Tosken rir igjen

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.376
  Antall liker
  4.022
  Torget vurderinger
  0
  Fin beskrivelse av Karmana. Det var ikke vanskelig å danne seg et bilde av hvordan musikken klinger i grotta.

  En kommentar på dette mer hjerte og smerte. (Her kommer litt tipping fra en som observerer fra avstand.) Jeg tror dette har noe med frekvensgang og dynamisk kapasitet å gjøre. Når anlegget har stor fullfrekvent dynamisk kapasitet så blir man også fristet til å dra på litt i ny og ne. I slike situasjoner blir det mer behagelig og det høres mer naturlig ut med en fallende kurve i retning av en Harman kurve. Dette er det samme som jeg selv foretrekker til daglig bruk og spesielt hvis jeg drar på litt. Ulempen med en Harman kurve er at den blir litt forsiktig i toppen og dermed ikke gir så mye «oppløsning og luft» i toppen som en flatere kurve gir. Ulempen med den flate kurven er at den gjerne tar bort litt «fot» og blir mer slitsom på høyere lydtrykk. Man må altså velge litt. Mest sannsynlig kunne Tosken justert balansen noe i anlegget, slik at du hadde fått det slik du vil, men da kanskje på bekostning av at lyden blir mindre organisk og behagelig. Når man ser på musikkutvalget til Tosken, så ser det ut som han spiller akkurat det han liker selv og er mindre opptatt av «imponator hifi». Det er kanskje også et argument for å tune etter en Harman kurve og ikke etter «flat» respons.

  En detalj med tanke på målt frekvensgang i rom med middels til mye demping så får man normalt også mindre etterklang i toppen, som avhengig av innspillingen kan være helt perfekt eller noen ganger kanskje blir litt for snilt. Mulig det er et avvik her i forhold til det du er vent med.
  Det er fy-fy å heve kurven oppover i frekvens i høyttalere som er konstruert for å være nøytrale.

  Dog er det mye fy-fy på gang i det som ofte kalles «HIFI», men som i realiteten er «MYFI»😅

  Ingen jeg kjenner bruker like mye tid og intellektuell kapasitet på lyd som Tosken. Når han i tillegg klarer å legge sammen 1 og 1, og er utdannet «finelektroingeniør», blir resultatet både riktig og interessant.

  De som allerede har vært der, burde invitere seg selv på ny så man får anledning til å fordøye inntrykket over flere seanser😀👍🏻
   

  MakkinTosken

  En kjekkas
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.422
  Antall liker
  33.497
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Torsdag var jeg så heldig å få audiens i grotten til, MakkinTosken. Etter å ha passert både asylmottak og gårder nesten så langt øyet rakk, dukket riktig enebolig og en sinna BMW opp i synsfeltet. Tosken forsøkte umiddelbart å skyfle meg ned i grotten, men jeg har jo fått med meg at han og fruen har en spennende interesse for kunst, så jeg snek meg inn i stuen før han fikk hanket meg ned i kjelleren. Det er ikke bare i grotten estetikken er ivaretatt!

  Vel plassert i grotten ble jeg traktert etter alle kunstens/Rådes regler. Tosken er jo en særdeles hyggelig og livat fyr, så med vått og tørt i nebbet kunne det ikke bli annet enn bra. Systemet tør være velkjent, og det er akkurat så sobert og flott i grotten som bildene viser. Til og med jeg som ikke får estetisk fot av McIntosh lot meg imponere. Ja, foruten en ting, de flotte lydskulpturene på gulvet hadde fortjent litt lys for å vise seg i all sin prakt.

  Hvordan låt dette da? Husker jeg alt vi skravlet om disse timene? Helt sikkert ikke, men noe husker jeg da. Det er jo flere særdeles kompetente folk som har lyttet til dette oppsettet, men en ting knuser jeg dem på…….jeg er verdens beste på akkurat mine preferanser. Allerede der ligger første feilkilden. Jeg driver med myfi, mens Tosken påberoper seg å drive med hifi. Mine opplevelser kan derfor være feil i et hifi-perspektiv, så nedennevnte må leses ut fra min opplevelse i forhold til mine preferanser.

