Defo skrev:
... Hva med horn som stråler f.eks 90 x 40 grader? Eller bånddiskanter med gjerne 120 x 20 grader, hvordan ville du gått fram her?
Å oppnå jevnt spredningsmønster i horisontalplanet er relativt enkelt: det dreier seg i hovedsak om å matche en kjent spredningsvinkel fra horn eller waveguide med aktuell spredningsvinkel fra et bass/mellomtoneelement med kjent størrelse ved en passelig delefrekvens. Forutsetningen er at elementene står vertikalt ovenfor hverandre. Du vil oppnå jevnt spredningsmønster fra en frekvens på omtrent 70-80% av den valgte delefrekvensen og opp så langt horn/driver rekker.
(Det grunnleggende tekniske white-paper for et slikt design er skrevet av JBL-ingeniørene Smith, Keele og Eargle, og ble presentert på AES i 1981. Klassikeren JBL Studio Monitor 4430 er et resultat av dette arbeidet. Les:
http://www.pispeakers.com/AES_v31_n6_p408.pdf ).
Å oppnå jevnt spredningsmønster i vertikalplanet er mye vanskeligere å få til. (Dette er heldigvis ikke fullt så viktig som for horisontalplanet). På grunn av elementenes innbyrdes avstand når de plasseres på frontplaten vil det skapes interferens mellom dem ved frekvenser på/nær delefrekvensen. Dette vil resultere i "null-er" (hvor lyden fra elementene kansellerer hverandre) og "lober" (hvor lyden fra elementene adderes og forsterker hverandre). Ulike filtertopologier gir ulik fordeling av nuller og lober. For en intro til dette fenomenet, les:
http://www.rane.com/note160.html
4.ordens Linkwitz delefiltre er den beste topologien i forhold til å minimere dette problemet. I et slikt filter blir nullene relativt små, og dessuten symmetriske i vertikalplanet. F eks 3. ordens Butterworth filtre har derimot en kraftig null nær midten av vertikalaksen og en kraftig lobe skrått nedover. Slike høyttalere bør tiltes endel bakover for korrekt balanse på lytteaksen.
Men i praksis er dette er ingen 100% konsekvent vitenskap, og endel prøving og feiling er nødvendig.
Fordi de typiske null-ene (med et 4. ordens filter) gjerne opptrer på 20-30 grader over og under lytteaksen, kan det være et bra tricks å begrense vertikalspredningen fra hornet til f eks 40 grader. Dermed vil outputen fra hornet havne mellom vinklene hvor kanselleringene oppstår, og du kan oppnå et vertikalt spredningsmønster som er relativt konstant. For mer om dette, se:
http://www.audioroundtable.com/PiSpeakers/messages/22624.html
Når alt dette er sagt; dette er IMO noen bra hovedprinsipper for å oppnå mest mulig konstant spredning:
- jeg ville ikke valgt elementer med så smal vertikal spredning som 20 grader. Det gir for trang sweet-spot og for dårlig generell balanse i rommet
- 40 grader vertikalt er omtrent passe. Større vinkel gir mer problemer med nuller/lober
- mer enn 90 grader i horisontalplanet er unødvendig, og skaper bare fler veggrefleksjoner og mer diffraksjon
- mindre enn 90 grader horisontalt går ut over sweet-spot
- elementene skal være på linje vertikalt
- velg så stort horn (eller waveguide) som du har plass til. Dermed får du delefrekvensen lengst mulig ned, og konstant spredning over mest mulig av frekvensområdet
- med hjørneplassering kan du oppnå 90 graders horisontal spredning også for basselementer. Dette krever imidletid ofte ekstra frekvenskorrigeringer pga at du med hjørneplassering som regel får en kraftigere eksitering av rommets egne resonanser