Nytt sykehus i Molde? Gedigent løftebrudd fra regjeringen.

roesok

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.12.2009
Innlegg
1.063
Antall liker
23
Regjeringen med statsministeren spissen har gang på gang gitt løfte om at Molde nye sykehus skal bygges med oppstaret i 2012. Dette har flere statsråder bekreftet samt Stoltenberg i sitt besøk i byen under signingsferden før valget i 2005. Det har også vært sagt at det "ikke skal stå på penger." Et forfallent og over 50 år gammelt sykehus dette. Vedtak om oppstart av bygging ble fattet i styret både i helseforetaket Nordmøre og Romsdal og i Midt-Norge høst. Samtidig er den AP-vennlige kommunen Kristiansund veldig på regjeringen om å beholde sin føde- og akuttavdeling, noe som helseforetaket ville samle i det nye sykehuset i Molde.

Så kommer statsråd Strøm-Erichsen med et brev der hun sier at det ikke er penger for oppstart før 2018. Det foreslås samtidig å bruke 500 mill. på å ruste opp det gamle sykehuseet som snart skal rives. Det blir stor oppstandelse av dette. Strøm-Erichsen kommer på kort varsel til Molde, men bare for å tømme bensin på bålet. Det blir en frustrasjon i byen som ikke har vært større siden tyskerne bombet sentrum i 1940. Mange AP-velgere melder seg ut av partiet, sviket kjøres som toppsak i Dagsrevyen.

Så i går kveld kom en brevbombe som flere hadde ventet på. Nemlig at regjeringen allerede i februar hadde en annen agenda enn det som er sagt, nemlig at de ville bygge et felles sykehus nær Kristiansund. Stikk i strid med rådene fra styrene i helseforetaket. Og det mest alvorlige er at dette er politisk begrunnet, det er ikke pasienetene og faglige råd som teller, men å sikre stemmer og politisk kontroll i Kristiansund. Hele saken minner om korrupsjon og udemokratiske arbeidsmetoder som vi må til Hviterussland for å finne maken til. Uansett vil AP etter dette gjøre et katastrofevalg i vårt distrikt i neste runde. Dette maktmisbruket er det ingen som tåler. For mer info se http://www.rbnett.no...ticle292726.ece
 

Sluket

2FAT2FLY
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
44.192
Antall liker
58.273
Torget vurderinger
18
Det verste med det hele er at denne formen for korrupsjon, den kanskje aller "værste" formen, ser ut til å gå nordmenn aldeles hus forbi.
 

Anonym

Æresmedlem
Ble medlem
08.08.2008
Innlegg
10.856
Antall liker
889
Torget vurderinger
4
Denne saken har flere sider, det er ikke lenge siden det var fakkeltok mot nedleggelse av Sykehuset i Kristiansund.
 
S

Supertramp

Guest
Anonym skrev:
Denne saken har flere sider, det er ikke lenge siden det var fakkeltok mot nedleggelse av Sykehuset i Kristiansund.
Jeg kjenner ikke saken annet enn overskrifter i media - saken som sådan interesserer meg svært lite.
Men det interesserer meg at det mange andre steder i Norge er betydelig større avstander mellom sykehusene enn i denne "saken". Spør en Finnmarking - vedkommende ville nok ha sitt å si om hva de er vant med av reiseavstand til nærmeste sykehus.

Ja, det er tettere befolket i M&R, men allikevel.... 1 times kjøring til sykehus er vel i praksis helt akseptabelt.

Hva som er lovet og ikke lovet, både av folk på Løvebakken og av lokale politikere - det legger jeg meg ikke opp i. Slike lovnader finnes det dessverre alt for mange av.
 

Kabeldragern

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.01.2003
Innlegg
4.260
Antall liker
1.008
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
1
Saken er sykt skeivt framstilt i media. Romsdalingene er dyktige i media - uten tvil.

Imidlertid så er det lite snakk om den seigpiningen som sykehuset i Kr.sund har vært utsatt for gjennom 8 år.
Det startet med flytting av adm til molde. Deretter flyttes vakante stillinger, så flyttes ordinære stillinger, så flyttes oppgaver, så foreslåes den ene etter den andre avdelinge nedlagt - alt i den hensikt å trekke pasienter og økonomiske midler fra kr.sund til molde, for så bruke dette i grunnlaget for å bygge et alt for stort lokalsykehus i molde. Forsøkene med å skjule den opprinnelige agendaen til HMN og HNR er mange og tydelige. De to medisinske miljøene ved de to sykehusene står steilt mot hverandre. Et råttent spill har pågått og avvik er registrert langt inn i legeforeningen.

Det sinnsykt feige opp i dette er at moldenserne lot oss i kr.sund lide etterhvert som sykehuset skrumpet inn. De så det godt, men såg en annen vei. Feigt som fa..!

Nå derimot er det moldenserne som får smake litt av samme medisin. Da bryter helvete løs. Fy fa.., for noen egoister!

Håpet er at ALT kommer fram i denne saken, da vi moldenserne kanskje gå i skammekroken - iallefall de av dem som har litt samvittighet.
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
247
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Den retningen det bar i flere år, med flytting av funksjoner fra KSU til Molde, og nå sist med overveldende trussel om snarlig nedleggelse av KSU's akutt og føde, måtte få en ende. Dette ble den enden i denne omgang.

KSU er en ekspansiv by med stor aktivitet ikke minst mot olje, det er ikke ei lita bygd. Det har vært sykehus i byen uminnelige tider (nåværende er vel ca 50 år gammel), og at foretaket nærmest forsøker å "legge ned" hele byen taler sitt tydelige språk om galskap.

Det går ikke an at et foretak tar seg slike friheter som dette helseforetaket. Det er store regioner som sogner til disse sykehusene i tillegg til byene, og deler av disse regionene på Nordmøre ville få nesten 3 timer reisevei til fødeavdeling og akuttkirurgi dersom Eikrem skulle overta dette fra KSU. Man kan jo prøve å være fødende i nesten 3 timer på veien, fra båt og over i bil. Ikke noe å trakte etter. Det sier seg selv at det er helt uhørt, og det var helt på sin plass at noen grep inn og fikk stanset galskapen. Det er nå min mening iallefall.
 

roesok

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.12.2009
Innlegg
1.063
Antall liker
23
Saken er IKKE feil fremstilt i media, og det var veldig bra at Dagsrevyen kjørte dette sviket som toppsak i går. Dette er et kroneksempel på politisk løftebrudd, skjult agenda og ansvarsfraskrivelse.

Nå har styrene i både HNR og HMN behandlet denne saken faglig grundig i lang tid, og så viser det seg at tidligere statssekretær Ingebretsen i et møte i februar ville legge en felles sykehus nær Kristiansund "for å tilfredsstille det politiske miljøet i byen (AP)" Er dette etter demokratiske spilleregler? Og den stakkars nye statssekretæren Kåss (Komiske Kåss) slet alvorlig i går for å ro seg unna denne kjempeflausen.

Nå blir det en ny langvarig runddans om plassering; moldenserne vil ikke godta felles sykehus på Nordmøre og kristiansunderne ikke sykehus i Molde. Men nå vil nok sittende regjering gå på en solid smell ved neste valg, og da blir det vel nytt sykehus i Molde med oppstart 2014. Og la gjerne Kristiansund beholde sitt sykehus og sine funksjoner. Helt greit det. Det som gjør folk oppbrakt er at dette er partipolitikk mellom AP-venner og ikke prosesser etter demokratiske retningslinjer. Og det er pasientene som må ta støyten. Skammelig er det!
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
247
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
At det er politisk løftebrudd er helt rett. Molde ble (av andre) lovet nytt sykehus, og i min mening bør man da få det. Lundavang er nedslitt så det holder. Det skal bare ikke gå på bekostning av tjenestene for nordmøringer, det er det som egentlig er sakens kjerne.

Nordmøringer og romsdalinger har i langsammelige tider slitt med økonomiske konsekvenser av at Helse Midt har flottet seg på St Olav, og det er uheldig. For å finansiere dette synes det som om det har foregått en svært udemokratisk prosess i styret i HNR hvor personer har blitt plukket ut, andre satt inn, som skulle stemme slik ledelsen i Helse Midt ville. Dette er slett ikke mer demokratisk enn hva du sikter til. Nettoresultatet er at man har satt to naboregioner opp mot hverandre, som også er svært uheldig. Nå har Regjeringen satt ned foten for dette spillet i helsestyrene, og i praksis opphevet møkkaforetaket HNR. Og bra er det. Det har vært et gjennomkorrupt, agendarikt skittentspillende møkkaforetak fra den dagen de begynte å "justere" ting/folk i styret for å skreddersy en ikkedemokratisk prosess.

Alt har sikkert med ståsted å gjøre, men fra mitt ståsted er det iallefall ikke tvil om at begge byene også i fremtiden bør ha hvert sitt fullverdige sykehus. Jeg klarer ikke se noen hverken faglige, økonomiske eller andre argumenter som er vanntette nok til å tilsi bygging av felles sykehus på et sted lengst mulig unna alt folk (dvs midt imellom). Tvert om så tilsier all erfaring med slike sammenslåinger pr idag at det ikke medfører hverken faglige løft, bedre økonomi eller mer brukerfornøydhet.
 

Kabeldragern

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.01.2003
Innlegg
4.260
Antall liker
1.008
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
1
Svar til roesok:
At saken kunne ha vært håndtert bedre ser jeg...

Men det overskygges totalt av realitetene i saken, nemlig at HNR og HMN forsøkte å tvinge fram en styrt nedlaggelse av kr.sund sykehus og samtidig bygge et forvokst lokalsykehus som med enkelhet skulle kunne omgjøres til et stort felles sentralsykehus. Neste plan var å sluke Ålesund sykehus også. Snakk om skjult agenda!!!

Jeg er så heldig at jeg kjenner saken ganske godt både fra den politiske og den medisinske siden i Kr.sund - saken er ugjenkjennelig i media om dagen... :-\

Men husk det, moldensere - jeg tror at ministeren har merket seg at hun fikk applaus i Kr.sund selv om vårt sykehus på det tidspunkt var tapt i våre øyne mens i molde ble hun nærmest overfalt. DET setter seg i ryggmargen.

P.S. Brennpunkt-redaksjonen i NRK fikk skikkelig interesse for saken i forbindelse med råkjøret mot Kr.sund, før molde gikk i stå. Kanskje de har "guts" til å slippe fram sannheten??
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
247
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Kabeldragern skrev:
Men det overskygges totalt av realitetene i saken, nemlig at HNR og HMN forsøkte å tvinge fram en styrt nedlaggelse av kr.sund sykehus og samtidig bygge et forvokst lokalsykehus som med enkelhet skulle kunne omgjøres til et stort felles sentralsykehus.
Det er akkurat det som er realitetene også i mitt syn. Takk og lov for folks del at dette kom ut i offentligheten, at eierne (Staten) så dette i tide, og fikk satt en endelig stopper for denne ubeskrivelig udemokratiske prosessen som ble kjørt i det skjulte av HMN og HNR. Du snakker om møkkatilstander og skjulte agendaer… slikt er ingen i Norge tjent med. Få svina vekk.

Så får man vel heller bruke tiden fremover på å samle krefter i begge regioner, og samarbeide om best mulig sykehusdekning i begge regioner.
 

roesok

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.12.2009
Innlegg
1.063
Antall liker
23
Helt greit at de legger ned helseforetakene. Ap hadde i 2001 støtte fra H og Frp da sykehusreformen ble vedtatt i Stortinget. KrF stemte imot. De to høyrepartiene har siden vendt sykehusmodellen ryggen, og dermed tyder mye på at de regionale helseforetakene blir avviklet med et regjeringsskifte etter neste valg. Men idag er det disse styrene som har mandat til å komme med råd for sykehusdriften i Norge. Les mer om den aktuelle konflikten her: http://www.rbnett.no/lokal/molde/article292980.ece
 

Kabeldragern

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.01.2003
Innlegg
4.260
Antall liker
1.008
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
1
Når Aarseth går ut med det omtalte notatet som er skrevet av noen i HMN, så vet han at helseforetakenes tid er omme. Han hadde ikke turt ellers...
 

roesok

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.12.2009
Innlegg
1.063
Antall liker
23
Kabeldragern skrev:
Når Aarseth går ut med det omtalte notatet som er skrevet av noen i HMN, så vet han at helseforetakenes tid er omme. Han hadde ikke turt ellers...
Aarseth er en hedersmann som jeg kjenner som troverdig i alt han gjør. At han nå går så hardt ut skyldes nok at han aldri før har opplevd å bli så dolket i ryggen.
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
247
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Kan det være at du arbeider på sykehuset i Molde? Man skjønner godt skuffelsen over at man ikke får sykehus så tidlig som man trodde, og at det ikke er selvsagt at man får beholde alle funksjoner i byen til evig tid. Da skjønner du kanskje hvordan de siste årene har føltes for kristiansundere.

Det er det glade vanvidd å legge ned en av de sentrale hjørnesteinene i regionssentrene i ekspansive samfunn som Nordmøre og Romsdal. Det er akkurat like sant for KSU som for Molde. Det er som å trekke ut bunnproppen på en båt; det vil gå nedover. Vanvittig politikk. Det forbauser meg at moldensere har latt det skure og gå så langt. De har sittet og sett passivt på at foretaket har forsøkt å rappe kritiske funksjoner fra KSU i årevis.

For å sitere noen andre; man skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer en selv. Hadde Molde vist klokskap nok til å se viktigheten av et fullverdig sykehus i KSU, og ikke snudd ryggen til når møkkaforetaket fjernet nordmøringer og satte inn håndplukkete folk i styret for å forsøke å stjele funksjoner fra nordmøringene, så hadde dette aldri skjedd. Da hadde man kunne samarbeidet om den beste løsningen for begge. Merker meg at ordføreren i Molde ber om dette nå. På høy tid spør du meg, for denne krigen vinner ikke Molde. De er enten nødt å samarbeide, eller skrape sammen penger privat som med flyplassen i sin tid.

For å gjenta meg selv; KSU og Molde burde ha gått høyt opp på banen sammen, med det formål å beholde og videreutvikle to fullverdige sykehus. Alternativet for Molde vil nå bli et sykehus rett utenfor stuedøra til Kristiansund; en løsning kristiansundere (og iallefall nordfylket) ikke ser på som like greit som dagens lokalisasjoner, men tar imot dersom alternativet er Eikrem.
 

Anonym

Æresmedlem
Ble medlem
08.08.2008
Innlegg
10.856
Antall liker
889
Torget vurderinger
4
Et annet spørsmål man kan stille seg når det gjelder å skaffe seg fordeler er hvorfor Nyhamna landanlegg ligger på en liten holme uten fastlandsforbindelse på utsiden av Molde når feltet geografisk ligger nærmere Averøy som har fastlandsforbindelse, fullverdig oljebase og bulkanlegg.
Det har neppe noe å gjøre med dyktige politikere i romsdal med Bondevik i spissen....

Med tanke på all oljevirksomheten i Kristiansund så er det både naturlig og nødvendig med et sykehus der. Installasjonene Draugen, Njord, Heidrun og Åsgard sokner til Kristiansund sykehus.
 

Kabeldragern

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.01.2003
Innlegg
4.260
Antall liker
1.008
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
1
Anonym skrev:
Med tanke på all oljevirksomheten i Kristiansund så er det både naturlig og nødvendig med et sykehus der. Installasjonene Draugen, Njord, Heidrun og Åsgard sokner til Kristiansund sykehus.
Nettopp! Her er kjernen. Regjeringen ser dette - og manøvrerer deretter!

Håper de har styrke til å stå imot presset fra molde som nå har engasjert et konsulentbyrå for å kjøre saken i media...
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
19.150
Antall liker
6.248
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Det eigentlege problemet er vel tanken bak helseføretaka? At ein skal drive helsevesenet ut frå ein bedriftsøkonomisk modell, der stat ikkje har det minste ansvar for kva tilbod som vert gjeve? Då kan ein i neste omgong gjere slik Kristin Halvorsen gjer ovanfor skulen (det er lagt ned 262 skular sidan dei raudgrøne tok til i 2005. Før det var om lag 800 skular lagde ned attende til 1986). Ho hevdar at kommunane har demokratisk rett til å styre korleis dei løyser undervisningstilbodet, og at stat/regjering/Storting ikkje må blande seg inn... og så løyvest det for lite pengar til at dei underliggjande nivåa kan løyse tidlegare (og nypålagde) oppgåver på ein tilfredsstillande måte.

Sjølv om ein no har prøvd seg med ein "kvalitetsstrategi" frå regjeringshald, er det helst økonomiske motiv bakom. No jublar Helse midtnoreg over at for fyrste gong går helseføretaka med overskot. Dersom dette er målet, kan ein leggje ned endå fleire sjukehus, og sitte att med kanskje eitt i kvart fylke (eller mindre). Frå den skulekrinsen der eg no arbeider, er det nesten to timars ambulansetur frå den yste grenda til lokalsjukehuset. Derifrå til Førde er det ei ferje + to timars køyretur. (Helikopterargumentet er berre morosamt så lenge vi ikkje kan få godversgaranti frå regjeringshald) Så om vi kan akseptere 4 timars køyretur til sjukehuset som ein regel for landet, bør vi kunne klare oss med:

Eit sjukehus i Oslo, som dekkjer alt frå Lillehammer til Kristiansand, eitt i Trondheim, som tek resten oppover til der Bodø tek over, Tromsø kan ta resten av Nordnoreg, det får då vere grenser for kor mykje ein skal bruke på så få menneske som bur nordafor. Vestlandet dekkjast av Ålesund og Stavanger. Vest-Telemark og sånn kan vel fare til Oslo? Er det akseptabelt at vi har fire reisetimar til sjukehuset? Om så ikkje er, må vi ta konsekvensen av dette, og halde på ein sjukehusstruktur der folk får hjelp innan dei føder, døyr eller kvadetnoer? Det at vi ikkje får nok gynekologar på Nordfjordeid sjukehus, er ikkje eit argument for å leggje ned fødeavdelinga. Det er teit argument for å skaffe fleire gynekologar. Om dei fødande frå utkantane må bu på pensjonat i Førde frå 26 svangerskapsveke er då ikkje rasjonelt? Det hjelper ikkje ein fødande frå Ytre Stadt at det ligg ein superklinikk i Førde, Bergen eller Ålesund med 10 gynekologar, den dagen ho skal føde? (At det stiller seg annleis med ting som er mindre akutte, er ei anna sak. Nokre ting kan vente. Men ikkje blindtarmoperasjonar, fødslar og hjarteinfarkt.)

Nasjonale oppgåver skal løysast på nasjonalt nivå. Sjølv om det vert "byråkratisering" og "detaljstyring". Ansvarsfråskriving er livsfarleg, og dei styrande politikarar må stoppast.
Problemet er at det er fullkomen politisk semje om å organisere forvaltninga av skule, helse m.m. på denne måten. Frp og Høgre ropar høgt no, men dei greier GARANTERT ikkje endre på dette. Dei har same ståstad som Jens og Kristin. Liv Signe treng vi ikkje snakke om - ho er bondefanga av dei to andre.
Sidan det er jul, er det lett å tenke konspirasjonsteori. Folketalet i landet vårt har auka frå 4 til ganske snart 5 millionar innbyggjarar. Kvar skjer denne auken? Og viktigar: Kvifor skjer dette?
På spørjeundersøkingar mellom ungdomen i distrikta, er det svært mange som ynskjer å etablere seg i det lokalsamfunnet dei kjem frå. Men dei ser ikkje dette som realistisk. Dei finn seg ikkje arbeid eller det tilbodet dei trur dei vil vere avhengige av når dei etablerer seg. Noko som ikkje er det minste rart når det vert så langt til næraste skule, vidaregåande, nærbutikk, sjukehus/fødeklinikk, kulturtilbod, barnehage, og når lokalsamfunnet/kommunen ikkje greier tilby dei sakshandsaming av byggjesøknad.


Men kvifor ikkje stimulere til auka urbanisering?
Det kan vere ganske greitt å syne til den frie vilja. Folk vil no eingong til byen, så kvifor ikkje stimulere til at dei flyttar dit? Det hevdast at utkantane stikk av med så enormt mykje ressursar i form av tilskot, subsidiar m.m. utan å gje noko att. For å løyse dette ein gong for alle, kunne alle desse subsidiemidlane brukast til ei gjennomgåande satsing, slik at kvar etablert vamilie får eit fråflyttingstilskot på, lat oss seie 4 millionar pr familie (eller person, det må vi kunne bli einige om) i byte for investeringar dei har gjort i utkanten. Utkantane vert då statseigedom, og kan leggjast brakk. Om nokre stabeist vil bu att, får dei klare seg sjølve. Dei kan fåå skattefritak, mot å fråseie seg rett til offentleg tilbod, og greie seg soå godt dei kan. Vi snkkar då ikkje lenger om kommuner eller fylke, men territorie, slik ein hadde i USA før ein konoliserte dei store områda i vest. Så flytter alle dei andre til byen, og vi kan byggje rasjonelle skular, rasjonelt helsevesen og rasjonelle bustadar. At presset på dei sentrale institusjonane kjem til å auke, er no så. Bustadsprisane i byane kjem til å vekse radikalt, noko som mange spekulantar kan fryde seg over. Men kva skjer med verdiskapinga? Er det vi i dag ser på som verdiskaping engentleg verdiskaping? Oljesektoren har alt ein etablert infrastruktur som gjer at folk kan jobbe kvar som helst. Men kva med vår nest største næring; oppdrettsnæringa? Kan denne sentraliserast? Og om dette er mogleg, kan vi ta oss råd til at oppdrettsrøktarane kan bu i by og ta helikopter ut til utkantane, der dei kan få ulempetillegg for å bu ein stad der det ingen kunne tru på? O Eller kan vi alle brødfø oss om finansarbeidarar, frisørar eller tiggarar?

God jul!
 

Barbaresco

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.03.2006
Innlegg
2.621
Antall liker
270
Molde og Romsdalen har fått alt for mye mens sleipingene Eivind Reiten, Røkke og Bondevik bestemte. På tide Kristiansund og Nordmøre får litt også.
 

Kabeldragern

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.01.2003
Innlegg
4.260
Antall liker
1.008
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
1
Barbaresco skrev:
Molde og Romsdalen har fått alt for mye mens sleipingene Eivind Reiten, Røkke og Bondevik bestemte. På tide Kristiansund og Nordmøre får litt også.
Hør, hør, hør! ;D
 
R

RL69

Guest
Fogderistriden; nå også på HIFI-sentralen.

Som utflyttet moldenser er det morsomt å følge med på argumentasjonen til både romsdalingene og nordmøringene. Dere må nok bare innse at dere bor i utkantnorge og at om dere skal ha sykehus, så må disse også fylles med kompetanse.

Som offshorearbeider er sykehusplassering vesentlig om uhellet skulle være ute. At offshoreinstallasjonene på Haltenbanken sokner til Kristiansund er vel bare et resultat av AP-distriktspolitikk og ikke fornuft. Flytiden til St.Olav er vel kortere i alle tilfeller, og de har også bedre med personell og kompetranse der vil jeg tro. (Ser det samme i tilfellet Brønnøysund og at flyavstander fra Skarv-feltet til "legevakta" i Brønnøysund er 4-5nm lengere enn til St.Olav).

Legg ned alle sykehusene i M&R og S&F. Opprett en "førstehjelpsklinikk" i alle landsbyene og kjør/fly alle som trenger spesialister til de store der hvor kompetansen holder til.

EDIT: En liten dolk i siden til dere "ballsundinger": Ved hvilken vindhastighet "mister" KSU sin fastlandsforbindelse?

MVH
KOL69
 

frans

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.12.2003
Innlegg
1.457
Antall liker
2
Audiophile-Arve skrev:
Det eigentlege problemet er vel tanken bak helseføretaka? At ein skal drive helsevesenet ut frå ein bedriftsøkonomisk modell, der stat ikkje har det minste ansvar for kva tilbod som vert gjeve? .........
Etter min mening treffer du spikeren på hodet.

Et annet moment i dette er fritt sykehusvalg. Denne rettigheten er også med på å undergrave fundamentet for å ha lokalsykehus i distriktene. I en markedsbasert tenkning er det ulønnsomt med sykehus i distriktene som skal tilby "alle" tjenester.

Redaktør Magne Lærøs kommentar: Lokalsykehus som falsk trygghet

BTW: Forøvrig er det interessant at man kan tolke den kjente SVeren Olav Gunnar Ballo i den retning at han ønsker en markedsliberal modell innen sykehusdriften i Norge.
 
N

nb

Guest
Er det ikke bare å gjøre det slik at den kommunen som klarer å organisere det lengste fakkeltoget vinner?
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
19.150
Antall liker
6.248
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
KOL69 skrev:
1) Fogderistriden; nå også på HIFI-sentralen.

2) EDIT: En liten dolk i siden til dere "ballsundinger": Ved hvilken vindhastighet "mister" KSU sin fastlandsforbindelse?

1) Fogderistrid? Dette er striden mot futen. For litt over 300 år sidan var her ein fut som skattla folk så mykje at dei vart rasande, fylgde etter han, og slo han ihel. Liket grov dei ned i det som no heiter "Futemyra".
Det bør ikkje vere høve for korkje regjeringa eller neste regjering (H+FrP?) til å få dei ulike utkantane til å sloss segimellom. Dette går på måten vi løyser samfunnsoppgåvene på over heile landet.

2) Veit ikkje svaret på dette. Heromkring sluttar helikopteret å gå dersom det er:
Vind
snø
Skodde
 
S

Smorte24

Guest
Poenget her er vel at de gikk til valg i 2005 med lovnad om et nytt sykehus i Molde og nå blir det nye sykehuset i Kristiansund istedenfor pga at det er en AP vennlig kommune.

Jeg ser ikke forskjell på valgfusk om du jukser med antall stemmer eller om du ljuger for å få stemmer.

Jeg bryr meg lite om Molde sykehus, det kan godt legges ned for min del, min tante hadde fått hjerneblødning og lå i 3 dager på Molde sykehus før de fant det ut, hele tiden sa de at hun hadde fått et lite slag.

Hun døde på St. Olav noen dager etterpå, så jeg ønsker det sykehuset nedlagt fordi de er udugelige, jeg har hørt flere historier siden halve slekta bor i Fræna utenfor Molde.

Men det må bli konsekvenser å love noe i valg og så bare skyve det under teppet etter at du har kommet til makta.
 

Kabeldragern

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.01.2003
Innlegg
4.260
Antall liker
1.008
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
1
KOL69 skrev:
Som offshorearbeider er sykehusplassering vesentlig om uhellet skulle være ute. At offshoreinstallasjonene på Haltenbanken sokner til Kristiansund er vel bare et resultat av AP-distriktspolitikk og ikke fornuft. Flytiden til St.Olav er vel kortere i alle tilfeller, og de har også bedre med personell og kompetranse der vil jeg tro. (Ser det samme i tilfellet Brønnøysund og at flyavstander fra Skarv-feltet til "legevakta" i Brønnøysund er 4-5nm lengere enn til St.Olav).
Dette er feil. At helikoptertrafikken går til Kristiansund og Brønnøysund er ene og alene fordi det flyteknisk er den beste løsningen mht økonomi og sikkerhet. Har faktisk jobbet i Helikopterservice så dette vet jeg.

KOL69 skrev:
Legg ned alle sykehusene i M&R og S&F. Opprett en "førstehjelpsklinikk" i alle landsbyene og kjør/fly alle som trenger spesialister til de store der hvor kompetansen holder til.
Usikker på om befolkningen er enig. De aller fleste ønsker nærhet til ordinære sykehus av forskjellige grunner.

KOL69 skrev:
EDIT: En liten dolk i siden til dere "ballsundinger": Ved hvilken vindhastighet "mister" KSU sin fastlandsforbindelse?
I og med at vi valgte tunnell så er ikke det en problemstilling. Hadde vi valgt bro derimot...
 
R

RL69

Guest
Audiophile-Arve skrev:
KOL69 skrev:
1) Fogderistriden; nå også på HIFI-sentralen.

2) EDIT: En liten dolk i siden til dere "ballsundinger": Ved hvilken vindhastighet "mister" KSU sin fastlandsforbindelse?

1) Fogderistrid? Dette er striden mot futen. For litt over 300 år sidan var her ein fut som skattla folk så mykje at dei vart rasande, fylgde etter han, og slo han ihel. Liket grov dei ned i det som no heiter "Futemyra".
Det bør ikkje vere høve for korkje regjeringa eller neste regjering (H+FrP?) til å få dei ulike utkantane til å sloss segimellom. Dette går på måten vi løyser samfunnsoppgåvene på over heile landet.

2) Veit ikkje svaret på dette. Heromkring sluttar helikopteret å gå dersom det er:
Vind
snø
Skodde
Godt vi har folk som kan lokalhistorie her på sentralen.

Angående fastlandsforbindelsen til Kristiansund så består denne av broer og tunneller. Da jeg bodde på øya hendte det noen ganger om høsten at jeg måtte utsette tur hjem til Molde pga for sterk vind. Broene mellom øyene ble stengt og jeg mener å huske at også broen mellom fastlandet og Bergsøya også ble stengt. Nå er det vel kommet en forbindelse mellom Averøy og Kristiansund også, men forbindelsen mellom fastlandet og Averøy består av broer som blir stengt hvis det blåser for mye. Et av argumentene som ble brukt for en del år siden var at Romsdal og store deler av Nordmøre ikke hadde tilgang på et sykehus i Kristiansund hvis vinden bli for sterk.


MVH
KOL69
 
R

RL69

Guest
Smorte24 skrev:
Jeg bryr meg lite om Molde sykehus, det kan godt legges ned for min del, min tante hadde fått hjerneblødning og lå i 3 dager på Molde sykehus før de fant det ut, hele tiden sa de at hun hadde fått et lite slag.

Hun døde på St. Olav noen dager etterpå, så jeg ønsker det sykehuset nedlagt fordi de er udugelige, jeg har hørt flere historier siden halve slekta bor i Fræna utenfor Molde.
Kjenner flere som har fått sin porsjon med feilbehandling og t.o.m. dødsdom (og overlevd etter behandling på St.Olav) på dette sjuke-huset. Inkompetansen tyter ut både her og der.

Alle vil ha et sjukehus i nærheten, men ingen vil bruke det; var en overskrift på en nettside for en stund tilbake.


MVH
KOL69
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
16.054
Antall liker
3.935
Torget vurderinger
0
Em liten kommentar til dere der nede i Møre og Romsdal fra Kirkenes som står i fare for å miste sitt sykehus. Og da får vi ca 80 mil etter landeveien til nærmeste sykehus I Hammerfest!

Nå står den ene eksperten etter den andre fram og sier at avstand og reisetid til stykehuset IKKE spiller noen rolle hvis bare det mottakende sykehuset er faglig godt! 3 timer reisetid er fullt ut forsvarlig.

Ut fra det disse ekspertene sier vil jeg da foreslå at vi bygger ett -1- gedigent stort sykehus og frakter alle pasientene dit. På et slikt sykehus som skal dekke ca 5 mill menesker vil legene få tilstrekkelig med erfaring og kompetanse, slik at dette vil bli så bra. For at ingen skal bli misunnelige på de som bor ved siden av dette sykehuset og får kort vei dit bør det legges slik at alle i Norge får omtrent like lang transport dit. Jeg vil defor foreslå at vi bygger et kjempesykehus i Øst Finland slik at alle får ca 2-2,5 timer flytid dit. Husk at det er "fullt forsvarlig" med tre timer transporttid til sykehus! Selvsagt må alle sykehusene på Østlandet også legges ned! En bonus ved å gjøre det slik er at man unngår inflasjon som følge av at pengebruk til nytt kjempesykehus og på samme måte vil ikke lege/pleierlønninger påvirke inflasjonen her hjemme! vi kan til og med ansette finlendere, de har lavere timelønn enn nordmenn og slik får man mere pleie pr.krone!

Om jeg må si det selv, det er en genial idé !
 
N

nb

Guest
KOL69 skrev:
Kjenner flere som har fått sin porsjon med feilbehandling og t.o.m. dødsdom (og overlevd etter behandling på St.Olav) på dette sjuke-huset. Inkompetansen tyter ut både her og der.

Alle vil ha et sjukehus i nærheten, men ingen vil bruke det; var en overskrift på en nettside for en stund tilbake.
Å bli innlagt på sykehus er sannsynligvis noe av det farligere du kan utsette deg for, det være seg i Molde eller andre steder.
 

toral1

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
01.06.2005
Innlegg
130
Antall liker
51
Torget vurderinger
10
Edruelighet mine herrer.

Et sykehus i Molde og et i Kristiansund.

BASTA


Innflyttet inntrønder og moldenser på sin hals

Toral1
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
247
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Og hvis vi legger til "fullverdig" så er jeg helt enig. I mitt syn den beste av de farbare veier.

Bare et lite apropos til KOL og andre; her er det snakk om akuttfunksjoner først og fremst. Ikke elektive pasienter. Her er det ikke snakk om fritt sykehusvalg, det er noe annet. Man kan ikke belage seg på å fly eller kjøre folk halve landet rundt med helikopter for å føde, gipse, operere blindtarmer, behandle hjerteinfarkt eller hjerneslag, barn med akutte luftveislidelser, røntgen med spørsmål om brudd etc. Slikt blir bare for dumt, det kreves ikke mer kompetanse enn man har lokalt, og man sparer neppe penger på det heller; og folk vil neppe akseptere slik galemathias; antallet pasienter er likt selv om man legger ned sykehus, og det kreves like mye helsepersonell på vakt pr pasient uansett.
Frans, det er regnet mye på dette med de økonomiske innsparingene du forutser der hvor slik sentralisering allerede er gjort, og alle retrospektive undersøkelser viser det motsatte av det du sier. Det er ikke god totaløkonomi å sentralisere akuttfunksjoner.

Man flyr allerede folk rundt til større sykehus når det trengs, både elektivt og akutt. Det er her snakk om nærhet til grunnleggende sykehustjenester når allmennlegene ser behov for et større behandlingsnivå enn de kan gi lokalt på legekontoret, legevakta osv.

En liten observasjon; i min kommune er det ofte jeg som rekvirerer helikopter. Statistikk fra helikopterbasene viser at ca 25% av de rekvirerte turene (dvs de turene allmennleger tror bør gå ift vær osv) blir avlyst av ymse årsaker, og regner man om til legevaktenes AMK-henvendelser hvor det burde vært brukt helikopter totalt sett, uten tanke på vær, så er det ca 40-45% av helikopterturene som ikke lar seg gjennomføre. Å belage seg på å fly folk med helikopter er det glade vannvidd. Å kjøre timesvis, som man må i NordNorge, er litt mer forutsigbart, men ikke imponerende så. Dessuten ofte veldig traumatisk for pasient og evt følge. Og jeg skulle ha likt å se den stallen med bemannede ambulanser som skulle til dersom man til enhver tid hadde en drøss ambulanser ut av sitt distrikt på slike oppdrag. Nei, det er en helt virkelighetsfjern tanke å sentralisere akuttfunksjoner for mye. Det går bare ikke, annet enn dersom man gir f** i pasientene.
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
16.054
Antall liker
3.935
Torget vurderinger
0
Vidar P skrev:
Nei, det er en helt virkelighetsfjern tanke å sentralisere akuttfunksjoner for mye. Det går bare ikke, annet enn dersom man gir f** i pasientene.
Akuttsykehuset/traumemottaket for Finnmark skal være UNN i Tromsø! Klart at man gir faaan i pasientene! Men det er jo bare latsabber og trygdemisbrukere, les finnmarkinger, uansett!

Når det gjelder tilgjengelighet av helikopter/fly for ambulansetransport så vet jeg "alt" om dette etter 32år i bransjen. Det første jeg gjør hvis jeg vinner en kjempegevinst i Lotto blir å kjøpe meg et passe stort tomotros fly som blir satt i beredskap i tilfelle noen i min nærmeste krets behøver transport til Tromsø. Piloter og medisinskfaglig bemanning blir ikke noe problem for de som jobber i Luftambulansen i dag kommer garantert til å stille på vaktliste mot at de får låne flyet om noen i deres familie behøver transport. Vi VET nemlig alle sammen hvor lang tid det kan ta å få tak på fly til akutt turer!
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
19.150
Antall liker
6.248
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Spiralis skrev:
Em liten kommentar til dere der nede i Møre og Romsdal fra Kirkenes som står i fare for å miste sitt sykehus. Og da får vi ca 80 mil etter landeveien til nærmeste sykehus I Hammerfest!

Nå står den ene eksperten etter den andre fram og sier at avstand og reisetid til stykehuset IKKE spiller noen rolle hvis bare det mottakende sykehuset er faglig godt! 3 timer reisetid er fullt ut forsvarlig.

Ut fra det disse ekspertene sier vil jeg da foreslå at vi bygger ett -1- gedigent stort sykehus og frakter alle pasientene dit. På et slikt sykehus som skal dekke ca 5 mill menesker vil legene få tilstrekkelig med erfaring og kompetanse, slik at dette vil bli så bra. For at ingen skal bli misunnelige på de som bor ved siden av dette sykehuset og får kort vei dit bør det legges slik at alle i Norge får omtrent like lang transport dit. Jeg vil defor foreslå at vi bygger et kjempesykehus i Øst Finland slik at alle får ca 2-2,5 timer flytid dit. Husk at det er "fullt forsvarlig" med tre timer transporttid til sykehus! Selvsagt må alle sykehusene på Østlandet også legges ned! En bonus ved å gjøre det slik er at man unngår inflasjon som følge av at pengebruk til nytt kjempesykehus og på samme måte vil ikke lege/pleierlønninger påvirke inflasjonen her hjemme! vi kan til og med ansette finlendere, de har lavere timelønn enn nordmenn og slik får man mere pleie pr.krone!

Om jeg må si det selv, det er en genial idé !
Og så kjem alle (heile?) helseføretaket til å gå med overskot.
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
16.054
Antall liker
3.935
Torget vurderinger
0
Audiophile-Arve skrev:
Og så kjem alle (heile?) helseføretaket til å gå med overskot.
Men selvsagt. Og det er jo det eneste som har betydning for de som bestemmer i denne saken !!
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
19.150
Antall liker
6.248
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Ny info på Dagsnytt: 24 dødfødte kunne vore redda med anna heilseinnsats. Og dei små sjukehusa er overrepresenterte når det gjeld slike dødsfall....
Mitt spørsmål: Kor mange dødfødte har vi unngått ved å sleppe 4 timars tur til fødeklinikkane?
 
N

nb

Guest
Etter hva jeg har forstått fra mine bekjente i legebransjen er det relativt velkjent i miljøet at overlevesesprognosene ved ymse behandlinger/komlikasjoner/etc varierer ganske mye mellom sykehus i landet. Dette er ikke offentlig informasjon, men som sagt godt kjent blant de som jobber i faget.

Problemet er vel potensielt om en eller annen lokal "konge" insisterer på å drive med ting de stregt tatt ikke burde drive med på aktuelle lokasjon?

For noen år siden var jeg i alpene på skiferie, og en fyr falt stygt i parken og fikk et temmelig komplisert brudd i armen, han ringte en venn av familien i Norge som var lege, og vedkommende sa at han burde prøve å få det fikset på sykehuset i Grenoble - som "sentralsykehus" for veldig mange store alpinanlegg i de franske alpene var de noen racere på bruddskader der;)
 

frans

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.12.2003
Innlegg
1.457
Antall liker
2
Vidar P skrev:
Frans, det er regnet mye på dette med de økonomiske innsparingene du forutser der hvor slik sentralisering allerede er gjort, og alle retrospektive undersøkelser viser det motsatte av det du sier. Det er ikke god totaløkonomi å sentralisere akuttfunksjoner.
Jeg skrev "alle" tjenester og ikke "akuttfunksjoner" selv om også hva som kan betraktes som "akutt" er svært tøyelig det også.

Da Aslag Haugen falt fra scenen i Skiippagurra i fjor, ble han sendt med fly til Ullevål sykehus i Oslo og ikke til et eller annet lokal eller regional sykehus.

Problemet for en del lokalsykehus er at befolkningen velger dem bort både som følge av man er usikker på kompentansen (man har hørt skrekkhistorier) samt at det i grunnen er ganske kjekt med en Oslotur - noe som i starten var gratis.
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
247
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
frans skrev:
Vidar P skrev:
Frans, det er regnet mye på dette med de økonomiske innsparingene du forutser der hvor slik sentralisering allerede er gjort, og alle retrospektive undersøkelser viser det motsatte av det du sier. Det er ikke god totaløkonomi å sentralisere akuttfunksjoner.
Jeg skrev "alle" tjenester og ikke "akuttfunksjoner" selv om også hva som kan betraktes som "akutt" er svært tøyelig det også...
Hva som er akutt er en vurderingssak i øyeblikket, men akuttfunksjoner er egentlig godt definert det; man kaller det også ø-hjelpsberedskap eller annet. Det betyr at det fins mennesker og ressurser som har ansvar for å ta imot folk for øyeblikkelig hjelp enten etter AMK-oppdrag eller henvist fra allmennlege.

Man kan ikke ha øhjelp eller akuttfunksjoner for alle slags subspesialiteter ved mindre sykehus, og det har man da heller ikke. I KSU har de øhjelp for medisin og kirurgi, samt gynekologi/føde, pediatri, anestesi og radiologi. ØNH, hud, øye osv er det kun øhjelpsfunksjon dagtid; på kveld/natt/helg er det vaktsamarbeide mellom sykehusene i Helse Midt.

Den aktuelle saken var at HNR i årevis har forsøkt å rappe akuttfunksjonene i kirurgi og føde. Da ryker gjerne radiologi, pediatri, gynekologi og medisin med i dragsuget til slutt. Og hva skal man da med anestesi. Dette har vært en reell trussel om sniknedleggelse av KSU Sykehus, og folk vil ikke høre snakk om dette, de vil ha sykehuset sitt. Det er omlag 25k mennesker i byen (langt flere i regionene som sokner til sykehuset) og mer enn ti tusen av disse samlet seg i demonstrasjon da helseministeren var i byen. Jeg er sikker på at mange som ønsket å være der ikke hadde anledning, jeg var blant de. Det sier mye om hva folk føler om sykehuset i KSU. Disse menneskene bør tas på alvor, og ikke overkjøres uten skjellig faglig eller økonomisk grunn.
 
Topp Bunn