  Det første som slo meg da Tosken begynte å spille musikk var den totale roen og stillheten (den sorte bakgrunnen om man vil). Jeg trodde først han streamet, men det var den nye platespilleren. Skulle gjerne hørt hvordan det var med Dais i rommet da den roen og sorte bakgrunnen skal være en av styrkene til NAS. Det blir da ekstra fascinerende når Tosken opplever den nye spilleren i annen liga. Skjønner godt han er smått euforisk innimellom.

  Det er ikke ofte jeg har hørt fullfrekvente systemer og savner det sjeldent i gode oppsett, men skjønner godt det er vanedannende når man har fått det i hus. Hadde jeg først hatt noe sånt i min egen lytterom hadde det nok vært umulig å gå tilbake til et «normalt» oppsett. Ofte når jeg lytter hos andre, eller meg selv for den saks skyld er jeg litt anstrengt i skuldrene og kjenner litt på frykten at noe skal vrenge eller «skjære litt ut» på røslig volum. Her kjente jeg nokså umiddelbart at skuldrene senket seg avslappet med tillit til et oppsett med full kontroll samme hva man kastet på det. Det er nokså unødvendig å si at scenen er stor i grotten. Det er også en grei dybde i lydbildet. Jeg har hørt større dybde i lydbildet andre steder, men jeg synes ofte dette kan slå feil ut. Jeg mister illusjonen når gitaristene står ute på gulvet og vokalisten langt bak.

  Jeg synes anlegget spiller helt uten imponator-effekter. Slike effekter (eksempelvis bass) kan være gøyale, men slitsomt over tid. Lyden i grotten kan låte litt tilbakelent når det er lite som skjer på lydsporet, men med en gang innspillingen har informasjon som krever eksempelvis dynamikk og basstrommer, leverer oppsettet så det holder. Jeg kjente at jeg innimellom satt med et fett flir rundt munnen. Jeg har hørt oppsett med mye tydeligere pin-pointing. I grotten plasseres instrumentene der de skal i lydbildet med godt med «luft» rundt seg, men samtidig opplever jeg at lydbildet henger sammen. Hva skal jeg kalle det? Pin-pointing med musikalsk sammenheng. Høres litt søkt ut, men er nå forståelig for meg 😄 I det hele tatt så låter dette så fett at kona skulle slitt med å få meg opp av lyttestolen hvis jeg hadde en slik lyd tilgjengelig hjemme.

  Avslutningsvis litt som ikke treffer så godt i forhold til mine preferanser. Tosken nevnte det litt ironisk om mitt savn av hjerte smerte 😄 Kjært barn har mange navn. Jeg som nok ligger i blomsterspråk-tradisjonen kunne nok også kalt det savn av litt livlighet, stjernestøv….eller noe annet fjas. Jeg opplever lyden som litt mørk og endel musikk vil nok kunne profittere på litt mer hjerte og smerte. Oppsettet låter litt «snilt» og «avrundet», selv om det definitivt ikke låter snilt i grotten. Igjen, det høres kanskje søkt ut, men det er forståelig for meg 😄 Det kan godt være at anlegget spiller slik som stort aller ønsker det skal spille, og at dette kun handler om mine preferanser. Noe av det feteste jeg noengang har hørt var et værsting-oppsett fra Avantgarde i Munchen. En vanvittig mye smekk og moro………hvor en halvtime var mer enn nok til å påkalle lyttetretthet. Jeg mener ikke at et slikt oppsett er idealet, men litt av de egenskapene hadde nok gjort at anlegget «sprudlet» litt mer.

