Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • ch

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2007
    Innlegg
    1.884
    Antall liker
    1.709
    Okei. Hadde vært fint å bruke helse som begrunnelse for tørrsaltet. Smaken til Idsøe sin tørrsaltet er stort sett verdt prisen, men den er ganske dyr, så av og til blir det noe billigere.
     

    Mar-a-Lago Club

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    533
    Antall liker
    1.142
    Sted
    Halden
    Det har forsåvidt jeg også lest, men poenget mitt er altså at når man bruker dette som konserveringsmiddel, eller substitutt for E-stoffer i kjøttproduksjon så går dette stoffet inn i kjøttet - ellers ville det jo ikke ha noen hensikt. Hva forskjellen da skulle være på om kilden opprinnelig er en grønnsak (f.eks selleripulver eller blader) kontra blandet med salt er ikke helt opplagt for meg.
    The main difference is that nitrites from vegetables are less harmful because the vegetables contain antioxidants that prevent them from converting to carcinogenic nitrosamines. Instead, they are converted to beneficial nitric oxide, which improves blood flow and lowers blood pressure. Nitrites from processed meats, which lack these antioxidants, are more likely to form nitrosamines, increasing the risk of cancer.

    Screenshot 2025-11-22 at 11.24.56 AM.png
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    12.966
    Antall liker
    14.484
    Det som er bra for sjelen er ofte bra for kroppen.
    Har alltid brukt smør, kremfløte, seterrømme og aldri lettprodukter.
    Røyker og drikker gjør jeg óg.
    Skal på ingen måte hevde dette er helsekost eller anbefale dette til andre.
    Men;
    På en kolesterol test på jobben fikk jeg beskjed om at jeg hadde kolesterol på linje med japanere.
    Det er i hovedsak genetisk.
    Jeg jobber bevisst med kostholdet for å holde kolesterol i sjakk, men har genetisk moderat forhøyet kolesterol, dessuten en elendig balanse mellom hdl og ldl.
    Forbanna dritt, men tenker uansett ikke å spise medisiner resten av livet. I verste fall blir det å slutte med øl, men akkurat det sitter litt langt inne...
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    12.966
    Antall liker
    14.484
    Var mye transfett i margarin før, nå har man skjønt at industrien bidro til at en masse gubber stupte over snøskuffene ved å dytte i dem usunt margarin, så man ser etter mono- og polyumettede fettsyrer som erstatning for blodproppene man lagde margarin med før.
    Sjekk at det står 0g transfett eller transfettfri margarin på pakken.

    Jeg har selv ikke spist margarin på over 32 år (måtte redigere tallet) og syns at smør er et fantastisk produkt som man bør spise mer av. I det hele tatt er det mye som er avlegs når det gjelder skremslene om animalsk fett i kostholdet og det kan man alltids sette seg inn i. Kaldpresset EVO olivenolje og smør er hva det går i hos oss, i mengder.

    (Kun margarin og smørforbud var en kampsak mellom min eks-kone og meg og da vi skilte oss sa jeg farvel til margarin for godt, om noen stusser på 32 år margarinstopp.)
    Herom strides fortsatt vitenskapen.
    Har brukt mye tid på å finne ut av kostholdets forbindelse med kolesterolet, og smør er nok ikke nødvendigvis noen god løsning.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    The main difference is that nitrites from vegetables are less harmful because the vegetables contain antioxidants that prevent them from converting to carcinogenic nitrosamines. Instead, they are converted to beneficial nitric oxide, which improves blood flow and lowers blood pressure. Nitrites from processed meats, which lack these antioxidants, are more likely to form nitrosamines, increasing the risk of cancer.
    Jada, det er greit nok. Men det der svarer altså fortsatt ikke på hva som skjer når man bruker plantebaserte nitrater til å konservere kjøtt. Jeg har også fått med meg at det er forskjell på å spise slikt i form av plantefor kontra å spise det i prosessert kjøtt. Men her er altså temaet at man bruker disse nettopp til å konservere kjøtt.

