Lammestek

oddgeir

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.10.2005
Innlegg
7.597
Antall liker
10
Jeg sitter med en fin lammestek, og er på jakt etter en litt original / utenom det vanlige saus.

Så jeg henvender meg herved til ekspertisen her i lekegrinda.

Forslag til saus og tilberedning forøvrig mottas med takk.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Denne sausen er det beste jeg noensinne har laget, men det er endel arbeid og må lages like før den skal serveres.

http://www.dagbladet.no/magasinet/2002/01/12/305764.html

Anbefaler forresten å steke lammet langsomt. Ha full guffe på ovnen og sett i steken dekket med 2 lag metallfolie, skru ned til 170 med en gang og la den bli der i ca 4 timer. Skulder er et godt stykke til slik steik.

Hvis du vil ha noe enklere kan du helle litt mel i bunnen av stekeformen mens steken hviler før servering og spe med kyllingkraft. Så hiver du i noen never frisk hakket mynte og hakkede kapers og lar dette surre en stund, litt eddik eller vin setter en fin spiss.
 
N

nb

Gjest
Bruk termometer. Fin kjernetempeeratur for et godt stykke lam er 62-64 grader. Ikke bry deg om hva som står på termometeret, alle temperaturer på et steketermometer kjøpt i Norge er stort sett feil. Bikker du 70 grader er steken din grå og trist.
 

oddgeir

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.10.2005
Innlegg
7.597
Antall liker
10
Det vart steik fylt av soltørka tomat, fetaost og svarte oliven.
Rik omgang med provencekrydder, ein skybasert saus og ein god El Coto 2004, sikra heimesiger denne gongen.
Tomat, basilikum, raud og kvit lauk som var hovudingrediensane i salaten, saman med fløytegratinerte poterer, laga ei naturleg råme kring måltidet.

No er det brunt i glaset.
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
20.278
Antall liker
8.802
Torget vurderinger
0
oddgeir skrev:
Det vart steik fylt av soltørka tomat, fetaost og svarte oliven.
Rik omgang med provencekrydder, ein skybasert saus og ein god El Coto 2004, sikra heimesiger denne gongen.
Tomat, basilikum, raud og kvit lauk som var hovudingrediensane i salaten, saman med fløytegratinerte poterer, laga ei naturleg råme kring måltidet.

No er det brunt i glaset.
Ja det er så man blir fristet til å synge med Erik Bye i refrenget til Hans Børlis vise,
"Der skulle vi ha vøri, Kal" ;D

Men det blir nok som i visas slutt:
"Dit ska vi aldri komme Kal, det kan du banne på." :'(
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
21.221
Antall liker
8.846
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
oddgeir skrev:
Det vart steik fylt av soltørka tomat, fetaost og svarte oliven.
Rik omgang med provencekrydder, ein skybasert saus og ein god El Coto 2004, sikra heimesiger denne gongen.
Tomat, basilikum, raud og kvit lauk som var hovudingrediensane i salaten, saman med fløytegratinerte poterer, laga ei naturleg råme*) kring måltidet.

No er det brunt i glaset.
Må berre rette deg litt: råme er ikkje det same som ramme [eller klammeform] rame. Råme er det gamle ordet for fuktigheit (-heit-endingar er eigentleg styggheit i nynorsken, skal du vite.....)
Trur det berre vert svinekjøt med litt øl til i dag. Svinekjøt er ikkje så raffinert, men det er heller ikkje eg for tida....
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Spiralis skrev:
oddgeir skrev:
Det vart steik fylt av soltørka tomat, fetaost og svarte oliven.
Rik omgang med provencekrydder, ein skybasert saus og ein god El Coto 2004, sikra heimesiger denne gongen.
Tomat, basilikum, raud og kvit lauk som var hovudingrediensane i salaten, saman med fløytegratinerte poterer, laga ei naturleg råme kring måltidet.

No er det brunt i glaset.
Ja det er så man blir fristet til å synge med Erik Bye i refrenget til Hans Børlis vise,
"Der skulle vi ha vøri, Kal" ;D

Men det blir nok som i visas slutt:
"Dit ska vi aldri komme Kal, det kan du banne på." :'(
De har da oppfunnet sauer i Nord Norge også vel? Eller er det bare reinsdyr å få tak i på Samvirkelaget?

Ikke så veldig komplisert å steke en lammesteik heller er det.

Så det er vel håp i tunnellen. :)
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
20.278
Antall liker
8.802
Torget vurderinger
0
Gjestemedlem skrev:
De har da oppfunnet sauer i Nord Norge også vel? Eller er det bare reinsdyr å få tak i på Samvirkelaget?

Ikke så veldig komplisert å steke en lammesteik heller er det.

Så det er vel håp i tunnellen. :)
Det første først.

Erfaring tyder på at når man ser lys i tunnellen er det gjerne et tog som kommer imot! Nå er det da en fordel å bo så langt nord. Vi er ikke så veldig plaget med NSB og tog og slikt! ;)

Sauer har vi vet du, ;) reinsdyr også. :D At de kan gjøre litt av samme nytten begge to har vi også erfart. :eek:

Grunnet slomsete / dårlig merking av kjøtt som lå i fryseren "oppfannt" vi retten rein-i-kål som erstatning for den mer tradisjonelle får-i-kål. Rein-i-kål kan faktisk anbefales, smakfullt det også! ::)

Ikke vanskelig å lage god mat av fårestek, helt enig med deg der. Tanken bak kommentaren var mer i retning av at det er lite som slår ferdig tilberedt god mat med godt drikke til. :D

Du har vel opplevd det du også Deph; Man kommer inn i hallen, det lukter nyvasket, stearinlysene er tent, vertskapet tar i mot, man får noe i glass som en velkomst, kommer inn i stuen og ser at peisen er tent, bordet dekket, det skinner i edelt porselen, funkler i krystall og glittrer i nypusset sølv. Man setter seg sånn etterhvert, nyter et gjennomført måltid, flytter over i salongen for kaffe og noe brunt. Og sånn småningom sier man takk for seg og rusler ut i limousinen der "George" venter for å kjøre herskapet hjem. Og det beste av alt: MAN SLIPPER OPPVASKEN! ;D
 

oddgeir

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.10.2005
Innlegg
7.597
Antall liker
10
Audiophile-Arve skrev:
Må berre rette deg litt: råme er ikkje det same som ramme [eller klammeform] rame. Råme er det gamle ordet for fuktigheit (-heit-endingar er eigentleg styggheit i nynorsken, skal du vite.....)
Heilt enig naturlegvis. Eg tykte det var ein særskild swung over denne skrivemåten. Elles kan ein nytte råm for sår (i halsen).

Men i dag vart Magnus Carlsen vinnar av Corus-turneringa i Wijk aan Zee no i ettermiddag. Ein prestasjon som vil skake sjakkverda.
Spesielt etter at han grusa Kramnik med svart i går.
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
21.221
Antall liker
8.846
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
oddgeir skrev:
Audiophile-Arve skrev:
Må berre rette deg litt: råme er ikkje det same som ramme [eller klammeform] rame. Råme er det gamle ordet for fuktigheit (-heit-endingar er eigentleg styggheit i nynorsken, skal du vite.....)
1. Heilt enig naturlegvis. Eg tykte det var ein særskild swung over denne skrivemåten. Elles kan ein nytte råm for sår (i halsen).

2. Men i dag vart Magnus Carlsen vinnar av Corus-turneringa i Wijk an Zee no i ettermiddag. Ein prestasjon som vil skake sjakkverda.
Spesielt etter at han grusa Kramnik med svart i går.
1. Men det skal vere ch i schwung. Skal vi fornorske, bør vi ta han heilt ut, og skrive svung. Då vert det for lite schwung.
2. Men får vi overføringar på lik linje med handballgutane? Nei!
 

oddgeir

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.10.2005
Innlegg
7.597
Antall liker
10
Audiophile-Arve skrev:
1. Men det skal vere ch i schwung. Skal vi fornorske, bør vi ta han heilt ut, og skrive svung. Då vert det for lite schwung.
2. Men får vi overføringar på lik linje med handballgutane? Nei!
1. Er du sikker på at du drakk nok i går. Du verkar litt pirkete i dag.

2. Dette skulle naturlegvis vore overført direkte på TV.
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
21.221
Antall liker
8.846
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
oddgeir skrev:
Audiophile-Arve skrev:
1. Men det skal vere ch i schwung. Skal vi fornorske, bør vi ta han heilt ut, og skrive svung. Då vert det for lite schwung.
2. Men får vi overføringar på lik linje med handballgutane? Nei!
1. Er du sikker på at du drakk nok i går. Du verkar litt pirkete i dag.

2. Dette skulle naturlegvis vore overført direkte på TV.
1. Hm. I frå min ståstad verkar det som det var nok, men ein kan aldri vere sikker.
2. Sjølvsagt. Og med utkutting av barneTV, Dagsrevy og andre faste innslag som kom i vegen. I alle kanalar på ein gong, naturlegvis.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
oddgeir skrev:
2. Dette skulle naturlegvis vore overført direkte på TV.
En stor prestasjon av Carlsen. Men sjakk er ikke den mest publimumsvennlige idretten da. Og selv med Arne Scheie og Simen Agdesten live i studio vil det neppe ta helt av ettersom timene fort tikker avgårde. Egner seg vel bedre for overføring via SMS eller noe slikt.
 
Topp Bunn