Høyttalere Space bass

blodskjegg

Medlem
Ble medlem
28.12.2018
Innlegg
13
Antall liker
4
... eventuelt bass i rommet

Vil små gulvståere med bassport langt nede (les annen høyde enn driver) på kabinettet ha litt av den samme effekten som å øke antall subwoofere - at antall "energikilder" øker og spres?

F.eks en diskant og sekstommer i stor bokhylle-variant med forover rettet port, kontra de samme elementene i gulvstående konstruksjon, med elementer høyt og port langt nede i kabinettet.

Tenker her på evnen til å fylle rommet, og potensielt minske romnoder, peaker og dipper... 200hz og nedover ca :)
 

Auditor

Æresmedlem
Ble medlem
27.02.2006
Innlegg
12.091
Antall liker
4.345
Torget vurderinger
1
Blodskjegg: Kort sagt: NEI! En foroverretta bassport vil derimot gjøre det lettere å PLASSERE høyttaleren enn om porten fyrer bakover. Fordi energien fyrer UT I rommet, kontra BAKOVER. En bakoverretta port vil som regel føre med seg BASSHEVINGER, all den tid at energien kan samle seg bak i hjørnet på hver side. Det maskerer også mellomtone og diskant lettere enn på en konstruksjon med foroverretta port.

Vil du derimot ha den ULTIMATE kontroll på luftstrømmene i og rundt en høyttaler, prøv ei transmisjonslinje. Det er nettopp det den interne, avstemte linja (rør med spesielt plasserte bøyer og svinger på) gjør. Den tar kontroll på de INTERNE luftstrømmene i konstruksjonen. Den kontrollen medfører ofte en mindre maskert, mer "monitoraktig" sound. Bassen holder følge m/toppen, mellomregister er som regel svært bra. Og frekvensgangen oppleves som svært rettlinja. En slik høyttaler kan som regel stå NESTEN overalt, spiller alt, viser elektronikken og musikken din slik den faktisk er... Lån øre til et par fra PMC, så skjønner du nok hva jeg mener.
 

blodskjegg

Medlem
Ble medlem
28.12.2018
Innlegg
13
Antall liker
4
Auditor - ok, skjønner.
Men selv kun med forover rettet port så er det "ingen" forskjell om porten står i umiddelbar nærhet av element, eller lengre ned/unna element?

Tenkte sånn helt teoretisk - om all bass energi kommer fra ca 70cm høyde (elementer), eller om det kommer fra ca 70cm høyde OG 10-15cm ish fra gulvet (via bassporter)
:)
 

Harry Stoteles

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.05.2020
Innlegg
2.620
Antall liker
2.742
Sted
Oslo
Torget vurderinger
0
I prinsippet er du inne på noe. Men bassporten gjør en spesifikk jobb: øke lydtrykket i et begrenset frekvensspenn. Så i praksis vil du ikke få flere bass-kilder, du vil bare flytte effekten i en del av frekvensspennet til et (litt) annet sted i rommet. Det blir litt det samme som å bruke en subwoofer, dele mellom front og sub, og da ha muligheten til å sette subwooferen et litt annet sted. Men siden bassporten nødvendigvis må være relativt nært elementet, er jo effekten mindre enn med en separat sub.

Gulvstående høyttalere, som kan ha elementet 70 cm over bakken og porten 10-15 cm over bakken, har mye mer kabinettvolum å spille på. Det har mer å si for basskapasiteten enn hvor porten er plassert. Men det er fortsatt tilfelle at elementet og porten ikke spiller de samme frekvensene. :)

Her kan du lese litt om prinsippet med bassporter:


Siden høyttalere er rundstrålende i bassen, har det ingenting å si for lyden om porten peker frem, bak, opp eller ned. Det kan ha noe å si for den interne konstruksjonen (demping, transmisjonslinjer osv), estetikk – og i noen tilfeller kan porten fremprovosere turbulens som lager litt lyd. I så fall kan det være en fordel å la porten peke bakover, sånn at turbulensen ikke høres i lytteposisjon.
 
Topp Bunn