    Siden jeg er et moderne menneske spurte jeg ChatGPT. Promptet mitt var nøytralt, som i

    I have read that some ecological food producers use plant-based nitrates to redden the meat and as a preservative instead of using E-250 or E-252 commonly found in for example cured meats. I have also read that plant-based nitrates are beneficial as opposed to nitrates in preserved meat

    1. What are “plant-based nitrates” vs. E-250/E-252?

    • E-250 = sodium nitrite
    • E-252 = potassium nitrate
      These are well-defined chemical additives.

    “Plant-based nitrates” usually come from:
    • celery juice powder
    • beet juice
    • spinach extract
    • chard extract
      These contain natural nitrate (NO₃⁻).
    Important fact

    Your body cannot tell the difference between nitrate from plants and nitrate from additives.
    Nitrate is a molecule — it is identical regardless of origin.

    2. Why do manufacturers use plant extracts?

    Because they allow products to be marketed as:

    • “no added nitrates/nitrites”
    • “natural curing”
    • “clean label”
    • “organic”

    But chemically, these plant powders still supply nitrate, which is converted into nitrite by starter bacteria during curing.
    The product ends up with similar nitrite levels as conventionally cured meat.

    This is well documented in food chemistry studies.
    3. Are plant-derived nitrates healthier?
    In vegetables: YES — context matters.

    Vegetables contain:
    • antioxidants (vitamin C, polyphenols)
    • fiber
    • plant compounds that inhibit harmful nitrosamine formation

    Nitrosamines = potentially carcinogenic compounds linked to processed meat.

    When nitrate comes packaged with antioxidants (like in vegetables), your body tends to convert it to beneficial nitric oxide (NO)
    → improves blood flow, cardiovascular health.

    That’s why dietary nitrate from vegetables is associated with health benefits.

    4. Why are plant nitrates seen as “better”?

    Mostly marketing.
    Organic/eco producers cannot use synthetic nitrites, so they use plant extracts — which function identically.

    Consumers see “celery powder” and think it is healthier than “E-250,” even though:
    • both provide nitrate/nitrite
    • both preserve color (red/pink)
    • both inhibit botulism
    • both create similar cured-meat chemistry
    5. Summary
    True
    • Nitrate in vegetables ➜ beneficial due to antioxidants and nitric oxide production.
    • Organic producers may use plant powders to cure meat.
    Not true
    • That plant-based nitrate in meat is healthier than E-250/E-252.
    • That “naturally cured” meat is free of nitrites.
    Scientific consensus
    In cured meat, nitrite acts the same whether it comes from celery powder or a synthetic additive.
    Uten at man skal ta alt som spyttes ut av en LLM for god fisk så er tydeligvis ikke oppfatningen, som jeg har, om at dette i betydelig grad er em markedsføringsjippo og et smutthull for å slipp å føre E-stoffer på varedeklarasjonen noe jeg er alene om.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Google gemini sier for øvrig det samme som ChatGPT, noen utdrag fra svaret (identisk prompt)


    This is one of the most common areas of confusion in modern food science, largely due to labeling loopholes and marketing.

    The short answer is: You are partially right, but there is a major catch.

    While it is true that ecological producers use plant-based nitrates (like celery powder) to cure meat, chemically speaking, the molecule is identical. The health "benefits" you read about generally apply to eating vegetables, not to eating meat cured with vegetable extracts.


    ...
    The Labeling Loophole

    You might see packages labeled "Uncured" or "No Nitrates Added"*.

    If you look closely, there is usually a tiny asterisk: *Except for those naturally occurring in celery powder.

    This is a regulatory quirk. In many jurisdictions, if a producer uses celery powder, they are legally required to call the meat "uncured," even though it is chemically cured, pink, and preserved exactly like the standard version. This often leads consumers to believe the product is nitrite-free, which it is not.

    ...
    Ecological producers use plant-based nitrates primarily to maintain a "clean label" (avoiding E-numbers), not because the chemical outcome is significantly safer.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.808
    Sted
    Oslo
    En sak i Nrk om snøkrabbe fiske der båter fikk gratis kvoter som senere kan omsettes for 150-200 millioner kroner.
    De millionene må selvfølgelig tjenes inn.
    Så er spørsmålet for "dummies":
    Blir krabber dyrere eller billigere under et slikt forvaltnings regime?
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    3.120
    Antall liker
    3.740
    En sak i Nrk om snøkrabbe fiske der båter fikk gratis kvoter som senere kan omsettes for 150-200 millioner kroner.
    De millionene må selvfølgelig tjenes inn.
    Så er spørsmålet for "dummies":
    Blir krabber dyrere eller billigere under et slikt forvaltnings regime?
    Prisen på snøkrabbe styres av prisen på verdensmarkedet. Den er skyhøy, snøkrabbe er en luksusvare og den dyreste krabben. Fortjenesten er kjempestor, derfor kan kvoter omsettes til ditto kjempestore summer.

    Litt på siden av trådtittel.... .
     

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    2.104
    Antall liker
    1.301
    Google gemini sier for øvrig det samme som ChatGPT, noen utdrag fra svaret (identisk prompt)


    This is one of the most common areas of confusion in modern food science, largely due to labeling loopholes and marketing.

    The short answer is: You are partially right, but there is a major catch.

    While it is true that ecological producers use plant-based nitrates (like celery powder) to cure meat, chemically speaking, the molecule is identical. The health "benefits" you read about generally apply to eating vegetables, not to eating meat cured with vegetable extracts.


    ...
    The Labeling Loophole

    You might see packages labeled "Uncured" or "No Nitrates Added"*.

    If you look closely, there is usually a tiny asterisk: *Except for those naturally occurring in celery powder.

    This is a regulatory quirk. In many jurisdictions, if a producer uses celery powder, they are legally required to call the meat "uncured," even though it is chemically cured, pink, and preserved exactly like the standard version. This often leads consumers to believe the product is nitrite-free, which it is not.

    ...
    Ecological producers use plant-based nitrates primarily to maintain a "clean label" (avoiding E-numbers), not because the chemical outcome is significantly safer.
    Apropos begrepet: "modern food science, "
    Usedvanlig vanskelig forskningstema. Det kryr av variable faktorer i menneskers matinntak / levesett, samtidig med genetiske forhold.
    Forskere har ofte en overdreven entusiasme for egne funn som om 10 år ikke er riktig lenger. Det har vært noen eksempler på det.
    Jeg synes ikke det er latt å ta alle kostholdsråd på alvor. Det florerer også med populærvitenskap på dette område.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.808
    Sted
    Oslo
    Prisen på snøkrabbe styres av prisen på verdensmarkedet. Den er skyhøy, snøkrabbe er en luksusvare og den dyreste krabben. Fortjenesten er kjempestor, derfor kan kvoter omsettes til ditto kjempestore summer.

    Litt på siden av trådtittel.... .
    Uansett, så er snøkrabber en del av våre felles ressurser som nærmest gis bort til noen få som tjener enormt på vårt felles ressursgrunnlag.
    Noen tjener kanskje så grovt på dette at de blir "tvunget" til å flytte til Sveits
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Apropos begrepet: "modern food science, "
    Usedvanlig vanskelig forskningstema. Det kryr av variable faktorer i menneskers matinntak / levesett, samtidig med genetiske forhold.
    Forskere har ofte en overdreven entusiasme for egne funn som om 10 år ikke er riktig lenger. Det har vært noen eksempler på det.
    Jeg synes ikke det er latt å ta alle kostholdsråd på alvor. Det florerer også med populærvitenskap på dette område.
    Ja... det ligger i sakens natur at det er et sted mellom vanskelig og umulig å gjøre ordentlige kontrollerte stuider over tid siden feilkildene og variablene er så mange. Utover store mengder alkohol, tobakk og sukker så kan man, om man leter mest sannsynelig finne en eller annen noenlunde kvalifisert person som mener at det meste er gunstig (eller ugunstig) på en eller annen måte. Om man skal diversifisere risikoen sin så er kanskje det beste man kan gjøre å spise noenlunde variert og basert på faktiske råvarer så får det gå som det går.

