I dag tidlig så fikk jeg en melding fra en byggearbeider som har stått på i flere uker med huset sitt, og som trengte litt pause med musikk og hifi-analyse. Siden jeg er en mann som stiller opp i slike tilfeller som en barmhjertig samaritt tok jeg turen ut til Montana-mannen. Selvfølgelig er det buss for tog som gjelder her, og da vi ikke er særlig prioritert her ute på bygda ble det til å gå noen kilometer til nærmeste bussholdeplass. Men siden hifi og overvekt er et faktum, så tok jeg promenaden med overivrig glede.
Jeg ble lettet over at jeg ved ankomst ikke fant
@soundscape slik charterturistene for noen dager siden - ståendes i solveggen uten klær med diverse obskyre kroppsdeler synlige slik at solen kunne nå frem til steder den aldri sett før. Men i stedet en ordentlig mann klar for hifi-nerderi. Som mange ganger før ble det
Musikk og Mat opplegg, som vi etablert for lenge siden.
Det har jo skjedd en del her siden sist jeg var her, ikke minst justering av både høyttalere og stol til den berømte 83%-metoden. Kildene er de samme som tidligere, kun plassering har blitt endret på. Stolen har blitt flyttet noen centimeter bakover siden forrige gang så jeg med det første, oppmerksomheten min er det ikke noen feil på heldigvis. Jeg regner meg selv som VIP-gjest i denne lyttestolen for tiden, da jeg er mer enn vant til utsikten fra sweetspot her.
Musikk
Klassisk musikk er min målestokk så i dag ble det spilt mye av dette for å forstå litt av hva som har blitt endret siden sist i anlegget till
@soundscape. Heldigvis er anleggseier også en person som liker slik gammel musikk, som fortsatt er like populært i dag som glidlås og kardborrebånd hadde vært på 1700-tallet.
Da mitt siste lyttebesøk til
@gismo fortsatt satt fint i opplevelsebanken ble det til å prøve litt av de samme tingene jeg spilte i panel-anlegget. Det ble spilt fra Auralic streamern via Tambaqui DAC. Først ut på lydscenen var
Holst -
The Planets med Levine og CSO, lyttet til både
Mars og
Jupiter. Å si at dette anlegget har kapasitet er en underdrift, her finnes det krefter i overskudd når det trengs, ikke noe sladder og kollaps ved de største crescendos, eller full attakk på slagverk o.l. Supertweetere er blitt solgt etter seneste justeringene, og det var heller ikke noe jeg savnet under dagens sesjon. En tydelighet i utklinging av cymbaler, skarptromme og triangel fantes fortsatt der, med klar definisjon og tekstur. Når det dundrer i slagverk og lyner i trompeter er det skikkelig moro å ha førsteplass i rommet.
Magdalena Kozena er en sopran av rang og i
Handels Dixit dominus HWV 232 VII fikk jeg en nesten sakral opplevelse hos
@gismo . Her stod stemmene frem fint og klart, men ikke på samme måte der lyden bare flyter i luften. I denne aspekten av lydtype regjerer nok paneler tror jeg. Men fortsatt nytbart og god separasjon av kor og instrumenter. En annen ting jeg la merke til er også at lyden i dette anlegg og noe jeg også tenkte på hos Gismo, er at lyden er en del tørrere enn hjemme hos meg. Med det sagt sitter jeg ikke og lytter i ett vått hav, men at det finnes en tendens til at jeg iblant kan savne å ha litt mer atmosfære/
distortion rundt tonene som strømmer ut av høyttalerne. Har jeg blitt rør-størd?
Mozarts pianokonsert nr.20 i d-moll KV466 med Friedrich Gulda som både dirigerer og spiller piano med NDR fra 1993 er et liveopptak i sluttet av hans liv, 7 år senere lå han i graven. Gulda som med sin joviale spillestil men med en tyngde som ikke får Mozart til å kun blir barnslig er noe av det kuleste jeg vet om. Gulda som også kom ut av garderoben som aspirerende jazzpianist og med dette dessverre mistet litt av respekten i den klassiske harde overklasskulturen, kan fortsatt briljere i pianokonserten.
Anlegget viser seg fra sin beste side her, pianoet har hovedrollen og drukner ikke i orkesteret og her tenker jeg mest på klangen i instrumentet ikke utklinging altså. Det er mye som skjer i et piano ved å bare trykke ned en tangent, og her kommer omfanget av den klangen frem godt. Bedre en før faktisk, der det tidligere kunne bli litt blodfattig i klangspekteret innimellom, og tynt (vennligst les alt med nyanse). Lyttet gjennom hele konserten, der også knirk i gulv eller stol tydelig stod frem, men hva gjør nå det når Guldas fremføring er både virtuost mørk og lekende i sine temaer.
Mahler 6 med Kirill Petrenko og Berliner er en helt grei inspilling av en mastodont-symfoni der det skjer veldig mye i musikken. Dynamikk fra det aller mest stille til eksplosive klimaks i vekslende omganger. Scherzoet er meget variert i tempi og antall instrument og intressant å lytte etter detaljer i. Her står instrumentseparasjon sterkt frem, og det er muligå følge hver seksjon sin stemme eller dissonans hele veien. Jeg opplever nå at jeg har en bedre innsyn i musikken enn tidligere, men uten at det tangerer til å bli analytiskt og kliniskt i sin presentasjon. Det er interessant å sitte i lyttestolen og fokusere på ting, når man vil. Men også enkelt å bare falle inn i musikken uten at man må gjøre noe som helst unntatt å lytte, begge deler er mulig her. Men nå var jeg jo faktiskt spurt om å tenke litt over lyden av anleggseier.
Ivo Pogorelich er vel en av de jeg henter opp fra musikoteket når jeg ønsker å lytte til
Scarlattis sonater på piano. Han var gift med sin pianolærerinne, så det kanskje er et vinnende konsept for å bli en av de beste i verden. Uansett, her er lyden som jeg liker at et piano skal høres ut i anlegget til byggemestern. Det er mye markerte og korte toner i Scarlatti, og det går som regel i raskt fart fremover. Mange tangenter blir brukt, litt som en skrivemaskin der dokumentet hopper frem og tilbake med rytmisk liv og driv. Klang, anslag og slipp finnes i opptaket og det presenteres på en realistisk måte i lydillusjonen foran anlegget.
Når Peter Hurford spiller
Liszts Prelude & Fugue on the Name B-A-C-H S.260 så får Montana høyttalerne jobbe i fullfrekvens, fra det dypeste orgelpipene til de høyeste og alt på samme gang. Når luften pumpes i orgeln er det nesten så at man føler at det blåser i rommet. Presisjon og definisjon av alt som skjer i dette virtuose verk er imponerende og rommet rister til tider. Ikke for at subwoofern er stilt inn på partymode, men fordi at en gammel orgel i Ratzeburg katedralen kan gå kjellerdypt, og her kreves en kontroll for at det ikke blir for lite nyanser i bassen. Dette klarte anlegget fint. Har man noen dB for mye så forsvinner fort detaljer i de høyere registrene og det blir blurrete. Dybden i lydbildet er påtagelig og man opplever at orgelpipene spiller på flere steder i lydbildet. Med makset volum er dette min type rock n roll.
Konklusjon
Herr
@soundscape sitt anlegg er nå på et nivå der jeg tror det kommer til å bli en stund fremover når det kommer til plassering, men også komponenter. Perspektiv av bredde og dybde i lydbildet er i en balanse der man hverken får en for flatt eller for nær opplevelse. Separasjon av instrumenter er tydelig uten å være for skalpell-aktig, men mer utskjært enn hos meg der linjene kanskje er litt mer organiske muligens. Utklinging i de høyere frekvensene er nydelige, og har man cymbal-fetish trives man godt med visper på trommene her. Rominformasjonen i opptaket er fremstående på en måte at man fort kan tro at rommet man sitter i er større enn hva det er, og det er ikke grunnet refleksjoner i det ellers vel møblerte rommet, men fordi at det ikke er et slør eller en ridå som står i veien for dette. Det finnes godt om luft rundt instrumenter og det finnes en sammenflettet koherens i lydbølgene som når frem til ørene mine. Det spiller med andre ord musikk.
Kan anlegget bli bedre? Sikkert, men til hvilken pris er da spørsmålet, plasseringen er ivhertfall kjøpt og betalt. Anbefaler at man tar en tur hit hvis man er musikkinteressert, og ikke er et chartermenneske. Dette er et av de anleggene jeg gjerne kommer tilbake til, og det er ikke bare grunnet lydsystemet i huset.
Tusen takk for en hyggelig dag!