Side 1 av 4 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 62
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Feb 2010
  Innlegg
  1,134
  Tagget i
  1 Innlegg

  Akustikkhimling

  Tenkte jeg skulle legge ut en liten bildetråd av vinterens prosjekt i spisestuen. Dette har ikke umiddelbart noen sammenheng med HiFi, men dette kunne nok med hell også vært gjort i et lytterom.

  Bakgrunn
  Jeg bygde hus som var ferdigstilt i 2011. Store rom med god takhøyde ga et resultat som var flott på bilder - men dessverre et mareritt å oppholde seg i... Se denne glimrende TED  Denne er også fin, selv om den ikke går direkte på akustikk:
  https://www.ted.com/talks/julian_tre...und_affects_us

  Jeg begynte raskt å tenke på alternative løsninger for dette, men tiden gikk uten at jeg kom opp med noe plan. Etter et par år bygde jeg om kjøkkenet (åpen løsning) og dette gjorde at det ble behov for ny belysning. Siden prosjektet da kunne slå to fluer i en smekk, var det bare å fortsette planleggingen. Jeg har alltid likt eik, og hadde derfor sett for meg en løsning med et spilesystem. Det er mange muligheter i finnish av treverket og selvfølgelig på leggemønster osv. Jeg valgte en enkel løsning med kun spiler uten noen form for innramming.

  Løsningen begynte å ta form, men jeg var veldig usikker på fremgangsmåte. Hva kunne jeg forvente av effekt, hvordan gjøre dette teknisk osv. Jeg har sett dette hos flere venne, men da har man ofte gjort dette kun for en fin finnish uten tanke på akustiske egenskaper - dvs malt gipstak belagt med eikespiler. Heldigvis har jeg alltid flere prosjekter under planlegging og mens jeg drev å undersøkte rundt mitt Line Array-prosjekt, så jeg litt av taket til Kalle Klovn da han hadde lagt ut noen bilder av sine LA.
  http://www.hifisentralen.no/forumet/...lltone-27.html

  Jeg ba pent om å få komme på audiens og ble invitert inn i et flott lytterom med fantastisk anlegg. Jeg fikk en detaljert gjennomgang av både tak og høyttalerkonstruksjon! Takker igjen - veldig lærerikt og nyttig! Dette besøket var veldig viktig for prosjektet, da det fort viste seg at kunnskap om slike akustikkløsninger var svært begrenset både hos snekkere, byggevarehus og faktisk også hos spesialfirmaene i området. Vel, vel - skal man få gjort noe må man gjøre det selv!

  Fortsettelse følger!
  Siste redigert av MML; 06.02.2018 kl. 22:32.

 2. #2
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Feb 2010
  Innlegg
  1,134
  Tagget i
  1 Innlegg
  For å være på den sikre siden, fulgte jeg bruksanvisningen til Kalle Klovn slavisk. Det var svært behagelig akustikk hjemme hos han og dersom dette ble halvparten så bra, ville jeg være godt fornøyd!


  Jeg begynte å lekte ned taket. 20cm lange skruer gjennom gips, lekter og festet i limtrelaget. Heldigvis var huset fortsatt så rett at alle skruene traff perfekt på første forsøk.

  Navn:   1.jpg
Visninger: 3098
Størrelse: 46.6 Kb


  Jeg brukte mye tid på belysningen. Fant noen fine firkantede spotter som ville passe bra med utrykket i taket. Lagde bokser slik at spottende ble vinklet rett ned. Festesystem med magneter slik at de er mulig å skifte etter at taket er ferdig.

  Navn:   2.jpg
Visninger: 2905
Størrelse: 37.4 Kb


  Så var det klart for akustikkplatene. Jeg fikk råd om Rockfon Idustrial Black og da valgte jeg det. Platene er 1200x600 og 30 tykke.

  Navn:   3.jpg
Visninger: 2999
Størrelse: 28.3 Kb


  Var fort gjort og virkningen var enorm. Det var uansett svært mye mer behagelig å oppholde seg i rommet, men dempingen var nok litt i overkant.

  Navn:   4.jpg
Visninger: 2798
Størrelse: 30.5 Kb

 3. #3
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Feb 2010
  Innlegg
  1,134
  Tagget i
  1 Innlegg
  Men dette ser jo ikke særlig pent ut! Hele taket må derfor trekkes med tynn sort duk.

  Navn:   5.jpg
Visninger: 3054
Størrelse: 32.5 Kb


  Overraskende mye jobb!

  Navn:   6.jpg
Visninger: 2818
Størrelse: 36.1 Kb


  Neste skritt var eikespiler. Det var nesten så jeg mistet motet da jeg fikk inn 600 meter i garasjen... Spilene var av topp kvalitet, men måtte kuttes i begge ender (pga slurvete kutt fra leverandør), få en dominoplugg som skjøtesystem, samt en runde med olje. Det er nå engang slik at prosjektene man gjennomfører som regel blir mer omfattende enn man håper på..

  Jeg gikk for spiler som var 28x45mm. Hadde i utgangspunktet tenkt å velge 34x45 da dette muligens ville gitt noe penere dybdeeffekt. Prisen var nøyaktig dobbelt og i ettertid er jeg glad for at jeg valgte som jeg gjorde. Tror egentlig ingen hadde sett forskjell på dette.

  Navn:   7.jpg
Visninger: 3125
Størrelse: 100.0 Kb
  Siste redigert av MML; 06.02.2018 kl. 22:31.

 4. #4
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Feb 2010
  Innlegg
  1,134
  Tagget i
  1 Innlegg
  Kjøpte meg en Kapex for en stund siden. Hadde vurdert det lenge, men nå forstår jeg ikke hvorfor jeg ikke kjøpte den for lenge siden! Enkelt å sage ut åpning for spottene med denne sagen.

  Navn:   9.jpg
Visninger: 2755
Størrelse: 80.8 Kb

  Navn:   10.jpg
Visninger: 2750
Størrelse: 64.2 Kb

  Navn:   11.jpg
Visninger: 2749
Størrelse: 67.9 Kb

  Navn:   12.jpg
Visninger: 2738
Størrelse: 68.8 Kb

 5. #5
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Feb 2010
  Innlegg
  1,134
  Tagget i
  1 Innlegg
  Etter en langvarig prosess som gikk 5,7 cm om gangen, begynner etterhvert dette å ligne noe.

  Navn:   13.jpg
Visninger: 2771
Størrelse: 63.6 Kb


  Navn:   14.jpg
Visninger: 2773
Størrelse: 56.2 Kb


  Navn:   15.jpg
Visninger: 2769
Størrelse: 57.8 Kb


  Navn:   17.jpg
Visninger: 3228
Størrelse: 119.9 Kb


  Likte godt denne lampen. En liten scenelampe med identisk pære som spottene. Gir fint og fokusert lys som man ikke får i øynene fra andre enden av rommet da pæren sitter så dypt.
  Navn:   16.jpg
Visninger: 2964
Størrelse: 73.3 Kb

 6. #6
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Feb 2010
  Innlegg
  1,134
  Tagget i
  1 Innlegg
  Jeg er svært fornøyd med prosjektet. Som sagt ga Rockfonplatene ganske brutal demping. Spilene ga heldigvis rommet akkurat nok liv. Jeg har hatt (ikke-akustikkinteresserte) folk på besøk etter dette som uoppfordret og umiddelbart bemerker at det var behagelig å være i rommet fordi det er "noe med lyden..".

  Jeg synes også det ble pent og det er fantastisk å få litt liv og kontrast inn i rommet etter det hvite og minimalistiske som var. Formene i rommet har også fått et løft. Dersom andre skulle ha planer om lignende tiltak, er denne fremgangsmåten absolutt å anbefale.

 7. #7
  Hifi Freak coolio's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2015
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  2,884
  Tagget i
  0 Innlegg
  Lekkert! Må si jeg er imponert over innsatsviljen, blir dårlig av å tenke på hvor mye pirketid som må gå med på et slikt prosjekt!

 8. #8
  Hifi Freak knarfar's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2014
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  2,365
  Tagget i
  10 Innlegg
  Virkelig godt jobbet. Ble lekkert. I midt hode er kombinasjonen demping og refleksjon en god combo. Vil tro at det virker etter hensikten avhengig av om du har truffet riktig dimensjon og avstand på lektene. Uansett fantastisk flott og garantert bedre enn utgangspuktet! Jeg ønsker meg også tre meter takhøyde.
  Mvh FrankA
  | Musical Innovation | Bel Canto | Densen | BlueSound | SoundLab | Technics | Parks Puffin | Arendal | Svanå |

 9. #9
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2003
  Innlegg
  2,123
  Tagget i
  0 Innlegg
  Lekkert! Spilene dine står tettere med mindre mellomrom enn forventet. Kult at det fungerer som forventet likevel.

  Interessant den Ted talk'en også. Jeg er rystet over hvor forferdelig lyd det er i mange moderne påkostede boliger. Typisk et bolig/interiør-program på tv der man nesten ikke hører dialogen pga mye etterklang. Det er uforståelig at arkitekter og designere i mange tilfeller ikke tar hensyn til dette. Jeg regner med å gjøre noe lignende selv når jeg skal bygge på huset en gang i framtiden.
  Siste redigert av JENO; 07.02.2018 kl. 01:18.

 10. #10
  Hifi Freak Torolan's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2010
  Innlegg
  2,321
  Tagget i
  1 Innlegg
  Dette ble jo bare kjempelekkert , og jeg tipper dette er en meget god løsning også
  Dette er vel en løsning som godt kan brukes på vegger også. Men da hadde det sikkert vært lurt å brukt enda tykkere isolasjon/demping.
  ELEKTRONIKK : Marantz AV7704 , ATI AT542NC , 2xRotel RB-1565 , Minidsp 2x4 Balanced og Minidsp Nanodigi , Bluesound Node2.
  HØYTTALERE : Ø Icon , 2 X Arendal Sub 2 , AS Surround S THX , MA Apex A-10 og MA Apex-40 .
  BILDE : LG 65 Oled B7 , Sony UBP-X8000 , Dreambox HD-8000 og Apple-TV 4K.

 11. #11
  Hifi Freak JoHoo's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2013
  Innlegg
  3,660
  Tagget i
  3 Innlegg
  Nydelig stykke arbeid!
  Hvordan festet du spilene til lektene?

 12. #12
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Feb 2010
  Innlegg
  1,134
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra JENO Se Innlegg
  Lekkert! Spilene dine står tettere med mindre mellomrom en forventet. Kult at det fungerer som forventet likevel.
  Som sagt har det vært vanskelig å finne noe særlig relevant info rundt dette. Jeg valgte derfor en løsning som jeg faktisk hadde hørt og som fungerte ypperlig. 45mm bredde på spilene og 12mm mellomrom gir faktisk åpning og direkte absorpsjon i 21% av taket. Ved å øke mellomrommet vil jo også absorpsjonen økes, men som sagt fungerer dette svært bra med overnevnte mål.

  Sitat Sitat fra Torolan Se Innlegg
  Dette ble jo bare kjempelekkert , og jeg tipper dette er en meget god løsning også
  Dette er vel en løsning som godt kan brukes på vegger også. Men da hadde det sikkert vært lurt å brukt enda tykkere isolasjon/demping.
  Dette vil helt klart fungere godt på vegg også. Jeg vet ikke hva man kan forvente med ytterligere tykkelse på akustikkplatene, men har man plass er det jo bare å teste.

  Sitat Sitat fra JoHoo Se Innlegg
  Nydelig stykke arbeid!
  Hvordan festet du spilene til lektene?
  Jeg lurte lenge på dette. Hadde sett for meg å forbore og senke ned pene skruer. Heldigvis fikk jeg et bedre tips før jeg satt igang med den enorme jobben. Jeg kom tilfeldigvis i snakk med en erfaren møbelsnekker som anbefalte meg å bruke dykkertpistol! Selv om spilene er tunge, er det mer enn nok hold. Det sitter tross alt en liten dykkertspiker for hver 60cm. Et stort pluss at dette i praksis er helt usynlig på mer enn 50 cm avstand. Dvs man ser ingen festepunkt i hele taket.

  Glemte et nærbilde av utskjæringen rundt spottene. Dette tar jo litt tid, men er ikke noe vanskelig.
  Navn:   IMG_0125.jpg
Visninger: 3242
Størrelse: 52.7 Kb

  Den sorte duken kjøpte jeg på en helt vanlig stoffbutikk. Veldig lett og "åpent" stoff som er helt sort mot bakgrunnen. Ikke noe spesielt med dette, men det fungerer etter hensikten. Jeg hadde i utgangspunktet bestilt en spesialduk fra en spesialforretning, men det ble noe kluss (privatkunde ol) slik at dette ble kansellert. Tror ikke min løsning er noe dårligere. Man skal allikevel tenke på at det må være et luftig stoff da jeg har hørt om noen som fikk blafring i duken når man åpnet dører til rommet. Det er ikke antydning til dette hos meg. Rommet her er 90kvm med åpen trappegang til stort rom under og det er mulig at dette er en problemstilling i mindre rom.

  Konklusjon
  * Duken kan være enkel og billig, men kan selvfølgelig ikke være lufttett.
  * Dimensjon på spilene: 45x28
  * Mellomrom 12mm
  * Forbruk: Ved bruk av treplugger (i mitt tilfelle Domino), blir det svært lite kapp da det bare er å fortsette på neste rad uten tanke på at skjøten skal ligge på lekten. Det bør derfor være enkelt å beregne forbruket. Selv sitter jeg igjen med ca 250m overskudd pga lite erfaring med dette.... Skal nok få brukt det til noe annet etterhvert.. :-)
  * Spilene festes enkelt, pent og sikkert med dykkertpistol.
  * Dette er ikke vanskelig, men er såpass omfattende at man bør ha litt erfaring med litt større prosjekter før man setter i gang.
  Siste redigert av MML; 06.02.2018 kl. 23:06.

 13. #13
  Hifi Freak pellesmil's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2005
  Sted
  Skedsmokorset
  Innlegg
  1,672
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  3
  Virkelig flott arbeid og kjempeinspirasjon
  Takk

  legges under abonerte tråder

  Ps dette er helt på høyde med Operaen i Bjørvika,
  Første gangen jeg var i vestibylen der var jeg mildt sagt imponert over hvor behagelig lyden var på tross av tross 1000 mennesker samlet i en glass / betongbygning

  Navn:   Norwegian-National-Opera-c-Erik-Berg-04.jpg
Visninger: 2650
Størrelse: 62.7 Kb
  Ps Skrivefeil kan forekomme

 14. #14
  Hifi Freak S. Lieng's Avatar
  Ble medlem
  May 2014
  Innlegg
  1,664
  Tagget i
  0 Innlegg
  Ser fantastisk ut! Har du spilt noe musikk etter at det ble ferdig?
  Paradigm Persona 9H høyttaler, DIY effektforsterker, Anthem MRX 520 surroundforsterker, Clearaudio Emotion platespiller, Ortofon Cadenza Black Pick Up, ECP 2 RIAA, Oppo UDP-203 4K BD-spiller, Epson EH-TW9300 projektor

  http://www.hifisentralen.no/forumet/...iengstova.html

 15. #15
  Hifi-entusiast rellingsen's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2014
  Sted
  Rogaland
  Innlegg
  281
  Tagget i
  0 Innlegg
  Satans flott tak!!!
  Hadde vært interessant om Kalle'n selv eller andre kyndige kunne fortalt litt om virkningsgraden/effekten. Vil tro en kan tune/spisse effekten noe ved valg av dybde isolasjon/glipe på spiler?
  Uansett, kjempestor liker!
  SL-1210m5g - AT33PTG/ii - Clones PA 1
  CC Audio - Electrocompaniet ECD 2
  Optimal Acoustic Laboratories A10.0 & A30.05
  Klipsch Cornwall II Bob Crites oppjazza

 16. #16
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jul 2016
  Innlegg
  243
  Tagget i
  0 Innlegg
  Ser verkeleg flott ut.
  Navn:   d.jpg
Visninger: 2350
Størrelse: 49.4 Kb
  Kan eg spør kva den totale prisen kom på ?
  Siste redigert av sprellemannen; 19.02.2018 kl. 01:05.

 17. #17
  Hifi Freak alphamale's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2007
  Sted
  Kjeppjaga nordlending i asyl ved ring 3
  Innlegg
  3,322
  Tagget i
  3 Innlegg
  Album
  1
  Nydelig stykke arbeid dette, og svært inspirerende for fremtidige prosjekter
  Dette må vel også kunne fungere greit på deler av vegger etc?
  B&W 800D3 - B&W HTM1D3 - Trinnov Altitude 16 - Parasound Halo JC1 3 stk - Parasound A51 2 stk - Paradigm Sub1 to stk - Anthony Gallo Diva surround/atmos - Oppo 205 - Himedia - NAS - Apple mac mini - Weiss DAC Interface - Epson projektor - Philips tv.
  Config 7.3.6 under construction

 18. #18
  Hifi Freak steinost's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2004
  Sted
  Skedsmo
  Innlegg
  6,725
  Tagget i
  4 Innlegg
  Album
  1
  Torget
  2
  Bare husk en ting, att tynn demping fort vill virke overdempet.
  Men satans flott stykke arbeid dette, hva kom "lasset" med eik på? Er jo ikke akkurat det billigste materialene der ute
  Dac Lynx. Pre Jriver. Platespiller Micro seiki bl 51 med fr 64 fx med B 60 base, Ortofon Cadanza Blue, NLE 17.
  8 stk 15" Dayton+8 stk 15" Dynabel i motfase. 48 stk 3,5" i linjekilde. Mundorf AMT 29.
  Kabler, rekker helt frem, 9m3 med isolasjon på de rette stedene for godlyden.

 19. #19
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Feb 2010
  Innlegg
  1,134
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra S. Lieng Se Innlegg
  Ser fantastisk ut! Har du spilt noe musikk etter at det ble ferdig?
  Spiller mye musikk i dette rommet, men ikke noe sted for finlytting. Det er klart at når akustikken har gjort rommet behagelig å være i, låter også musikken bedre.

  Sitat Sitat fra rellingsen Se Innlegg
  Satans flott tak!!!
  Hadde vært interessant om Kalle'n selv eller andre kyndige kunne fortalt litt om virkningsgraden/effekten. Vil tro en kan tune/spisse effekten noe ved valg av dybde isolasjon/glipe på spiler?
  Uansett, kjempestor liker!
  Jeg vil tro at en tilpassning melom dybde på absorpsjon, avstand med luft bak, bredde på spiler og mellomrom gjør at man kan tune den effekten man ønsker. Med slike aksutikktiltak opplever jeg imidlertid at det kan være vanskelig å beregne seg frem til hva den praktiske effekten vil være. Prosjektet er også for komplisert til at man kan prøve seg frem... Når det gjelder estetikken, kunne det nok vært pent med avstant opp til 15mm mellom spilene. Ved større avstand enn dette synes jeg ikke taket blir like pent. Dersom man ville hatt mer absorpsjon, kunne man feks brukt annet mønster, evt hatt åpne områder som ville fremstått som sorte rammer eller liknende. Dette ville økt absorpsjonsgraden betraktelig.

  Sitat Sitat fra sprellemannen Se Innlegg
  Ser verkeleg flott ut.
  Kan eg spør kva den totale prisen kom på ?
  Har ikke helt oversikt, men som utgangspunkt:
  Eikespiler: ca 50kr/m (ca 30 000 for 30kvm)
  Lydplater: Ca 2500
  Stoffduk: 500
  Lamper: 6000
  Elektriker (montering av nye kurser): 25 000
  + en betydelig arbeidsinnsats....

  Jeg har ikke innhentet anbud for denne jobben, men vil tippe at en snekker skal ha 50-80k for jobben (ja, det er mye jobb..)? Tviler også på om et firma ville vært like nøye som meg selv...

 20. #20
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jul 2016
  Innlegg
  243
  Tagget i
  0 Innlegg
  Takk for informasjonen

Side 1 av 4 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed