Tråd: The Wall |
|
En tråd om lydmekanismene i lytterom :
http://www.hifisentralen.no/forumet/...ml#post2042676
Da går vi tilbake til de enkle formelene P=UxI og I=U/R. Når man brokobler en forsterker, seriekobler man i prinsippet to spenningskilder og spenningen dobles. Når man da dobler spenningen over lasten R fremgår det jo av formelen at strømmen også dobles. Men spenningskilden kan ikke levere mer strøm enn oppgitt, dermed setter dens evne til å levere strøm et tak for hvilken last den kan trekke. Om minimum R var 2ohm blir den nå 4ohm.
Når man biamper kan man på en måte betrakte det som en parallellkobling. To forsterkere kan levere dobbelt så mye strøm, dempningsfaktoren dobles, men spenningen forblir den samme, så du vil ikke ha en økning av effekten levert ved et gitt nivå. Biamping er ikke en parallellkobling, men som sagt, på en måte kan den betraktes slik.
Veldig bra du deler din kunnskap ANM. Kjenner nå at det var litt lite elektropensum på engelsklinjen.
Går det an å sammenlikne dette med strøm og watt med en bil? Noe i retning av at strøm er kubikk og watt er hastighet? Eller kanskje det finnes bedre metaforer?
Final
Blir liksom ikke noe mer forståelig av metaforer. I en bil er jo effekten allerede oppgitt i form av Hk/kW. For å komme frem til effekten i en bil er man jo avhengig av å regne produktet av moment og rpm. Du kan kanskje si at en brokobling blir som en F1 bil, lite moment høyt turtall, biamping blir som en traktor lavt turtall masse moment.
Effekt er effekt (Watt/hestekrefter), Spenning er dreiemomentet, strømmen er turtallet.
Vil nå hevde at dreimomentet er sammenlignbart med strøm, da den øker ved nedgiring proposjonalt med en trafos virkemåte. En omsetning i et gir på 2:1 vil turtallet halveres, men doble dreimomentet, slik som et tilsvarende omsetningsforhold i en trafo vil halvere spenning, doble strøm. Effekten ivaretas i begge situasjoner.
Effekt = arbeid/tid i begge tilfeller, i alle fall.
Men momentet forandrer vel seg ikke med utveksling? Utveksling reduserer arbeidet som gjøres pr. tid når turtallet er gitt.
Siste redigert av Dazed; 06.06.2017 kl. 12:53.
Dette har jeg forsåvidt kontroll på. Det som fattet min interesse var dette med tilgang til strømreservene. Tenker du at høyttaleren er for lett å drive slik at man ikke får utnyttet "turtallet" ref bilanalogien? Så ved å gi avkall på litt "dreiemoment" som man ikke behøver får man tilgang på mer "turtall"?
Spørsmålet som gjenstår er da hvorfor dette høres i alle styrkegrader?
Edit: det vil også si at hvis man hadde gjort samme test med biamping ville forskjellen vært mindre og kanskje ikke hørbar?
En tråd om lydmekanismene i lytterom :
http://www.hifisentralen.no/forumet/...ml#post2042676
Nei, dette har vi diskutert før, analogi er idiotens matematikk og vil være upresis. Men om jeg videre skal argumentere for at moment er sammenlignbart med strøm må det være at økt dreiemoment øker evnen til å opprettholde turtallet, slik større strømreserver øker evnen til å opprettholde spenningen i en spenningskilde.
En tråd om lydmekanismene i lytterom :
http://www.hifisentralen.no/forumet/...ml#post2042676
Intuisjonen min sier at moment/kraft er for mekanisk effekt det spenning er for elektrisk effekt, men jeg føler meg ikke i stand til å utlede hvorfor.I hvert fall ikke å stående fot.
Ja, nettopp. Man girer jo bilen opp etterhvert som farten øker eller motstand minker.
Om et effekttrinn evner å levere 10A kontinuerlig, men maks spenning den leverer til last bare gjør at 5A blir trukket da har man godt med uutnyttede strømreserver til overs. Da kan man enten koble til en last med lavere impedans eller øke spenningen slik Final har gjort.
En tråd om lydmekanismene i lytterom :
http://www.hifisentralen.no/forumet/...ml#post2042676
Jo, de er sammenlignbare og formelen for effekt i en motor kan slås sammen med kirchhoffs og ohms lov. Fysikk er fysikk.
Spenningen er et produkt av motstand og strøm. Strøm derimot er en faktor av spenning og motstand. Det vil si at om spenningen holdes konstant vil økt motstand medføre lavere strøm. Om derimot strømmen holdes konstant vil spenningen øke om motstanden økes.
Ja og nei. Om du bruker halvparten av tilgjengelig strøm og dobler spenning over lasten ved hjelp av brokobling, dobler du også strøm, mao firedobler effekt. Om du halverer motstanden vil strømmen dobles, men spenningen vil være den samme. Du måtte mao hatt en 4 ganger så tung last for å oppnå samme effekten ved hjelp av ett trinn. Dette hadde jo spist seg inn på headroomet.
Hastighet! Strøm er selvsagt hastighet,
Dette har jeg bare helt bakerst i hjernen mens jeg jobber, så jeg tror jeg må velge én ting å tenke på om gangen, og pr. nå burde det være jobb.![]()
Det skulle du holdt bakerst i hjernen også, da hastighet er en faktor av strekning/tid. Blir som å avgjøre hastighet basert på tyngde av objektet.![]()
Mulig.
Strømstyrke er da også en faktor av tid. Ladning per tid, ikke sant?