egentlig neste kapittel for meg, mens det første er irriterende flutter-ekko.
  Var helt klart enda mindre bass når jeg hadde dem vendt som i begynnelsen av tråden, kom seg når jeg har dem som nå. De står fortsatt ca 1m 10cm fra sidevegger, 45cm fra bakvegg (ikke mulig å flytte lengre).

  Tenkte på tanken med bassfeller i hjørner i tak. Har fått råd om at romstørrelsen min gjør at ikke bass nødvendigvis blir et stort problem.

  Skal sannsynligvis først dempe taket med to store Absorbor plater, ingenting på vegger. Så får vi se derfra.
  Man bør få kontrol på bassen først, fordi det også giver problemer opad til. 50 Hertz - 100 Hz - 150 Hz - 200 Hz osv. Ikke at jeg har været god til det selv først.

  Hvorfor dæmpe taget og ikke bruge diffusere i stedet for? Diffusere kan skam godt være pæne og det giver et spændende rum, ikke ret mange har. Det er sjovt at se mine gæsters reaktion, når de er på besøg. Det er ikke sådan, at jeg påstår, at det er smukt for alle. Men jeg synes det.
   

  hifi-vegard

  Medlem
  Ble medlem
  27.02.2014
  Innlegg
  30
  Antall liker
  8
  Sted
  Bergen
  Jeg også syntes mange diffusere er stilige! Har snakket med Bjørn fra lyd og akustikk, han rådet meg til symmetrisk behandling av rommet, og siden jeg ikke kan dempe der hvor tv-en er bør jeg la være å dempe på veggen bak sofa også. Derfor ble det førsterefleksjonspunktene i tak, og Broadsorbor 72 eller 104mm som demper bass veldig godt.
  Han mente at siden det var så langt bak lytteposisjonen min trengte det ikke behandles.

  Han anbefalte meg også trepersienner bak høyttalerne.
   

  coolio

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  19.09.2015
  Innlegg
  3.430
  Antall liker
  2.729
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  2
  Den karen vet hva han prater om, så det hørtes ut som en enkel og fornuftig løsning. Broadsorbor er såvidt jeg vet markedets beste absorbent og ville vært mitt førstevalg hvis jeg kunne velge fritt. Jeg ville valgt 104mm om mulig :)
   
  • Liker
  Reaksjoner: oes

  BeetleBug

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  30.06.2009
  Innlegg
  4.248
  Antall liker
  5.611
  Sted
  Sørlandet
  Er Broadsorbor på lager i Norge? Og har noen testet disse og kan bekrefte at dem er så effektive som det påstås?

  Mvh
  -BB-
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  191
  Antall liker
  95
  Er Broadsorbor på lager i Norge? Og har noen testet disse og kan bekrefte at dem er så effektive som det påstås?

  Mvh
  -BB-
  Vi lagerfører ikke per dags dato. Årsakene er:
  - Det vil bli dyrere totalt sett
  - Utvalget er veldig stort av både størrelser og stofftyper foruten mulighet for custom dimensjoner som gjør det vanskelig å velge ut noe
  - Akustikkprodukter av høy kvalitet selger heller ikke veldig godt til privatkunder

  Det produseres derfor på bestilling med ulempen at leveringstiden ligger ofte på 4-7 uker.

  Må gjøres langt mer målinger med ulike plasseringer og størrelser av Broadsorbor paneler, men under ser du en måling av en høyttaler med og uten Broadsorbor med dimensjon 1200x800x104mm plassert på sidevegg rett bak/ved siden av høyttaler (samme på andre siden av rommet). 1/12 oktav glatting og ingen EQ.

  Frekvensrespons før og uten Broadsorbor:
  Right speaker without response.jpg  Frekvensrespons etter med Broadsorbor:
  Right speaker with Broadsorbor response.jpg


  Overlay:
  Overlay frekvensrespons.jpg  Vannfall uten:
  Right speaker without waterfall.jpg  Vannfall med Broadsorbor:
  Right speaker with Broadsorbor waterfall.jpg  Jeg endret farge på vannfallene så de blir enklere å se. Disse to Broadsorbor panelene er altså ikke større 120x80 cm. Med større paneler eller dekke av større overflate med flere vil man få effekt lenger ned i frekvens.
   

  steinost

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.01.2004
  Innlegg
  7.757
  Antall liker
  3.513
  Sted
  Lillestrøm
  Torget vurderinger
  2
  I bassområdet gjør de jo........ingen ting.
  Dvs under 100 hz, over også i mine øyne.
  Regner med att disse målingene skulle fortelle hvor bra de er.
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  191
  Antall liker
  95
  I bassområdet gjør de jo........ingen ting.
  Dvs under 100 hz, over også i mine øyne.
  Regner med att disse målingene skulle fortelle hvor bra de er.
  Man ser veldig god effekt ned til 110 Hz og noe effekt ned mot ca. 90 Hz (sistnevnte ser man godt på vannfallet). Med kun 2 paneler med dimensjon 120x80 cm med 10,4 cm dybde er det utrolig bra. De er heller ikke plassert i et trekanthjørne, men kun langs sideveggene.

  Som jeg sa tidligere så må det måles og testes mye mer, og dekker man større flater vil effekten åpenbart øke. Hvor langt ned effekten er virkelig god er pr dags dato ikke mulig og si sikkert og avhenger dessuten av flaten man dekker. 110 Hz er uansett i bassområdet, men ikke dypbassområdet.

  Det er klart at trykkbaserte produkter som Modex vil ha større effekt under 100 Hz. Vi kaller heller ikke Broadsorbor for en bassfelle. Det er en absorbent, men som virker betydelig lenger i frekvens enn absorbenter med tilsvarende dybde. Åpenbart en stor fordel både estetisk og psykoakustisk. Produkter som bygger mye ut fra vegger gjør rommet bokstavelig talt lydmessig og psykoakustiske mindre og resultatet er blant annet at man ikke nødvendigvis kan høre hele opptaktsignalet lenger.
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  191
  Antall liker
  95
  Her er forøvrig en overlay med høyere oppløsning og vist fra 650 Hz og nedover.
  Her ser man tydeligere at både peaker reduseres og dipper løftes.

  Blå er uten og rød altså med to stk Broadsorbor plassert langs sidevegg ved siden og bak høyttalere. Bobleplasten var på den ene forøvrig (ved siden av venstre høyttaler). Viser måling for hver høyttaler siden en inngang på forforsterkeren røk og det ikke var mulig å måle begge samtidig.

  Høyre høyttaler:
  Overlay frekvensrespons med høyere oppløsning.jpg


  Venstre høyttaler:
  Overlay frekvensrespons med høyere oppløsning for v høyttaler.jpg
   

  Lukket

  Hi-Fi interessert
  Ble medlem
  25.05.2015
  Innlegg
  96
  Antall liker
  26
  Sted
  Lysaker
  Torget vurderinger
  1
  Her er forøvrig en overlay med høyere oppløsning og vist fra 650 Hz og nedover.
  Her ser man tydeligere at både peaker reduseres og dipper løftes.

  Blå er uten og rød altså med to stk Broadsorbor plassert langs sidevegg ved siden og bak høyttalere. Bobleplasten var på den ene forøvrig (ved siden av venstre høyttaler). Viser måling for hver høyttaler siden en inngang på forforsterkeren røk og det ikke var mulig å måle begge samtidig.

  Høyre høyttaler:
  Vis vedlegget 580891

  Venstre høyttaler:
  Vis vedlegget 580892
  Hei ser forskjell på målingene men var det noe hørbar forskjell ( med musikk ) ? Det er jo i min bok det viktigste .

  Mvh Terje
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  191
  Antall liker
  95
  Hei ser forskjell på målingene men var det noe hørbar forskjell ( med musikk ) ? Det er jo i min bok det viktigste .

  Mvh Terje
  Nå ble det aldri gjort en seriøs AB blindtest her, men vi vet godt studier av persepsjon at en forskjell på flere dB over et så bredt frekvensområdet som dette er godt hørbart. I tillegg ble tidsdomenet forbedret med mindre resonanser og kortere decay. Jeg opplevde det som godt hørbart med opplevelse av mer trøkk, bedre fundament i lyden og strammere og mer kontant bass.
   

  coolio

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  19.09.2015
  Innlegg
  3.430
  Antall liker
  2.729
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  2
  Det er jo en markant forskjell mellom 110-200 hz. Før Broadsorbor er det 9 dB forskjell mellom laveste (110 hz) og høyeste (200 hz).
  Etter er forskjellen redusert til 3,5 dB. (høyre høyttaler).

  Tydelig at denne plasseringen er for å bedre SBIR, og det ser ut til å virke bra.
  To slike + en hjørnefelle ved hver høyttaler vil vel få ganske dramatiske konsekvenser for bass-smekk hvis høyttalerne er plassert i hjørner?

  Tar du innbytte i noen velbrukte Absorbors? :cool:;)
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn