Milenko skrev:
Asparges æsj... kan ikke jeg få dessert likevel da?
Skjerp deg, kjøttkakespisende inntrønder! Grønnsaker er bra for deg!
Her er Sluket's sesongrelaterte asparges-suppe (FTC-edition):
1 kg. fersk hvit asparges
3-4 banansjallottløk
1 gulrot
I stilk stangselleri
Fersk timian (2-3 strå)
1 kløft hvitløk (kan sløyfes)
1 dl. Noilly Prat
2 dl. god, tørr hvitvin (ordentlig kvalitet, ikke noe papp-leftovers...)
1 l. kraft
0,3 l. kremfløte
Salt
Nykvernet sort pepper
1. Skrell aspargesene, kok opp skallet med en drøy liter vann, sammen med grovhakket gulrot, stangselleri og timian, og la trekke i en halvtime såder...
2. Finhakk sjalottløken og fres denne myk i litt olje, sammen med hvitløk og asparges-avskjær (1-2 cm. av enden på aspargesen)
3. Ha i Noilly prat og hvitvin, og la dette redusere til det halve, deretter siles dette over i ny kjele
4. Sil kraften fra grønnsakene og kok inn dette sammen med reduseringen fra punkt 3
5. Kok aspargesen i lettsaltet vann, tid avhengig av tykkelse etc., fra 10 min. normalt. Noen liker fast, andre vil ha bløtere.
6. Hell i kremfløten, og mens aspargesen koker så reduserer du suppen ned til den konsistens du synes passer, så smaker du til med pepper og salt.
7. Del de ferdig kokte aspargesen i passe biter, 2-3 cm. og slipp disse med et deilig "svupp" ned i suppa.
8. Serveres varm, med godt brød til og gjerne en liten klatt med nypisket krem oppi, og husk for all del fersk finklippet gressløk!
9. For spesielt interesserte: strø gjerne litt finhakket sprøstekt bacon over også...
Edit; Beklager - kjøttkaker skulle selvfølgelig vært Trøndrsodd...