  Men, husk nå dere som leser dette. Ikke heng dere opp i siste avsnitt. Det er kun the icing on the cake, og handler nok mye om mine personlige preferanser. Lyden i grotten er fantastisk bra og noe de fleste av oss bare kan drømme om å få til hjemme! Takk for noen veldig hyggelige timer sammen med deg. Du er innimellom litt skarp i kantene på HFS, men i virkeligheten er du en røslig og godmodig kosebamse 😎😆😄
  Hva kan en stakkar si etter at noen har vært så generøs med ordene?:love: Nesten så jeg blåser i om det hadde vært ros eller slakt! Takk skal du ha gode Tom.

  Når det kommer til dine egne preferanser har jeg tenkt litt på det og kan vel si at jeg tror jeg hører det samme som deg, men at jeg liker det så "mørkt". Tror @_RoDa_ også beskrev det den gang han var her, at mange vil oppleve det som tilsynelatende mørkt, men jeg hører all utklinging og føler ikke jeg savner noen detaljer. Men igjen jeg skjønner hva du mener faktisk, for hver gang jeg har gått fra en typisk japse pickup til trauste Ortofon er det som å komme inn fra sollyset, tar litt tid å få utvidet pupillene igjen.

  Jeg er jo av den oppfatning at myfi ikke skal kimses av, synes du det mangler hjerte og smerte, ja så gjør det faktisk det og det kan hende jeg er døv for det, så glad du gjør meg bevisst på det.

  Uansett, det var utrolig hyggelig å bli bedre kjent med deg og det var veldig interessant å diskutere hifi med deg, masse artige testspor hentet du frem også og jeg var jo nippet til å bli en SRV fan!😊 Hører du nå hjemme hvordan favoritt emoen til deg og @Sevald snakker med seg selv forresten?
   
  Sist redigert:

  Karmana

  Æresmedlem
  Ble medlem
  13.06.2008
  Innlegg
  24.046
  Antall liker
  61.270
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  42
  Hva kan en stakkar si etter at noen har vært så generøs med ordene?:love: Nesten så jeg blåser i om det hadde vært ros eller slakt! Takk skal du ha gode Tom.

  Når det kommer til dine egne preferanser har jeg tenkt litt på det og kan vel si at jeg tror jeg hører det samme som deg, men at jeg liker det så "mørkt". Tror @_RoDa_ også beskrev det den gang han var her og at mange vil oppleve det som tilsynelatende mørkt, men jeg hører all utklinging og føler ikke jeg savner noen detaljer. Men igjen jeg skjønner hva du mener faktisk, for hver gang jeg har gått fra en typisk japse pickup til trauste Ortofon er det som å komme inn fra sollyset, tar litt tid å få utvidet pupillene igjen.

  Jeg er jo av den oppfatning at myfi ikke skal kimses av, synes du det mangler hjerte og smerte, ja så gjør det faktisk det og det kan hende jeg er døv for det, så glad du gjør meg bevisst på det.

  Uansett, det var utrolig hyggelig å bli bedre kjent med deg og det var veldig interessant å diskutere hifi med deg, masse artige testspor hentet du frem også og jeg var jo nippet til å bli en SRV fan!😊 Hører du nå hjemme hvordan favoritt emoen til deg og @Sevald snakker med seg selv forresten?
  Det er mulig å ikke få fot av SRV, men det er mer kilent å mislike, Tin Pan Alley 😄 Emo du 😡 Har ikke turt å slå på mitt eget anlegg etter å ha hørt all godlyden østenfor folkeskikken 😊 men han sang med seg selv også hos Håkon Rognlien, så akkurat den handler nok om at jeg er for lite konsentrert når jeg lytter her hjemme (skal definitivt teste senere) 😊
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.376
  Antall liker
  4.022
  Torget vurderinger
  0
  Hva kan en stakkar si etter at noen har vært så generøs med ordene?:love: Nesten så jeg blåser i om det hadde vært ros eller slakt! Takk skal du ha gode Tom.

  Når det kommer til dine egne preferanser har jeg tenkt litt på det og kan vel si at jeg tror jeg hører det samme som deg, men at jeg liker det så "mørkt". Tror @_RoDa_ også beskrev det den gang han var her, at mange vil oppleve det som tilsynelatende mørkt, men jeg hører all utklinging og føler ikke jeg savner noen detaljer. Men igjen jeg skjønner hva du mener faktisk, for hver gang jeg har gått fra en typisk japse pickup til trauste Ortofon er det som å komme inn fra sollyset, tar litt tid å få utvidet pupillene igjen.

  Jeg er jo av den oppfatning at myfi ikke skal kimses av, synes du det mangler hjerte og smerte, ja så gjør det faktisk det og det kan hende jeg er døv for det, så glad du gjør meg bevisst på det.

  Uansett, det var utrolig hyggelig å bli bedre kjent med deg og det var veldig interessant å diskutere hifi med deg, masse artige testspor hentet du frem også og jeg var jo nippet til å bli en SRV fan!😊 Hører du nå hjemme hvordan favoritt emoen til deg og @Sevald snakker med seg selv forresten?
  Det er faktisk en liten mulighet for at lyden hos Tosken teknisk sett er noe mørk (dvs. ikke helt flat hvis i åpent/anekoisk rom).

  (1) Bassen er hevet 2-3 dB (?)
  (2) Toe-in: Dynaudio har ikke vist anekoisk måling av høyttalerne på aksen (null grader). Tosken har også justert toe-inn noe etter øret (?).
   

  MakkinTosken

  En kjekkas
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.422
  Antall liker
  33.497
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Det er faktisk en liten mulighet for at lyden hos Tosken teknisk sett er noe mørk (dvs. ikke helt flat hvis i åpent/anekoisk rom).

  (1) Bassen er hevet 2-3 dB (?)
  (2) Toe-in: Dynaudio har ikke vist anekoisk måling av høyttalerne på aksen (null grader). Tosken har også justert toe-inn noe etter øret (?).
  Toe in er på akse med lytter
   

  motoren

  Æresmedlem
  Ble medlem
  13.01.2007
  Innlegg
  23.529
  Antall liker
  37.359
  Sted
  Flekkefjord
  Torget vurderinger
  29
  Torsdag var jeg så heldig å få audiens i grotten til, MakkinTosken. Etter å ha passert både asylmottak og gårder nesten så langt øyet rakk, dukket riktig enebolig og en sinna BMW opp i synsfeltet. Tosken forsøkte umiddelbart å skyfle meg ned i grotten, men jeg har jo fått med meg at han og fruen har en spennende interesse for kunst, så jeg snek meg inn i stuen før han fikk hanket meg ned i kjelleren. Det er ikke bare i grotten estetikken er ivaretatt!

  Vel plassert i grotten ble jeg traktert etter alle kunstens/Rådes regler. Tosken er jo en særdeles hyggelig og livat fyr, så med vått og tørt i nebbet kunne det ikke bli annet enn bra. Systemet tør være velkjent, og det er akkurat så sobert og flott i grotten som bildene viser. Til og med jeg som ikke får estetisk fot av McIntosh lot meg imponere. Ja, foruten en ting, de flotte lydskulpturene på gulvet hadde fortjent litt lys for å vise seg i all sin prakt.

  Hvordan låt dette da? Husker jeg alt vi skravlet om disse timene? Helt sikkert ikke, men noe husker jeg da. Det er jo flere særdeles kompetente folk som har lyttet til dette oppsettet, men en ting knuser jeg dem på…….jeg er verdens beste på akkurat mine preferanser. Allerede der ligger første feilkilden. Jeg driver med myfi, mens Tosken påberoper seg å drive med hifi. Mine opplevelser kan derfor være feil i et hifi-perspektiv, så nedennevnte må leses ut fra min opplevelse i forhold til mine preferanser.

  Det første som slo meg da Tosken begynte å spille musikk var den totale roen og stillheten (den sorte bakgrunnen om man vil). Jeg trodde først han streamet, men det var den nye platespilleren. Skulle gjerne hørt hvordan det var med Dais i rommet da den roen og sorte bakgrunnen skal være en av styrkene til NAS. Det blir da ekstra fascinerende når Tosken opplever den nye spilleren i annen liga. Skjønner godt han er smått euforisk innimellom.

  Det er ikke ofte jeg har hørt fullfrekvente systemer og savner det sjeldent i gode oppsett, men skjønner godt det er vanedannende når man har fått det i hus. Hadde jeg først hatt noe sånt i min egen lytterom hadde det nok vært umulig å gå tilbake til et «normalt» oppsett. Ofte når jeg lytter hos andre, eller meg selv for den saks skyld er jeg litt anstrengt i skuldrene og kjenner litt på frykten at noe skal vrenge eller «skjære litt ut» på røslig volum. Her kjente jeg nokså umiddelbart at skuldrene senket seg avslappet med tillit til et oppsett med full kontroll samme hva man kastet på det. Det er nokså unødvendig å si at scenen er stor i grotten. Det er også en grei dybde i lydbildet. Jeg har hørt større dybde i lydbildet andre steder, men jeg synes ofte dette kan slå feil ut. Jeg mister illusjonen når gitaristene står ute på gulvet og vokalisten langt bak.

  Jeg synes anlegget spiller helt uten imponator-effekter. Slike effekter (eksempelvis bass) kan være gøyale, men slitsomt over tid. Lyden i grotten kan låte litt tilbakelent når det er lite som skjer på lydsporet, men med en gang innspillingen har informasjon som krever eksempelvis dynamikk og basstrommer, leverer oppsettet så det holder. Jeg kjente at jeg innimellom satt med et fett flir rundt munnen. Jeg har hørt oppsett med mye tydeligere pin-pointing. I grotten plasseres instrumentene der de skal i lydbildet med godt med «luft» rundt seg, men samtidig opplever jeg at lydbildet henger sammen. Hva skal jeg kalle det? Pin-pointing med musikalsk sammenheng. Høres litt søkt ut, men er nå forståelig for meg 😄 I det hele tatt så låter dette så fett at kona skulle slitt med å få meg opp av lyttestolen hvis jeg hadde en slik lyd tilgjengelig hjemme.

  Avslutningsvis litt som ikke treffer så godt i forhold til mine preferanser. Tosken nevnte det litt ironisk om mitt savn av hjerte smerte 😄 Kjært barn har mange navn. Jeg som nok ligger i blomsterspråk-tradisjonen kunne nok også kalt det savn av litt livlighet, stjernestøv….eller noe annet fjas. Jeg opplever lyden som litt mørk og endel musikk vil nok kunne profittere på litt mer hjerte og smerte. Oppsettet låter litt «snilt» og «avrundet», selv om det definitivt ikke låter snilt i grotten. Igjen, det høres kanskje søkt ut, men det er forståelig for meg 😄 Det kan godt være at anlegget spiller slik som stort aller ønsker det skal spille, og at dette kun handler om mine preferanser. Noe av det feteste jeg noengang har hørt var et værsting-oppsett fra Avantgarde i Munchen. En vanvittig mye smekk og moro………hvor en halvtime var mer enn nok til å påkalle lyttetretthet. Jeg mener ikke at et slikt oppsett er idealet, men litt av de egenskapene hadde nok gjort at anlegget «sprudlet» litt mer.

  Men, husk nå dere som leser dette. Ikke heng dere opp i siste avsnitt. Det er kun the icing on the cake, og handler nok mye om mine personlige preferanser. Lyden i grotten er fantastisk bra og noe de fleste av oss bare kan drømme om å få til hjemme! Takk for noen veldig hyggelige timer sammen med deg. Du er innimellom litt skarp i kantene på HFS, men i virkeligheten er du en røslig og godmodig kosebamse 😎😆😄
  Moro lesning karmana :) det er nok et av sentralens beste oppsett vil jeg tro og ganske lett å sette seg inn i hvordan det lyder utfra dine betraktninger.

  mvh
   

  The Shy

  Æresmedlem
  Ble medlem
  10.04.2017
  Innlegg
  10.402
  Antall liker
  13.812
  Sted
  Langesund
  Gratulerer med fine ord fra Karmana
  Frekvensgang er en av tingene som er greit å ha på stell, men det er litt andre ting som også spiller inn. Har vel hørt dette tre ganger nå, og alle gangene føler jeg vel at det er blitt bedre.
   

  MakkinTosken

  En kjekkas
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.422
  Antall liker
  33.497
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Gratulerer med fine ord fra Karmana
  Frekvensgang er en av tingene som er greit å ha på stell, men det er litt andre ting som også spiller inn. Har vel hørt dette tre ganger nå, og alle gangene føler jeg vel at det er blitt bedre.
  Takk!

  Dette er jo en læringsprosess og selv om jeg aldri klarer å få det perfekt, suger jeg til meg av observasjoner folk rundt meg gjør og prøver forstå.
   

  svart-hvitt

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.01.2015
  Innlegg
  6.376
  Antall liker
  4.022
  Torget vurderinger
  0
  Takk!

  Dette er jo en læringsprosess og selv om jeg aldri klarer å få det perfekt, suger jeg til meg av observasjoner folk rundt meg gjør og prøver forstå.
  To ting:

  (1) Ingen klarer å få det til å bli helt «perfekt» teknisk sett…*
  (2) Ingen klarer å få til en lyd som alle liker…

  Bare å gi opp😂

  *Enklere å få til (1) sånn noenlunde enn (2)…
   

  MakkinTosken

  En kjekkas
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.422
  Antall liker
  33.497
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  To ting:

  (1) Ingen klarer å få det til å bli helt «perfekt» teknisk sett…*
  (2) Ingen klarer å få til en lyd som alle liker…

  Bare å gi opp😂

  *Enklere å få til (1) sånn noenlunde enn (2)…
  Behøver ikke bety at jeg ikke kan prøve ut andres preferanser. Man vender seg jo fort til egen dritt.
   

  Powerpoint

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  23.04.2003
  Innlegg
  7.380
  Antall liker
  12.774
  Før man går for langt i å kommentere dette med liv og sprudling og sånt, så er det verdt å huske på at @Karmana er pensjonist. Ørene er ikke hva de en gang var. Skulle en tosk i sin beste alder skru lyd for å passe pensjonistører, så ville det nok bli ganske så i overkant livat for han selv.
  Med tanke på alderen på en god del av medlemmene her inne, og kunnskapen mange besitter, så kanskje det finnes en løsning?
  Mange anlegg har en knapp for «loudness». Hva med å lage en som heter «oldness» 😁
  "Oldness" filter :unsure:
  Skulle ikke du ut å tegne kuk i en eller annen park?
  Hmmmmm....under filteret kunne man legge forskjellige filtersettinger som:

  "Purple haze"
  "Golden shower"...ehhhh..nei, det var vist noe annet
  "Smoke on the water"
  "Shimmering, warm and bright"
  "Morgenstemning" etc.
   

  MakkinTosken

  En kjekkas
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.422
  Antall liker
  33.497
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Jeg har forresten en veldig bra dobbel lp, Rhandy Rhoads tribute. Har dessverre vært igjennom for mange fester så full av merker og riper. Hvis du ikke har den så anbefales den varmt.
  Er liksom ikke så kåt på disse gitarrunkerne, men takk for tips! 😊(y)
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn