Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 23
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak sclalars's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Skedsmokorset
  Innlegg
  2,338
  Tagget i
  0 Innlegg

  Fakta om lim, og overflatebehandling

  Det er mange av forumet's medlemmer som til tider lurer på dette med lim og overflatebehandling av tre, platemateriell. skinn, skai og andre typer stoffer.

  Her er først noen fakta om noen av de mest brukte limtypene som er aktuelle her, og deres egenskaper:  PVAC (Polyvinylacetat)

  En av de mest brukte limene i dag. Kalles ofte for hvitlim.
  Brukes i møbelproduksjon, og er veldig aktuellt for høyttalerbyggere på dette forumet.

  PVAC limet regnes med til kunstharpikslimene, men er ikke reaksjonslim. Det foregår ingen kjemisk prosess når limet herder. Det herder ved at vannet forsvinner fra fugen.
  Limet er termoplastisk, det vil si at limet mykner og smelter ved for høye temperaturer. Limfugene er lite motstandsdyktige mot fuktighet. og egner seg derfor best til innendørs bruk.
  PVAC lim er blant de limtypene som blir produsert med størst variasjon i egenskaper. Limet varierer ikke bare fra produsent til produsent, men men hver enkelt produsent har også limtyper med forskjellige egenskaper.
  Forskjellene ligger i brukstid, åpen og lukket tid, presstider, varmebestandighet, kaldflyt, bestandighet mot fuktighet, lagringstemperatur og ikke minst brukstemperatur. Vanlig brukstemperatur er 18 °C.

  PVAC limet er enkelt å bruke. Verken limflaten eller limet trenger direkte oppvarming. Limet gir en myk limfuge med stor bruddstyrke, selv på Teak og andre treslag som er vanskelige å lime. Fargen på limet er lys, nesten gjennomsiktig og gir usynlige fuger.
  PVAC limet irriterer ikke huden, slik mange andre kunstharpikslim med sterke herdere gjør.

  Kontaktlim

  Kontaktlim brukes ofte ved liming av lær, kunstlær, skinn og forskjellige typer stoff.

  Kontaktlim er gummi oppløst i egnede løsemidler. Limet er termoplastisk og mykner ved høye temperaturer. Løsningsmidlene og tynningsmidlene for kontaktlim er svært brannfarlige. Derfor må vi sørge for god ventilasjon og utlufting av rommet som brukes, spesiellt ved bruk av større mengder.
  Kontaktlim må påføres tosidig, og limet må ha en åpen tid på ca 20 min, så løsningsmidlene får tid til å fordampe. Limflaten skal kjennes tørre å ta på før vi legger delen sammen og utsetter dem for press. Limet binder uten langvarig press. Men som ved annen liming må delene ha god kontakt med hverandre, for at fugene skal bli sterkest mulig.
  Kontaktlim er forholdsvis kostbart, og tidkrevende i bruk.  Urealim
  Kalles ofte finèrlim.
  Bruksområder er formpressing, påliming av platebelegg, og finèringsarbeid.

  Urealim er det mest brukte av kjemisk herdende limene. Det har et meget stort bruksområde. Ved å variere mellom herdere får limet spesielle bruksegenskaper. Den blir brukt i møbel-, trevare-, kryssfinèr og sponplateproduksjon. Det er varmherdende lim som brukes mest. I vanlig romtemperatur er brukstiden ca. 7-8 timer. Ved finèrliming regnes presstiden til 1 minutt for hver millimeter mellom pressplatene og den innerste limfugen.
  Kaldherdende lim har har kort brukstid og relativ lang presstid.
  Vanligvis skal limfugen vær så tynn som mulig. I en tykk limfuge blir det store indre spenninger i limet, og det vil sprekke opp. Urealim er fuktbestandig. Det tåler kaldt vann bedre enn varmt. Ved temperaturer over 70 grader blir limsubstansen brutt ned.
  Epoxylim
  (F.eks Araldit)

  Det brukes til liming på trebåter, og til faststøping av deler med dårlig tilpassning.

  Dette er et rent kjemisk herdende lim. Limfugen krymper ikke. Limer er vær- og varmebestandig.
  Limer hører under gruppen reaksjonslim, sammen med Urealimet, fordi herderen setter i gang en kjemisk reaksjon som får limet til å herde.
  Limtypene har svært ulike herdere og blandingsforhold. Det er derfor svært viktig å sette seg inn i bruksanvisningen og instruksjonene som produsentene har utarbeidet, for å få et godt resultat.


  Polyeretan lim

  For liming av tre mot andre materialer ute og inne.

  Denne limtypen forekommer både som en og to komponentslim. Enkomponent limet reagerer med luftens fuktighet. Tokomponenten limet reagerer komponentene med hverandre.
  Limet inneholder ikke løsningsmidler. Det har bra vann og varmebestandighet.
  Den gir en seigere og mindre stiv fuge enn Urealim.  Og her er noen fakta om forskjellige typer overflatebehandlinger:

  Først noen gode råd før overflatebehandlingen settes ut i livet.  Pussing

  Det heter først, pusse tre og slipe lakk.
  For at det ferdige resultatet vi ønsker og oppnå skal bli bra, må pussearbeide være ordentlig utført. Med god pussing mener vi at overflaten skal være glatt, uten bulker, og riper. For å oppnå dette må vi pusse med pussekloss, og bruke forskjellige korninger på pussepapiret. Er overflaten litt røff fra starten av, kan det være smart å starte med 80 korning på bartre, og 100 korning på løvtre.
  Grovpussing er 80-100 på furu, og 10-120 på de fleste løvtrær og evt oversjøiske treslag.
  Finpussing på de repektive er 150-180 på alle. Dette kan gå litt på skjønn etter hvor fin overflate man ønsker.
  Det kan til tider være ønskelig å pusse mindre, spesiellt hvis man skal farvebeise fordi beisen dermed fukter treet bedre. Treet trekker mer beis når det er litt mer åpent.
  Og husk, puss alltid i treretningen, så langt det lar seg gjøre. (kan være vanskelig på endeved)
  For de av dere som kan handtere en pusshøvel, er det alltid en fordel å pusshøvle først, for å få bort alle ujevnheter, kutterslag, riper og hakk.  Olje

  En god olje er tilsatt stoffer som gir den ekstra stor evne til å trenge inn i treet.
  Ved alle oljebehandlinger gjelder denne regelen:

  Jo mindre middel fra overflatebehandlingen det blir liggende utenpå treet, desto finere blir behandlingen.

  Fordi det er så lite stoff igjen utenpå treet, er det viktig at pussingen blir riktig utført. Den peneste og sterkeste behandlingen får vi når oljen blir slipt inn i treet. Oljen påføres fyldig med kloss eller fille, og vi sliper den våte oljen med slipepapir 250-280 korning. Slipingen skal fortsette til treet er mettet, det vil si at det ikke trekker inn mer olje. Det kan bli nødvendig å påføre olje flere ganger under slipingen. Til slutt tørkes overflødig olje og slipemasse omhyggelig av med fille og eller papir.
  Denne behandlingen kan det være nødvendig å gjenta flere ganger, avhengig av treslag og den kvaliteten vi ønsker på behandlingen. Etter at oljen er tørr, kan overflaten bones med voks. Det gir en nydelig glans og en overflate som er meget behagelig å ta på. En slik behandling egner seg best på grovporede treslag, og der treet ikke skal beises.

  PS For å oppnå en enda finere overflate er det bare å slipe med enda finere korning. Selv sliper jeg helt opp til 800 ved enkelte anledninger. (med oljesliping)

  NB! Husk at filler og papir med oljer kan være selvantennelige. Slipepapir og filler/papir må legges i egnede bokser eller annet hvor oksygen ikke slipper til.

  Det finnes selvfølgelig flere typer oljer som egner seg til forummedlemmenes bruk, men jeg tar for meg de jeg selv har god erfaring med.  Først min egen spesial:

  1/3 av hver, godt blandet: Linolje, Danish oil, og Kinesisk treolje

  Dette er en oljeblanding som er herdende. Den må oppbevares uten tilgang til luft, eller så ender den opp som en stor feit klump.


  Biofa oljer

  Dette er en olje som er relativ ny på markedet. Den er meget god å jobbe med, og gir en flott finish.

  http://www.biofa.no/htdocs/Mobelframeset.htm  Lakk


  Panellakker - panelbeiser (paneler)
  Lakker løst i organiske løsemidler eller emulgert i vann. Kan være tilsatt litt hvitt (eller farget) pigment, eller ”lysfilter” for å motvirke gulning av lakk og tre. Vannemulgerte lakker gir en del fiberreisning. Påføres vått-i-vått i én arbeidsoperasjon.


  Olje-, alkyd-, uretanalkyd-lakk (gulv, møbler, dører)
  Lakkene er løst i white-spirit. Uretan-alkydlakkene er de beste og mest brukte. Setter noe farge på treet. God slitestyrke. Enkle i bruk. (1-komponentslakker.


  Polyuretan/akryllakker, vannemulgert (gulv, furumøbler, dører)
  Både 1- og 2-komponentslakker. Gulner lite. God slitestyrke, særlig 2-komponents. Mindre god inntrengning i treet. Tilfører treet vann og gir en del fiberreisning.


  mvh
  Lars
  Hovedanlegg: Brukbart

 2. #2
  Bransjeaktør
  Ble medlem
  Aug 2005
  Innlegg
  4,792
  Tagget i
  7 Innlegg

  Re: Fakta om lim, og overflatebehandling

  Dette er den mest lærerike artikkelen for undertegnede på lang tid her på HFS.

  Mange takk!

  Kan du gi noen limnavn til de ulike typene? Det var et par av dem som jeg ikke kjenner igjen.

  Og en konklusjon på hva som passer best under hvilke forhold hadde også vært kjekt.
  Jeg står bak Juice Hifi og Audiolense

 3. #3
  Bransjeaktør
  Ble medlem
  Aug 2005
  Innlegg
  4,792
  Tagget i
  7 Innlegg

  Re: Fakta om lim, og overflatebehandling

  Vil bare tilføye til overflatebehandling:

  Bivoks. Jeg brukte bivoks på teakfinerte høyttalere for 15 år siden.

  De ble fine da og er fine nå. Men utendørs er bivoks døden. Prøvde på hagemøblene en gang, og det var helt katastrofe etter noen få uker.

  Billakk på boks: Siste høuttalerprosjekt ble lakkert med billakk på sprayboks. Fronten i sort metallic. Det fungerer bra hvis man kan jobbe støvfritt og vindfritt - og sprøyter flere runder med tynne lag. Denne lakkeringen ble forøvrig etterfulgt av ørten runder med grunning og pussing. Det fineste jeg brukte var 1/1600.
  Jeg står bak Juice Hifi og Audiolense

 4. #4
  Hifi Freak coolbiz's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Sted
  Sydvestlandet
  Innlegg
  7,658
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Fakta om lim, og overflatebehandling

  Ypperlig innlegg, scalars!

  Kanskje en gang du har tid, kan du skrive noe om bruk og bruksområder for ployurethan-lim også. Det er spørsmål om PU-lim på forumet rett som det er.

  ...
  Dette kan gå litt på kjønn etter hvor fin overflate man ønsker.
  ...
  Åh, som du frister oss
  "What is important to the eye, is not necessarily important to the ear." -Siegfried Linkwitz (1935-2018 )

 5. #5
  Hifi Freak ayaboh's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Innlegg
  1,690
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Fakta om lim, og overflatebehandling

  Etter at oljen er tørr, kan overflaten bones med voks. Det gir en nydelig glans og en overflate som er meget behagelig å ta på. En slik behandling egner seg best på grovporede treslag, og der treet ikke skal beises.

  mvh
  Lars
  Hvilken voks bruker du? Skal ha noe til oljet valnøtt.

 6. #6
  Hifi Freak berxter's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2007
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  4,208
  Tagget i
  0 Innlegg

  Fakta om lim, og overflatebehandling

  Jeg mener denne er relevant for reparasjon av gamle limskjøter; og det kan jo hende i høyttalerbygging:
  http://www.sawmillcreek.org/showthread.php?t=21822

  Bernt K
  La calunnia e' un venticello,
  un'auretta assai gentile,
  che insensibile, sottile,
  leggermente, dolcemente
  incomincia a sussurrar.

 7. #7
  Hifi Freak cardas's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2007
  Sted
  Nøtterøy
  Innlegg
  2,760
  Tagget i
  0 Innlegg

  Fakta om lim, og overflatebehandling

  Meget lærerikt!

  Mvh
  Andreas

 8. #8
  Overivrig entusiast ogla's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2010
  Sted
  Sola
  Innlegg
  1,047
  Tagget i
  0 Innlegg

  Fakta om lim, og overflatebehandling

  Jeg har et par HT som er belagt med finer i utførelsen ebony macassar.
  Det er anbefalt av produsenten å ikke ha på grillene de par første månedene fordi treverket falmer litt til å begynne med.
  Tidligere eier har ikke fulgt dette rådet, og når grillen er av, kommer et mørkere felt til syne.

  Kan man få ordnet dette enkelt, uten bruk av pussepapir?
  Kan man bare olje den falmede delen for eksempel?
  Nottingham - SME - Soundsmith
  DPA - Dynaco - XTZ
  Bastanis

 9. #9
  Hifi-entusiast pengelek's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2009
  Innlegg
  489
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra Bx Se Innlegg
  Vil bare tilføye til overflatebehandling:

  Bivoks. Jeg brukte bivoks på teakfinerte høyttalere for 15 år siden.

  De ble fine da og er fine nå. Men utendørs er bivoks døden. Prøvde på hagemøblene en gang, og det var helt katastrofe etter noen få uker.

  Billakk på boks: Siste høuttalerprosjekt ble lakkert med billakk på sprayboks. Fronten i sort metallic. Det fungerer bra hvis man kan jobbe støvfritt og vindfritt - og sprøyter flere runder med tynne lag. Denne lakkeringen ble forøvrig etterfulgt av ørten runder med grunning og pussing. Det fineste jeg brukte var 1/1600.
  Du har ikke tilfeldigvis et bilde av resultetet med billakk på boks?

 10. #10
  Hifi-entusiast Naturlyd's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  393
  Tagget i
  1 Innlegg
  Overflatebehandling: Plastidip spraybar flytende gummi!

  Plasti Dip Scandinavia AS


  Morsomt å jobbe med. Du kan dippe deler og få de gummibelagt samt isolert. Det er en lett krymp når det tørker slik at detaljene i overflaten under vil synes (du slipper ikke å sparkle nei..) men mindre riper vil dekkes. Flere lag vil selvfølgelig dekke mer.

  Her er det en kar som sammenligner Plasti Dip med en konkurrent (som antageligvis er produsert hos Plasti Dip)  Synes selv at kontrasten mellom aluminium og mattsort gummiert ser tøft ut, har handlet inn litt forskjellig Plasti Dip i hvitt og sort.

 11. #11
  Æresmedlem LMC's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Sted
  Drøbak
  Innlegg
  22,286
  Tagget i
  6 Innlegg
  Torget
  6
  bare å dyppe i snabben, så er det gjort, en gang for alle
  solderslinger og raskere enn sin egen skygge

 12. #12
  Laban MK2
  Guest
  Noen som vet om et greit lim til skader / gjenomgående rift på langfibret papir membran ?

  Mvh

  Lars

 13. #13
  Hifi-entusiast Some11's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2014
  Sted
  Eid
  Innlegg
  142
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Hei, vet ikke om dette er rett sted å lufte spørsmålet mitt, men fyrer av alike vell har gjordt sommerens vedlikehold av bilen de siste dagene og da bland annet satt in pakninger rundt dører og panser med silikon for å beskytte de mot uttørking og dermed sprekker/ revning. Materialet pakkningene er laget av ligner mye på gummiopphenget på mine seas elementer, så jeg lurte på om å sette inn gummiopphenget med silikon vil øke levetiden på elementene og hjelpe imot at opphenget blir stivt over tid?
  - Matthias

 14. #14
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Apr 2005
  Innlegg
  14,847
  Tagget i
  7 Innlegg
  Hmm, høres litt skummelt ut. Ville heller satset på refoaming om 20 år

 15. #15
  Medlem
  Ble medlem
  Sep 2015
  Innlegg
  34
  Tagget i
  0 Innlegg
  Ett par innskytinger . Polyurethan og ikke polyeretan. Pu eller pur alt etter hva man er vant med. Liker ikke fuktighet undrr liming. Fås i forskjellig hardhetsgrad. Dette er nok mer vanlig ved bruk av tokomponent. Fås næringsmiddelgodkjent og er en av de plastene som potensielt suger minst vann. Dvs av de plastene som er mest vanntette. Avarter som polyurea som brukes til linere på basseng eller som truckbeds på biler. Veldig motstandsdyktig mot slitasje. Skal sier at som tokomponent så er endel av disse kreftfremkallende. Plastidip er basert på dette. Dette er da en my variant.

  Akryl er også en slik plast som kan brukes til lim. En og tokomponent. Ikke så vanlig i bruk men er av de hardeste renplastene vi har. Lukter jævligere enn det er farlig

  Cyanoacrylater også kalt superlim som herder når de blir utsatt for trykk. Finnes med forskjellige varianter av fillere som gjør den en hardere/mykere og mer eller mindre egnet til å tette fuger.

 16. #16
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Apr 2005
  Innlegg
  14,847
  Tagget i
  7 Innlegg
  Cyanoakrylat (lynlim/superlim) herder i prinsippet ikke ved hjelp av trykk men når oksygen er fraværende. Derav navnet anaerobt lim.

  Det finnes aktivator på spray for å oppnå herding på porøse overflater.

 17. #17
  Medlem
  Ble medlem
  Sep 2015
  Innlegg
  34
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jupps

 18. #18
  Hifi Freak Ingeniøren's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2007
  Sted
  Tranby
  Innlegg
  3,280
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra Hornlyd Se Innlegg
  Cyanoakrylat (lynlim/superlim) herder i prinsippet ikke ved hjelp av trykk men når oksygen er fraværende. Derav navnet anaerobt lim.

  Det finnes aktivator på spray for å oppnå herding på porøse overflater.
  Ikke helt korrekt da det herder vha fuktighet - er det for tørt herder det ikke. Et godt triks er å puste på det som skal limes før det settes sammen - en skikkelig dyp pust... Ble utvikler under Vietnam krigen der det ble brukt til å lime sammen sårskade. Vietnam har et fuktig klima...

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cyanoacrylate
  Stereo: Passlabs X250.5|Classe CP-500|Bluesound Node 2|AudioGD NFB27|Rega P3|Squeezebox|Martin Logan Summit X|Velodyne CHT10R
  Kino: Rotel RSP1572/RMB1575|Oppo BDP103|Boxee Box|Pioneer KRP-500M|Focal Electra1027be/Profile908/SR800|SVS 2039PC+

 19. #19
  Hifi-entusiast sjokolade7's Avatar
  Ble medlem
  May 2013
  Sted
  Hardanger
  Innlegg
  445
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2
  Merlin tsm mme har en ganske hard finish. Eller hardt/solid kabinett. Jeg har fått noen merker i ene høyttaleren og lurer på om jeg kan lakke over med akryl maling. Sånn til malerier. ? Går det an?

 20. #20
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Jun 2004
  Innlegg
  713
  Tagget i
  0 Innlegg

  Overflate behandling av aluminium

  Holder på å bygge meg en forsterker med Hypex moduler. Tjukk bunnplate og meg alu-profiler som må overflatebehandles rundt som et sjassi. Gode råd for å lakkere, eloksere, eller en annen måte å få fin finnish på? Har brukt alu-grunning og lakkert med spray-bokser før, men det blir ofte ikke helt 100...

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed