Side 1 av 12 12311 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 233
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  The time is drawing nigh og alt det der. Om et par uker legger jeg inn bestilling på en PC jeg skal bygge å bruke som server med støtte fra Marsboer sin utmerkede (forhåpentligvis) guide i så måte. I den forbindelse har jeg noen spørsmål som jeg håper (og tror) at noen kan svare på.

  1. Jeg er villig til å gi et sted mellom 1000-1500 for en prosessor. Burde jeg gå for 2, 3 eller 4 kjerner? 2-kjerner virker å være et greit valg med tanke på at lite av de programmene som finnes foreløpig støtter flere kjerner - samtidig er kanskje 3 eller 4 kjerner veien å gå for fremtida? AMD Phenom II X4 920 får du til 1500, AMD Phenom II X3 720 Black Edition til 1100, Intel Core 2 Duo E8500 til 1400, Intel Core 2 Quad Q8200 til 1420.

  Sånn sett, den billigste er en tre-kjerner AMD og det er kanskje mer enn nok?

  Det jeg skal bruke servern til er:
  • Musikkserver - rippe musikk fra Mac'en som legges over på servern og avspilles derfra, foreløpig via Squeezeboks, i framtida ser jeg mer for meg at jeg har et Firewire-lydkort som musikken går via - da er det mulig at jeg går over til å bruke J.River Media eller hva det nå heter som avspillingsprogram.
  • Kjøre Audiolense - i første omgang via Inguz, som sagt kanskje via andre programmer etterhvert, men i hvert fall må jeg kunne ha kjøre det uten problemer.
  • Filmserver - litt fram i tid ønsker jeg å kunne bruke den servern til å lagre alt jeg har av DVD'r og annet filmmateriale for å enten overføre til en HTPC i anlegget eller tappe det rett ut på DVI og til en projektør/flatskjerm
  • Generel filserver - legger over alt jeg har av bilder, filer, etc. over på den.


  2. Jeg ønsker å ha et hovedkort som har Firewire og DVI ut - av grunner detaljert over. Hvordan er støtten for f.eks. Firewire-lydkort i Linux-verden? Må jeg evt. påberegne å installere Windows Server, den derre Ubuntu Mint distroen eller annet?

  3. Backup - jeg antar at i førstninga er det greiest å kjøpe en USB-harddisk som jeg kan ta 1:1 backup med og oppbevare et helt annet sted enn hjemme. Etterhvert vil jeg se på muligheten for off-site backup (mine foreldre har et rimelig kraftig fibernett hvor det burde være enkelt å hekte på en til Linux-server som kan funke som back-up, men da må jeg lære meg Linux ordentlig først). Jeg dropper m.a.o. RAID i førstninga. Er det noen gode grunner til at jeg IKKE burde gjøre, i.e. at jeg burde kjøre en RAID-løsning først som sist? (Det blir jo dyrere, med tanke på innkjøp av harddisker.)

  4. Kabinetter. Hva anbefales? Jeg har ønsket om et kabinett med plass til 6 harddisker, som er stillegående og ikke ser ræva ut. Av diverse grunner må det stå litt sånn "in the open" (ellers må jeg strekke kabel gjennom hele leiligheta noe som er tungvint). De kabinetta jeg har titta på er:
  • Antec Performance One P182 - dyrt (nærmere 1200), men stort, virker greit å bruke, går for være stillegående
  • Antec Three Hundred - knapt 600 flis, plass nok til disker, ikke fullt så stillegående?
  • Chieftec Aegis CH-05SL-B-OP - rett under 600,-, plass nok, ser litt funky ut


  Jeg tar gjerne imot anbefalinger, tips og alt slikt. Hvis noen lurer på andre specs ang. PC'en så skal jeg ikke ha et eget grafikkkort, jeg setter inn 4Gb ram, en harddisk på 1Tb og en liten en til OS'et og en 400 watts strømforsyning fra Corsair.
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 2. #2
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Dec 2003
  Innlegg
  4,431
  Tagget i
  1 Innlegg

  Marsboer-server

  Holder det med 4 bays?
  http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=405637

  Seriøst, du ønsker ikke å stresse med linux server når Windows Home Server gjør alt dette rett ut fra boksen, er billigere, og ser meget bra ut. (ikke mange som gjetter på at det er er en headless pc ved første øyekast)

 3. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  Harddiskplassen holder nok, ja. Pen så den jo også ut. Den hadde ikke Firewire ut, så jeg. Hm. Men når jeg leser meg litt opp på den, ser det jo på mange måter veldig interessant ut. Har du noen erfaring med denne, Man? Jeg lurer bl.a. på om prosessoren er kraftig nok til å kjøre Audiolense - det virker å være en Intel Celeron 420 1.6GHz, som du tydeligvis kan nappe ut å putte inne en raskere en? Og RAM'en kan oppgraderes enkelt. Hm... Hvordan samarbeider Mac og Windows Home Server?
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 4. #4
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Dec 2003
  Innlegg
  4,431
  Tagget i
  1 Innlegg

  Marsboer-server

  Fungerer nok helt fint, bortsett fra time-machine funksjonaliteten (men dette er vel ikke det du skal bruke den for allikevel)
  Du kan nok gå for en større modell om du vil, men den prosessoren holder jo leeeeeenge for Inguz. Poenget er jo at WHS er bruker nesten like lite strøm som NAS-diskene , er kraftigere og mer fleksibel, samt *billigere*. Den koster mindre enn en Readynas Duo 2TB, men kan sammenlignes med Readynas NVX til 15000 lapper.


 5. #5
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  Joda, ser det. Planen min, slik jeg har tenkt det ut nå, er at jeg uansett kan bygge den serveren jeg tenkte å bygge (den koster ca. 4000) og den vil ha specs og utvidelsesmuligheter som den du linka til kan se langt etter. Så kan jeg evt. installere Windows Home Server på den. Det jeg driver å leser meg opp på og undrer meg på nå, er mer hvordan i svarte jeg skal tenke framtida når det kommer til pc-basert avspilling - bl.a. er det et spørsmål om jeg kan installere Squeezecenter på Windows Home Server og kjøre Inguz derfra? Og hvis jeg etterhvert vil installere J. Media River, kan jeg gjøre det? Eller må jeg tenke på å bygge en HTPC som jeg jeg kjøre all software fra og som bare streamer fra servern? Og hastigheta, skrivemessig, på de testene jeg har funnet på WHS er langt unna det jeg (kanskje) kan få med Linux, ser det ut som. Valg, valg, valg.
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 6. #6
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Dec 2003
  Innlegg
  4,431
  Tagget i
  1 Innlegg

  Marsboer-server

  Du kan kjøre squeezecenter m/plugins fra WHS.
  Man kjøper jo ikke en server for å ha utvidelsesmuligheter herfra til evigheten. Man vil ha noe som fungerer og som man enkelt kan utvide diskplassen når det trengs, muligens er 4 disker for lite, spesielt om kjører raid i tilleg. Men den tar evt også USB-disker til nøds. Evt kan man kjøre backup/sync via USB. Men den er stille, og den er billig, og den duger. Om nå du om noen år finner ut at du trenger en monsterserver, så er jeg sikker på at det er noen som vil selge deg det også.

  WHS er god på 2 ting, og det er fildeling, og backup. J River bør du kjøre på en liten netpc, evt den nye EEE-touch (som i touch-skjerm) pc'en, som btw er mer enn kraftig nok til romkorreksjon.

 7. #7
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  Takk for kommentarer, Man.

  Etter å ha lest meg opp på WHS og tenkt meg om, tror jeg at jeg holder meg til den opprinnelige planen om å kjøre Debian på servern. Det jeg ofrer for å gjøre det, virker primært å være brukervennlighet - jeg må lære meg Debian, men det er forsåvidt greit. Samtidig får jeg mye mer muligheter, virker det som, jeg får et gratis OS, mulighet for å kjøre software-RAID hvis jeg så skulle ønske og en del slike ting. Jeg ser sånn sett ingen grunn til å kjøre WHS når jeg er villig til å lære meg Debian - og de benchmarkene jeg har sett tyder også på at Debian er vesentlig raskere enn WHS, i den grad det har noe å si.

  Planen min er å bygge en server som jeg inntil videre skal kjøre Squeezecenter på og så etterhvert bygge en HTPC som skal ta seg av alt av programvare, men som er linket til servern via Ethernet/gigabit-switch og som kan stå i racket. Da vil servern bli delegert til bare å være lagringsmedium i stor grad - og da blir behovet for å gjøre noe med den, enda mindre, slik at det da er greit å ha Debian som trenger lite oppfølging og stell for å funke.

  Tror jeg.

  Uansett er jeg fremdeles interessert i tilbakemeldinger på de mer hardware-relaterte sakene jeg tok opp i første posten.

  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 8. #8
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Sep 2007
  Innlegg
  2,181
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  Om du er bekymret for støy så finnes det en del ting du kan gjøre..

  1. Asfaltmatter og bitumen - demper vibasjoner, veldig kjapp modifikasjon

  2. Dembebrønner til disker - et billig triks her er o-ringer som rørleggere bruker. Da henger disken i luften og overfører ingen vibrasjoner til kabinettet

  3. Nye føtter til pc - gjerne biltema-føtter, altså den typen som brukes for å presse ut demperfjærer. Billig og bra.

  4. Stillegående vifter, av typen Adda, Scythe, eller tilsvarende. Mist har noen fine i gjennomsiktig plastikk som jeg bruker en del av selv. Fungerer veldig bra.

  En annen ting - siden disker er såpass billig nå vil jeg anbefale deg å sette opp raid 5, med tre disker på enten 1TB eller 750GB. I raid 5 blir den totale lagringsplassen (n-1)*lagringsplass, altså du mister én disk som kjører pariteten. Tre disker til lagring så får du masse lagringsplass, samt Debian skal kunne øke størrelsen på raidet om du kjører software-basert, du kan altså sette inn flere disker etterhvert. Dette gir god sikkerhet for musikk, bilder, etc!

 9. #9
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Aug 2008
  Innlegg
  261
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  Synes jeg burde komme med et innspill her.

  Webmin er et fint verktøy for de som er nye i Linux verdenen. Det gir et web basert grensesnitt hvor du kan styre serverens mest vanlige oppgaver. Det er mange som synes at Linux er vanskelig å lære/sette seg inn i og da er programvare som dette redningen. I god Linux tradisjon er dette fri programvare.

  Sitat fra nettsiden:

  What is Webmin?

  Webmin is a web-based interface for system administration for Unix. Using any modern web browser, you can setup user accounts, Apache, DNS, file sharing and much more. Webmin removes the need to manually edit Unix configuration files like /etc/passwd, and lets you manage a system from the console or remotely. See the standard modules page for a list of all the functions built into Webmin, or check out the screenshots.
  Det er selvfølgelig en fordel å lære å kjøre alt fra kommandolinje da dette gir deg universal erfaring i Linux verdenen, men om du skulle sitte fast så kan det være en løsning for mye av frustrasjonen din. Jeg har lekt meg med dette på min virtuelle server og det fungerer utmerket.

  Installasjon fra kommandolinje:

  1. Skriv wget http://prdownloads.sourceforge.net/w..._1.470_all.deb
  2. Skriv dpkg --install webmin_1.470_all.deb

  Når installeren er ferdig skal grensesnittet være klart på https://serverip:10000

  Lykke til!
  Høyt: Dynavoice M65 || Amp: Cambridge 640A v2 || CD: Cambridge 640C v2 || Vinyl: Technics SL1210MKII || PU: Audio Technica AT440MLa || RIAA: Pro-Ject PhonoBox SE || Head-Fi: Audio Technica ATH-M50 <br /><br />Offline versjon av Marsboers Linux Server Guide

 10. #10
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  9,377
  Tagget i
  3 Innlegg

  Marsboer-server

  Sitat Sitat fra Mbare
  ...
  Planen min er å bygge en server som jeg inntil videre skal kjøre Squeezecenter på og så etterhvert bygge en HTPC som skal ta seg av alt av programvare, men som er linket til servern via Ethernet/gigabit-switch og som kan stå i racket. Da vil servern bli delegert til bare å være lagringsmedium i stor grad - og da blir behovet for å gjøre noe med den, enda mindre, slik at det da er greit å ha Debian som trenger lite oppfølging og stell for å funke.
  ...
  Det er IMHO en god ide å rendyrke serverkonseptet og bruke noe annet som «frontend» (HTPC) til å spille av video, internett m.v.; dvs serveren blir i praksis kun til lagring (evt også printserver o.l.). «Frontenden» blir dermed også enklere å få inn i et litt slankere kabinett enn det som ofte er gjengs, med færre bevegleige deler (ingen HD) er det også mindre kilder til støy.

  mvh
  KJ
  You can get away with anything if you give it a good tune

 11. #11
  marsboer
  Guest

  Marsboer-server

  Her er maskinspesifikasjonene jeg har:
  http://avforum.no/forum/hvilket-utst...entert-31.html

  Filserver:


  Backupserver:


  Firewall:


  Står også litt oppdaterte ytelsestester osv i den tråden
  (ganske langt ned på siden)

  I tillegg til guiden har jeg utvidet funksjonaliteten ganske betraktelig på min nåværende Debian server, selv om disse tingene ikke går direkte på ting som brukerne ser:
  (sakset fra tråd på avforum..)

  1. software RAID5 med automatisk varsling på e-post dersom en disk feiler
  2. aktivering av strømsparing på CPUene
  3. hotswap av disker
  4. preventiv diskstatus sjekking via S.M.A.R.T for å varsles om disker som holder på å feile før de faktisk svikter
  5. automatisert torrent klient (kjører ikke lenger vmware med Windows på serveren etter at jeg fant ut om rtorrent))
  6. script som automatisk sjekker den eksterne IPen til serveren din ut mot internett og varsler om endringer på mail slik at du til enhver tid kan nå serveren (f.eks via SSH) fra hvor som helst uten å ha fast IP-adresse eller et domenenavn, selv om IPen endres i ny og ne
  7. script for automatisert backup av viktige konfigurasjonsfiler
  8. full daglig backup av innholdet på filserver (det du evt. måtte ønske) til en annen linux-maskin med 180 dagers retention med full mailvarsling
  9. enkel optimalisering av Intel NIC og disksystem.
  10. samt flere andre ting som er mer spesifikt for min del og ikke nødvendigvis av generell interesse.

  Kort sagt er serveren løftet fra en enkel husholdningsserver til en fullblods blodseriøs filserver som sannsynligvis er mer robust enn mye som står rundt omkring i mange bedrifter.

  Det som står i guiden er imidlertid like gyldig fremdeles, men det er bare mer å hente...
  Men det er bare det at det er så utrolig tiltak å revidere guiden"

 12. #12
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Aug 2008
  Innlegg
  261
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  Bøs FW. Det må jeg si
  Høyt: Dynavoice M65 || Amp: Cambridge 640A v2 || CD: Cambridge 640C v2 || Vinyl: Technics SL1210MKII || PU: Audio Technica AT440MLa || RIAA: Pro-Ject PhonoBox SE || Head-Fi: Audio Technica ATH-M50 <br /><br />Offline versjon av Marsboers Linux Server Guide

 13. #13
  marsboer
  Guest

  Marsboer-server

  Sitat Sitat fra Tuxflux
  Bøs FW. Det må jeg si
  Hehe, FW skal ikk undervurderes, men det er overkill i ytelse ja

  Er ikke noe stress når det koster kun en 3k for hardware når man i tillegg har kabinett osv fra før
  Koster en 1000-lapp for en halvråtten ruter også som kun kan gjøre det lille den er laget for (og det gjør den bare halvbra) om man skal sammenligne.

  Men om man ser bort fra at kostnaden er relativt liten i forhold til hva man får så får man jo utrolig bra hw for penga nå til dags. Firewallen jeg kjører klarer nok reell gigabit troughput gjennom firewallen

  Morsomt med tanke på at jeg har en 1800/350kbit ADSL linje, men jeg har ennå ikke funnet en ruter som takler torrent over tid, selv på en så slapp linje. Med andre ord måtte det en PC-basert til og da bygde jeg en billig og bra en!

 14. #14
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  Sitat Sitat fra marsboer

  1. software RAID5 med automatisk varsling på e-post dersom en disk feiler
  2. aktivering av strømsparing på CPUene
  3. hotswap av disker
  4. preventiv diskstatus sjekking via S.M.A.R.T for å varsles om disker som holder på å feile før de faktisk svikter
  5. automatisert torrent klient (kjører ikke lenger vmware med Windows på serveren etter at jeg fant ut om rtorrent))
  6. script som automatisk sjekker den eksterne IPen til serveren din ut mot internett og varsler om endringer på mail slik at du til enhver tid kan nå serveren (f.eks via SSH) fra hvor som helst uten å ha fast IP-adresse eller et domenenavn, selv om IPen endres i ny og ne
  7. script for automatisert backup av viktige konfigurasjonsfiler
  8. full daglig backup av innholdet på filserver (det du evt. måtte ønske) til en annen linux-maskin med 180 dagers retention med full mailvarsling
  9. enkel optimalisering av Intel NIC og disksystem.
  10. samt flere andre ting som er mer spesifikt for min del og ikke nødvendigvis av generell interesse.

  Kort sagt er serveren løftet fra en enkel husholdningsserver til en fullblods blodseriøs filserver som sannsynligvis er mer robust enn mye som står rundt omkring i mange bedrifter.

  Det som står i guiden er imidlertid like gyldig fremdeles, men det er bare mer å hente...
  Men det er bare det at det er så utrolig tiltak å revidere guiden"
  Noen sjans for at du får revidert guiden din de to nærmeste ukene? Eller har du lyst til å forklare litt nærmere hvordan du gjør dette? Spesielt... ja, egentlig det meste. Hot-swap, script om IP-adresse og RAID er ting jeg ønsker å gjøre.

  Utover det, tusen takk for tips, folkens! Jeg leser og lærer og blir (forhåpentligvis) klokere.
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 15. #15
  Hifi Freak Just4Fun's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Sted
  Sauda
  Innlegg
  1,469
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  Har du vurdert denne http://linuxmce.com/ Det er Linux versjonen av Windows MCE. Kanskje litt på siden av det du skal til med, men den er ideel hvis du tenker HTPC i fremtiden, da setter du den opp som server og så streamer den til klientene som kan være forholdsvis enkle PC'er ala EEE box
  Eller denne http://www.amahi.org/ Linux versjonen av WHS

  En annen ting, hvis du bruker dbpoweramp (kjøres gjennom wine) så ville jeg gått for quad core prosessor, da ripper du 4 spor i slengen, ellers så ville jeg nok gått for en så kjølig prosessor som mulig Core 2duo E serien er et godt valg.
  Lyd:
  Tidal HiFi => Devialet Phantom Gold
  Bilde:
  1: Cubox i4 pro ( LibreElec XBMC)=>Yamaha YSP 5100=>Sony 65 UHD
  2: ATV4K/Nintendo Switch/PS4=>Pioneer VSX-910=>Samsung UE-55=>KEF KHT 3005 SE-W

 16. #16
  marsboer
  Guest

  Marsboer-server

  Sitat Sitat fra Mbare
  Sitat Sitat fra marsboer

  1. software RAID5 med automatisk varsling på e-post dersom en disk feiler
  2. aktivering av strømsparing på CPUene
  3. hotswap av disker
  4. preventiv diskstatus sjekking via S.M.A.R.T for å varsles om disker som holder på å feile før de faktisk svikter
  5. automatisert torrent klient (kjører ikke lenger vmware med Windows på serveren etter at jeg fant ut om rtorrent))
  6. script som automatisk sjekker den eksterne IPen til serveren din ut mot internett og varsler om endringer på mail slik at du til enhver tid kan nå serveren (f.eks via SSH) fra hvor som helst uten å ha fast IP-adresse eller et domenenavn, selv om IPen endres i ny og ne
  7. script for automatisert backup av viktige konfigurasjonsfiler
  8. full daglig backup av innholdet på filserver (det du evt. måtte ønske) til en annen linux-maskin med 180 dagers retention med full mailvarsling
  9. enkel optimalisering av Intel NIC og disksystem.
  10. samt flere andre ting som er mer spesifikt for min del og ikke nødvendigvis av generell interesse.
  Kort sagt er serveren løftet fra en enkel husholdningsserver til en fullblods blodseriøs filserver som sannsynligvis er mer robust enn mye som står rundt omkring i mange bedrifter.

  Det som står i guiden er imidlertid like gyldig fremdeles, men det er bare mer å hente...
  Men det er bare det at det er så utrolig tiltak å revidere guiden"
  Noen sjans for at du får revidert guiden din de to nærmeste ukene? Eller har du lyst til å forklare litt nærmere hvordan du gjør dette? Spesielt... ja, egentlig det meste. Hot-swap, script om IP-adresse og RAID er ting jeg ønsker å gjøre.

  Utover det, tusen takk for tips, folkens! Jeg leser og lærer og blir (forhåpentligvis) klokere.
  Guiden blir nok ikke oppdatert de nærmeste ukene nei, så ikke gå å vent på det.
  Men jeg tar hele tiden notater med alle kommandoer involvert osv når jeg gjør ting, så jeg har dokumentasjon på alt jeg har gjort. Så hjelp kan du få, men du får det bare ikke med teskje.

 17. #17
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  Så lenge jeg får hjelp, klarer jeg meg uten teskje. Driver å leser meg opp på Linux om dagen, syns det er spennende. Godt å føle at jeg er litt data-nerd igjen, det er pokker ta meg mange år siden sist. Venter nå bare på feriepengene før jeg får bestilt maskinen og kommet meg i gang.

  Er litt usikker på om jeg skal gå for RAID fra dag 1 eller om jeg skal la være og heller "bare" kjøre en standard backup til en USB-disk. Skal jeg ha minimum 2, helst 3, 1 TB disker i tillegg blir det fort nærmere 2000 - 2500 ekstra i kostnader og jeg kunne forsåvidt tenkt meg å spart det. Det ser jo ut til å være greit å sette inn RAID på et senere tidspunkt uansett.

  Tenker fremdeles å kjøre Debian i CLI, de distroene stejorge linket til var spenennde - jeg tror jeg velger å ikke kjøre dem (enda) rett og slett fordi jeg vil prioritere å lære meg Linux via CLI ordentlig når jeg først skal gjøre det. Det er vel heller lite sannsynlig at jeg kommer til å slutte å bruke datamaskiner i framtida, så jeg tenker at det å investere litt tid og krefter i å bli flink med Linux er en god investering i framtida - så får jeg heller gå over til å bruke distroer med GUI når jeg blir gammel og lat.
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 18. #18
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Oct 2007
  Innlegg
  104
  Tagget i
  0 Innlegg

  Marsboer-server

  Knall ! Fortsett med linuxen :-)
  Xindak 6950,Marantz DV7600,XTZ 99.26 Walnut,DAC Super Pro,Chord / Kimber

 19. #19
  marsboer
  Guest

  Marsboer-server

  Dersom du vurderer RAID5 så kan du få notatene mine her (i vedlagt fil)
  Der står alt du trenger for å komme i mål, men selve forståelsen rundt må du eventuelt spørre/lese deg til.

  Jeg velger å kjøre LVM i tilfelle jeg i fremtiden skulle finne på å kjøre to RAID5 arrays, slik at jeg kan kombinere disse arrayene til en stor logisk partisjon som spanner over to arrays. Vurderer å gjøre det nå siden jeg trenger mer diskplass enn de 5 1TB diskene gir snart. Da utvider jeg nok med 6 2TB i et nytt RAID5 array om det kommer noen mer vettuge 2TB disker etterhvert.
  Du trenger ikke LVM for å kjøre RAID5, men du har ingenting å tape på å kjøre LVM over RAIDet med fremtidige behov i mente bortsett fra at du må kjøre noen kommandoer ekstra ved opprettelsen av RAIDet.
  I RAID5.txt har jeg også dokumentert hvordan man grow'er RAIDet, dvs utvider arrayet med flere disker i RAID5 arrayet, samt noen troubleshooting tips.

  Angående valg av hardware:

  Hotswap:
  Debian støtter hotswap out of the box. Det som imidlertid er viktig er at diskkontrollerne også gjør det. De ordinære mini-atx chipsetene til Intel til LGA775 gjør IKKE dette, så nå bruker jeg et hovedkort basert på et nvidia chipset. S-ATA portene på dette hovedkortet (Asus P5N7A-VM) støtter full hotswap så lenge de kjører i AHCI-modus (BIOS-innstilling) som dermed krever spesiell støtte i OSet, noe Debian også har out-of-the-box uten noe som helst ekstra konfigurasjon.

  Akkurat dette hovedkortet er meget bra siden det har 5 S-ATA porter internt, er mATX (tar lite plass), har fire RAM-slotter med støtte for opptil 16GB RAM, samt at det har Nvidias 9300-grafikkbrikke. Dette hovedkortet har faktisk HDMI, DVI, VGA og Display Port utganger bak, så du er sikret når det kommer til den biten.
  Grunnet til at dette med 9300-brikke er en fordel er at jeg på et senere tidspunkt (grunnet at serverracket står vegg i vegg med hjemmekinoen) nok kommer til å trekke en HDMI-kabel gjennom veggen til kino-anlegget. Debian kan dermed kjøre XBMC og 9300-chipsetet støtter full HD-aksellerasjon (og HD-lyd) i Linux via VPDAU i XBMC.
  Så om du skal velge hovedkort i dag som gir deg absolutt alle muligheter fremover både på HTPC-siden med Debian samt serversiden mtp RAM og hotswap så vil jeg på det sterkeste anbefale dette hovedkortet.

  Script for sjekking av IP-adresse:
  #!/bin/bash
  # User variables
  MAILTO="din@adresse.com"
  CURFILE="/scripts/external_ip_current"

  # Check if IP has changed. If it has, e-mail new address to MAILTO address
  mkdir -p ${CURFILE%/*}
  touch $CURFILE
  CURIP=`wget -O - -q myip.dk |grep '"Box"' | egrep -o '[0-9.]+'`
  OLDIP=`cat $CURFILE`


  if [ -z "$CURIP" ]
  then
  echo -e "`date`: Can't reach myip.dk. Please check connectivity!\n\n\nHostname: `hostname`\nCurrent IP: $OLDIP" | mutt -s "[`hostname`] can't reach myip.dk!" $MAILTO
  exit 1
  fi

  if [ "$CURIP" != "$OLDIP" ]
  then
  echo $CURIP > $CURFILE
  echo -e "`date`: `hostname`'s external IP has changed!\n\n\nOld IP: $OLDIP\nNew IP: $CURIP" | mutt -s "`hostname`'s external IP has changed!" $MAILTO
  fi


  Scriptet er avhengig av mailprogrammet mutt for å sende mail.
  Dette installeres med: aptitude install mutt

  Endre user variables etter eget forgodtbefinnende

  Kopiér innholdet til en fil som du legger i /etc/cron.hourly/ f.eks nano /etc/cron.hourly/external_ip og lim inn.
  Sørg for at det kan eksekveres med: chmod 755 /etc/cron.hourly/external_ip
  Scriptet kjøres automatisk hver time og sender mail dersom adressen er endret.
  CURFILE er bare en fil som adressen som ble funnet ved forrige sjekk lagres i, slik at denne kan sammenlignes med adressen som blir funnet når scriptet eksekveres. Scriptet oppretter selv mappestruktur og fila dersom den mangler.

  Merk at dette bare er et script jeg har mekket til eget bruk, så det er ingen garanti for at det er 100% bugfritt, selv om det fungerer strålende hos meg. Skriver alltid på engelsk av en eller annen grunn når jeg scripter..

  Håper dette kan hjelpe deg i gang med den mer avanserte biten. Men jeg vil jo råde deg til å ta guiden først
  Vedlagte filer Vedlagte filer

 20. #20
  marsboer
  Guest

  Marsboer-server

  Ble den siste posten totalt overload

  Har du funnet ut noe mer angående hardware?

Side 1 av 12 12311 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed