Tja
.
Hvis vi begynner her:
http://arkiv.na24.no/Nyhet/328689/-+Boligprisene+ned+30+prosent.html
Så sa altså Grytten at boligprisen skulle ned 30%.
Han spår altså om hvordan den faktiske boligprisen skal utvikle seg han spår et krakk i boligprisen. Etter denne spådommen har boligprisen faktisk steget. Det er med andre ord ingen tvil om at han har tatt feil.
I artikkelen øverst så hevder han at den lave renten kan opprettholde boligboblem
.
Vel dette skulle han vel ha tenkt på hele veien
.med inflasjonsmål og en økonomi som stuper så skal sentralbanken sette ned renten
.Det er for øvrig ingen subsidiering av renten slik du antyder
.
Jeg har i det store og hele problemer med å skjønne hvor man ser hvis man skal hevde at det er noe fundamentalt feil med boligprisene:
- det koster langt mer å bygge nytt enn å kjøpe brukt.
- Nordmenn bruker en liten andel av disponibel inntekt til bolig
- Fremtiden ser lys ut med lav arbeidsledighet, god lønnsvekst og lav rente
En enkel modell for prising av boliger kan man bruke ved å se hvor mye penger en familie har tilgjengelig til å dekke boliglånsrente
.
La oss si at en familie kan bruke 100 000,-/året.
Da vil de med en forventet rente på:
10% kunne kjøpe for 1 000 000,-
5% kunne kjøpe for 2 000 000,-
4% kunne kjøpe for 2 500 000,-
2,5% kunne kjøpe for 4 000 000,-.
Dette er bare for å illustrere en engangseffekt vi har fått på boligprisene de siste 10 årene som følge av overgang til inflasjonsmål, og internasjonalt lavere inflasjon/rente
.
På 80-tallet måtte forevente/ta høyde for en rente på nærmere 10%, mens i dag kan man binde renten for 10år på rundt 5,5%.....mao bare renteforventningen gir grunnlag for en dobling av realpriser uten at man bruker en større andel av disponibel inntekt til bolig.
Når man i samme tidsrom også vet at Nordmenn har hatt en enorm økning i realkjøpekraft
.som også gir større betalingsevne
.så er det også en god grunn til en betydelig økning av boligprisene.
Til slutt vil jeg også nevne ytterligere to forhold:
En liten effekt av økte boligpriser skyldes også standardheving. At gjennomsnittsprisen for bolig har økten med en gitt sum i løpet av en 10 års periode betyr ikke bare at det har blitt dyrere en del av prisoppgangen skyldes også økt standard. I dag finnes det jo knapt en bolig uten varmekabler, varmepumpe, lydisolering, isolerglass, flislagte bad og parkett da kan man ikke si at det er en boble hvis prisene har steget i forhold til snittprisen i en tid med lineoleum, umalte lister og baderomsplater.
En annen ting er at man ikke alltid snakker om de samme tallene! Men dette korrigerer de aldri når overskriftene roper ut dommedagsprofetiene
.men økonomene snakker ofte om snittpris:
Altså hvis prisen vi sier at prisen var 110 ved inngangen til et år, for så å falle mye mod slutten, slik at prisen i desember var 100 så vil snittprisen for det året være kanskje 107.
Hvis boligprisen da er helt stabil det neste året så vil snittprisen bli 100
.altså så har snittprisen falt nesten 7%......
Men for mannen i gata er det jo selvsagt det løpende prisutviklingen som er interessant så her må økonomene selv korrigere hvis de mener de blir feilsitert.
Et annet forhold er at økonomene snakker om realpriser altså korrigert for inflasjon. Forskjellen her vil i lengden (pga inflasjonsmålet på 2,5%) være at pristigningen i snitt er 2,5% høyere for nominelle priser enn for realpriser
.men for mannen i gata er det jo nominelle priser som er viktig!
Nei Grytten
.innrøm at du har bommet
.
Mvh
OMF