Takk for nyttig info. Det frister å prøve ut multikanal via 4.0, da investeringen ikke trenger å gå på kompromiss med matbudsjettet
Verd å prøve. Pass på volumkontoroll og balanse, og sweetspoten kan bli veldig liten.
Hvis du tar analogt ut fra spiller i flere kanaler er det lurt å ha volumkontroll i spilleren. Min Oppo har det.
Hvis du har HDMI gjennom en receiver/processor trenger du ikke det.
For klassisk (og annen akustisk) musikk fungerer det å bruke 4 kanaler, senter er ikke avgjørende. Mulitkanals SACD format er 5.1, men på akustisk musikk er det vanlig å legge fullfrekvent signal i 5 kanaler, så du trenger ikke sub if LF-kanalen i 5.1. I noen tilfeller er det ikke lagt lyd i LF i det hele tatt, men det er ofte med for å passe til avspillling i et kino-oppsett med sub. I praksis betyr det at med analoge utganger fra spiller kan du koble to gamle stereoanlegg, ett på frontkanalene og ett på sidekanaler.
Innenfor SACD finnes det
-rene 2-kanals utgivelser, som bare har 2 kanaler DSD,
- hybrid 2-kanals med både Redbook-lag og DSD-lag,
-dual layer SACD, som har to lag DSD, ett med stereo-miks og ett med 5.1, begge i ukomprimert DSD. Disse har større datamengde enn andre SACD.
-og (mest vanlig idag) mulitkanals hybrid som har Redbook CD-lag og DSD 2-kanals pluss 5.1 i DST (lossless kompresjon av DSD).
I spilleren kan du da velge om du skal spille SACD-laget som 2.0 eller 5.1. Dette er ofte to forskjellige mikser, verd å prøve begge.
F.eks:
-2L lager full kringlyd og separat stereo-miks, de låter veldig forskjellig.
-RCA Living Stere SACD har mange fra 50-tallet i 3-kanals stereo, der er det ikke lyd i sidekanalene. Disse låter også greit uten senter.
-Pentatone RQR er remastret kvadrofoni fra 70-talllet, 5.1 format men lyd i bare 4 kanaler, slik originalen.
Og: de fleste Bluray spillere spiller SACD med HDMI ut. Kanskje alle?