Noen innspill fra senere tids forskning.
1. Kostholdsrådene anbefalte at man skulle unngå animalsk fett og gjøre en overgang til vegetabilsk. I tillegg skulle man spise mer grønt og mindre kjøtt, spesielt kjøtt med fettinhold, det skulle være så magert som mulig.
2. Samtidig utviklet man grønnsaker som var søte, fordi folk er søtmonser. De fleste grønnsaker har, fra naturens side, bitterstoff i seg. Disse er naturlige insektmidler som beskytter planten. Men de gjør den bitter -- ved selektiv avl har man utviklet søtvarianter, som foretrekkes av forbrukerne. Samtidig har andelen gode næringsstoffer i grønnsakene stupt, mens sukkerinnholdet har skutt i været. Det siste er også en funksjon av at plantene ikke lenger utveksler sukker gjennom røttene med soppforbindelser i matjorden, fordi disse soppforbindelsene er tatt livet av vha kunstgjødsel og sprøytemidler.
Ernæring: Der er for lidt at vælge imellem på hylderne med grøntsager, mener forskere, der har genoplivet gamle sorter. Ud over stor variation i smag er mange af de gamle grøntsager rige på sundhedsgavnlige bitterstoffer.
www.kost.dk
3. Utstrakt bruk av sprøytemidler under dyrking og konserveringsmidler i industriprosesser har sørget for at man får stoff inn i tarmen som tar livet av bakteriefloraen der. I nyere tid har man brått oppdaget at det som skjer etter magesekken er av kritisk betydning for helse og velvære og dette er blitt et viktig forskningsfelt. Utstrakt antibiotikabruk i medisinering av banale sykdommer er også en faktor her, f.eks. kan ungdom som har fått antibiotika mot kviser i ung alder oppleve at de sliter med fedme som en konsekvens, fordi bakteriefloraen i tarmen ble tatt livet av. Det forskes nå utstrakt i såkalt "fekaltransplantasjon", der man får en mer fullspektrum mikrobiota inn i tarmen, for at disse skal formere seg der og gjenopprette en bedre balanse i signalrespons for fordøyelse og hormonutsondring i kroppen.
Disse tre faktorene ser man på som av kritisk betydning for fedmeepidemien. Vi trodde vi spiste sunt da vi spiste mer grønt, men det grønne hadde høyere sukkerinnhold og lavere næringsinnhold, samtidig som det inneholder sprøytemidler som er skadelige for mikrobiota i tarmsystemet.
Vi får i oss en mengde konserveringsstoff som overlever magesyren og kommer inn og ødelegger mikrobiota-balansen i tarmsystemet.
Og vi har vært gjennom antibiotika-kurer som gjør det samme.
Mer sukker, dårligere metabolisme. Det er fortsatt for tidlig å si at fekaltransplantasjoner er veien å gå for å bekjempe fedme, men man har mange gode erfaringer med slike og det er blitt et stort forskningsfelt. (Don't try this at home, forøvrig, det bør gjøres i samarbeid med en ernæringsspesialist som har innsikt i emnet).
Professor i toksikologi Kjetil Hylland er dypt bekymret over mengden fremmedstoff i nordmenn og har uttalt seg om dette ved ulike anledninger. Han mener at myndighetene har vært altfor slepphendte når det gjelder overvåkning av baner for opptak av samme. I Nord Norge er problemet en funksjon av hav- og luftstrømmer som tar store mengder fremmedstoff til regionen.
Forskerne Therese Haugdahl Nøst og Torkjel Sandanger ved NILU og UiT beklager at industrien ligger foran forskningen, og at vi stadig omgir oss med nye miljøgifter.Foto: Ole Magnus Rapp.
framsenteret.no
Men som man ser i artikkelen er dette et problem over hele landet. Hylland har for flere år siden gått over til å kun spise økologisk mat, til å kle seg i naturstoffer som ikke er behandlet med ulike flammehemmende kjemikaler o.l. og anbefaler sterkt en kritisk gjennomgang av hva man har i huset av møbler, tekstiler og andre kilder til utsondring av stoff vi ikke vil ha i kroppen.
En god gjennomgang av problemene her.
okologisknorge.no