Skal du ha noe billig og ikke skal oppbevare fancy viner i lang tid er billigste variant to enkle kjøleskap på finn.no satt oppå hverandre eller ved siden av hverandre og en temperaturkontroller till 100 kroner på eBay (STC-1000 som enkelt kobles på stikkontakter). Jeg bruker dette til gjæring av øl og da er det enkelt å holde hvilkensomhelst temperatur fra ca 2 grader og opp til romtemperaturen skapet står i. Er det aktuelt å ha det varmere enn rommet trengs varmekilde, men det skal mye til når det er vinlagring det er snakk om.
For langtidslagring av edle dråper bør det ikke være vibrasjoner fra kompressoren, utover det ser jeg liten grunn til å gå for et fancy vinskap med mindre det er estetiske hensyn som må tas (les: det står i et rom man faktisk oppholder seg i). De dedikterte vinskapene har vel styring av luftfuktighet også, men det er heller ikke veldig relevant om det er oppbevaring for konsum innen rimelig tid som er caset.
I den grad det i det hele har noen relevans har kjøleskap også muligheten til å kunne brukes som nettopp kjøleskap om det trengs (type store selskap osv) eller til oppbevaring av ting som trenger lav temperatur.
For lagring er det vel strengt tatt ikke særlig forskjell på hvilken temperatur rød og hvit skal ligge på, men for oppbevaring er det en god del forskjell siden de hvite drikkes kaldere enn de røde. Selv lagrer jeg bare vin i kjelleren, det er litt varmere en idealet, men det er stabil temperatur og ikke har jeg noen fancy årgangsviner heller.