Det bør vel sige inn hos FHI etc. Men det er sterke krefter der ute som jobber i mot. Det er relevant å trekke paraleller til Tobakksindustrien. Og faktisk også sukkerindustrien.
«Vi står midt i en kommersielt skapt folkehelsekrise, og politikken henger etter.»
Vis vedlegget 1162969
Ultraprosessert mat, The Lancet | Ultraprosessert mat: De våger å si det høyt
Bra fra Lars Magne Sunnanå om angrepene på dem som varslet om ultraprosessert mat. Han skriver om de mange ufine utspillene fra spesielt Brage Ulvmoen, som er NAV-lege, og som har kjørt flere "korstog" mot farlige Kolby.
Sunnanå syns det er bra å kunne vise til at Kolby, som av Ulvmoen ble avskrevet på kvakksalvernivå, nå faktisk står som medforfatter i studien som kom i verdens mest velansette medisinske tidsskrift og som har skapt oppmerksomhet verden over. Matindustrien tvinges på retrett.
NAV-lege Brage Ulvmoen bør skjerpe seg.
lams.substack.com
Ellers, hva man bør kikke etter i ultraprosessert mat som inneholder nitrat og nitritt (til stor irritasjon for meg, den anbefalingen på bunnen, jeg elsker fermentert chark fra Frankrike, Spania og Italia).:
Nitrat og nitritt
Tilsetningsstoffgruppen nitritt og nitrat består av følgende fire tilsetningsstoffer:
- E 249 Kaliumnitritt
- E 250 Natriumnitritt
- E 251 Natriumnitrat
- E 252 Kaliumnitrat
Det er i hovedsak bearbeidet kjøtt, som pølser og bacon, i tillegg til forskjellig spekemat, som er tilsatt disse e-stoffene for å gi matvarene økt holdbarhet.
Både WHO og det franske mattilsynet, Anses, påpeker at det er sammenheng mellom høyt inntak av matvarer tilsatt nitrat og nitritt, og økt kreftfare, spesielt tykktarmkreft. Dette gjør at Anses anbefaler en reduksjon av nitrater og nitritt i kostholdet til franskmenn, som innebærer en anbefaling om å spise maksimalt 150 gram bearbeidede kjøttvarer per uke per person.