Jeg fikk meg kort på Friskis & Svettis, og prøver å få trent i sal/gruppe der 2 ganger i uka. En times treningg med kondisjon og styrke, og man er svett så det holder på slutten. Ellers prøver jeg å legge inn litt gåing, trapper etc i dagliglivet, men så er jeg såpass heldig å bo sentralt i Oslo med grei gangavstand til mange av de tingene jeg skal. Men det å gå skal definitivt ikke undervurderes, men man må holde såpass tempo at man blir god og varm.
Men dette hjelper lite dersom man ikke samtidig tenker igjennom hva man putter i munnen. Jeg prøver å bruke disse rådene, som jeg fant på lommelegen.no:
Enkelt, og dramatisk effektivt:
Null sukker. Les innholdsfortegnelser ! (Det puttes sukker i matvarer du ikke skulle ane !)
Miminalt med stivelse. Dvs poteter, pasta, brød, ris, pizza, kjeks, kaker osv osv. Jo mindre man spiser av dette, jo bedre blir blodsukkeret, og jo raskere går du ned i vekt.
Til gjengjeld må du da spise mer av andre ting, og nå begynner moroa :
Spis ubegrenset med rent kjøtt, fisk, skalldyr, egg, cottage cheese osv.
Tilberedt på hvilken som helst måte.
Spis ubegrenset med alle grønnsaker som har vokst over jorden, dvs noe mindre av kokte gulrøtter, og så lite potet som mulig, men for alt annet av grønnsaker gjelder det at jo mer jo bedre ! Og da gjelder det både for kroppsvekt og blodsukker.
Spis sunt fett til alle måltider. Kaldpresset olivenolje eller kaldpresset rapsolje. Nøtter. (max et par never i løpet av dagen, da det er veldig kompakt føde). Avocado. Feit fisk: Makrell, sild, sardin, laks, ørret, kveite, uer osv. Både som middag, pålegg og snacks.
Frukt: max 1-2 pr dag, da dette inneholder mye sukker.
Belgfrukter: Dette er erter, bønner, linser. Det er fine erstatninger for potet / pasta / ris. Det kan brukes naturell, eller i stuinger, hvilket fungerer meget bra i middagssammenheng, til det meste.
Drikke:
Ikke sukkerholdige drikker som saft og brus. Sukkerfri brus kan brukes. Vann er selvfølgelig det beste, og drikk gjerne et stort glass vann før alle måltider.
Te og kaffe er greit. Av alkohol så er øl særdeles uheldig både for kroppvekt og blodsukker, mens vin (så lenge den ikke er søt) er greit. Dog i moderate mengder selvfølgelig.
I tillegg skriver jeg inn alt jeg spiser og drikker, hva jeg gjør av fysisk aktivitet, samt resultatet av ukentlig veiing i et regneark. Da er det lettere å systematisk finne ut hva som fungerer og ikke. Eksempelvis var jeg ekstremt påpasselig med kostholdet fra nyttår og de første tre ukene av januar, noe som gjorde at jeg gikk ned fra 94,4 til 89,7. Men så begynte jeg å slurve, spesielt med snacks og drittmat, og vektnedgangen stagnerte. Men da kan jeg ut fra regnearket se hva som gjorde at jeg gikk ned de 4 kiloene til å begynne med. Veldig lurt.
Men skal man holde ut over tid må man gjøre ting som er realistisk - over tid. Man SKAL kose seg i helga, tillate seg noen øl eller en god og feit saus - gjør man ikke dette, så går man lei.
Mest av alt: IKKE la deg friste av råd om "vidunderkurer" som gjør at du går ned i vekt fort. Når kuren er over, og du har nådd ditt mål, så er du så sulteforet på alt som smaker digg, at du garantert går opp igjen - hovedsaklig fordi slike kurer kun setter kroppen på sparebluss.
Det forskes en del på hva som er riktig - kutte ned på karbohydratene og øke fettet, eller motsatt. Men de fleste ernæringsfysiologer står forsatt på sitt: det matematiske forholdet mellom kalorier inn og kalorier ut, fysisk aktivitet, og det å velge magre produkter som ikke er tilsatt sukker.