Alt til hus og bolig Strømprisene?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Jim I Hendriksen

    Krisestab konsulent
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    6.288
    Antall liker
    9.137
    Det teoretiske er sikker greit, men det er en praktisk side ved dette, det skal gjøres også.
     

    Jim I Hendriksen

    Krisestab konsulent
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    6.288
    Antall liker
    9.137
    De holder på. Bak mur så her litt stjæling hvis noen skulle være interessert...




    Strømkrisen uroer mange, og hvis Norge kommer i en situasjon hvor det ikke er nok energi tilgjengelig kan Olje- og energidepartementet erklære kraftrasjonering.

    Hvis det blir rasjonering, skjer ikke det før utpå våren i april-mai. Folk trenger ikke være redde for at strømmen skal forsvinne i vinter, melder NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) på egne nettsider.

    Men, det er mye strøm som går med når oljenæringen skal kutte utslipp og Norge nå klimamål, bekrefter NVE-rådgiver Dag Spilde.

    – Nå som Melkøya er oppe og går igjen, vil det normalt sett gå med 10 TWh kraft fra land til petroleumsnæringen i Norge i 2022. Hvis mange av planene fremover blir realisert, kan dette øke til 15 -16 TWh i 2030. Usikkerheten er betydelig i dette anslaget. Det kan både bli høyere og lavere.

    – 10 TWh strøm er mer enn det brukes i Oslo, forteller Spilde.

    Equinor: - Gjør vårt beste
    På spørsmål om Equinor frykter at det kan komme strømrasjonering til vinteren, sa Equinor-sjef Anders Opedal for to uker siden at selskapet er i tett dialog med myndighetene om dette.

    For hvis Equinor må spare strøm ved å kutte i produksjonen på felt som drives utelukkende på strøm, vil dette påvirke Equinors gassleveranser.

    – Vi gjør vårt beste for å være en sikker og pålitelig leverandør av energi, spesielt i en tid med energikrise og høye priser, forklarer Eskil Eriksen, som er pressekontakt i Equinor.

    – Kan det blir aktuelt å «gå for halv maskin» f. eks på Johan Sverdrup-feltet for å spare strøm?

    – Felt som er elektrifisert som Troll A, Johan Sverdrup og Martin Linge produserer hver dag store mengder olje og gass. Å redusere produksjonen for å spare strøm, vil bety mindre energi i markedet, da store mengder olje og gass ikke vil nå forbrukerne. Dette vil forsterke problemene ytterligere, sier Eriksen til Aftenbladet.

    Feltene som er elektrifisert er designet med kraft fra land fra dag en, og har dermed ikke gassturbiner eller andre alternativer energikilder installert, forklarer han.

    Nær halve produksjonen på el
    Å elektrifisere sokkelen fører til høyere strømpris. Det sier tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen til Aftenbladet. Han er siste mann i en lang rekke som nå kritiserer regjeringens klimapolitikk.

    Elektrifiseringen av sokkelen fortsetter, tross strømkrisen. Det var beskjeden fra olje- og energiminister Terje Aasland tirsdag. En elektrifiserings-stopp vil lede til en avvikling av olje- og gassnæringen, mener statsråden.

    Allerede i 2023 kan nærmere halvparten av den totale produksjonen av olje og gass på sokkelen komme felt med kraft fra land, ifølge Oljedirektoratet.

    Kårstø-strøm forsyner plattform-»by»
    Tilbake til Utsirahøyden og Johan Sverdrup-feltet. De første plattformene har produsert, i hovedsak olje, siden oktober for tre år siden. Gigantfeltet til 83 milliarder kroner var nedbetalt på 16 måneder. Strømmen som driver feltet leveres i kabel fra Kårstø i Tysvær.

    Før jul kommer fase 2 i drift. Da trengs det enda mer strøm fordi også feltene Edvard Grieg, Ivar Aasen, Gina Krog og Sleipner skal elektrifiseres gjennom Johan Sverdrup-kabelen.

    Det ble feiret med kake da Stortinget presset gjennom at ikke bare Johan Sverdrup-feltet, men alle feltene på Utsirahøyden, skal elektrifiseres.

    Totalt kuttes 1,15 millioner tonn CO₂ i årlige utslipp gjennom avtalen som ble presentert av daværende olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) i oktober 2019.

    – Utbygging av Johan Sverdrup fase to pågår, vi planlegger for oppstart i fjerde kvartal. De andre feltene på Utsirahøyden, utover Johan Sverdrup, vil kobles inn når ny kraftforsyning fra land er klar til å settes sikkert i drift, sier Eskil Eriksen i Equinor.

    En kabel med kapasitet til å levere 100MW offshore er omfattet av Johan Sverdrup fase 1. Fase to vil omfatte en ny kabel med kapasitet til å levere 200MW offshore.

    • 100 MW tilsvarer et årlig forbruk på over 0,8 TWh, ifølge NVE. Det er nesten like strøm som det brukes i Sandnes. Dobbelt så mye som det brukes i hele Haugesund.
    • 300 MW tilsvarer 2,5 TWh i årlig strømforbruk, ifølge NVE. Når hele Utsirahøyden og Sleipner Øst er elektrifisert kan forbruket nærme seg 3 TWh. Til sammenligning ble det i 2021 brukt 1,8 TWh strøm i Stavanger.
    NB: NVEs regnestykke: 100 MW * antall timer i året 8760 timer, men justert ned mot 8000 timer for å ta hensyn til jevnlig vedlikehold og annen stans. 0,8 TWh

    Equinor jobber nå videre med elektrifisering av Troll B og C (Troll Vest) og delelektrifisering av Sleipner, samt Oseberg Feltsenter og Oseberg Sør. Utslippskuttene som ventes bare på Troll Vest tilsvarer rundt én prosent av totale utslipp i Norge (rundt 50 millioner tonn), ifølge Equinor.

    Strømmen til elektrifisering skal hentes i to kabler fra Kollsnes i Øygarden utenfor Bergen. Statnett advarte om at «driftssituasjonen i området allerede er anstrengt, og at det ikke er driftsmessig forsvarlig å tilknytte de omsøkte anleggene til dagens nett». NVE støttet synet, men Equinor fikk likevel konsesjon etter energiloven.

    Equinor ba i konsesjonssøknaden om at det ble åpnet for at kabelgrøften forberedes for ikke to, men inntil fire kabler. Dette for blant annet å legge til rette for at en ny stor utbygging mellom Alvheim- og Osebergfeltene eventuelt skal kunne benytte samme kabelgrøft som Troll B og C, Oseberg Sør og Oseberg feltsenter.
     

    Multikanal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    1.484
    Antall liker
    901
    Sted
    Nordfjordeid
    Torget vurderinger
    1
    Mange mener det er urettferdig at det skal være billigere å varme opp hus nord for Dovre enn sør for Dovre. Personlig synes jeg det er urettferdig at behovet for å varme opp hus nord for Dovre er større enn sør for Dovre. ;)
    Hvorfor snakker så mange om Dovre som om det er der grensen for dyr eller billig strøm ligger? Grensen går ved Sognefjorden, men det høres vel ikke så fint ut. :cool:
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.030
    Antall liker
    8.240
    Torget vurderinger
    1
    Litt overraskende fra en jeg hele tiden har oppfattet som en av de mest høykomprimerte turbokapitalistene, så kommer det fra den kanten, bør selv politikerne på høyresiden lukke opp øra.

    Usannsynlig. Høyre har levd i ei ideologisk blodtåke lenge nå der virkeligheten er totalt irrelevant...
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.658
    Antall liker
    15.758
    Torget vurderinger
    2
    Aslak Sira Myre i Dagsavisen.

    Fucked, so politically fucked.


    Det er ikke vanskelig
    Aslak Sira Myhre
    7-8 minutter
    Nei, strøm er ikke vanskelig. Det er mye som er vanskelig i verden. Kanskje de fleste økonomiske og politiske spørsmål er til sjuende og sist vanskelige om man skal ta hensyn til alt og alle. Og om du åpner avisa eller ser på TV og lurer på hvordan det kan ha seg at elektrisiteten langs Sognefjorden er rekorddyr, mens den rett nord for fjorden blir billig, eller hvordan det er mulig at folk som bor rett ved et av Europas største kraftanlegg betaler mer for strømmen enn folk i Sverige, så høres det ut som dette også er et vanskelig spørsmål å svare på.
    Det som skjer nå undergraver tilliten i det norske samfunnet
    Nærmest en gåte er det, hvordan den reine hjemmeavla vannkrafta vår med et trylleslag blir en råvare så dyr at de færreste har råd til å betale for den, og staten må inn og dekke regninga.
    Det har å gjøre med fyllingsgrad, nedbør, Ukraina, kullkraft, Putin, gasspriser, overføringskabler, nettoimport, sør og nord og for lite vind på kontinentet. Tilbud og etterspørsel i et innfløkt marked. Og jo lenger diskusjonen går, og jo flere økonomer eksperter og såkalt ansvarlige politikere som melder seg på, jo vanskeligere høres det ut. Vi må forberede oss på strømrasjonering til vinteren sies det. Rasjonering! Det høres ut som krigen, og de sier det uten å blunke. Fordi det er så vanskelig å stoppe eller forutsi disse kreftene utafor vår kontroll. Og har vært så vanskelig å forutse. Men det er rett og slett ikke sant. Å forstå de fysiske prinsippene bak elektrisitet, det er vanskelig. I alle fall syns jeg det. Å forstå kraftpolitikken og hva som har gått galt, er ikke vanskelig. Det er dessverre veldig enke

    1. Norge er et energiproduserende land. I motsetning til de aller fleste land i verden har vi ikke i moderne tid hatt mangel på energi. Vannkraftutbygginga har lagt grunnlaget både for norsk industristruktur og for livet i norske hus og hytter. Vi produserer fortsatt langt mer kraft enn vi forbruker i løpet av ett år, og vi har gode muligheter til å fortsette med det uten å gjøre annet enn å effektivisere og modernisere vannkrafta.

    2. I tillegg er Norge et energieksporterende land. Vi eksporterer store mengder olje og gass, og vi eksporterer netto kraft til kontinentet. Dette er viktig å vite fordi vi i forhold til politikk og økonomi ofte vil ha motsatte interesser av energiimporterende land. Som er stort sett hele resten av Europa.

    3. Norsk strøm er billig. Den er betalt ned av folk i Norge mange ganger. Stort sett alle kraftverk er offentlige og bygd for våre skattepenger. Vi har betalt ned gjelda på dem over skatteseddelen og strømregninga. Vi betaler for leie av et linjenett som også er bygd for våre skattepenger. Det koster altså om lag tolv øre kilowatten i snitt å produsere vannkraft i Norge.

    4. Siden vi produserer nok billig strøm til å dekke både industrien og husholdningenes behov, ville det vært enkelt å sikre at strømmen i Norge var billig for husholdninger og industri. Det er ingen objektive hindre for det, vi mangler ikke noe for at det skal være mulig. Historisk har det også vært billig strøm til industri og til dels også husholdninger i Norge.

    5. Det er bare en grunn til at vi i stedet har ekstremt høye priser i på kraft i sør, og at politikerne står tafatte og maktesløse og ser på at magasin etter magasin tømmes: Markedet.

    6. Vi, det vil si politikerne i Norge, har valgt å gjøre strøm til en vare i et europeisk marked. Det er en serie beslutninger som har skapt dette markedet. Overføringskablene gjør det mulig å mate markedet med kraft og inngå avtaler om salg av norsk kraft fra for eksempel Tyssedal til de tyske jernbanene. Men det er kablene i kombinasjon med kraftmarkedet med alle sine friheter og reguleringer som gjør det vanskelig å gjøre det som de fleste i Norge ser ut til å ønske. Bruke den norske kraftproduksjonen på norsk industri og norske husholdninger.

    7. Dette var ikke vanskelig å forutse. Tvert om. Fagforeninger, politikere fra blant annet Rødt, finansfolk som Stray Spetalen og ikke minst den gamle industriministeren og Arbeiderpartinestoren Finn Lied forutså det alle sammen. Utenlandskabler i kombinasjon med marked vil gi europeiske strømpriser i Norge, og vil gjøre at vi mister kontroll med krafta vår. Det var enkelt den gangen også.

    8. Folk i Norge sløser ikke særlig med strømmen. Forbruket har ikke vært mye høyere i nord enn i sør, sjøl med stor prisforskjell. Den store sløsinga med norsk kraft skjer i offentlig industriell regi. For det første gjennom elektrifiseringen av sokkelen fra land. Et tiltak som reduserer norske CO2-utslipp, men har liten effekt på verdens utslipp. (Reell effekt er den energisparing som ligger i mer effektiv utnyttelse av gassen på land minus energitapet i kraft og gassledningene til og fra plattformene). For det andre sløses rein norsk kraft bort på verdiløs lagring og «mining» av såkalt kryptovaluta. Summen av dette er langt, langt høyere enn hva litt for lange dusjer og manglende sparepærer i husholdningene.

    9. Det er ikke egoistisk eller usolidarisk å snakke om norsk kraft og å beskytte norske husholdninger og norsk økonomi. Sjøl om verdens energibehov og klimautslipp henger sammen og må sees i sammenheng, er det det Norge som er både det politiske, økonomiske og opplevde fellesskapet vi lever innafor. Det er folk i Norge som har finansiert vannkraftutbygginga med sine skattepenger, det er norske lokalsamfunn og arbeidslag som har bygd dem, og det er norske kommuner og norske innbyggere som har sett naturen sin bli demma ned og fossene lagt i rør for å skape krafta. Det er innafor det norske demokratiet vi har velger våre politikere og vår politikk, og det er til det norske fellesskapet vi bidrar med arbeid og skatt. Det norske samfunnet slik vi kjenner det er bygd på kraft fra norske vannkraftverk. Det som skjer nå undergraver tilliten i det norske samfunnet. Å snakke om norsk kraft og beskytte norske husholdninger og norsk økonomi, er å investere i fellesskapet.

    For å forklare strømprisen med Putins krig i Ukraina, manglende nedbør, sløsing eller grønt skifte må man se bort fra disse ganske åpenbare punktene. Den store politiske uenigheten står om det er riktig å selge den norske vannkrafta som en vare i et deregulert europeisk marked. Er det noe de siste årene har vist er det vel at det er en dårlig ide.
     

    JENO

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.07.2003
    Innlegg
    2.598
    Antall liker
    1.377
    Sted
    Saksvik - Trøndelag
    Skjønner ikke hvordan det var mulig å lage så mye rør ut av den suppa der. For meg var det tydelig fra dag én at det var snakk om opprinnelsesgarantier. Tyskerne er jo opptatt av slikt. De grønnvasker strømmen sin, mens vi her oppe gir beng, siden vi vet at strømmen vår uansett er "grønn" selv om vi ikke har betalt for å si høyt at den er det. Strømmen følger heldig vis fortsatt ohms lov og ikke økonomiske lover. Tydelig vis mange sommervikarer på jobb i redaksjonene om dagen.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.956
    Antall liker
    11.364
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Jeg linket til denne saken for flere dager siden, men dette er vel blitt et generelt problem for mye av dagens journalistikk, at "journalistene" faktisk ikke skjønner bæra av hva de skriver om... i ene øyeblikket skriver vedkommende om pupper og lår, og i neste øyeblikk om strømavtaler...
     

    Jim I Hendriksen

    Krisestab konsulent
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    6.288
    Antall liker
    9.137
    Nording vs. søring, det bygger seg opp.

     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.534
    Antall liker
    9.692
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Særdeles god artikkel. Anbefales!


    Det finnes ikke lettvinte løsninger på en uventet og ekstraordinær energimangel systemet ikke er rigget for å løse.

    Men inn til videre kan vi trøste ossmed at rent økonomisk er dette et nullsumspill innenlands.En krone betalt er en krone tjent. Men det blir ikke mere energi av at vi subsidierer den. Og vi blir ikke mer energibevisste av det heller. Det er kjernen i problemet.

    Vi må bygge mer energi. Og vi må slutte å sløse med den. Putins krig har bare satt på spissen noe vi egentlig har visst lenge. Og Norge er ingen øy. "Skit i Norge, leve Toten" tankegangen må for lengst være forbi.
     
    Sist redigert:

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.030
    Antall liker
    8.240
    Torget vurderinger
    1
    Nording vs. søring, det bygger seg opp.


    Ja. Våre politikere jobber knallhardt for at alle skal få dyr strøm. Problemet er tydeligvis at strømmen er billig for enkelte, ikke at folk og næringsliv blir ruinert.
     
    Sist redigert:

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.030
    Antall liker
    8.240
    Torget vurderinger
    1
    Særdeles god artikkel. Anbefales!


    Det finnes ikke lettvinte løsninger på en uventet og ekstraordinær energimangel systemet ikke er rigget for å løse.

    Men inn til videre kan vi trøste ossmed at rent økonomisk er dette et nullsumspill innenlands.En krone betalt er en krone tjent. Men det blir ikke mere energi av at vi subsidierer den. Og vi blir ikke mer energibevisste av det heller. Det er kjernen i problemet.

    Vi må bygge mer energi. Og vi må slutte å sløse med den. Putins krig har bare satt på spissen noe vi egentlig har visst lenge. Og Norge er ingen øy. "Skit i Norge, leve Toten" tankegangen må for lengst være forbi.

    Sakens kjerne er at vi betaler en formue for noe som er billig å produsere. Det er en politisk beslutning og ingen naturlov.....
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.658
    Antall liker
    15.758
    Torget vurderinger
    2
    Godt fra Tora Lind Berg. Strømstøtte, eller energieffektivisering? Hun har kikket i noen ENOVA-rapporter.



    Vi har åpenbart hatt så mye og billig strøm i Norge, at vi har blitt vant til å strø om oss med den som om det var konfetti i et godt påseilet bryllup. I en situasjon der rasjoneringsspøkelset henger over deler av Sør-Norge, er det oppsiktsvekkende at energieffektivisering ikke har fått mer plass i statsminister Jonas Gahr Støres talepunkter om strømkrisa, for ikke å snakke om i verktøykassa av krisetiltak.

    I stedet snakker han i dag om strømstøtte også til næringslivet, etter et krisemøte med bekymrede ordførere tirsdag. Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, krever maks totalpris på strøm. Utformingen av en eventuell strømstøtte for bedrifter er langt fra klarlagt, men strømstøtte er i sin essens en intravenøs subsidiering som kun gir en midlertidig lindring, men som ikke løser noen av de underliggende problemene vi står overfor.

    Dette i kontrast til det å subsidiere bedrifter med enøktiltak som gjør at de kan klare seg selv i et tøffere kraftmarked, som etter alle solemerker ser ut til å vedvare noen år. I tillegg har en slik subsidiering en gledelig klima- og miljøeffekt, all den tid effektivisering letter presset på ytterligere kraftutbygging. Det vil også kunne lette på selve strømprisene om forbruket reduseres, og kraftbeholdningen i magasinene dermed dekker flere forbrukere.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.534
    Antall liker
    9.692
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Sakens kjerne er at vi betaler en formue for noe som er billig å produsere. Det er en politisk beslutning og ingen naturlov.....
    Det er for så vidt rett. Hvor mye tror du enkelte av de HiFi kablene som man betaler titusener for koster å produsere?

    Det er heller ingen naturlov at pris følger produksjonskostnad. Pris er en reguleringsmekanisme i forholdet mellom tilbud og etterspørsel, ikke noe annet. Ingen naturlov.
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.949
    Antall liker
    19.801
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Problemet i Norge er IKKE for lite strøm. Ei er det heller at vi nord for Sognefjorden betaler lite. Problemet er ene og alene at pris er markedsstyrt. Da "hjelper" utligning av pris mellom nord og sør fint lite, siden det altså kun medfører høyere priser i nord- ikke lavere priser i sør.

    Stupide politikere og kalkulator- tilbedere må snart løfte blikket og innse hva problemet egentlig er. Markedsstyrt prissetting.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.534
    Antall liker
    9.692
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Problemet er at det er for lite strøm i Europa. Og at vi har skjønt at vi er en del av Europa.

    Når det er sagt, synes jeg nasjonale beredskapshensyn har spilt for liten rolle i kraftpolitikken,
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.949
    Antall liker
    19.801
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Problemet er at det er for lite strøm i Europa. Og at vi har skjønt at vi er en del av Europa.

    Når det er sagt, synes jeg nasjonale beredskapshensyn har spilt for liten rolle i kraftpolitikken,
    Det er intet i veien for å selge overskuddskraft til utlandet. Men da må det nettopp være det; overskuddskraft. Å bedrive nedtapping av våre magasiner for å selge utenlands, er bortimot galskap. Like stor galskap er det å knytte norske priser til det internasjonale markedet.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.658
    Antall liker
    15.758
    Torget vurderinger
    2
    Fucked. Oh, so politically fucked.

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.753
    Antall liker
    13.243
    Fucked. Oh, so politically fucked.

    Det er litt artig med disse folkene (tidligere feks Sira Myhre og nå Giske) som i fullt alvor mener at det er noe nytt at Norge har tyske priser. Det har vi hatt i over ti år, men slike detaljer er kanskje ikke så nøye for de. Den observante leser kan da merke seg at dette altså skjedde lenge før Norge fikk en kabel til Tyskland. Men slkt er jo ikke så nøye for de som mener alt dette er såre enkelt og de er det etter hvert en del av.

    differansen mellom prisene i Norge og Tyskland har aldri vært større i norsk favør. Einar ass gikk i sin tid konk på å vedde på at diffen skulle ned fra ca 10-11 øre pr kWh som var usedvanlig mye. Den kom ned til 1-2 øre, men en liten tur opp til enda mer uvanlige nivåer (17 øre eller hva det var) den gang konket Aas i mellomtiden.

    eller kanskje tror de at dagens prisnivå i Tyskland er vanlig prisnivå i Tyskland. Det er i så fall enda me råd jordet.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.753
    Antall liker
    13.243
    I samme gate har Norge stort sett tyske, amerikanske eller franske priser på bensin. Forskjellen ligger ikke i hva bensin koster i utgangspunktet, men hvor mye skatter og avgifter ulike lands politikere har lagt på salg til kundene. Bensin er en internasjonal handelsvare og råvareprisen variere ikke allverden avhengig av hvor man er.

    tyskere har betalt mye mer for strøm enn nordmenn, men det er skatter og avgifter, ikke hva den koster før ymse politisk bestemte påslag.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.534
    Antall liker
    9.692
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Fint at du nevner bensinprisen (og olje), så slapp jeg. Nordmenn er seg selv nok. Når det går i vår favør så er det helt greit, når krisen slår inn og det snur (selv om, som du nevner, vi fortsatt kommer gunstig ut) så er det krise. Kriser har aldri vært gratis å håndtere.

    Men for ordens skyld, det er noen beredskapshensyn som må håndteres, det er kaldt i Norge. Og kraftnettet vårt er på grensen til skandale, det er tydeligvis ingen som bryr seg om at mens Europa mangler strøm, så slår vi av vindmøller og tømmer ut vann i nord. Det er den virkelige skandalen. Som sagt, seg selv nok. Helt greit det liksom, så lenge strømmen i nord er gratis. Og dette i et land som er opptatt av det grønne skiftet, og som har høye utslipp (til tross for mye grønn energi).

    Og jeg er langt fra blind for at dette kan føre til sosiale problemer i et land hvor strømprisen tradisjonelt har vært lav, og som må løses. Men vi kan ikke fortsette å sløse med energi som vi har vært vant til. Et håp kan jo være at noe av inntektene kanaliseres inn i ymse strømsparingstiltak for de som sliter, heller enn i generelle tiltak som medfører ast man fortsatt kan ta seg råd til å ha oppvarmet oppkjørsel til hytta (for å sette det litt på spissen).

    To tanker i hodet, og alt det der.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.658
    Antall liker
    15.758
    Torget vurderinger
    2
    Fint at du nevner bensinprisen (og olje), så slapp jeg. Nordmenn er seg selv nok. Når det går i vår favør så er det helt greit, når krisen slår inn og det snur (selv om, som du nevner, vi fortsatt kommer gunstig ut) så er det krise. Kriser har aldri vært gratis å håndtere.

    Men for ordens skyld, det er noen beredskapshensyn som må håndteres, det er kaldt i Norge. Og kraftnettet vårt er på grensen til skandale, det er tydeligvis ingen som bryr seg om at men Europa mangler strøm, så slår vi av vindmøller og tømmer ut vann i nord. Som sagt, seg selv nok. Helt greit det liksom, så lenge strømmen i nord er gratis. Og dette i et land som er opptatt av det grønne skiftet, og som har høye utslipp (til tross for mye grønn energi).
    Da strømprisen var veldig lav, foreslo jeg her og andre steder at vi kanskje burde betale inn et tillegg, for å støtte produsentene ...

    Myra og andre har selvsagt et poeng. Det er ikke gitt at drivstoff- og strømpriser skal følge internasjonale markeder. Vi skal ikke lenger enn til Danmark for å finne langt lavere dieselpriser enn her, for eksempel. Og norske rekebåteiere på Sørlandet tar turen over til Jylland for å tanke opp, det lønner seg for dem.
    Det mange nok finner merkelig, urimelig, rart, osv., og som Myra påpeker, er hva som skjer rundt Sognefjorden.
    Tror Weld skal tillate seg å innse, på innpust og utpust, at det er rart.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.753
    Antall liker
    13.243
    Vi skal ikke lenger enn til Danmark for å finne langt lavere dieselpriser enn her, for eksempel.
    Det er vel da bare grunnet et annet avgiftsregime. Markedsprisen på diesel i seg selv er stort sett den samme over alt. Nordmenn klager over bensinprisen men strengt tatt klager de først og fremst over avgiftene.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.534
    Antall liker
    9.692
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Ja fela. Det er mye rart. Politikk er heller ikke enkelt.

    Når man begynte skattlegge sekundærboliger så det monnet (noe som bare skulle mangle), førte det til at leieprisene i Oslo steg kraftig. Noen forarger seg sikkert både over boligspekulanter og stigende leiepriser.

    Og når man innførte en kjapp Covid støtte førte det til at artister som ikke gjorde noe, fikk millionoverskudd, og at rederier og andre betalte ut rekordbonuser.

    Noen av de som er mest forarget her er sikkert blant de som er mest forarget over dette også. Det finnes ingen quick fix, men likevel remjes det over at man ikke foretar seg noe, for guds skyld; ett eller annet!!! Med en gang!!!!! Så kan vi remje over de utilsiktede bivirkningene til neste år.
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.030
    Antall liker
    8.240
    Torget vurderinger
    1
    Det finnes muligens ingen quickfix men vi bør rette skytset mot de som har skapt problemet; politikerne. Det er derfor lite blir gjort - vi har satt de samme som har forårsaket problemet til å løse det. Disse folka kjennetegnes ved at de praktisk talt aldri innrømmer at politikken de har ført har vært en dårlig ide. Bortsett fra noen kommentatorer har pressen vært servil overfor makta (som vanlig), og hjelper bare til med tåkelegginga i stedet for å ta tak i roten til problemet.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.753
    Antall liker
    13.243
    Det mange nok finner merkelig, urimelig, rart, osv., og som Myra påpeker, er hva som skjer rundt Sognefjorden.
    Tror Weld skal tillate seg å innse, på innpust og utpust, at det er rart.
    Tja. Jeg synes vel ikke det er spesielt rart, merkelig eller urimelig eller hva du nå kaller det. Kan forsåvidt forstå at det ser slik ut og at mange synes det, men grunnene til det er temmelig greit observerbare og forklarbare. Å ønske det skulle være noe annet er en sak, men det er ikke det samme som at det er merkelig.

    jeg synes det er mye rarere at folk som inntil for et år siden knapt visste noesomhelst om elkraft, kraftmarked eller energi nå plutselig utbasunerer og ha ikke bare forklaringen på det hele men endatil løsningen. Som de mener er enkelt, opplagt og selvsagt. Og at alle som driver med dette til daglig er for teite til å innse.
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    4.722
    Antall liker
    1.951
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    Jeg skulle så gjerne ha klart meg uten strøm, men dessverre så går ikke det.
    Jeg bruker akkurat så mye strøm jeg trenger om prisen er 10kr eller 1kr, virker som om mange tror at når strømmen er billig så kaster man bort strøm.
    Det er vel ikke mange som bruker mer strøm bare fordi den er billig
    Strømmen får koste det den koster, men da er det bare rett og rimelig at vi får noe tilbake fra felleskapet når de tjener haugevis.
    Sånn skulle det forresten vært på olje også, men der har vi akseptert at det er avgiftsbelagt og ikke subsidert.
    Kanskje det blir en endring etterhvert
    Føles rimelig urettferdig at de som har elbil får sponset drivstoff også, i tillegg til alt det andre de får gratis
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.534
    Antall liker
    9.692
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Det finnes muligens ingen quickfix men vi bør rette skytset mot de som har skapt problemet; politikerne. Det er derfor lite blir gjort - vi har satt de samme som har forårsaket problemet til å løse det. Disse folka kjennetegnes ved at de praktisk talt aldri innrømmer at politikken de har ført har vært en dårlig ide. Bortsett fra noen kommentatorer har pressen vært servil overfor makta (som vanlig), og hjelper bare til med tåkelegginga i stedet for å ta tak i roten til problemet.
    Skytset?

    1: Politikken har tjent oss godt i en årrekke som noen har vist.
    2: Vi har en energiomstilling i verden som må løses.
    3: Situasjonen er ekstraordinær. Burde noen ha tenkt på det? Kanskje, men det er i så fall ekstremt mange som må skytes både innenlands og utenlands.
    4: Situasjonen er som den er. Gitt at det er gjort dårlige beslutninger for 10-15-20 år tilbake i tid (roten til liberaliseringen av kraftmarkedet ligger tilbake på tidlig 1990 tall) hjelper det ikke å ta enda flere dårlige beslutninger.

    Verden mangler grønn kraft og kraft som ikke er avhengig av Putin. Høyere kraftpriser er kommet for å bli. Get used to it.

    Det forhindrer ikke at det er tiltak som bør gjøres. Men vettuge ting kommer til å ta tid. Å hyle over makspris i kommentarfeltene er ikke nødvendigvis veien å gå, uten dermed å si at jeg har svaret på hva som bør gjøres. Men det er i hvert fall ingen mangel på ulike lite gjennomtenkte forslag.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.658
    Antall liker
    15.758
    Torget vurderinger
    2
    Tja. Jeg synes vel ikke det er spesielt rart, merkelig eller urimelig eller hva du nå kaller det. Kan forsåvidt forstå at det ser slik ut og at mange synes det, men grunnene til det er temmelig greit observerbare og forklarbare. Å ønske det skulle være noe annet er en sak, men det er ikke det samme som at det er merkelig.

    jeg synes det er mye rarere at folk som inntil for et år siden knapt visste noesomhelst om elkraft, kraftmarked eller energi nå plutselig utbasunerer og ha ikke bare forklaringen på det hele men endatil løsningen. Som de mener er enkelt, opplagt og selvsagt. Og at alle som driver med dette til daglig er for teite til å innse.
    Det finnes en forklaring, men folk syns det er urimelig -- hvilket er poenget.

    Man kan helt rasjonelt forklare hvorfor, og folk kan, helt rasjonelt, synes det er irrasjonelt og urimelig og ubegripelig.

    Slikt er årsaken til at folkemeninger flytter på seg -- altså, sjelden på grunn av rasjonelle og faktabaserte momenter, men ofte fordi det bygger seg opp en mening om at "dette er galt".

    Og Støre, Vedum, Aasland m.fl. kan forsøke å si: "Tja. Jeg synes vel ikke det er spesielt rart, merkelig eller urimelig eller hva du nå kaller det."

    Da er de ferdige i politikken.
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.002
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Tja. Jeg synes vel ikke det er spesielt rart, merkelig eller urimelig eller hva du nå kaller det. Kan forsåvidt forstå at det ser slik ut og at mange synes det, men grunnene til det er temmelig greit observerbare og forklarbare. Å ønske det skulle være noe annet er en sak, men det er ikke det samme som at det er merkelig.

    jeg synes det er mye rarere at folk som inntil for et år siden knapt visste noesomhelst om elkraft, kraftmarked eller energi nå plutselig utbasunerer og ha ikke bare forklaringen på det hele men endatil løsningen. Som de mener er enkelt, opplagt og selvsagt. Og at alle som driver med dette til daglig er for teite til å innse.
    tøys! det har inter med at en mener at folk som driver med dette til daglig - hvem nå det er - er teite, men de har andre interesser. det er en politisk interessekamp, og ikke noe annet. idiotforklaringen av andre er det vel heller du som bedriver i omtalen av de du er uenig med (aka rødt, motvind osv).
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.002
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Problemet er at det er for lite strøm i Europa. Og at vi har skjønt at vi er en del av Europa.

    Når det er sagt, synes jeg nasjonale beredskapshensyn har spilt for liten rolle i kraftpolitikken,
    skal norske forbrukere betale feilslått energipolitikk i tyskland og england? merkelig synspunkt.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.534
    Antall liker
    9.692
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    tøys! det har inter med at en mener at folk som driver med dette til daglig - hvem nå det er - er teite, men de har andre interesser. det er en politisk interessekamp, og ikke noe annet. idiotforklaringen av andre er det vel heller du som bedriver i omtalen av de du er uenig med (aka rødt, motvind osv).
    Jeg synes weld har et poeng i at folk som hverken kunne eller mente noe om elkraftpolitikken for er år siden nå høylydt idiotforklarer de som kan noe om dette.

    Og det betyr ikke at det ikke er gjort noen feilgrep i politikken. Hvor var denne kritikken før Putin gikk til krig og NordStream gikk i dass?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn