Klipsch Custom, iPoden's bestevenn?

Håkon_Rognlien

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
4.301
Antall liker
5.270
Torget vurderinger
1
Klipsch Custom-serie med in-ear hodetelefoner er for lengst ute av produksjon, men ettersom jeg har benyttet så vel Custom 1, 2 og 3 i flere år, og at det i tillegg finnes et pent restlager til snille priser hos Audiocompaniet, tenkte jeg det kunne være en ide å si litt mer om disse pluggene.
Med et mulig unntak av Sennheiser Momentum, er det nemlig min klare overbevisning at Custom 3 er noe av det beste du kan kople til en iPod. Bemerk at jeg atså ikke snakker i absolutte termer med separate hodetelefonforsterkere et al, men med mikorforsterkerne i Pod-virkeligheten. Et svært viktig poeng er at de er ekstremt støydempende når de er korrekt montert i øret (og da benytter jeg ordet "montert" med viten og vilje), for akkurat den prosessen er kanskje de største årsaker til at Custom-serien forsvant.
Klipsch har i ettertid benyttet sine erfaringer med Custom-serien til noe enklere løsninger, men akkurat det burde ikke forhindre noen i å utforske disse helt unike proppene.
Custom 1
er relativt enkel i klang og tekstur; de er relativt fete og solide i sin måte å fremstille musikken på. De er nøyaktig like støydempende som 2 og 3, hvilket i seg selv er svært effektivt, og i mine ører, en betydelig bedre lydmessig løsning enn aktiv støydemping.
Custom 2 tar et stort steg i retning seriøs hifi på tur, selv med tusseladder som iPod Nano låter den svært elegant og detajert nedover, mens mellomtone og diskant fortsatt har litt å gå på rent lydmessig.
Custom 3 tar siste steg, for meg slutter ikke disse å overraske, det er en harmoni, helhet og detaljeringsevne i disse proppene som er helt utrolig vanedannende. I tråd med det Klipsch ofte slter med, har også disse dessverre lang innspillingstid, men med tålmodighet og mange reiser, vil det være en fantastisk lang opptur. Så avslappede og allikevel så til de grader musikalsk engasjerende har jeg i grunn kun hørt fra fryktelig mye dyrere kombinasjoner enn iPod Nano / Klipsch Custom 3, dog med mulig unntak av ovennevnte Sennheiser Momentum. Dog innehar ikke sistnevnte på noen måte den samme evnen til å isolere lytteren fra omgivelsene.

Det å finne rett plassering i ørene er en prøvelse. Riktige propper (de kan være forskjellige på høyre og venstre øre), og korrekt bøying av ørebøylene i alle retninger er et nesten evigvarende prosjekt, og har du briller, blir det enda mer komplekst. Videre er det utfordrende at noen av disse proppene ikke henger helt godt fast der de skal, og ender opp med å site igjen inne i øret om du napper dem ut for fort. Jævla kult om du nettopp har lettet med New York som destinasjon, og ikke har en spiss pinsett på innerlomma...

En klar svakhet med Custom-proppene er kablene, ikke av lydmessige årsaker, men rett og slett fordi de er omspunnet av et "mesh" med god styrke. Problemet som snart viser seg er at ved mye bruk blir det litt tvinning og fikling, dermed slipper dette solide nettet deler av den indre kabelen igjennom, og dette danner skarpe bøyer, med muligheter til kabelbrudd. Jeg snurrer et par runder selvvulkaniserende tape i alle overgangene, og slipper dermed dette problemet.

Videre vil Custom-proppene kunne dele seg i det området de er omgitt av en liten sammenføyningsring, skjer dette, vil ofte høyre og venstre propp låte forskjellig, og løpet er kjørt etter min smak. Jeg har ikke foreløpig funnet noen fornuftig løsning på denne utfordringen, men akter ikke gi opp, for jeg bare elsker lyden i disse enhetene, og er dermed ikke villig til å finne middelmådige erstattere som sitter dårligere, gjør mer vondt i øra, og demper omgivelsene mindre.

TIl slutt: Klipsch Custom er til reiser og bærbare enheter, IKKE til hodetelefonforsterkere. Det virker stort sett ikke særlig bra av årsaker jeg bare delvis forstår. Til Hjemmebruk er det nok store "kanner" som får gjøre jobben, gitt!

Flere erfaringer med disse?

Mvh
Håkon Rognlien
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
18.594
Antall liker
4.542
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
13
Jepp tried them didn't like them.. Har vel et sett liggende et sted ( husker ikke hvilken type) slo meg imidlertid til ro med klipsch image x10. Har 3 stk av de
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
18.594
Antall liker
4.542
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
13
La meg tidlig i håp om å sove rundt igår. Vel våkna ca 0030 og fikk ikke sove... Så med mobil og innlegging av melding på HFS tar det tid og melding blir kort.

Rognlien. Din "vurdering" av disse tar med seg omtrent alt av det som kan kalles negativt. Veldig bra!! Av de grunner du nevner klarte ikke jeg å leve med de. Uansett hvor mye jeg prøvde ble de ubehagelige til min knoll. Lydmessig fikk jeg de ikke til heller.
Til det siste punktet. Har som sagt 3 sett med image x10i og det ene settet der spiller mye dårligere enn de 2 andre. Så når folk sier at de ikke får de helt til skjønner jeg dette veldig bra. Jeg fikk mine Custom (tror det er Custom 2??) omtrent med en gang de kom til Norge.

Det er ekstremt viktig å finne passende silikonpropper som passer til akkurat DINE ører. Hvis ikke blir alt ubehagelig og ikke bra.

Jeg har funnet ut at relativt små puter passer meg.
 
Topp Bunn