    Det er i alle fall et fruktbart (phun intended) marked for alle mulige slags dietter og ideer, kosttilskudd og så burtetter siden det ser ut å være ganske populært å lete etter en eller annen quick fix for å bli sprekere og friskere fremfor å måtte gjøre en viss innsats, som for eksempel å begynne med trening / mosjon. Det er i overkant jobbigt for mange. Min personlige, totalt basert på lenestolssynsing, er at epidemien av at folk hevder å ikke tåle alt mulig også er en del av dette systemet, det er da en lettvint forklaring på hvorfor ens egen kropp fungerer litt såder.

    Vi hadde avslutningsmiddag for en kollega på et av byens spisesteder - vi var kanskje 25 stykker og da kelneren spurte om noen allergier så var det ingen. Han sa at de hadde hatt et tilsvarende forsamling med ett eller annet kvinneselskap og der var listen over hva folk mente å ikke tåle laaaaang. Han sa også at det generelt ikke var noe problem med større selskaper med menn, da var det kanskje en som ikke tålte ett eller annet. Jeg har selv en datter med allergi på ordenli' med adrenalininjektor og det hele så det er ikke det at jeg ikke tror folk ikke tåler enkelte ting, men jeg kjøper ikke den enorme utbredelsen all mulig "allergi" og intoleranse som plutselig har poppet opp. Da vi var på Rikshospitalet så sa legen som stod for kostprovokasjonen at 95% eller hva det var av pasientene forlater avdelingen og kan spise mer enn hva de kunne før de kom. Og da har man kommet seg fra fastlegen til spesialist og blitt henvist til et svært begrenset gode på sykehus så utvalget er rimelig skjevt.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Vurderer å bli flexitarianer og bare spise kylling til vanlig, og ribbe på julaften.
    Dersom man skal drive med kylling så er det essensielt å lære seg å partere en hel en - både av økonomiske og kulinariske årsaker. En voksen person bør få 5-6 middager/måltider ut av en hel kylling. Et bryst pr måltid (mer om kyllingen er stor) og et lår pr måltid. Mens man uansett er i gang så steker man restene, altså skroget, litt i stekeovnen, putter i en gryte og tilsetter litt løk, purre, gulrot, evt sellerirot og litt salt. La putre en time eller to og vipps så har man minst en liter kyllingkraft. Utmerket base til suppe/saus/risotto/osv eller i sin naturlige form for en eller annen variant av pho - vietnamesisk nudelsuppe. Da er det bare å tilsette litt kanelstang, stjernanis, korianderfrø, chili, hvitløk, korianderblader, sesamolje, fishsauce, limesaft og soyasaus og så har man en bolle velsmak. Serveres med nudler og hva man nå har av grønnsaksrester kun varmet opp i kraften.

    Stekte stykningsdeler holder noen dager i kjøleskapet, eneste aberet er at skinnet blir bløtt så det kan man nesten like gjerne maule mens det er nystekt og sprøtt.

    Ribbe spises også for øvrig året rundt. Veldig mye morro man kan gjøre med den og tradisjonell norsk juleribbe er godt det, men det er omtrent også det dølleste det er mulig å bruke den stykningsdelen til.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    21.104
    Antall liker
    11.877
    Jeg skal prøve meg på å lage sylte av buklist i år. Kan man vakumere sylten i stede for å legge den i press i en form? Må selvfølgelig ut av posen etter et døgn (?) for så å legges i saltlake.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    12.966
    Antall liker
    14.484
    ^^ 2 måltider pr. kyllingbryst fra Stange eller Lerstang for min del.
    Blir ikke tynn som ei reke av den grunn.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Jeg skal prøve meg på å lage sylte av buklist i år. Kan man vakumere sylten i stede for å legge den i press i en form? Må selvfølgelig ut av posen etter et døgn (?) for så å legges i saltlake.
    Ikke prøvd, men kan aldri tenke meg det fungerer. Får ikke særlig trykk av å vakumere kontra hva press gir.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    6.911
    Antall liker
    7.702
    Sted
    Market Snodsbury
    så det er ikke det at jeg ikke tror folk ikke tåler enkelte ting, men jeg kjøper ikke den enorme utbredelsen all mulig "allergi" og intoleranse som plutselig har poppet opp.
    Veldig anekdotisk, men eg opplevde ei stund at eg reagerte veldig negativt på mjølk. Eller, eg var dårleg, og kutta ut mjølk fordi eg hadde høyrd om laktoseintoleranse. Det hjelpte, men var jo gudsjammerleg trist, så eg prøvde ei sakte tilvenning, og det gjekk heilt supert. Har ikkje hatt symptom sidan.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Veldig anekdotisk, men eg opplevde ei stund at eg reagerte veldig negativt på mjølk. Eller, eg var dårleg, og kutta ut mjølk fordi eg hadde høyrd om laktoseintoleranse. Det hjelpte, men var jo gudsjammerleg trist, så eg prøvde ei sakte tilvenning, og det gjekk heilt supert. Har ikkje hatt symptom sidan.
    Det er jo fint, men det er ikke en snøballs sjanse i helvete for at norske barn av norske foreldre i løpet av en periode på ikke særlig mer enn 10 år plutselig ikke tåler alt mulig av ellers normal mat.

    Blant kvinner er det i den vestlige verden ca dobbelt så mange kvinner som menn som egenrapporterer om matallergier / intoleranser, mens klinisk er forskjellen ca 1.2x og de absolutte tallene er også mye lavere, rundt 1/3 av egenrapportert. Var en stund en del historier fra restaurant-Oslo der folk sa de var glutenintolerante men ble plutselig kurerte når dessertmenyen kom.

    Det har også poppet opp klinikker der man kan bli "testet" og få en lang liste over ting man visstnok ikke tåler. En av favorittene mine var en sjornalist som besøkte en, vedkommende tålte, i følge klinikken ikke elgkjøtt, men hjort, rådyr eller annet vilt stod ikke på listen. Fikk en lang liste med ting vedkommende ikke tålte basert på en blodprøve. Som en au contraire og anekdotisk fikk min eldste datter noe nær anafylaktisks sjokk av melk, men det slo ikke ut på blodprøver (da ordentlige, tatt på sykehus). Voks det heldigvis av seg. Første smakebit med barnegrøt var hvordan vi oppdaget at hun var allergisk - samboeren min som matet babyen i Frognerparken trodde ungen skulle stryke med. Første dagen med testing på sykehus la de en dråpe melk på leppen, da kastet hun opp.
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    21.104
    Antall liker
    11.877
    Jeg tror endel påberoper seg allverdens intoleranser for å virke litt mer...interessante.

    Jeg ble litt muggen engang min fru hadde "kvinneforening/pizzakveld" her i huset og den ene av dem høyt og tydelig proklamerte at hun måtte ha glutenfri pizza da hun "helt sikkert ikke tålte gluten" og den glutenfrie var like god. Pizza ble innkjøpt, to vanlige til damene og en glutenfri til allergikeren. Den glutenfrie var dobbelt så dyr som de andre og var så god at kun ett lite stykke ble spist.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Jeg tror endel påberoper seg allverdens intoleranser for å virke litt mer...interessante.

    Jeg ble litt muggen engang min fru hadde "kvinneforening/pizzakveld" her i huset og den ene av dem høyt og tydelig proklamerte at hun måtte ha glutenfri pizza da hun "helt sikkert ikke tålte gluten" og den glutenfrie var like god. Pizza ble innkjøpt, to vanlige til damene og en glutenfri til allergikeren. Den glutenfrie var dobbelt så dyr som de andre og var så god at kun ett lite stykke ble spist.
    Jeg tipper det er mer politisk korrekt å si at man ikke tåler gluten enn hva det er å si at man synes man er litt tjukk og prøver lavkarbo eller fedon eller atkins eller noe annet i en lang liste på let etter mirakelkuren.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Mistet du helt interessen for plantebaserte konserveringsmidler i kjøttproduksjon? Det er jo et slags modus operandi fra din side - altså å mene mye med betydelig patos men når man potensielt tar feil eller standpunktet blir umulig å forsvare så blir det fullstendig tyssnad. Aldri et «oi, der lærte jeg noe nytt» eller «det har jeg ikke tenkt på». Det har over tid blitt noe påfallende at man er kjempeivrig for så å bare forsvinne fra en diskusjon. Det gjelder denne og din forrige bruker her. Du er altfor smart til å be om eksempler på dette fenomenet. Det burde være åpenbart for de fleste.

    ikke at det er så forbannet viktig å vinne en Internett-disputt men at du bare slutter å poste er en av de sikreste indikatorer på at så har skjedd.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.808
    Sted
    Oslo
    Mistet du helt interessen for plantebaserte konserveringsmidler i kjøttproduksjon? Det er jo et slags modus operandi fra din side - altså å mene mye med betydelig patos men når man potensielt tar feil eller standpunktet blir umulig å forsvare så blir det fullstendig tyssnad. Aldri et «oi, der lærte jeg noe nytt» eller «det har jeg ikke tenkt på». Det har over tid blitt noe påfallende at man er kjempeivrig for så å bare forsvinne fra en diskusjon. Det gjelder denne og din forrige bruker her. Du er altfor smart til å be om eksempler på dette fenomenet. Det burde være åpenbart for de fleste.

    ikke at det er så forbannet viktig å vinne en Internett-disputt men at du bare slutter å poste er en av de sikreste indikatorer på at så har skjedd.
    En god del klassifiserte E stoffer er naturlige og plantebaserte, men de samme E stoffene kan også være kjemisk produserte.
    Og det er en disputt om hvorvidt de naturlige og de kjemiske har samme påvirkning i kroppen.
    Askorbinsyre naturlig i frukt er ikke nødvendigvis det samme som askorbinsyre kjemisk fremstilt
    Og fx bacon tilsatt røyk aroma er ikke samme som bacon som fx er eldhus røyka
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    En god del klassifiserte E stoffer er naturlige og plantebaserte, men de samme E stoffene kan også være kjemisk produserte.
    Og det er en disputt om hvorvidt de naturlige og de kjemiske har samme påvirkning i kroppen.
    Askorbinsyre naturlig i frukt er ikke nødvendigvis det samme som askorbinsyre kjemisk fremstilt
    Har du lest den aktuelle diskusjonen? Det er mangt og meget som kan være det ene eller det andre. Å ivrig diskutere noe og mene mye for så å bare forsvinne fra debatten er sjeldent til aldri hva man gjør for å øke den kollektive kunnskapsmengden.

    det er også, i den aktuelle konteksten, et sted mellom svært vanskelig og fullstendig umulig å se hva ditt bidrag har med saken å gjøre.

    Jeg synes bare det er rart at man er veldig ivrig. For så å bare late som diskusjonen aldri fant sted når det kommer innvendinger, spesielt når man går veldig høyt ut på banen i utgangspunktet. Formumdetsltagelse ellers tilsier også at man ikke er langt inne på fjellet med liten til ingen dekning.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.781
    Antall liker
    16.902
    Sted
    Sølvbyen
    Dersom man skal drive med kylling så er det essensielt å lære seg å partere en hel en - både av økonomiske og kulinariske årsaker. En voksen person bør få 5-6 middager/måltider ut av en hel kylling. Et bryst pr måltid (mer om kyllingen er stor) og et lår pr måltid. Mens man uansett er i gang så steker man restene, altså skroget, litt i stekeovnen, putter i en gryte og tilsetter litt løk, purre, gulrot, evt sellerirot og litt salt. La putre en time eller to og vipps så har man minst en liter kyllingkraft. Utmerket base til suppe/saus/risotto/osv eller i sin naturlige form for en eller annen variant av pho - vietnamesisk nudelsuppe. Da er det bare å tilsette litt kanelstang, stjernanis, korianderfrø, chili, hvitløk, korianderblader, sesamolje, fishsauce, limesaft og soyasaus og så har man en bolle velsmak. Serveres med nudler og hva man nå har av grønnsaksrester kun varmet opp i kraften.

    Stekte stykningsdeler holder noen dager i kjøleskapet, eneste aberet er at skinnet blir bløtt så det kan man nesten like gjerne maule mens det er nystekt og sprøtt.

    Ribbe spises også for øvrig året rundt. Veldig mye morro man kan gjøre med den og tradisjonell norsk juleribbe er godt det, men det er omtrent også det dølleste det er mulig å bruke den stykningsdelen til.
    Det er noe jeg har tenkt litt på allerede, og definitivt burde utforske. Har tenkt mest på å helsteke kylling til å begynne med, for jeg er vant til å kjøpe enten bryst eller vinger og lår alt ettersom hva jeg skal lage. Bruker mye kylling til indiske gryteretter, og da foretrekker jeg de magre bryst stykkene selv om lår blir bedre av å putre en stund på lav varme. Men å renskjære lårstykker har jeg funnet ut bare er å glemme, så jeg syns de egner seg best til steking.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.808
    Sted
    Oslo
    Har du lest den aktuelle diskusjonen? Det er mangt og meget som kan være det ene eller det andre. Å ivrig diskutere noe og mene mye for så å bare forsvinne fra debatten er sjeldent til aldri hva man gjør for å øke den kollektive kunnskapsmengden.

    det er også, i den aktuelle konteksten, et sted mellom svært vanskelig og fullstendig umulig å se hva ditt bidrag har med saken å gjøre.

    Jeg synes bare det er rart at man er veldig ivrig. For så å bare late som diskusjonen aldri fant sted når det kommer innvendinger, spesielt når man går veldig høyt ut på banen i utgangspunktet.
    Hei Hei dette er en åpen diskusjon om mat, og noen vrir den inn på tilsetninger, har ikke jeg lov å ytre meg om det?
    Å fortelle en med debattant at mitt innlegg ikke har noe med saken å gjøre er utilbørlig hersketeknikk
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Det er noe jeg har tenkt litt på allerede, og definitivt burde utforske. Har tenkt mest på å helsteke kylling til å begynne med, for jeg er vant til å kjøpe enten bryst eller vinger og lår alt ettersom hva jeg skal lage. Bruker mye kylling til indiske gryteretter, og da foretrekker jeg de magre bryst stykkene selv om lår blir bedre av å putre en stund på lav varme. Men å renskjære lårstykker har jeg funnet ut bare er å glemme, så jeg syns de egner seg best til steking.
    Om man er nybegynner innen faget så er første steg på erkjennelsen at lårene er mye bedre, mer tilgivelige og mer anvendelige enn brystene. Man kan også leve godt på at mesteparten av nasjonens befolkning ikke er klar over dette og lang mindre vet hvordan man parterer en kylling. Det er veldig enkelt.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Hei Hei dette er en åpen diskusjon om mat, og noen vrir den inn på tilsetninger, har ikke jeg lov å ytre meg om det?
    Å fortelle en med debattant at ditt innlegg ikke har noe med saken å gjøre er utilbørlig hersketeknikk
    Nei det er det ikke. Det var en kommentar til at en gitt forumbruker er veldig iverig for så å bare forsvinne fra diskusjonen når det kommer tilstrekkelig med innvendinger. Og at det er et mønster i det hele.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.808
    Sted
    Oslo
    Nei det er det ikke. Det var en kommentar til at en gitt forumbruker er veldig iverig for så å bare forsvinne fra diskusjonen når det kommer tilstrekkelig med innvendinger. Og at det er et mønster i det hele.
    Vel, jeg kan også være innom og uttrykke min mening, og så logge av for en stund.
    Dette er ikke akkurat som å debattere i Studentersamfundet
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Vel, jeg kan også være innom og uttrykke min mening, og så logge av for en stund.
    Dette er ikke akkurat som å debattere i Studentersamfundet
    Nei det er et ikke. Først og fremst er kompetansenivået her langt høyere om man velger sine kilder med omhu. Den kollektive kompetansen her - som er svært høy - kan man forholde seg til som man vil. Om man vil ri sine kjepphester er det en mulighet, om man ønsker et korrektiv er også det en mulighet.

