Og ikke glem øl og vin. Der er det virkelig mye å spare.Nevnt tidligere i tråden av Voff. En del bør kanskje revurdere sin svenskehandel. Er det bryet verdt? (Gjelder ikke Pepsi Max eskadronene, selvsagt).
Og ikke glem øl og vin. Der er det virkelig mye å spare.Nevnt tidligere i tråden av Voff. En del bør kanskje revurdere sin svenskehandel. Er det bryet verdt? (Gjelder ikke Pepsi Max eskadronene, selvsagt).
Resultatet verkar tilforlateleg ut frå dei gongane eg har handla i utlandet, også.Har inntrykk av at "alle" sutrer over matprisene her i landet, her er det en interessant undersøkelse som viser noe annet.
Visit Denmark får bytte slagord: "Det er dyrt å være nordmann i Danmark"Resultatet verkar tilforlateleg ut frå dei gongane eg har handla i utlandet, også.
Andre ting enn basisvarer ville kanskje fått litt andre resultat (hermetisk andekonfit er trass alt framleis billigare i Frankrike enn heime), men mange verkar henga mentalt att i den tida då alt var kjempebillig i Utlandet.
I motsetning til høylytte deler av dette forumet klarer TAs journalist både å se på et regnskap, samt gjennomføre helt elementær prosentregning.Det blir nok heilt rett.. til tross for alle bortforklaringer både her og i media i øvrig...
Vi har jo registrert at mellom andre du og noen andre ivrige har svært tungt for dette. Men dersom du faktisk var opptatt av (noe ingen ting tyder på at du er) hvordan det mellom annet kan ha seg at noen av nasjonens største formuer er bygget opp på å drive med marginer som er lavere enn omtrent alle andre bransjer eller hvor rundtomkring ymse påslag skjer på aggregert nivå så ville du, i all ubeskjedenhet blitt langt mer opplyst av å lese denne tråden enn den artikkelen. Vi har vært innom alle temane som er omtalt i den saken og saken bommer også på essensen i driftsmodellen til dagligvarekjedene. Den har vært nevnt en del ganger her, men jeg tviler på at the usual suspects har fått det med seg siden det virker som gjengs holdning er å holde seg for ørene og rope DAGLIGVAREBARONER eller lignende så høyt som mulig slik at man slipper å forholde seg til offentlig tilgjenggelige opplysninger. Modellen er for øvrig i all hovedsak lik over hele den vestlige verden.![]()
Tjener grovt på å skru opp matprisene dine i mange ledd
Møt «sekserbanden» som tjener hundrevis av millioner kroner i måneden på å være mellomledd mellom bonden og forbrukerne.www.ta.no
Mange bekker små.....
Dersom du lurer på hvordan Tine har gått de siste årene så er det mye mer fruktbart å lese årsrapporten og - regnskapene deres enn hva det er å dikte om hva mine påstander innebærer. De ligger fritt tilgjengelig på nett og er ikke hemmeligstemplet. Der vil du kunne se hvordan kostnader og inntekter og overskudd har vært de siste årene. Siden jeg antar at du ikke kommer til å gjøre det så er her de mest sentrale tallene (alt i 1000 kroner)Påstandene dine innebærer jo nærmest at TIne og Nortura gikk med dundrende underskudd på feks ost og kjøtt, når de først nå - etter en prisøkning på 80-100% på flere merkevarer tjener penger.... Forøvrig.. for ca 18-20 mnd siden var melkeprisen til bonde noe over 6kr, inkl bonus fra Tine.. nå er den vel ca 7,50... konsummelk har gått opp ca 6 kr, dvs ca 5 kr ex mva... smør, og hvitost ala Norvegia i forkjellige former er noe av det enkleste Tine produserer... likevel er dette produktene som har de absolutt høyeste prisøkning...
Den omtalte "superprofitten" i norske dagligvarekjeder utgjør et sted rundt 1 prosentpoeng i driftsmargin. Det betyr et sted rundt 1500 kroner i året for en familie på fire. Eller sagt på en annen måte - dersom marginen i norske kjeder var enda lavere enn den er, helt nede på europeisk nivå, så ville du (om du er en enpersonshusholdning som jeg mener å ha lest at du er) spart noen tikroner i måneden.Jeg er ikke så flink til å lese og tenke selv, så jeg spurte google AI isteden:
Vis vedlegget 1153308 Vis vedlegget 1153309
Hvorfor er dere så forbannet opphengt i slikt eller hva en enkeltvare eller varegruppe koster? Det er mulig å finne ut hva Tine tjener, det er mulig å finne ut hva Nortura tjener, det er mulig å finne ut hva Orkla tjener (noe mer komplisert siden de driver med mye rart og mestepartene av inntektene kommer i utlandet) og det er mulig å se hva daglivarekjedene tjener. Dersom du er interessert i på butikknivå så er det sikkert mulig å finne tall for de av sorten som er egne selskaper (som nevnt tidligere i tråden går en overraskende stor andel av dagligvarebutikker i Norge med underskudd).Jeg har såpass regnskapsforståelse ( og bedøk) i ryggen at det er lite og ingenting i de tallene som er en logisk forklaring på tildels kraftige prisøkninger... det er nettopp de "andre tallene" som er hemmelige som er interessante... Boka "Maten vår" av Anders Nordstad, og bloggen hans, kan forøvrig anbefales...
Jeg er singel ja, takk som spør. Men uansett har jo matvarer steget veldig mye i pris de siste årene, samtidig som vi har fått shrinkflation og generell shitification på at noen varer både har blitt dårligere og dyrere, med mindre i pakningen.Den omtalte "superprofitten" i norske dagligvarekjeder utgjør et sted rundt 1 prosentpoeng i driftsmargin. Det betyr et sted rundt 1500 kroner i året for en familie på fire. Eller sagt på en annen måte - dersom marginen i norske kjeder var enda lavere enn den er, helt nede på europeisk nivå, så ville du (om du er en enpersonshusholdning som jeg mener å ha lest at du er) spart noen tikroner i måneden.
For eierene av butikken blir det mye penger av slikt og slik driftsmodellen er så har 1 prosentpoeng til eller fra veldig mye å si for avkastningen til virksomheten, men relativt lite å si for hva som står på kassalappen til den enkelte. Det er denne tilsynelatende selvmotsigelsen jeg har inntrykk av at er svært vanskelig å svelge for en del av dere. Det er ikke noen selvmotsigelse her, det er bare ikke helt åpenlyst hva som faktisk skjer.
Angående å spørre en AI som slikt - har du tenkt over hva som faktisk er inputen på temaet til en slik modell? opp gjennom årene har norske aviser og politikse uttalelser vært temmelig ensidige på at kjedene flår innbyggerene, men det er ikke veldig mye i de artiklene som indikerer at de som skriver de har skjønt forretningsmodellen.
Om man velger et mindre ledende spørsmål så er svaret til ChatGPT (betalversjon)
Europris, som gjerne blir sett på som billig og en av de som har utfordret deler av sortimentet til dagligvare, da primært på ikke-spiselige varer, har til sammenligning en driftsmaring på ca 10%, altså over dobbelt så høy som dagligvarekjedene.
Ikke mer dramatisk at jeg mente å huske at du omtalte deg selv som enpersonhshusholdning i en sammenheng.Jeg er singel ja, takk som spør.
Ja det har de. Men det er også tilfelle over hele verden de siste årene. Dette er ikke et særnorsk fenomen og det er ikke noe som tyder på at norske dagligvarekjeder har skrudd meg eller deg, marginene har vært ganske stabile, faktisk litt ned de siste årene men nå tilbake på nivåene før pandemien.Men uansett har jo matvarer steget veldig mye i pris de siste årene, samtidig som vi har fått shrinkflation og generell shitification på at noen varer både har blitt dårligere og dyrere, med mindre i pakningen.
Forretningsmodellen innen dagligvare er å oppnå tilstrekkelig egenkapitalavkastning på store volumer, lave marginer og veldig høy omløpshastighet på varelageret. Jeg aner ikke hva snittet er, men gitt hvor mye som har kort holdbarhet av matvarer er det åpenbart kun snakk om dager. Andre bransjer som har mer lagringsstabile varer har gjerne høyere marginer, lavere omsetning og noe lavere egenkapitalavkastning (aka bedre konkurranse). Som eier/aksjonær er det avkastningen på sysselsatt kapital som er det sentrale, det at man tjener X milliader i året betyr ikke at man driver bra. Egenkapitalavkastningen i f.eks Norgesgruppen er høy, men ikke abnormt høy og den ville vært normal med et sted rundt 1% lavere priser til sluttbruker alt annet like.Jeg har jobbet litt i varehandel (ikke dagligvarer) tidligere, og husker vi pleide å snakke om hvordan de store kjedene som Maxbo og OBS Bygg o.l. utkonkurrerte oss med store volum som de solgte til lavere pris, men de hadde også helt andre innkjøpsavtaler enn oss fra grossistene. Jeg tror vanlig dekningsbidrag for oss var rundt 15-30% pr. varelinje, og noen ganger mye mere på et annet, separat varesortiment. Begynner å bli en stund siden sånn at jeg ikke husker detaljene så godt lenger, men jeg skjønner hva som sies med store volum og lave marginer, samtidig som det er et eller annet som skurrer og gir meg kognitiv dissonans allikevel.
Blir vel snart en sak om at 4 løk i strømpe koster mer enn løk i løsvektSkulle tro at Frank(54) visste at det var billigere å handle varer i løsvekt enn ferdig pakket.
Dersom du noensinne har lurt på om folk sånn helt generelt er mindre begvede så er dagligvarebutikken enkleste sted å starte. Det er fort Norges mest opplagte eksempel på at folk ikke skjønner velidg mye eller ikke kan å regne.Blir vel snart en sak om at 4 løk i strømpe koster mer enn løk i løsvekt
Syns nesten aldri jeg ser løk i løsvekt lenger når jeg handler mat. Men håper jeg ikke er helt komplett idiot allikevel da, jeg handler tross alt de strømpene med 4 løk istedenfor 2.Blir vel snart en sak om at 4 løk i strømpe koster mer enn løk i løsvekt
For en god del år siden skulle en av baron kjedene ha 12,50 for en strømpe løk.Syns nesten aldri jeg ser løk i løsvekt lenger når jeg handler mat. Men håper jeg ikke er helt komplett idiot allikevel da, jeg handler tross alt de strømpene med 4 løk istedenfor 2.
Uhm, løksuppe er en ting jeg ikke har prøvd å lage enda men har tenkt en del på i det siste. Og jeg bruker mye løk sånn generelt, så hvis det fantes i små sekker eller poser sånn man får poteter hadde jeg nok kjøpt. Kan bare ikke huske å ha sett noe annet enn de strømpene stort sett overalt der jeg handler på veldig lenge.For en god del år siden skulle en av baron kjedene ha 12,50 for en strømpe løk.
Tyrkern på hjørnet solgte 5 kilos sekker for 17 kroner.
Den høsten ble det mye god løksuppe
Når jeg lager lammesteik tar jeg alltid vare på beina, deler de med sag eller hammer og koker kraft.Uhm, løksuppe er en ting jeg ikke har prøvd å lage enda men har tenkt en del på i det siste. Og jeg bruker mye løk sånn generelt, så hvis det fantes i små sekker eller poser sånn man får poteter hadde jeg nok kjøpt. Kan bare ikke huske å ha sett noe annet enn de strømpene stort sett overalt der jeg handler på veldig lenge.
Det tror jeg sikkert, lammesteik er bare ikke noe jeg lager. Men man kan vel lage kraft av bein fra de fleste dyr tror jeg. Har kokt suppe på svineknoke noen ganger, det blir også god kraft. Syns kanskje de burde selge kraftbein i kjøttdisken. Men det går sikkert å lage løksuppe med f.eks. grønnsakskraft også?Når jeg lager lammesteik tar jeg alltid vare på beina, deler de med sag eller hammer og koker kraft.
En fantastisk base for løksuppe
De har kraftbein i frysedisken på Meny-butikker men de er ganske dyre. Det enkleste er strengt tatt å kjøpe kraft i serien Jacobs utvalgte, de er bra. Finnes i storfe, vilt, kylling, fisk, skalldyr og grønnsak - varianter. Langt bedre enn ymse buljong-varianter.Det tror jeg sikkert, lammesteik er bare ikke noe jeg lager. Men man kan vel lage kraft av bein fra de fleste dyr tror jeg. Har kokt suppe på svineknoke noen ganger, det blir også god kraft. Syns kanskje de burde selge kraftbein i kjøttdisken. Men det går sikkert å lage løksuppe med f.eks. grønnsakskraft også?
Litt moro. En lang stund var kiloprisen på 2 løk i strømpe mindre enn 4 i strømpe. Det var på Meny rett opp i gata. Har inntrykk av at Nordmenn flest er svært lite prisbevisste. Selv om media ynder å fremstille oss som det motsatte. Hoderegning ????Syns nesten aldri jeg ser løk i løsvekt lenger når jeg handler mat. Men håper jeg ikke er helt komplett idiot allikevel da, jeg handler tross alt de strømpene med 4 løk istedenfor 2.
Kan ikke huske å ha sett det, men den ene Meny butikken her har ganske bra utvalg i kjøttdisken så jeg kan se en gang til. Men akkurat bein burde ikke koste allverden, så det spørs om jeg gidder hvis de er dyre. Ellers har jeg pleid å bruke enten kylling eller kalvekraft på fra sånne små mørke flasker man kjøper i butikken, men de er ikke fra Jacobs. Coop også har en grønnsakskraft fra Änglamark som jeg syns gir god smak på saus.De har kraftbein i frysedisken på Meny-butikker men de er ganske dyre. Det enkleste er strengt tatt å kjøpe kraft i serien Jacobs utvalgte, de er bra. Finnes i storfe, vilt, kylling, fisk, skalldyr og grønnsak - varianter. Langt bedre enn ymse buljong-varianter.
Dersom man skal lage selv så er svineknoker fort mest bang for the buck, pleier å bruke det når jeg lager Ramen. Kyllingvinger funker også bra, samt skrog fra hel kylling som man uansett har om man kjøper en hel kylling. Jeg pleier å ta vare på ben fra alt mulig om vi har noe med ben og fryse det. Når samlingen har blitt passe stor kan det kokes kraft på det, eksakt hva man bruker er strengt tatt ikke veldig nøye.
Denne er en vinner om man vil være litt fin på det
Heston Blumenthal's brown chicken stock recipe | SBS Food
De jeg tenker på (selges i pakninger på 3dl) er noe helt annet og mye bedre - det er faktisk ordentlig konsentrert kraft, noe de buljongflaskene ikke er.Ellers har jeg pleid å bruke enten kylling eller kalvekraft på fra sånne små mørke flasker man kjøper i butikken, men de er ikke fra Jacobs.
Jeg ser alltid på kiloprisen på hyllekanten hvis det står der, men hvis jeg hadde vært avhengig av å hoderegne meg fram til hva som alltid var billigst hadde jeg nok gått på noen smeller selv. Men man trenger jo ikke være Einstein akkurat for å se at de fleste standardvarene er betydelig dyrere på Meny enn Kiwi, så Meny er bare et sted jeg handler de gangene jeg vil ha noe fra kjøtt eller ferskvaredisken, eller skal ha ferskt brød. Noen ganger er de bedre på varer fra lokale produsenter også, men om man bare skal fylle opp med tørr- og standardvarer som er likt overalt er ikke Meny førstevalget, bortsett fra når de har tilbud og kampanjer.Litt moro. En lang stund var kiloprisen på 2 løk i strømpe mindre enn 4 i strømpe. Det var på Meny rett opp i gata. Har inntrykk av at Nordmenn flest er svært lite prisbevisste. Selv om media ynder å fremstille oss som det motsatte. Hoderegning ????
Bortsett fra på Pepsi, Smågodt, Sjokolade, kjøttdeig og Grandiosa, ja og lignende norske livsnødvendigheter. Der er vi på !
Men morsomt å se på de såkalte "handlekurvene" til Vegedabla m.fl . Det er svært liten prisforskjell .
Sist så jeg en "handlekurv" til noe over 4000,- , det skilte en hundrelapp på dyreste vs. billigste. Overskrift; "xxxx knuste de andre ".
Takk, jeg kan prøve de en gang og se. Men det var faktisk akkurat det jeg trodde de små flaskene var, ekte kraft. Man blander ut en spiseskje med konsentrat i en halvliter vann cirka.De jeg tenker på (selges i pakninger på 3dl) er noe helt annet og mye bedre - det er faktisk ordentlig konsentrert kraft, noe de buljongflaskene ikke er.
Til forsvar for Det norske folk™, så er sannsynlegvis delar av forvirringa gjort med hensikt også (rabattar/tilbod, ulike forpakningar osb).Litt moro. En lang stund var kiloprisen på 2 løk i strømpe mindre enn 4 i strømpe. Det var på Meny rett opp i gata. Har inntrykk av at Nordmenn flest er svært lite prisbevisste. Selv om media ynder å fremstille oss som det motsatte. Hoderegning ????
Tipper det er de fra "touch of taste" du refererer til, innholdet i deres kalvebuljong eksempelvis erTakk, jeg kan prøve de en gang og se. Men det var faktisk akkurat det jeg trodde de små flaskene var, ekte kraft. Man blander ut en spiseskje med konsentrat i en halvliter vann cirka.
Ja, det stemmer. Jeg husket ikke hva de heter, men det er Touch of Taste ser jeg når jeg googler.Tipper det er de fra "touch of taste" du refererer til, innholdet i deres kalvebuljong eksempelvis er
Vann, salt, aroma, kjøttekstrakt, tomat, kalvebuljong, modifisert potetstivelse, syre (melkesyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat). Saltinnhold i ferdig utspedd fond 0,7%
Jacobs oksekraft inneholder
Redusert oksekraft (vann, storfebein, løk, gulrot, purre, tomatpuré, hvitløk, timian, einebær, pepper, rosmarin, nellik, laurbærblad, salt)
Er man purist så kan man innvende at tomatpure, og krydderier ikke inngår i kraft men krydderpreget på den er mildt og den er ikke særlig salt heller. Buljong har ikke gelatin så man kan ikke koke inn og tykne sakene, noe man uansett ikke kan siden saltinnholdet er så høyt. Flyhtende buljong er greit nok som smakstilsetning eller dersom kraften ikke er en sentral del av det man lager, men innen ferdigprodukter er det mye bedre å bruke ordnetlig demi-glace og prisen er også lav i forhold til hva det koster å lage selv og ikke minst tiden det tar.
Dersom man skal lage oksekraft selv så funker det greit å bruke oksehaler. Det koster ikke dritmye og som bonus kan man også spise kjøttet som er på de - oksehalekjøtt er veldig godt.
De enkleste kraftene å lage selv er skalldyrkraft (ikke kast rekeskallene, blir veldig god kraft av det) og kyllingkraft. Dersom man kjøper en hel kyllling har man uansett et skrog å koke den på og det tar ikke på langt nær så lang tid som oksekraft.