Lurer på om noen her har noe erfaring med hvordan utvikling og produsering av hi-fi komponenter foregår?
Har inntrykk av at mange tror at dette er en prosess som foregår med flott musikk i et rom med stearinlys og et glass vin...
Mulig det er tilfelle, men har inntrykk av at diverse pr-avdelinger liker å skape en mystikk rundt utviklingen som kanskje ikke alltid stemmer med virkeligheten..?
Håper ikke dette blir en lang for-eller-imot diskusjon. Jeg spør på tech-hjørnet fordi jeg lurer på dette..
MIn bedrift driver ikke med utvikling for hifi-markedet spesielt, men lager elektronikkomponenter (ICer) for ulike applikasjoner som også inkluderer audio. Utviklingen foregår som regel i endel fastsatte trinn:
1) En kundeforespørsel eller en idé fra en designer danner grunnlaget for et nytt design. Dette fremlegges avdelingsledelsen som tar en avgjørelse på hvorvidt det er verdt å forfølge.
2) Hvis svaret på 1) er ja, vil den ansvarlige utvikler utarbeide en spesifikasjon. Basert på kvalifiserte estimater for valgt topologi setter man opp forventet ytelse (i tilfellet audio: SNR, THD, båndbredde etc), kostnad i form av arealforbruk, antall gates/transistorer, strømforbruk, gjennomførbarhet, risiko, utsalgspris osv. Avdelingsledelsen vurderer så om forventet salgspotensiale forsvarer risiko og kostnad (må være konkurransedyktig, lav risiko er alltid en fordel), hvis svaret er ja settes det ned en prosjektgruppe med en prosjektleder som skal styre og overvåke utviklingen.
3) Det gjøres høynivåsimuleringer i Matlab og tilsvarende for å verifisere funksjonalitet, ytelse, topologi osv. Resultater innrapporteres til prosjektlederen som til enhver tid vurderer om fremdrift er planmessig. Hvis fremdriften er for dårlig eller ikke til stede kan han anbefale å legge ned utviklingen, hvis den er planmessig anbefales videreføring.
4) Utvikling gjøres på transistornivå i Verilog (digitalt), Eldo (analogt) og tilsvarende verktøy. Hver bestanddel/submodul simuleres opp og ned (for ulike temperaturer, forsyningsspenninger, andre miljøvariabler) for å forsikre at den overholder kravspesifikasjonen. Simuleringsresultater for hver submodul må rapporteres til prosjektleder og en evalueringsgruppe, først på kretsnivå, deretter på utleggsnivå. Hvis den overholder kravspesifikasjon er den ferdig, hvis ikke kreves redesign.
5) Submoduler settes sammen til det komplette designet. Hele designet simuleres for alle relevante parametre og miljøvariabler. Igjen må resultater innrapporteres til prosjektlederen og en evalueringsgruppe, designet må møte kravspesifikasjon for å godkjennes. Dette gjelder både på skjemanivå og utleggsnivå.
6) Hvis simuleringene viser at designet møter kravspesifikasjonen sendes det til produksjon hos en IC-produsent. Innledningsvis lages kun et sett prototyper.
7) Prototypene monteres i evalueringskort og måles på målelab for å verifisere at det ferdige designet gir samme ytelse som simuleringene har vist. Hvis ikke, skjer debugging og redesign, hvis alt er i orden gis grønt lys for masseproduksjon.
8) Masseproduksjon igangsettes, prissetting, brosjyremateriell og annen tilhørende dokumentasjon utarbeides.
9) Komponenten settes i salg.
Hvis uløselige problemer oppstår mellom 1) og 7) vil utviklingen termineres. Jo tidligere dette skjer, jo bedre er det, dette av åpenbare kostnadshensyn (hvert trinn medfører merkostnader). Jo bedre kvalifisert utvikleren(e) er, jo større sannsynlighet er det for at slike problemer oppdages tidlig, høy kompetanse er derfor ønskelig.
Det er vel i grove trekk det.