    du kan jo selv vurdere hvor dine stadige «kanskje de har det så fælt at de må må flytte til Sveits» faller på den skalaen.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.808
    Sted
    Oslo
    du kan jo selv vurdere hvor dine stadige «kanskje de må flytte til Sveits» faller på den skalaen.
    Akkurat den kommentaren hører kanskje ikke hjemme i denne tråden,

    Men siden du spør
    Kanskje du kan spørre de som har"flyttet" men allikevel ikke klarer å holde seg unna fedrelandet.
    Hvor mener du de faller på skalaen?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Kanskje du kan spørre de som har"flyttet" men allikevel ikke klarer å holde seg unna fedrelandet.
    Hvor mener du de faller på skalaen?
    No offense men basert på dine skriblerier på dette forum så bryr jeg meg ikke påfallende mye om hva du mener om noesomhelst, og spesielt ikke dette tema.

    om dere (du vet hvem dere er) får stor glede av å stryke hverandre på snabben og like i vei så må dere gjerne gjøre det for min del.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    11.761
    Antall liker
    13.808
    Sted
    Oslo
    No offense men basert på dine skriblerier på dette forum så bryr jeg meg ikke påfallende mye om hva du mener om noesomhelst, og spesielt ikke dette tema.

    om dere (du vet hvem dere er) får stor glede av å stryke hverandre på snabben og like i vei så må dere gjerne gjøre det for min del.
    Thank you, and I respect your disrespect
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Thank you, and I respect your disrespect
    Det har ikke så mye med respect eller disrespect å gjøre men mer med hva som fremstår som ren ideologi kontra hvem som faktisk kan noe om hva man mener mye om. Det er vel litt som politikken her i landet - man bestemmer seg først for hva man mener og deretter finner man en halvveis plausibel begrunnelse for standpunktet. For øvrig er fenomen som er svært utbredt også utenfor politikken.

    strømpristråden på forumet er utstudert pedagogisk i så måte. Der er det temmelig åpenbart hvor mye det er mulig å mene om noe man ikke kan noesomhelst om utover å mene at det er en menneskerett at det er dritbillig hele tiden. Det manglet heller ikke på folk som mente at dette ikke hadde noesomhelst mest Russlands invasjon av Ukraina å gjøre eller de som mente at Norge burde true eu med gass. Er bare å lese, alt står på digitalt trykk.
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    8.790
    Antall liker
    16.514
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Jeg tipper det er mer politisk korrekt å si at man ikke tåler gluten enn hva det er å si at man synes man er litt tjukk og prøver lavkarbo eller fedon eller atkins eller noe annet i en lang liste på let etter mirakelkuren.
    Det kan det nok være mye i, men som en som har blitt probet både foran og bak kan jeg skrive under på at for noen er det reelt nok, og definitivt noe man veldig gjerne ville vært foruten.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    23.303
    Antall liker
    16.161
    Det kan det nok være mye i, men som en som har blitt probet både foran og bak kan jeg skrive under på at for noen er det reelt nok, og definitivt noe man veldig gjerne ville vært foruten.
    Bevares. Men at det skal være langt mer utbredt blant kvinner enn menn og i stor grad forsvinne ved utprøving og har tatt helt av i nyere tid eller forsvinner når dessermenyen kommer, gjør det krevende å ta det spesielt seriøst på generelt grunnlag.

    den reelle glutenintoleranse er garanter veldig mye lavere enn den egenrappirterte, om du vil
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn