Medisin og helse Corona

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.156
    Antall liker
    5.085
    ^ For ikke å snakke om at det blir umulig å fungere sosialt eller i et samfunn. Hvis man tror at alle andre lyver hele tiden så blir det umulig å ha normale sosiale relasjoner. Og hvis man tror at alle samfunnsinstitusjoner konspirerer om å ødelegge ens liv så blir det umulig å fungere i et samfunn. Ikke kan man gå til legen, ikke kan man ta opp lån, ikke kan man anmelde lovbrudd til politiet. Eneste utvei blir å hule seg opp hjemme med et maskingevær som noen av de mest ytterliggående amerikanske konspirasjonsfanatikerne faktisk gjør.

    Men realiteten er nok at det heldigvis er langt mellom liv og lære for Dr. Bass og fleste andre som hiver seg på konspirasjonsteorier på nettet. De har rett og slett ikke tenkt gjennom de logiske konsekvensene av det de selv skriver. Når han skriver "Jeg tror ikke på noen andre enn meg selv, og noen ganger tror jeg ikke det jeg selv tenker en gang." så er det et forsøk på å fremstå som spesielt kritisk eller opplyst, men det han beskriver er egentlig paranoia på grensen til psykose. Så det bare en veldig lite gjennomtenkt ting å skrive.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    10.522
    Antall liker
    10.054
    ^ Før jeg fylte tjue tok jeg valget om å være bevisst naiv; altså i den form at jeg i utgangspunktet tror at folk vil meg og samfunnet rundt seg vel. Implisitt i et slikt valg ligger også aksepten av at du kommer til å "få deg en på trynet" i ny og ne, men virkeligheten er jo at 999,9 promille av folkene du møter der ute, faktisk fungerer brukbart i flokken, så det går i hovedsak helt greit.
    For den 0,1-promillen har vi opprettet systemer som skal ivareta dette avviket, og det også fungerer rimelig greit i et godt utviklet demokrati som vårt. Dessuten har vi både rett og mulighet til å kritisere og rette opp i de feilene som begås både fra mennesker og system.

    Det er en type mennesker jeg er litt skeptisk til, og det er de som konsekvent mistror alt og alle. Grunnen er selvsagt den at de stoler bare på seg selv, og trekker sine konklusjoner ut fra egen motivasjon. Med andre ord er den typen mennesker de som er mest troende til å være blant den lille promillen som ikke vil deg vel.
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    4.499
    Antall liker
    1.788
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    Ironisk
    Her sitter dere å belærer meg og trekker konklusjoner om hvor kjip jeg er samtidig som dere sier at man ikke skal tro alt man leser på nettet.
    Trodde forresten denne tråden handlet om covaids
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.287
    Antall liker
    34.824
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Og til glede(?) for dem som aldri gidder sjekke/lese uten at media gir alle forklaringer i en overskrift...
    (krever noen minutter lesing/egen-innsats)
    U.S. Patent 7279327 (19 April-2002 / Fauchi/xxx)
    Bare noen få observasjoner: Første linje i sammendraget i patenten:
    A helper cell for producing an infectious, replication defective, coronavirus
    Konspirasjonsteorien din feiler allerede der, på første linje i din egen link. Patenten beskriver et virus som ikke kan reprodusere seg etter å ha infisert en celle. Det er selve poenget med patenten. Hendig for å skape en vektor for vaksiner, men passer veldig dårlig med covid19. Det viruset ser jo ut til å være i stand til å replikere seg, gjør det ikke?

    Litt lenger nede:
    BACKGROUND OF THE INVENTION
    Transmissible gastroenteritis (TGE) is an economically important, acute enteric disease of swine, which is often 100% fatal in newborn piglets
    Magesykdom i smågriser, ja. :rolleyes:
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.618
    Antall liker
    9.172
    Sted
    Trondheim
    Så det krevde ikke noen minutters lesning, men bare at man forsto den første setningen i sammendraget. Jaja.
     

    Jim I Hendriksen

    Krisestab konsulent
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    6.167
    Antall liker
    8.947
    I dag hørte jeg Camilla sin stemme på radioen, minnene strømmet på og jeg fikk føle litt på det å leve igjen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.025
    Og der gikk bjella for 2. runde. Ja ja.
    Den har strengt tatt pågått en god stund. Sykehusinnleggelser med Covid som hovedårsak tikker oppover ,men det har vært over 100 stykker / uke i en god del uker nå Det er selvsagt ingen som bryr seg.

    Her hjemme har de tre andre i familen sin andre runde i disse dager men det ser ut som jeg har gått klar uten å ha gjort noe spesielt for at jeg ikke skulle bli involvert.
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.392
    Antall liker
    20.815
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Dette er min egen 2. runde. Fruen fikk det for første gang tidligere i uka. Jeg trodde faktisk at jeg hadde gått klar nå. Den gang ei.

    Jeg bryr meg, kjenner folk som kan bli riktig syke. Men klart, nye forslag i Reagan/Thatcher-ånden fra Civita er viktigere.
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.849
    Antall liker
    19.680
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Det har dødd 30- 40 eldre av corona, med stor overvekt av beboere på sykehjem, hver eneste uke siden februar. Hver uke, noe som altså betyr at flere har dødd på disse 8 månedene enn de to første årene tilsammen. Det har samtidig, både de to første årene òg de siste månedene, knapt nok dødd noen uteom sykehjem og institusjoner.

    Det viser til fulle at tiltak som begrenset barn og unges liv var meningsløse. Det samme med nasjonale tiltak. Tiltak som kunne virket ble ikke brukt; rettet mot de ansatte innen helse og omsorg. I år er det forresten overdødlighet i Norge. Lurer på hvor lenge det går før vi tar igjen morderstaten Sverige...
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    10.522
    Antall liker
    10.054
    Når det dukker opp et nytt virus man ikke kjenner effektene av, er det vel et ganske enkelt regnestykke. Man forsøker etter beste evne å begrense det, til man kjenner til hvordan det fungerer på gruppenivå.

    Alltid veldig enkelt å være etterpåklok, og komme med "hva var det jeg sa", når fasit foreligger. Og enda har vi ikke alle svarene:
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.849
    Antall liker
    19.680
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Det finnes ikke "etterpåklokskap" i å ha vett nok til å skjønne at dette luftveiviruset ville ramme hardest akkurat de samme som ved et hvert slikt virus; de eldste.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.025
    Jeg bryr meg, kjenner folk som kan bli riktig syke. Men klart, nye forslag i Reagan/Thatcher-ånden fra Civita er viktigere.
    Det er nesten garanert at det - om det kommer en større bølge nå utover høsten - ikke vil bli innført nevnerverdige tiltak utover sunn fornuft. For en tid tilbake fikk vi epost på jobben om at det var en tydelig økning i sykefraværet og man ble, dersom man selv hadde symptomer eller noen andre i husstanden hadde fått covid, oppfordret om å holde seg på hjemmekontor.

    Noe ala dette kommer til å være reaksjonsmønsteret fremover og noe særlig annet er heller ikke gjennomførbart i lengden siden viruset i sine varianter ikke kommer til å forsvinne. Man kan ta en boosterdose med passe mellomrom om man vil eller trenger det, ellers kommer livet til å gå videre som før.

    Dette er ikke noe forslag i Reagen/Thatcher - ånden. Det er bare en erkjennelse av at livet og samfunnet består av langt mer enn at noen ikke skal få covid og kanskje bli alvorlig syke og kanskje stryke med av det. Det er en return til normaltilstanden og det er ikke spesielt lett å se noe alternativ. Som påpekt har det vært rimelig jevnt smittetrykk lenge, folk blir jevnlig lagt inn på sykehus og det dør noen titalls personer i uken men det er ikke noen grunn til å gjøre noe spesielt nummer av dette, derfor har man også sluttet å gjøre et spesielt nummer av dette og kommer neppe til å gjøre et spesielt nummer om tallene skulle bli enda høyere. Det siste har man uansett rimelig grei empiri for, tallene skjøt kraftig oppover da det var tilbake til normalen i februar men det ble ikke særlig oppmerksomhet om det.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.618
    Antall liker
    9.172
    Sted
    Trondheim
    Jeg tror jeg hadde covid for 2 uker siden. Det forløp i hvert fall akkurat som da jeg hadde covid første gang. Testet meg ikke da jeg stort sett holder meg hjemme uansett.
    Nå har vi såpass god beskyttelse gjennom vaksineprogrammene at noen spesielle tiltak ikke er nødvendig. De som er spesielt utsatt for viruset nå er vel de som har svak helse i utgangspunktet. Spesielt var dette tilfelle da viruset var nytt og ukjent og man ikke visste hvordan det skulle behandles (unntatt Trump da - det var bare å drikke desifeksjonsmiddel og bruke malariamedisin). De er jo fremdeles mer utsatt, men nå har man en effektiv vaksine.
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.849
    Antall liker
    19.680
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Kjære vene; vi hadde akkurat like god beskyttelse FØR vaksiner- bortsett fra de eldste. Det vises til fulle av at det de siste 8 måneder har dødd FLERE eldre enn de to første årene tilsammen. Altså etter vaksinering. Selv med en langt mildere utgave av viruset.

    Det var en kollektiv hodemist, hos både regjering, helsemyndigheter, media òg befolkning. Det var, da som nå, en sykdom som kun var livstruende for de eldste- og noen uhyre få i tillegg. For det kaptes man om mest mulig meningsløshet i tiltak- med hyttenekt på Finnmarksvidda som en sterk kandidat til seieren.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    10.522
    Antall liker
    10.054
    Det finnes ikke "etterpåklokskap" i å ha vett nok til å skjønne at dette luftveiviruset ville ramme hardest akkurat de samme som ved et hvert slikt virus; de eldste.
    Rart du ikke har fått med deg at denne utgaven av corona-viruset ikke er et klassisk luftveivirus.
    – Covid-19 er en multiorgansykdom, og all forskning viser at den angriper blodårene i kroppen. Mye tyder på at det er en økt risiko for mange alvorlige sykdommer i minst ett år etter at man har vært syk, sier forsker og lege Gunhild Alvik Nyborg.
    og

    – Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel, eller om du røyker eller ikke. Risikoen er der, uttalte studiemedforfatter Ziyad Al-Aly ved Washington University i St. Louis, Missouri til Nature.
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.849
    Antall liker
    19.680
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Har flere under alder og helsetilstand enn beboere på sykehjem dødd av det?

    Svaret er 'nei'. De siste 8 måneder har flere dødd enn de to første årene tilsammen. Uten at noen reagerer. Ergo var panikk det styrende. Det holder ikke unnskylde egen irrasjonelle reaksjon med "vaksinering", siden flere altså dør nå. Nå tillates det at Olga, 97 år, dør av corona. Tidligere holdt statsminister en sorgtung tale ved slike skrekkeligheter. I tillegg ble barn og unge nektet skolegang, treningssentre stengt, kulturliv lagt brakk, hyttenekt på Finnmarksvidda osv. Det var fullstendig latterlig, og viste at forstand totalt hadde forlatt de styrende.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.025
    Men gitt dette

    – Covid-19 er en multiorgansykdom, og all forskning viser at den angriper blodårene i kroppen. Mye tyder på at det er en økt risiko for mange alvorlige sykdommer i minst ett år etter at man har vært syk, sier forsker og lege Gunhild Alvik Nyborg.

    Hvilke konsekvenser ser man for seg at denne kunnskapen skal få rent praktisk i det daglige? Det skader sikkert ikke å vite det, men det er heller ikke så lett å se hva konsekvensene av å vite det skal være for befolkningen generelt, utover at man eventuelt tar en boosterdose i ny og ne. Dette er ikke noe som vil ha innvirkning på hvordan samfunnet oppfører seg eller hvordan man nå velger å leve sitt liv.

    Man må nesten bare akseptere at covid-19 er et tillegg til de risiki man allerede er eksponert for ved å leve sitt liv. Det er begrenset hvor mye man reelt får gjort med det med mindre man har tenkt å isolere seg selv fullstendig. Det er som sagt helt åpenbart at samfunnet som helhet ikke har tenkt å gjøre noe særlig så da får man, om man mener det nødvendig, ta eventuelle ekstraordinære hensyn selv og selv ta hele byrden ved å gjøre det. Ingen andre kommer til å gjøre det for en og et eventuelt krav om at så skal skje kommer til å bli møtt med hoderisting fra mesteparten av befolkningen.

    Om vi, rent hypotetisk, skulle gjøre et slikt valg så ville det innebære å holde barna permanent hjemme fra skolen og annen sosial kontakt, ikke reise kollekivt, ikke oppsøke større forsamlinger, knappest ha et sosialt liv og så prøve å få innvilget permanent hjemmekontor 5 dager i uken fra arbeidsgiver. Interessen for noe slikt er rimelig et sted rundt det absolutte nullpunkt så da blir det uansett ikke noe man agerer spesielt mye på. Eneste farbare vei er å ikke bry seg særlig om det, og det er rimelig nok hva som skjer i kongeriket om dagen.
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.849
    Antall liker
    19.680
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Myndighetenes, være seg politikere og helse, underbygget folks irrasjonelle frykt- gjennom meningsløse nasjonale tiltak og bortimot daglige pressekonferanser. Likevel forsto de aldri at de som ville dø av dette var de svakeste av de eldste- ingen målrettede tiltak rundt og for denne gruppen.

    Nå dør denne gruppen som fluer av corona, mens ingen bryr seg. Det er både fullstendig latterlig- tragikomisk òg skremmende. Skremmende fordi det altså ikke skal mer til før myndighetene fullstendig 'mister det' - og dermed også store deler av media og befolkning.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.287
    Antall liker
    34.824
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Men gitt dette

    – Covid-19 er en multiorgansykdom, og all forskning viser at den angriper blodårene i kroppen. Mye tyder på at det er en økt risiko for mange alvorlige sykdommer i minst ett år etter at man har vært syk, sier forsker og lege Gunhild Alvik Nyborg.

    Hvilke konsekvenser ser man for seg at denne kunnskapen skal få rent praktisk i det daglige?
    Ved ren empirisk observasjon: Det er mye større aksept for bruk av hjemmekontor enn før. Lite sosial anerkjennelse for å tvinge seg på jobb med en forkjølelse i kroppen, derimot full forståelse for å dukke opp via teams hvis man kjenner seg litt rusten. Det tror jeg er en varig endring, nettopp fordi dette viruset gir mer langvarige effekter enn «bare» en forkjølelse.

    Jeg hadde det for andre gang i august, litt syk i et par dager, men det har tatt hele høsten før jeg begynner å nærme meg normalt overskudd til å gjøre noe mer enn bare å holde hjulene gående på jobb. Anbefales ikke.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.025
    Lite sosial anerkjennelse for å tvinge seg på jobb med en forkjølelse i kroppen, derimot full forståelse for å dukke opp via teams hvis man kjenner seg litt rusten. Det tror jeg er en varig endring, nettopp fordi dette viruset gir mer langvarige effekter enn «bare» en forkjølelse.
    Enig i de tre første men ikke det siste. Med fullt fungerende hjemmekontor er det liten vits både for arbeidsgiver eller - tager at man karrer seg halvpjusk på jobb. Både for egen del og kollegaers del. Det nye er at man kan holde seg hjemme uten at det egentlig går utover noen så det er ingen oppside å se i å gå på kontoret. Det samme gjelder uansett hva årsaken er og har ikke spesielt mye med corona å gjøre trur eg. Det er jo ikke slik at dersom man har covid så skal man holde seg hjemme men har man influensa eller noe annet så er det bare å komme. Pre covid var min mulighet for hjemmekonto lik null, nå fungerer det aldeles strålende for en dag eller tre, utstyret står klart og det er bare å koble seg opp så er man good to go. Slik var det ikke før.

    Jeg har ennå ikke møtt noen som har snakket om "langvarige effekter" av dette der jeg jobber, så jeg har liten tro på at noen tenker spesielt mye på den biten.
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    KjellR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.07.2008
    Innlegg
    3.336
    Antall liker
    3.247
    Sted
    Moss (eller enda bedre - Rygge!)
    Myndighetenes, være seg politikere og helse, underbygget folks irrasjonelle frykt- gjennom meningsløse nasjonale tiltak....
    Igjen - norske myndighetene tok de riktige grep! Og resultatet ble at vi slapp greit unna «pesten». I motsetning til våre naboer…

    Nå det tid for en skvett kaffe og en bit eplekake m/is....
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    10.522
    Antall liker
    10.054
    Ved ren empirisk observasjon: Det er mye større aksept for bruk av hjemmekontor enn før. Lite sosial anerkjennelse for å tvinge seg på jobb med en forkjølelse i kroppen, derimot full forståelse for å dukke opp via teams hvis man kjenner seg litt rusten. Det tror jeg er en varig endring, nettopp fordi dette viruset gir mer langvarige effekter enn «bare» en forkjølelse.

    Jeg hadde det for andre gang i august, litt syk i et par dager, men det har tatt hele høsten før jeg begynner å nærme meg normalt overskudd til å gjøre noe mer enn bare å holde hjulene gående på jobb. Anbefales ikke.
    Mens min datter, under 30 år, fulgt vaksineprogrammet, har fått Covid nå, hun hevder at hun aldri har vært så syk i hele sitt liv, og ringte meg for å advare meg på forhånd, i fall hun måtte på sykehus. Hun behøver antakelig ikke hospitalet, men alt hun spiser smaker dritt, og hun har store smerter i hele kroppen, så får de kommende dager og uker vise hvordan dette utvikler seg. Samme med min svigerinne, under 50, godt trent, kjempesjuk, ikke bra enda, selv om selve sykdommen var for flere uker siden.
    Dette er ikke en normal luftveisinfeksjon, ganske enkelt.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    10.522
    Antall liker
    10.054
    Igjen - norske myndighetene tok de riktige grep! Og resultatet ble at vi slapp greit unna «pesten». I motsetning til våre naboer…

    Nå det tid for en skvett kaffe og en bit eplekake m/is....
    Det er faktisk en del å utsette på grepene som ble foretatt, tross alt.

    Det juridiske med å tvinge folk i karantene på hotell, er svært tvilsom jus, for å si det forsiktig. Noe også myndighetenes diffuse holdning til de sakene som havnet i retten viser. Det gis ikke rett til frihetsberøvelse uten tiltale i dette landet. Rett nok har smittevernloven visse passuser som kan tolkes dithen, men grunnloven trumfer nok smittevern, vil jeg tro.

    Hytteforbudet er også meget dubiøst; enten har du bevegelsesfrihet, eller så har du det ikke. Så lenge det ikke innføres unntakstilstand, kan man ikke frata individet retten til å bevege seg fritt innenfor rikets grenser.

    Man kan gjerne forstå og akseptere myndighetenes behov for å holde folket i ro når sånt skjer, men en sterk oppfordring må i slike tilfeller benyttes, fremfor å gå på tvers av individets selvsagte frihet, og true med sanksjoner. Og er det prekært nok, er unntakstilstand neste trinn på stigen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.025
    Dette er ikke en normal luftveisinfeksjon, ganske enkelt.
    Det er greit nok (ikke uenig i det altså bare for å presisere det). Men igjen - hva så? Hva ser du for deg skal gjøres med grunnlag i viten om at dette ikke er en vanlig luftveisinfeksjon og at man kan bli temmelig syk selv om man er godt vaksinert som din datter nå har vært uheldig og blitt. Ser du for deg munnbindpåbud? Kohorter i barneskolen? Forbud mot større forsamlinger innendørs? Meteren (eller tometeren) på serveringssteder? Innreisekarantene? Maks fem gjester i eget hjem? Pålags selvisolasjon ved positiv test?

    Det finnes ingen mellomting mellom "apellere til befolkningens sunne fornuft" og en reprise av slik det var her da det stod på som verst. Førstnevnte betyr stort sett å holde seg hjemme ved sykdom og lite annet. Alle skjønner at sistnevnte ikke kommer tilbake så da lander man automatisk på førstnevnte.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    10.522
    Antall liker
    10.054
    Det er greit nok (ikke uenig i det altså bare for å presisere det). Men igjen - hva så? Hva ser du for deg skal gjøres med grunnlag i viten om at dette ikke er en vanlig luftveisinfeksjon og at man kan bli temmelig syk selv om man er godt vaksinert som din datter nå har vært uheldig og blitt. Ser du for deg munnbindpåbud? Kohorter i barneskolen? Forbud mot større forsamlinger innendørs? Meteren (eller tometeren) på serveringssteder? Innreisekarantene? Maks fem gjester i eget hjem? Pålags selvisolasjon ved positiv test?

    Det finnes ingen mellomting mellom "apellere til befolkningens sunne fornuft" og en reprise av slik det var her da det stod på som verst. Førstnevnte betyr stort sett å holde seg hjemme ved sykdom og lite annet. Alle skjønner at sistnevnte ikke kommer tilbake så da lander man automatisk på førstnevnte.
    Ingen problemer med å akseptere det ovenstående.
    Samtidig mener jeg det er tåpelig å avdramatisere dette som en slags forkjølelse; det er viktig å innse at dette er en del mer dødelig og skadelig for befolkningen, med langtidsvirkninger vi sjelden har sett. Det betyr i det minste at så vel folk som myndigheter må vurdere hvilke tiltak som er effektive, inntil vi har rutiner for å kontrollere denne sykdommen. Nå ble apotekene nektet å distribuere vaksiner, og det er ikke nødvendigvis det smarteste som har blitt bestemt. Sverige ligger et godt stykke foran oss på vaksiner nå før vinteren, jeg som 60+ kunne godt tenkt med booster nå, men foreløpig er det ikke mulig for meg å få dette påfyllet. I Sverige kan du ta drop-in på kjøpesenteret, og få påfyll, uansett alder.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.025
    Var ikke klar over at det var problem å få seg en booster om man ville, men jeg har heller ikke prøvd.

    Jeg innbiller meg at det har skjedd en eller annen endring rundt vaksinering i Norge generelt. Jeg har i alle år kunnet tatt influensavaksine på jobben, men det er visstnok ikke mulig lengre grunnet noen krav om registrering osv. Løsningen som er valgt er at jeg tar på et apotek og så betaler jeg med jobbkortet (eller privatkort for de som ikke har jobbkort) og så får man det refundert. Samboeren min får heller ikke på jobben lengre så virker som en generell greie.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.287
    Antall liker
    34.824
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jeg har ennå ikke møtt noen som har snakket om "langvarige effekter" av dette der jeg jobber, så jeg har liten tro på at noen tenker spesielt mye på den biten.
    Kommer kanskje an på hvordan du definerer «langvarig». At det går to-tre måneder før hodet fungerer normalt igjen og energien er tilbake virker ganske vanlig. Man greier jobben, men orker veldig lite mer enn det.

    At det ikke bare er en luftveissykdom er vel nokså opplagt. Første gang jeg hadde den på besøk var det magen som fikk mesteparten av støyten, andre gangen hodet med hodepine og greier. Men med vaksiner og tidligere eksponering var det tydelig at immunsystemet kjente igjen rakkeren, så risikoen for riktig alvorlig sykdom virker nokså moderat. Responsen på jobb når noen forteller at de har testet positivt for corona er mer «jaja, krya på dig, vi hörs i morgon» eller tilsvarende.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.025
    Det har helt åpenbart skjedd en ganske fundamental endring i arbeidslivet, i alle fall den delen av det som har mulighet for hjemmekontor. Det utdeles neppe noen fortjenestemedalje for å karre seg på jobb halvveis hanglende lengre, men regnestykket har også totalt endret seg. Om man velger å være hjemme og ta møtene på Teams fremfor å karre seg på jobb eller bruke en sykedag så skjer i prinsippet følgende.

    - arbeidsgiver slipper å betale sykepenger uten å få noe i retur
    - arbeidstaker slipper å bruke sykedager, tidligere et knapt gode om man pleide å bli syk noen ganger gjennom året
    - arbeidsgiver reduserer risikoen for at andre ansatte blir smittet og må være borte
    - arbeidstaker kan være hjemme med syke barn og fortsatt jobbe og man slipper at den ansatte kanskje må ta ut ekstra fri på den ene eller andre måten for å passe barn
    - om mot formoding ens deltagelse via Teams e.l. er helt nødvendig så kan man ta den halvtimen eller timen hjemmefra og så holde senga resten av dagen

    Siden man har et par års solid empiri på at verden og arbeidsplassen ikke raser sammen om en eller flere eller nesten alle ansatte er på hjemmekontor noen dager nå og da så er den eneste logiske endestasjon at denne dynamikken er helt annerledes enn hva den var før våren 2020. Jeg trodde faktisk helt til godt inne i corona-sfæren at jeg ikke hadde lov til å ha hjemmekontor, altså ikke lov som at i at det var Verboten fra øvrigheita. Det var imidlertid en intern greie og jeg hadde ikke infrastruktur (les: korrekt oppsatte laptop fra jobben) til å i det hele kunne jobbe hjemmenfra. Inntil corona kom så hadde jeg totalt en dag hjemmekontor på i underkant av 18 år i arbeidslivet og det var en gang jeg avtalte med sjefen min at jeg trengte ro til å jobbe med noen lange tankerekker og helst ikke ville bli plutselig avbrutt. Nå blir denslags avtalt i løpet av et par minutter og for vår del fungerer det stort sett slik at så lenge det er nå og da så er det ingen diskusjon om det. Dette var, i alle fall for min del, helt utenkelig før i tiden.

    Vi har en helt annen tech-stack for å jobbe hjemmenfra nå enn før. Det var litt tilløp til arms & legs helt i starten, men i løpet av kort tid fikk de opp svært raske VPN-servere eller hva det nå er som ligger baki der, vi fikk blankofullmakt til å dra på skjermbutikken for å kjøpte det antall skjermer som var nødvendig for å fungere hjemmenfra og så burtetter. Sett i ettertid burde muligens noen ha kommet på alt dette flere år tidligere - det ville vært fullt mulig, men det var ingen som tenkte tanken en gang og for vår del tipper jeg at det ville være regnet som totalt usannsynelig at sjappa kunne fungere tilnærmet normalt med kun et absoutt minimum av ansatte på kontoret mens resten satt hjemme og gjorde jobb, eventuelt kombinert med å sjonglere hjemmeskole, passe barn eller hva man nå måtte gjøre i tillegg.

    Det er gjerne i kriser ting skjer og dette er en av de største endringene i arbeidslivet på lang, lang tid og den kommer til å bli værende fordi det er i alles interesse at det er slik. Det var bare ingen som hadde skjønt det før.

    Men det har ikke lengre noe med covid å gjøre, nå er det bare sunn fornuft som har endret seg fra tidligere. Det rareste er nå at dette ikke skjedde før, det ville rent teknisk vært fullt mulig.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.287
    Antall liker
    34.824
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Ja, et lite virus utrettet mer for teknologisk endring enn et utall powerpoint-presentasjoner om velsignelsene ved Teams og Sharepoint. Litt flaks at teknologien allerede fantes og bare ventet på å bli tatt i bruk da dette skjedde.

    Etter noen år i konsulentbransjen kan man også legge til at vi vil aldri gå tilbake til å fly ut grytidlig hver mandag morgen (eller søndag kveld), jobbe onsite fire lange dager, fly tilbake sent torsdag kveld, for så å gå på kontoret fredag. Det var livets realiteter i mange år og lite forenlig med å ha småbarnsfamilie. Helt unødvendig, viste det seg. Nå kan jeg i stedet teleportere fra møte i et land til møte i ett annet på et par sekunder, og holde kurs i flere land samtidig. Mens jeg steker et brød på kjøkkenet hjemme. Så får man heller reise de gangene det er strengt nødvendig for å løse et bestemt oppgave.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.025
    Etter noen år i konsulentbransjen kan man også legge til at vi vil aldri gå tilbake til å fly ut grytidlig hver mandag morgen (eller søndag kveld), jobbe onsite fire lange dager, fly tilbake sent torsdag kveld, for så å gå på kontoret fredag. Det var livets realiteter i mange år og lite forenlig med å ha småbarnsfamilie. Helt unødvendig, viste det seg. Nå kan jeg i stedet teleportere fra møte i et land til møte i ett annet på et par sekunder, og holde kurs i flere land samtidig. Mens jeg steker et brød på kjøkkenet hjemme. Så får man heller reise de gangene det er strengt nødvendig for å løse et bestemt oppgave.
    Hos oss gjennomførte man en børsnotering uten et eneste fysisk møte. Hvordan slikt funket i praksis før aner jeg ikke da jeg ikke driver med det, men kan forestille meg noe ala bøtter og spann av flyturer og investormøter verden rundt , en pen dose middager og annen sosialisering og kundepleie og sikkert mange lange dager på kontoret mens det står på som verst og et fjell av interne møter for de som jobber på dealen på begge sider av den. Det hele ble gjort der stort sett all ineraksjon internt og alt eksternt ble holdt på teams. Om det er helt optimalt? Neppe, men bare ideen om at noe slikt faktisk var mulig ville fremstått som fullstendig galskap pre 2020.

    I en familiegreie i coronatiden kom jeg i prat med en som jobbet i Forsvarsbygg, han sa at han hadde fjernjobbet i årevis før det ble normalen for mange her i landet. Han var basert i Bergen, de fleste kollegaene var i Oslo og gitt arbeidets art ligger det i sakens natur at det var mye å forholde seg til i grisgrendte strøk det til tider var vanskelig og tidkrevende å reise til for å ha et møte. Vedkommende hadde i årevis praktisert at han skulle møte de han forholdt seg til fysisk en gang tidlig i prosesser for å hilse på de og bli litt kjent men etter det var de involverte stort sett enige om at det gav liten mening å i praksis bruke en hel arbeidsdag og kanskje også måtte overnatte borte hjemmefra for å avholde et møte så de hadde brukt teknologiske nyvinninger i lang tid.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.287
    Antall liker
    34.824
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jeg var med på en SAP ERP-implementering, big bang golive med flere hundre brukere på tilsammen ti lokasjoner med fabrikker, sentrallager og hovedkontor, med user acceptance test og det hele, våren 2020 under strenge restriksjoner. Det var interessant. Sto ingen ting i læreboken om hvordan det skulle gjøres heller. Vi overlevde. :)
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.536
    Antall liker
    7.022
    Det er faktisk et stort tankekors at selv den mest teknologitunge delen av næringslivet trengte en pandemi for selv å ta i bruk teknologi som alt var tjue år gammel og hvor man kunne ha spart uhorvelig med kroner.

    Kjørte selv noen internasjonale pilotprosjekter med videokonferanse for over tjue år siden hvor vi drev og bundlet sammen flere ISDN oppkoblinger for å fart på sakene, og det funket fint som fjell stort sett.

    At det stort sett ble med pilotprosjektene har jeg ført på konto for sjefer som ikke forsto verken teknologi eller potensiale, og folk under oppsatt av å forsvare nødvendigheten av sine jobbreiser, after market og alt det derre der.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn