Krever vinyl gammel HIFI

NuBe

Medlem
Ble medlem
09.08.2017
Innlegg
13
Antall liker
5
Hei,

Sitter å mimrer litt, men seriøst kan det være slik at vinyl krever eldre hifi? Vil da en høytaler fra før CD eller like etter kunne låte bedre enn det man kjøper i dag. Har det endret seg etter at vinyl er blitt mer i tiden?




Sitter selv på relativt enkelt utstyr. Naim 5i, Flatcap2 , Thorens 125 med SME III 3009, og Lyd M3 fra slutten av nittitallet
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.682
Antall liker
7.922
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Slett ikkje. Men det er mykje av det gamle utstyret som er godt brukandes. Då vinylen var einerådande, var det sjølvsagt både godt og dårleg utstyr. Det er nokre ikoniske produkt som er vel verd å få med seg. Når det gjeld pickupar, tykkjer eg det er verd å merke seg Shure V15II, Grace F9, Micro-acoustids, Denon 103 (gjerne D-utgåva), Van den Hul, Koetsu og Kiseki. Svært ulike, men alle saman på kvar sin måte magiske. Når det gjeld platespelarar, er det meste av det litt ambøsiøse slaget (direktedrevne, med gode armar) bodt brukbart den dag i dag. Og når det gjeld riaatrinn, er min absolutte favoritt den som er innebygd i ARC SP 10.
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Kommer helt an på hva man vil ha vinylen til. Skal man mimre seg tilbake til noe, så kan vinylen gå fint hånd i hånd med et retroanlegg (eller digre Cerwin Vega for den del). Men vil man slippe ut det ofte overraskende hifipotensialet i 50-60-70-talls, til og med 80-90-talls plater, så er det godt anlegg som gjelder, ikke alderen på det.

Mine 2c. :D
 

NuBe

Medlem
Ble medlem
09.08.2017
Innlegg
13
Antall liker
5
Om man ser på platespiller isolert, hvilke platespiller er da de beste 5 beste som er laget gjennom tidene? Vil Linn Sondek LP 12 være på den listen og hva med andre eldre?
 
Sist redigert:

nils valla

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.07.2012
Innlegg
1.172
Antall liker
294
Om man ser på platespiller isolert, hvilke platespiller er da de beste 5 beste som er laget gjennom tidene? Vil Linn Sondek LP 12 være på den listen og hva med andre eldre?

Nej, Linn er ikke i top-5
 

Gjest.

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.09.2006
Innlegg
5.723
Antall liker
486
Noen produsenter og artister tilpasser lydbildet til publikum. F.eks gammel Beatles og Stones ble tilpasset datidens mono AM-radio og platespillere slik det var i de tusen hjem. Artistene prøvelyttet innspillingene i mono og det finnes dedikerte monitorer for slik lytting (f.eks Auratone). Jeg vil tro at dagens pop er tilpasset bluetooth høyttalere, ørepropper og headsett.
 

nils valla

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.07.2012
Innlegg
1.172
Antall liker
294
Om Linn skal vere på ei liste, må det vere nr 4 - veldig godt avstemt drivverk, arm og pickup, føresett at du vel dei dyraste alternativa.
Jeg er enig i Linn kan blive en bra pladespiller.
Men her i huset er Linn ikke i top-5.
Er vi indenfor en prisgruppe der er til at betale, er Linn en pladespiller rigtig mange nok kan leve med uden få finurlige fatale lyster til høre om der lige er lidt mere at gøre godt med i en dyrere pladespiller. (bevares, i en hvis forstand er Linn ikke at regne for en billig pladespiller. Men her de sidste 20år er der kommet mange dyre prestige-modeller, som nok mest gør sig bemærket med en ulogisk høj pris).

ps.
De gamle dyder, Linn også er bygget efter, holder stadig.
 

Todani

Overivrig entusiast
Ble medlem
20.05.2009
Innlegg
1.149
Antall liker
2.065
Tilbake til det opprinnelige spørsmålet, så har trådstarter et poeng når det kommer til høyttalere. I tidligere tider var det vel flere og gjennomgående større høyttalere som var basert på lukket kabinett. Med slike høyttalere fikk man mindre membranvandring enn med diverse portløsninger, passivsvingere og "tunnelløsninger".
Jeg hadde høyttalere basert på sistnevnte prinsipp i mange år, B&W DM2. Disse var litt for vanskelige å drive med de forsterkerne jeg hadde råd til å kjøpe på 70-tallet. Den litt ukontrollerte bassen kledde mange bassfattige innspillinger fra den tiden. Med andre innspillinger var det bare å aktivere "subsonic filter", som nesten alle forsterkere hadde.
Utover 80-tallet skulle plutselig ingen forsterkere ha knapper på fronten. Ingen subsonic filter, men med CD og bedre konstruerte bassreflekssystemer trengte de ikke det.
Musikkprodusentene hadde i stadig større grad begynt å bruke fremhevet bass som et virkemiddel. Dette har hifi-fabrikantene delvis tilpasset seg.
Så, ja, avspillingsutstyret har tilpasset seg teknologitrendene til en viss grad (men livsstiltrendene i mye større grad..).
 

Auditor

Æresmedlem
Ble medlem
27.02.2006
Innlegg
12.091
Antall liker
4.345
Torget vurderinger
1
NuBe: Som svar på spørsmålet ditt: Absolutt ikke! Men velger du komponentene RUNDT vinylen- inklusive spilleren- blant de som har fokus på musikk istedenfor analyse, da kommer du langt. La kildens og formatets styrker komme fram mest mulig, minimer svakheter ved å passe HELE matchen. Da opplever du vinylen og dens dynamikk slik den skal og bør være, også med nye konstruksjoner. Helhet er stikkordet der..Tilstrekkelig med krefter, samspill og presisjon er forøvrig også en forutsetning for - og naturlig del av- den helheten. Naim er ett av merkene som har skjønt hva synergi er. Og det viser de i ALLE sine komponenter, også Stageline RIAAene..Det er det du kjøper med Naim. Synergi, fart og moro. Bakt sammen til deres helt egne form for musikalitet. Tips: Neat Acoustics bruker Naim-elektronikk i lytteromma sine..:cool:

Edit: Mtp. kombinasjonen din bør du faktisk vurdere ei oppgradering av Thorensen også. En Rega Planar 6 m/Exact burde holde godt- forutsatt at du har Stageline MM. Langt mer dynamisk, livat og PÅ..Stereofil i Oslo har også en rimeligere jubileumspakke nå, basert på nye Planar 3. Begrenset til FEMTEN stk...
 
Sist redigert:
Topp Bunn