Hei!
Forstår hva du tenker. Argumentet ditt for sinustoner er riktig. Det fungerer også med flere sinustoner. Forutsetningen er at tonene er uten variasjoner i nivå og i praksis har uendelig varighet. Er sjelden det høres på helt statiske (oscillator) toner kun basert på sinus og cosinus (Fourier syntese). Med en gang det skjer noen endring over tid er det også hørbar og målbar forskjell på polaritetsveksling og 180' faseforskyvning på alle frekvenser. Hvis det nå hadde vært mulig å lage et filter som gjorde en slik jobb! I praksis er det umulig å lage en slik konstruksjon. Filteret må være uendelig komplekst for å oppnå 180' forsinkelse på hver eneste lille mikrofrekvens(
allpass filter).
Tidsforsinkelse gir
frekvensavhengig faseforskyvning. Det beholder de innbyrdes tidsforholdene i signalet. 180' forskyvning på alle frekvenser gir en
frekvensuavhengig faseforskyvning. Det flytter på det innbyrdes tidsforholdet i signalet. Det første låter, i seg selv, som nøyaktig samme signalet. Det andre vil låte som en total smørje. Et trommeslag vil ha klikket forsinket med mikrosekunder og bassen slengende fra noen millisek til 1-2 dusin millisek etter. Hihats vil komme før bunnen. Overtonene i en stemme før det dypere fundamentet. Osv.
Bildet under viser 5 sinustoner som starter plutselig på null sekunder. (20, 32, 52, 85, 137 Hz)
Øverste kurven er 180' forskyvning på hver enkelt frekvens. En forenklet utgave av virkeligheten, men det viser poenget. Har tegnet inn en strek der hver enkelt sinustone starter, på 3, 5, 9, 15 og 25 millisekunders forsinkelse. Kurven vil deretter stabilisere seg på den forventede repetetive bølgeformen. I begynnelsen er signalet dramatisk forskjellig fra kurven under som viser et polaritetsskifte.
De fem sinustonene som brukt over blir lett til en basstromme ved å senke nivået brått etter starten. Laget en wave fil med slike bølger:
http://nordenmaster.no/2010/phase shifts vs polarity inverted and normal.wav (trykk lagre som og spill av i et program som looper)
Filen ser slik ut:
Første dunket er 180' forsinket start på hver sinusbølge.
Andre dunket er polaritetsskiftet normal start.
Tredje dunket er 180' forsinket start på hver sinusbølge polaritetsskiftet.
Fjerde dunket er polaritetsskifte normal start snudd tilbake igjen til vanlig (korrekt) polaritet.
Er ikke så veldig mye transient å skryte av der, men det burde være rimelig lett å høre forskjell. 180' forsinkelsene har mindre punch (da starten er dradd utover.) Når alle sinusene starter samtidig smeller det mer. Normal-varianten har ganske så tydelig variasjon fra invertert polaritet til normal polaritet. Laget en til variant på filen over, nå kun med den korrekte bølgen. Først to ganger med feil polaritet og deretter to ganger med korrekt polaritet.
http://nordenmaster.no/2010/polarity inverted vs normal.wav Er mye lettere å høre forskjell når lyden repeteres før vekslingen.
Absolutt polaritet er rimelig lett å høre på visse typer lyder. Spørs hvor asymmetrisk de er. Ørene er laget slik at de vektlegger de positive sidene av lydbølgene mer enn de negative sidene. Sannsynligvis fordi det aller meste av lyder i virkeligheten starter med et overtrykk (eksplosjon), i motsetning til å starte med et undertrykk (implosjon).
Begrepet frekvens har skylden for mange misforståelser. En enkelt frekvens er en sinustone. Det kan ikke være noe annet om det skal være en enkelt frekvens. Ekte signaler er
spektra. Et spekter kan ikke dekomponeres til frekvenskomponenter uten å ha nær uendelig tid som en del av regnestykket. Derfor blir også det å forsinke starten på en sinus på det viset jeg har gjort over en forenkling som ikke samsvarer helt med et virkelig filter som prøver å få 180' på alle frekvenser. Et slikt filter er som nevnt umulig. Bildene og filen gir i alle fall en viss idé om den generelle trenden som hadde blitt vist om det var mulig å lage et slikt filter.
Poenget med subwoofer eksempelet var at med en polaritetsveksling vil signalet forlate subwooferen på det samme tidspunktet som før, med motsatt fortegn. En fasekontroll som dreier 180' på en gitt frekvens vil sende ut denne frekvensen en halv bølgelengde senere. Dette kan i noen tilfeller brukes til å tune sub'er for å få impulsive lyder mer på linje med hovedhøytalerne.
Er det tindrende klart nå?
Mvh,
Andreas Nordenstam