Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.858
    Antall liker
    3.437
    Jeg er stadig ikke overrasket over hvilke triks og lureri som foregår angående maten vi spiser her til lands. GODT NORSK.....

    FERSK kjøttdeig sa du? Nå viser det seg at det er helt vanlig å ha 20% frosset kjøtt i kverna. Det er jo som det står i artikkelen at det er mange som putter disse plasteskene i fryseren når de kommer hjem. Fryst to ganger - nei, er vel barnelærdom. I min barndoms slakterbutikk kverna de kjøttdeigen sjøl. Som de framleis gjør ute i skumle Europa.

    Prøv å kjøp FERSK steinbit i fiskedisken på supern. Det er 90% sannsynlighet for at det er opptint vare, fisken fryses hel ute på feltet, og ligger på fryselager på land hvor lenge? Nobody knows. Jeg oppdaget fenomenet for mange år siden, da jeg kjente at bukfettet hadde en tydelig transmak. Hver gang! Jeg spurte i butikken, neida de fikk den inn samme dag jeg kjøpte den. Mistanken fikk jeg. Jeg gjorde noen undersøkelser, og den viste seg å stemme.

    Men de i butikken visste ikke om det. Jeg var ikke overrasket, det er ingen kunnskap overhodet. Jeg klandrer ikke fjortisene som stod der. Billig arbesskraft tatt inn rett fra gata uten opplæring, for øvrig - hvem skal lære de opp? Jeg spurte om når blåskjellene var høsta, nei det visste de ikke. Jeg måtte vise dem hvor på blåskjellnettet det stod.

    Hvorfor er det slik, det er bare å se oss i speilet.

    Harsk fisk ! 10 meters frysedisk full av Grandiosa og 9 liter Cola på tilbud. Det er oss - det.

    Kjøttdeig, Pris | Selger «fersk» kjøttdeig laget av fryst kjøtt
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.879
    Antall liker
    15.731
    Uten å forsvare praksisen i butikkene så har jeg fryst kjøtt to ganger ved et lass av anledninger uten å ha fått noen problemer av den grunn. Muligens ikke lov innen de som er regulert av mattilsynet på en eller annnen måte men hjemme har jeg ingen problemer med å gjøre det.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.438
    Antall liker
    7.897
    Torget vurderinger
    4
    Jeg tror jeg i dag har gjort mitt siste forsøk på "fersk" norsk laks fra super'n.
    Med fortsatt 10 dager igjen før best før dato var fisken så slapp, vassen og falt fra hverandre at jeg måtte sjekke datoen to ganger. Det var da jeg så slaktedato 23 juni. Best før 14 juli. Hvordan er det mulig ? Eller det er det jo ikke for det var rett og slett umulig å kjenne noen som helst tekstur i fiskekjøttet. Munnfølelsen var mer som noe ferdig fordøyd masse. Og smaken var fraværende. Det var faktisk helt motbydelig smakløst. Det må da være umulig at noe som har vært levende kan bli så smakløst ? Som jeg skrev til Lerøy, (ja, jeg var så irritert at jeg tok bryet med så skrive til dem), det eneste positive var at fisken ikke var råtten. Men, det burde den jo egentlig vært og der ligger kanskje egentlig problemet? Noe gjør de for å strekke best før til 3 uker etter slaktedato og jeg tror ikke jeg egentlig vil vite hva det er.
    Kvaliteten holder knapt til dyrefor.
    Prisen er som om det var førsteklasses ferskvare.

    To porsjoner laks med tilbehør gikk i søpla. Enda godt man har forstand til alltid å ha egg, bacon og øl i kjøleskapet....
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.858
    Antall liker
    3.437
    Jeg tror jeg i dag har gjort mitt siste forsøk på "fersk" norsk laks fra super'n.
    Med fortsatt 10 dager igjen før best før dato var fisken så slapp, vassen og falt fra hverandre at jeg måtte sjekke datoen to ganger. Det var da jeg så slaktedato 23 juni. Best før 14 juli. Hvordan er det mulig ? Eller det er det jo ikke for det var rett og slett umulig å kjenne noen som helst tekstur i fiskekjøttet. Munnfølelsen var mer som noe ferdig fordøyd masse. Og smaken var fraværende. Det var faktisk helt motbydelig smakløst. Det må da være umulig at noe som har vært levende kan bli så smakløst ? Som jeg skrev til Lerøy, (ja, jeg var så irritert at jeg tok bryet med så skrive til dem), det eneste positive var at fisken ikke var råtten. Men, det burde den jo egentlig vært og der ligger kanskje egentlig problemet? Noe gjør de for å strekke best før til 3 uker etter slaktedato og jeg tror ikke jeg egentlig vil vite hva det er.
    Kvaliteten holder knapt til dyrefor.
    Prisen er som om det var førsteklasses ferskvare.

    To porsjoner laks med tilbehør gikk i søpla. Enda godt man har forstand til alltid å ha egg, bacon og øl i kjøleskapet....
    Kjøpte et stykke norsk laks på et marked i Italia for å teste, ypperlig kvalitet. Langtfra det du beskriver, som også jeg også har opplevd flere ganger her hjemme, fisken nærmest faller fra hverandre. Det er ikke fiskemarked på mandager, fisken skal være fersk. De har også tradisjonen med å reise opp fisk i "stående stilling" med en bøy, for å vise at den er fersk (stiv).

    Skulle kjøpe makrell på fisketorget i Bergen på 80-tallet, før det blei gatekjøkken og flyktningeleir, som det er nå. Jeg vet godt hvordan fersk makrell skal være, fiska en del nedpå Sørlandet, som jeg kommer fra. Selgeren tok opp en makrell, fingermerkene satt igjen i fisken, så blaut var den. Nei, takk. Men selgeren argumenterte for at dette var ypperlige greier.
     

    3006A

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    14.08.2025
    Innlegg
    83
    Antall liker
    43
    Sted
    Nordland
    Er det lov til å dyrke selv og må man da gjøre det dyrest mulig eller kan man bruke utdanning og interesse for å heve produksjonen og senke kostnadene?

    02.09.2024 (2).JPG 1.jpg 3.jpg 4.jpg Navnløs.jpg
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Konkurranse på matvarepriser i Norge må langt på vei være den største løgnen bransjen greier å produsere.. drivstoff også, for den del...
    Legg så også til at flere av de store grensesjappene har norske eiere, - helt eller delvis...

     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.858
    Antall liker
    3.437
    Fant en sånn tilbudsavis jeg hadde tatt med meg fra en av dagligvarekjedene for en stund siden. Det som slo meg var tilbudene på "mat": Grandiosa, Fjordland, kjøttdeig og grillpølser samt sjokolader på størrelse med surfbrett + andre søtsaker. Potetchips i kilospakker (?), Energidrikk med/uten sukker. Og selvfølgelig 9 literspakninger med Cola.

    Et speilbilde av Ole Dunks matkultur.

    Kontrasten til tilbudsavisene jeg fikk i postkassa i Italia like før. Var ja..., de var fra en annen galakse. Slike varer som nevnt over - totalt fraværende. Men istedet - dream about it.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det der har jeg også reagert på nokså lenge... det florerer med tilbud, men helst på "mat" jeg stort sett ikke tar i...
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.119
    Antall liker
    15.827
    Sted
    Sølvbyen
    Dette må da være en ekstrem prisøkning hvis man bare ser et par år tilbake i tid? Uten at jeg husker nøyaktig mener jeg at jeg pleide å betale under 30,- kroner eller noe sånt for Freia Selskapssjokolade for ikke veldig lenge siden. 🤔

    IMG_4125.jpeg
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    8.169
    Antall liker
    15.562
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Det skyldes i stor grad kraftig prisøkning på kakaobønner tror jeg. Ikke noe særnorsk fenomen, sjokolade har blitt dyrere overalt.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    18.119
    Antall liker
    15.827
    Sted
    Sølvbyen
    Ja, det har jeg også hørt. Men jeg har også hørt at prisene har gått ned igjen og stabilisert seg, uten at jeg har sjekket om det faktisk stemmer. For det er vel ikke så veldig sannsynlig at prisene blir satt ned igjen når vi har blitt vant til at de er høye? 🤔
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    8.169
    Antall liker
    15.562
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Nei, det skal man nok ikke forvente. :)

    Cocoa futures dropped to below $8,000 per tonne, reaching their lowest level since July 18, as rain forecasts in the top grower Ivory Coast eased some tight-supply fears, triggering long liquidation. Local farmers reported on August 18 that light rains aided the main cocoa crop despite persistent cold, though more sun is needed to improve yields. In the Ivory Coast, July grinds fell 31% year-on-year, and cocoa exports from October 1 to August 17 totaled 1.65 MMT, down 2.1% from last year. Meanwhile, Ghanaian cocoa farmers have threatened to block national regulator officials from their farms in protest over the new producer price, arguing it could encourage smuggling to the Ivory Coast and Togo. Industrial demand is also softening, as chocolate manufacturers face higher costs and narrower profit margins. Despite the recent downturn in cocoa prices, analysts expect structurally higher levels to persist, as inventories remain low.

     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Samme opplegget med kaffe, hvor prisen har gått opp rundt 100%, men internasjonale priser nå er på vei ned.... men å tro på julenissen er det vel ingen som gjør..?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.870
    Antall liker
    11.537
    Samme opplegget med kaffe, hvor prisen har gått opp rundt 100%, men internasjonale priser nå er på vei ned.... men å tro på julenissen er det vel ingen som gjør..?
    Jooo...kjedene og deres produsenter jobber jo med minimale marginer så da går prisen heeeelt sikkert ned igjen.


    Not.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Helt sikkert... :ROFLMAO: Nå bor jeg i det som engang var en stor fiskerikommune, som dog er noe mindre i dag, men fiskeprisene er fortsatt interessante....
    Rett før siste jul var jeg innom en ferskvaredisk tilhørende en av de større kjedene.. seifilet til 198 kr kg... fiskeren fikk da 15 kr for sløyd og hodekappet sei..
    Den hadde nok heller ikke vært innom sentrallagrene på østlandet...
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    3.074
    Antall liker
    3.748
    Sted
    Portugal

    Og så er det elefanten i rommet da: Importvernet. Meningsfullt lavere priser får vi først om politikerne tørr å gjøre noe med egne tollmurer. Men dit tør få politikere å gå.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Vi importerer da allerede nokså mye mat, slik at med de systemene som kjedene har fått lov til å utvikle, tror jeg definitivt ingenting på at matvareprisene på generell basis blir nevneverdig billigere om importvernet fjernes... det blir bare enda større overskudd for "baronene"... I tillegg er det en rekke andre faktorer som ikke bør oversees, - ting som medisinbruk i utenlandsk landbruk, fravær av parsitter og bakteria, og ikke minst generell matvareberedskap i disse ulvetider vi lever i.. Jeg synes feks at Anders Nordstad har svært mange gode forklaringer og argumenter...
     
    Sist redigert:

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.870
    Antall liker
    11.537

    Og så er det elefanten i rommet da: Importvernet. Meningsfullt lavere priser får vi først om politikerne tørr å gjøre noe med egne tollmurer. Men dit tør få politikere å gå.
    De vil ikke fjerne tollmurene da konsekvensene er tap av 100.000 (eller fler) arbeidsplasser.
     

    Hønndjevelen

    Æresmedlem
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    10.978
    Antall liker
    12.755
    Sted
    Oslo

    Og så er det elefanten i rommet da: Importvernet. Meningsfullt lavere priser får vi først om politikerne tørr å gjøre noe med egne tollmurer. Men dit tør få politikere å gå.
    På en mengde varer er det ingen toll og varene er allikevel betraktelig dyrere enn i våre naboland
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.858
    Antall liker
    3.437
    Så er det FISK . Jeg har selv lagt merke til den enorme prisstigningen på fisk vi har fått de siste åre. Som jeg har nevnt tidligere så har jeg kjøpt norsk fersk laks i Italia, jeg kjøpte en hel på markedet (!!!!) og fikk den filetert gratis (!!!!). Ypperlig kvalitet og til under halve prisen.

    Også norsk tørrfisk (stoccafisso) og klippfisk (baccala) er under halve prisen der nede i forhold til her. Og det er en vare som har en meget enkel distribusjonskjede, trenger ingen kjøling, svært lang holdbarhet (0 svinn). Så høyt lønnsnivå etc her hjemme kan ikke være grunnen. Prisene ut fra leverandører svinger også i takt med skreiprisene (råvaren), uten at vi merker det. Det derimot gjør utsalgsprisen i middelhavslandene !

    Hva denne voldsomme pristigningen skyldes er uforklarlig. Jeg har en barndomskamerat som er fisker, han drar hvert år opp (aleine med båten) fra Sørlandet og til Lofoten. I fjor var det kjempeinnsig av Skrei og da blei leveringsprisenel svært lave. Var det noe forskjell på prisen i butikk ja, den var høyere enn året før.I år var det mindre skrei og leveringsprisene var tilsvarende høye, og prisene var høyere enn enn i fjor ! En egen norsk "naturlov"

    Jeg husker fra min barndom , fisk var billig, det fikk vi mye av. Kjøtt var dyrt, en typisk søndagsmiddag var svinekoteletter, sosekjøtt etc. Kjøtt i dag er veldig billig, fisk er dyrt. Indrefilet er mye dyrere enn f.eks breiflabbfilet. Kjøttproduksjon er sterkt subsidiert. Hva med å subsidiere fisk ? Aner ikke.

    I know nothing, but, something is wrong in the kingdom of Norway.

    Politikernes " kalle inn på teppet ", nok en gang, er mer enn patetisk. Direkte latterlig. Vi behandles som idioter. Dagligvarekjedenes ledere skoggerler nok i dag under fredagspilsen.


    "Spotprisen har nemlig falt betydelig de siste månedene – og er nå den laveste på tre-fire år.
    Likevel blir fisken bare dyrere og dyrere i norske dagligvarebutikker. Ingen annen varegruppe har hatt en tilsvarende kraftig prisøkning de siste årene."



    "Regjeringen har satt som mål at vi skal øke forbruket av fisk med 20 prosent. I stedet har det de siste årene sunket med 12 prosent.
    Det er sett opp mot slike realiteter som politisk handlekraft blir redusert til å undersøke nærmere eller be om et møte."


    Noe er riv ruskende galt med norske dagligvarepriser
    Historie av Jon Jacobsen, innholdsredaktør i Fredriksstad Blad

    1755849671602.png
    I en spansk fiskedisk.

    Noe er riv ruskende galt med norske dagligvarepriser
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Dette er vel også et meget godt eksempel på at utsalgspris ikke har så mye med innkjøpspris å gjøre, men settes så høyt man tør og tror kunden vil akseptere....
    Siden jeg bor i et fiskeridistrikt, er priser og tilgang på fisk noe vi ofte snakker om i den kretsen jeg omgåes...
    Ved årsskiftet 23-24 var torskeprisen til fisker oppe i 65kr, og gikk noe ned utover i sesongen.. omtrent det samme sist vinter.. prisene på sei lligger fra 13-14 og opp til 17-18 avhngig av sesong og størrelse på fisken..... seifilet i butikk ligger typisk på 10-15 ggr denne prisen, torsk er gjerne litt lavere ,- ellers blir en såpass dyr at folk ikke vil ha den.... Kommende vinter er kvotene redusert ytterligere, så prisene blir nok enda noe høyere...Det er slik det er her i området, - jeg er klar over at det ofte er enda mye dyrere sørpå...

    For nordlendinger er boknafisk noe vi setter stor pris på, men man kan jo lure på hvordan det kalkuleres for en vare som henges på hjell i to uker for så å evt fryses eller går rett i butikk... til 550kr/kg eller mer.... ikke akkurat det store apparatet og arbeidet som ligger bak....

    Vi har dessverre ingen lokal ferskvaredisk, men sist vinter jeg var innom en av de nærmeste, og registrerte seifilet til 198 kr kiloen... samtidig kan vi lokalt kjøpe "sjøfrossen" seifilet til 150kr kiloen ( 6 kg esker) og samme med torsk til 1200kr for 6 kg.....
    Jeg har kjøpt klippfisk på nett noen ganger, direkte fra produsent, og også her er feks prisen 2-3 ggr det jeg så i Lisboa for to år siden...

    Konklusjonen er veldig enkel, - prisen er så høy som man tør sette den... omtrent som alle andre dagligvarer...

    Her er råfisklagets minstepriser pr dd.... noen steder og til tider betales det gjerne litt mer for å sikre leveranser...
     
    Sist redigert:

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.858
    Antall liker
    3.437
    Dette er vel også et meget godt eksempel på at utsalgspris ikke har så mye med innkjøpspris å gjøre, men settes så høyt man tør og tror kunden vil akseptere....
    Siden jeg bor i et fiskeridistrikt, er priser og tilgang på fisk noe vi ofte snakker om i den kretsen jeg omgåes...
    Ved årsskiftet 23-24 var torskeprisen til fisker oppe i 65kr, og gikk noe ned utover i sesongen.. omtrent det samme sist vinter.. prisene på sei lligger fra 13-14 og opp til 17-18 avhngig av esoong og størrelse på fisken..... seifilet i butikk ligger typisk på 10-15 ggr denne prisen, torsk er gjerne litt lavere ,- ellers blir en såpass dyr at folk ikke vil ha den.... Det er slik det er her i området, - jeg er klar over at det ofte er enda mye dyrere sørpå...

    For nordlendinger er boknafisk noe vi setter stor pris på, men man kan jo lure på hvordan det kalkuleres for en vare som henges på hjell i to uker for så å evt fryses eller går rett i butikk... til 550kr/kg eller mer.... ikke akkurat det store apparatet og arbeidet som ligger bak....

    Vi har dessverre ingen lokal ferskvaredisk, men sist vinter jeg var innom en av de nærmeste, og registrerte seifilet til 198 kr kiloen... samtidig kan vi lokalt kjøpe "sjøfrossen" seifilet til 150kr kiloen ( 6 kg esker) og samme med torsk til 1200kr for 6 kg.....
    Jeg har kjøpt klippfisk på nett noen ganger, direkte fra produsent, og også her er feks prisen 2-3 ggr det jeg så i Lisboa for to år siden...

    Konklusjonen er veldig enkel, - prisen er så høy som man tør sette den... omtrent som alle andre dagligvarer...
    Tror dessverre du har rett. Vi har generelt for "god råd" i dette landet, hvor galt det enn høres ut. Altså svært høy betalingsevne.

    For å gjenta for nte gang, 11% av våre driftsutgifter i heimen går til mat. Vi er det landet i Europa bortsett fra Tyskland som bruker minst på mat.
    I Norge i 1958 var tallet 40% .

    Men som trådtittelen indikerer så klages og sytes det no j####g hele tiden. Og media er med på kjøret. Aner ikke hvor mange ganger jeg har sett Dassrevyn intervjue a)en student b) en aldrende mann/dame med en enkel handlekurv. Og spørsmålet er typisk "hva mener du om at matvareprisene har steget kraftig?"........ .

    Jeg legger jo merke til at det økologiske bakeriet Godt Brød sine utsalg her Bergen er svært populært blandt studenter. Godt Brød er på toppen av prisskalaen.

    VG hadde en kjempeoverskrift om sjokoladeprisene, som et bevis på galopperende matpriser. Sjokolade - Mat ? Før var det lørdagsgodt. Etter utallige observasjoner av andres handlevogner, ser det ut som det er lørdag flere ganger om dagen. Over 10 stk Freia surfebrett i vogna (tilbud da). For ikke å snakke om lausgodt (en norsk spesialitet) i kilovis, mat ?

    Melkeprisene ? Ingen problem. Kutt den ut ! Å drikke mye melk (norsk spesialitet) er en unødvendig del av menneskets kosthold. Kalsium ? Vi er i svært liten grad i stand til å nyttigjøre oss av melkens kalsiuminnhold. Det er store deler av jordens befolkning (i Asia, Afrika) som ikke drikker melk i det hele tatt. Lider de av kalkmangel - nei ! De tåler faktisk ikke melk.

    "Ingen" Italienere som drikker melk. Bortsett fra i Cappucino/Caffe Latte. Kalkmangel ? Melken lages det ost av også fra sau geit. 4500 forskjellige typer !

    Det var en reportasje i en avis i går som hadde matvarepriser/svenskehandel som tema. Den var illustrert med et bilde av en herremann som sa at grønnsakene var mye billigere enn i Norge. Handlevogna var nesten fylt med halvannen litere med Pepsi Max (norsk spesialitet) i vogna. Ikke en gulrot å se ! I bakgrunnen var det en dame med 4 brett med colabokser .

    For øvrig ,tallet 11% har holdt seg stabilt i mange år !

    Vår remjing over dyr mat må også ses i sammenhengen med den norske matkulturen, vi er ikke interessert i mat, har liten kunnskap om mat, ! Vi vil ikke bruke penger på mat. Mat er ikke kultur rett og slett !

    I USA er gjennomsnittlig 55% av det daglige kosthold ultraprosessert mat, i Norge er det 48% og vi tar innpå !
     

    Mar-a-Lago Club

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    174
    Antall liker
    442
    Sted
    Halden
    Så er det FISK . Jeg har selv lagt merke til den enorme prisstigningen på fisk vi har fått de siste åre. Som jeg har nevnt tidligere så har jeg kjøpt norsk fersk laks i Italia, jeg kjøpte en hel på markedet (!!!!) og fikk den filetert gratis (!!!!). Ypperlig kvalitet og til under halve prisen.

    Også norsk tørrfisk (stoccafisso) og klippfisk (baccala) er under halve prisen der nede i forhold til her. Og det er en vare som har en meget enkel distribusjonskjede, trenger ingen kjøling, svært lang holdbarhet (0 svinn). Så høyt lønnsnivå etc her hjemme kan ikke være grunnen. Prisene ut fra leverandører svinger også i takt med skreiprisene (råvaren), uten at vi merker det. Det derimot gjør utsalgsprisen i middelhavslandene !

    Hva denne voldsomme pristigningen skyldes er uforklarlig. Jeg har en barndomskamerat som er fisker, han drar hvert år opp (aleine med båten) fra Sørlandet og til Lofoten. I fjor var det kjempeinnsig av Skrei og da blei leveringsprisenel svært lave. Var det noe forskjell på prisen i butikk ja, den var høyere enn året før.I år var det mindre skrei og leveringsprisene var tilsvarende høye, og prisene var høyere enn enn i fjor ! En egen norsk "naturlov"

    Jeg husker fra min barndom , fisk var billig, det fikk vi mye av. Kjøtt var dyrt, en typisk søndagsmiddag var svinekoteletter, sosekjøtt etc. Kjøtt i dag er veldig billig, fisk er dyrt. Indrefilet er mye dyrere enn f.eks breiflabbfilet. Kjøttproduksjon er sterkt subsidiert. Hva med å subsidiere fisk ? Aner ikke.

    I know nothing, but, something is wrong in the kingdom of Norway.

    Politikernes " kalle inn på teppet ", nok en gang, er mer enn patetisk. Direkte latterlig. Vi behandles som idioter. Dagligvarekjedenes ledere skoggerler nok i dag under fredagspilsen.


    "Spotprisen har nemlig falt betydelig de siste månedene – og er nå den laveste på tre-fire år.
    Likevel blir fisken bare dyrere og dyrere i norske dagligvarebutikker. Ingen annen varegruppe har hatt en tilsvarende kraftig prisøkning de siste årene."



    "Regjeringen har satt som mål at vi skal øke forbruket av fisk med 20 prosent. I stedet har det de siste årene sunket med 12 prosent.
    Det er sett opp mot slike realiteter som politisk handlekraft blir redusert til å undersøke nærmere eller be om et møte."


    Noe er riv ruskende galt med norske dagligvarepriser
    Historie av Jon Jacobsen, innholdsredaktør i Fredriksstad Blad

    Vis vedlegget 1140672
    I en spansk fiskedisk.

    Noe er riv ruskende galt med norske dagligvarepriser
    Fisk er jævlig dyrt å håndtere i detaljistleddet, med masser av svinn. Frakt fra hvor den tas opp til hvor den skal selges er ett, så skal man ha noen på utsalgsstedet som fileterer/klargjør, ev. skal man ha en sentral for dette, hvorpå varen skal distribueres ut til butikkene.
    Der har den veldig kort liggetid som ferskvare, lenger som fryst. Men folk velger ikke fisk i samme omfang lenger -- en ny generasjon har inntatt butikkene og denne vet ikke hvordan man behandler fersk/fryst, ikke-prosessert (Findus) fisk.

    Før var det soner i butikker der man hadde inntak, muligheter for vask, og diskplass for fisk som ferskvare. Dette er borte i stort monn, man prioriterer det folk vil ha. (Mest kylling som har vært fritert/grillet, ser det ut som.).

    En spansk fiskedisk reflekterer at man der har sterk tradisjon for tilberedning av fersk fisk, også ned til folk i ung alder, og at fisk som råvare inngår i viktige retter som holdes i hevd. Da er det liv laga å tilby slik vare og svinnet blir lite.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Forsåvidt enig, men det fjerner ikke det faktum at mat er dyrt i Norge, selv om det i dag utgjør en mindre del av totalforbruket enn før...så hanler det også om at stadig færre bryr seg om og rett og slett ikke kan tilberede fisk... matlaging skal jo heller ikke ta tid, for da er det jo ingen tid igjen til selvrealisering i form av treningsstudio, TV-serier og alskens annet man ikke fpr tid til....man ser jo stadig vekk det som etter min mening er hysterisk tullete når div kjendiser skal forholde seg til matlaging, friluftsliv og alt tøvet som produseres for TV....
    På den annen side, - når valget står mellom dyr fisk og en pakke kjøttdeig til pizza eller taco, kombinert med stort sett manglende kunnskap om matlaging, så er resultatet gitt....
     

    Mar-a-Lago Club

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    174
    Antall liker
    442
    Sted
    Halden
    En kikk på regnskapene til spesialistbutikkene i Oslo sier sitt. Andersen Nilsen på Youngstorget tjener mest på serveringen og minst på fisk, men har et greit overskudd (og dyr fisk). Georg A Nilsen kjemper på og har overskudd, mens Gutta på Havet (Sandvika, Olga Yaklova) sitter med under millionen på 15 millioner i omsetning.
    Masse jobb og lite utbytte. Andersen Nilsen reduserer svinn ved å servere "utgått" ferskfisk til kundene i bistroen.

    Georg A. (Handlet der fast før og ble helt overbevist om at jeg ikke skal drive fiskebutikk, etter å snakke med innehaveren om hva det innebar).

    Screenshot 2025-08-22 at 12.27.59 PM.png

    Fjelberg sitter igjen med dette, etter omsetning oppunder 30 millioner.

    Screenshot 2025-08-22 at 12.45.46 PM.png
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Ser vel at levering og produksjon av fisk kan være et større problem på sentrle østlandet, men her i området, og feks Tromsø, Narvik, Bodø er ikke akkurat lang leveringsvei det største problemet, og prisene er ikke akkurat lavere der - heller tvert i mot.....
    Når man i tillegg ser på produkter med lite og enkel produksjon ( om noe) som tørrfisk, boknafisk og klippfisk, så blir prisbildet enda verre...
     

    PederP

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.04.2019
    Innlegg
    10.711
    Antall liker
    28.355
    Sted
    Nordvest på Jæren
    Torget vurderinger
    7
    For omlag 40 år sidan fekk fiskarar i Egersund dobbelt så mykje for fisken dei leverte i Danmark enn her heime, samstundes som fisken til forbrukaren var rimelegare i Danmark enn her heime. Så det er ikkje noko nytt at mellomledda her i landet smører godt på.

    Eit anna døme er deleprisar til bilar og motorsyklar. På slutten av 90-talet trong eg ny registerkjede til ein Honda 500. NOK 3200 skulle den lokale butikken ha.
    Eg ringde ein kollega i Aberdeen og ba han svinge innom den lokale Hodabutikken på veg heim frå arbeid og sjekke prisen der. GBP 56 skulle dei ha.
    Korleis kan det ha seg? Delene kjem nok frå same sentrallager.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Dette er noe jeg også har reagert på - i forskjellige sammenhenger.... alt i den sjangeren - og mange andre - er både 2-3-4- og enda verre.. gangeren i Norge, i forhold til feks England... Når jeg halvslumrer i godstolen etter middag, ser jeg gjerne på Wheeler Dealer, Car-SOS og slikt på Discovery... man blir jo nærmst sjokkskadet av se hvilke priser som gjelder i England, sammenlignet med Norge, - og ikke minst hva slags jobber som er mulig åå få utført for det vi Norge nærmest vil definere som fjottpenger....Nå hører det kanskje med til historien at en engelsk mekaniker kanskje har halvparten av lønna til sine norske kolleger, - men lell da.... delepriser trengerjo ikke akkurat så mye mekanisk arbeid...?? Full omlakkering av en bil er godt under 10.000 NOK... hva koster det nå i Norge? 50-60.000 holder vel ikke..??
    Desverre gjelder dette ikke bare bil og motor, men også mye annet.. jeg fikler litt med småsnekring utenom allfarvei, og blir rett og slett skremt av norske priser på både verktøy og materialer.... hvordan har vi egentlig havnet der vi er...???
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    8.169
    Antall liker
    15.562
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Ikke bare delepriser, selv antall timer en bestemt jobb tar varierer mellom land. Dette opplevde jeg flere ganger da jeg hadde Audi, det er jo litt
    interessant at Audi merkeverksted i Sverige beregner færre timer for eksempelvis registerreimbytte enn Møller gjør. Så er i tillegg både timepris
    og delepris mye høyere her hjemme selvsagt, men de stopper ikke der.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    17.528
    Antall liker
    14.220
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nå er vel Møller også kjent for å være blant verstingene i Norge mhp dårlig service, høye dele og verkstedpriser..osv osv.. de dreit jo skikkelig på draget rundt 2000 og deromkring, da parallellimport tok av og Møller som offisiell importør prøvde å fraskrive seg ansvaret som merkeimportør - selv om garantisaker ble tilbakeført til produsent og ikke importør.... en av grunnene til at jeg for mange år siden bestemte meg for ikke ta i merker som VW, Audi og alt som hadde Møller som norsk generalimportør
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.858
    Antall liker
    3.437
    Nå er vel Møller også kjent for å være blant verstingene i Norge mhp dårlig service, høye dele og verkstedpriser..osv osv.. de dreit jo skikkelig på draget rundt 2000 og deromkring, da parallellimport tok av og Møller som offisiell importør prøvde å fraskrive seg ansvaret som merkeimportør - selv om garantisaker ble tilbakeført til produsent og ikke importør.... en av grunnene til at jeg for mange år siden bestemte meg for ikke ta i merker som VW, Audi og alt som hadde Møller som norsk generalimportør
    MAT ????
     

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    3.074
    Antall liker
    3.748
    Sted
    Portugal
    Her er en av grunnene til høye matpriser.

    Kjedene kunne tjent mye mere hvis de hadde færre butikker. :cool:

    1756029344048.jpeg
     

    Mar-a-Lago Club

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.02.2025
    Innlegg
    174
    Antall liker
    442
    Sted
    Halden
    Her er en av grunnene til høye matpriser.

    Kjedene kunne tjent mye mere hvis de hadde færre butikker. :cool:

    Vis vedlegget 1141196
    Nja, det er jo franchisetakerne som står for driften av butikkene og som sitter med risikoen der. De låner gjerne penger av kjedene for å etablere seg og er prisgitt (!) betingelsene de må operere under. Det er ikke kjedene som betaler for fotavtrykket, slik sett. Om det blir overetablering og innbyrdes kannibalisering er en annen sak, selvsagt, men du viser også til en del av Oslo med mange fastboende og mange på vei til/fra pga kollektivinfrastrukturen i området, så etableringsmønsteret er nok ikke ugjennomtenkt her.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn