Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det spiller ingen rolle om det er bønder, fiskere, vaktmestre eller kontoarbeidere som eier aksjer eller andeler i en bedrift. Tine er en kommersiell aktør som andre i markedet, men har gjennom ekstrem politisk korrupsjon og maktmisbruk karret til seg nær monopol på viktige produktområder.

    Det er rent uhyggelig at de i tillegg til å være monopolist også er utpekt som markedsregulator., snakker om mafiaen og havresekken.

    Innen aviser og media er det klare regler som begrenser eierskap og forhindrer monopoler dominans av enkeltaktører. Det er svært viktig at vi får tilsvarende regler for dagligvarer i Norge slik at ingen enkeltaktør får anledning til å eie eller kontrollere mer enn 35% av produksjon eller marked for noen varegrupper.
     

    janfrt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.06.2011
    Innlegg
    7.491
    Antall liker
    8.615
    Sted
    Pt. Høvik
    Vel, jeg er jo 99% enig i det du skriver (og omvendt?), men jeg tror omsorgen for Tine og Nortura er større hos politikerne enn av Stein Erik Hagens lille portemonè. Men tiden vil vise hvis vi skulle havne i en slik situasjon.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ja, det er den nok utvilsomt. Men støtten har også en politisk slagside.

    Det er ikke så mange år siden denne saken var brennaktuell, og det er bare metodene som har blitt litt mer raffinerte i mellomtiden.

    Alt om Tine-saken

    Viljen til å ta et oppgjør med tinemafiaen er nok større i Høyre enn hos SP og Co. Men på den annen side så logrer nok høyrepartiene villig til Orklakongen og Store Velgjører Hagen.
     

    mr1derful

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    03.05.2012
    Innlegg
    174
    Antall liker
    38
    Det året da Hagen solgte seg ut var det eneste året det ikke var skatteplikt på gevinst på aksjene ved denne type salg...
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.188
    Antall liker
    2.711
    Synnøve Finden ekte meierismør m/ maldonsalt er bare excellent på smak! Selges i små sorte beger til en kilospris dobbelt opp av Tine smør.
    Ferske rundstykker i ovnen med Synnøve smør og litt god appelsinmarmelade, samt en god kopp kaffe, gir en små øyeblikk av utsøkt glede.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    30 august kan bli spikeren i kisten for håp om gjenvalg for den sittende regjeringen.

    Da skal regjeringen nemlig vedta om de skal legge seg på kne for mafiaen og innføre enda mer ekstreme tollmurer på maten til Norges befolkning, slik at det skal bli et enda mer elendig og ensrettet utvalg i Norske butikker.
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    385
    30 august kan bli spikeren i kisten for håp om gjenvalg for den sittende regjeringen.

    Da skal regjeringen nemlig vedta om de skal legge seg på kne for mafiaen og innføre enda mer ekstreme tollmurer på maten til Norges befolkning, slik at det skal bli et enda mer elendig og ensrettet utvalg i Norske butikker.
    Så da, Gjestemedlem. Kistespikeren du prater om, forutsetter dog at normalbefolkningen deler din noe paranoide virkelighetsoppfatning! ;) Det sagt, så er jeg i all hovedsak enig i at norsk matvarepolitikk har overlevd seg selv med meget god margin. Noko må gjerast, men kva?

    Honkey
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Så da, Gjestemedlem. Kistespikeren du prater om, forutsetter dog at normalbefolkningen deler din noe paranoide virkelighetsoppfatning! ;) Det sagt, så er jeg i all hovedsak enig i at norsk matvarepolitikk har overlevd seg selv med meget god margin. Noko må gjerast, men kva?

    Honkey
    Tidligere var mange lykkelig ignorante over hva som foregikk. Men hele det siste året har det vært fokus på hvordan mafiaen manipulerer markedet for å sabotere alle forsøk på konkurranse. Katta er ute av sekken og lar seg ikke fange igjen så lett.

    Så nå når det har blitt avslørt for mange flere mennesker hva som får lov til å foregå er det mer og mer vanskelig å få dem til å akseptere det, og det eneste de har å stille opp med er sin stemmeseddel. Det er jo ikke en avgjørende sak for alle selvsagt, men det skal ikke så mange flere prosentene feil vei for regjeringspartiene før alt håp er ute.

    Dette er ingen vinnersak i valgkampen for annet enn SP, ultranasjonalister og unge rosaromantikere.

    Folk har mye penger og god råd i Norge, og da finner færre og færre seg i å bli behandlet som borgere i et innesperret østblokkland og avspist med at to tre aktører skal få diktere alt som er til salgs i 99% av Norges dagligvarebutikker.
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    385
    ^Det er jo bare delvis sant, Deph. Norge er det landet der forbrukerne er så jævla KJIPE at de ikke er villige til å betale for bedre utvalg. Dette er slett ikke en mafia-jobb slik du ustanselig babler om, det er en utvikling forbrukerne i stor grad har skylda for sjøl. I tillegg til dette kommer det fenomenet du stadig velger å overse; nemlig at vi er et svært lite antall mennesker spredt over et veldig stort område. Dette, i lag med en svært styrt infrastruktur i mer enn 30 år etter krigen, har gjort at alle i Norge har hatt nærbutikker med så å si like priser over hele landet. Din argumentasjon er historieløs. Og selv om det er mye som tvinger fram strukturelle endringer nå, så hadde ikke Norge vær det vi kjenner i dag, dersom ikke leverandørene var pålagt et strengt regime i flere tiår.
    I et større perspektiv, vil butikkene på bygda dø når alt frigis, (noe som er i ferd med å skje i disse dager), dette er enda en spiker i kista for det særnorske bosetningsmønsteret. I din iver etter å sable alle "mafia-løsninger" feier du kjapt forbi at dette er et større bilde. Mye større.

    Honkey
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    ^Det er jo bare delvis sant, Deph. Norge er det landet der forbrukerne er så jævla KJIPE at de ikke er villige til å betale for bedre utvalg. Dette er slett ikke en mafia-jobb slik du ustanselig babler om, det er en utvikling forbrukerne i stor grad har skylda for sjøl. I tillegg til dette kommer det fenomenet du stadig velger å overse; nemlig at vi er et svært lite antall mennesker spredt over et veldig stort område. Dette, i lag med en svært styrt infrastruktur i mer enn 30 år etter krigen, har gjort at alle i Norge har hatt nærbutikker med så å si like priser over hele landet. Din argumentasjon er historieløs. Og selv om det er mye som tvinger fram strukturelle endringer nå, så hadde ikke Norge vær det vi kjenner i dag, dersom ikke leverandørene var pålagt et strengt regime i flere tiår.
    I et større perspektiv, vil butikkene på bygda dø når alt frigis, (noe som er i ferd med å skje i disse dager), dette er enda en spiker i kista for det særnorske bosetningsmønsteret. I din iver etter å sable alle "mafia-løsninger" feier du kjapt forbi at dette er et større bilde. Mye større.

    Honkey
    Her står det jammen mye udokumenterbart sludder.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    ^Det er jo bare delvis sant, Deph. Norge er det landet der forbrukerne er så jævla KJIPE at de ikke er villige til å betale for bedre utvalg. Dette er slett ikke en mafia-jobb slik du ustanselig babler om, det er en utvikling forbrukerne i stor grad har skylda for sjøl.
    For at handlevanene til folk skal endre seg må de eksponeres for alternative produkter. Det er ikke uten grunn at nesten samtlige butikker i Norge har anslagsvis 90% identisk produktutvalg. Når vi har sentrale aktører som har nær monopol på viktige varegrupper og samtidig får diktere hvilke betingelser konkurrentene skal få og sogar kan instruere politikerne til å endre tollnivået når det passer dem så har jeg ingen bedre uttrykk enn mafia, selv om dette tradisjonelt sett brukes oftere om sicilianske kriminelle organisasjoner.

    I Norge er det som du vet 4 aktører som kontrollerer HELE dagligvaremarkedet, og hvis noen produkter ikke kan ha gode nok marginer til å passe inn i deres økonomiske modeller så blir de ikke å finne i hyllene i det hele tatt. Så den store faren med høye tollmurer er ikke at varene isoplert sett blir noen kroner dyrere, men at de forsvinner ut av butikkene eller aldri dukker opp der overhodet fordi det kanskje er 50 øre mer per enhet å tjene på å selge noe fra Tine eller Nortura i stedet. Jeg betaler gjerne ekstra for god mat, og gjøre det ofte. Men det hadde vært hyggelig å finne nye varer i dagligvarebutikkene og ikke bare i de små spesialbutikker i de største byene.



    I tillegg til dette kommer det fenomenet du stadig velger å overse; nemlig at vi er et svært lite antall mennesker spredt over et veldig stort område. Dette, i lag med en svært styrt infrastruktur i mer enn 30 år etter krigen, har gjort at alle i Norge har hatt nærbutikker med så å si like priser over hele landet. Din argumentasjon er historieløs. Og selv om det er mye som tvinger fram strukturelle endringer nå, så hadde ikke Norge vær det vi kjenner i dag, dersom ikke leverandørene var pålagt et strengt regime i flere tiår.
    Siden det er kun 4 aktører i de norske dagligvaremarkedet og all konkurranse er blokkert av tollmurer, så vil disse aktørene kun ta inn de varene som gir dem maksimal profitt. Og for dem er det helt genialt at alle konkurrentene gjør akkurat det samme. Ingen av dem har den minste interesse av å selge nye produkter når folk i stedet kan tvinges til å kjøpe noe annet som de tjener bedre på.

    Tollmurene gjør det i praksis helt umulig for andre kjeder å etablere seg i Norge med eget sortiment slik at vi kunne hatt noen butikker med alternativt sortiment. De 4 gigantene og de største grossistene har alt å tjene på å forby konkurranse. Og dette er etter mitt syn mafiavirksomhet og kartellvirksomhet.

    I et større perspektiv, vil butikkene på bygda dø når alt frigis, (noe som er i ferd med å skje i disse dager), dette er enda en spiker i kista for det særnorske bosetningsmønsteret. I din iver etter å sable alle "mafia-løsninger" feier du kjapt forbi at dette er et større bilde. Mye større.
    Det er tøv. Folk kjøper dagligvarer gjevnt over. Det finnes ikke en nordmann som ikke spiser mat, og det må handles i butikk. Og så lenge det er folk som handler finnes det butikker. Hvis vi hadde fjernet tollmurene hadde det blitt mulig for folk på bygda å få et anstendig utvalg i butikkene de også, slik som folk i byene gjerne har, dog i mindre omfang. Og dette vil kanskje gjøre det litt mer attraktivt å bosette seg utenfor byene. For i dag er butikkene i bygdenorge som et østblokkland på 50-tallet. Slik frister det ikke å bo, og det er vel kun de færreste som er fornøyd med å reise til sivilisasjonen 4 ganger i året for å proviantere.

    Selv lokale varer er stort sett umulig å finne i lokalbutikkene, fordi alt styres sentralt av de 4 kjedeeierne og alt skal være identisk over hele landet.

    Det er livsfarlig å eksponere folk for utvalg, for da mister gigantene kontrollen over befolkningens handlevaner, og det kan gå ut over deres marginer.

    Vi må jo verne om Hagen, Reitan og de andre. Vi har jo ikke så mange multimillardærer i Norge.
     
    N

    nb

    Gjest
    Her står det jammen mye udokumenterbart sludder.
    Jeg er tilbøyelig til å være enig i en del av hovedpoenget (fortsatt uten dokumentasjon). Nordmenn flest mangler i stor grad matkultur, når den gikk tapt eller i hvilken grad den noensinne var der skal ikke jeg ha ment særlig mye om, men basert på hva jeg ser folk putte i handlevognene sine på butikker rundtomkring så spises det svært store mengder søppelmat her i landet. Greit nok at utvalget i mange butikker er ganske trist, men det er fortsatt mulig å ta med seg noe som er langt bedre enn hva folk faktisk tar med seg.

    Det skrives også side opp og side ned om pris, hvor mye man kan spare ved å handle her kontra der og lignende. Det er ikke mye fokus på kvalitet. I Akersgata er "1 kilo ost" en meningsfull produktkategori, det er det neppe mange andre steder i verden.

    Norske forbrukere har også liten råvarekunnskap. Jeg pleier å snakke til folk som rasker med seg en entrecôte fra haugen i butikken, jeg spør om de har tenkt å kjøpe den biffen der, hvorpå jeg kan garantere de at den blir en temmelig tørr og trist affære fordi den ikke inneholder fett - noe man greit kan se gjennom forpakningen.

    De fleste klarer nok å kjenne forskjell på gode og dårlige produkter og verdsette god mat når de faktisk får det, men jeg tipper det er svært mange som ikke aner hva det er for noe.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det skrives også side opp og side ned om pris, hvor mye man kan spare ved å handle her kontra der og lignende. Det er ikke mye fokus på kvalitet. I Akersgata er "1 kilo ost" en meningsfull produktkategori, det er det neppe mange andre steder i verden.
    1 Kg ost gir fullstendig mening. Men det forutsetter at det ikke finnes noe særlig å velge i i butikkene, og at det som finnes smaker så likte at det ikke spiller noe romme om man kjøper det ene eller andre. (Norwegia Delight, Synnøve, nobrand Gulost etc.)

    Det er vesentlig at ingen av konkurrentene heller har noe annet utvalg, så her må man samarbeide om å holde seg til noen få grossister og noen få produkter. Når 90% av vareutvalget i alle norske butikker er identisk uavhengig av hvilken kjede vi snakker om ser vi helt tydelig at denne kartellvirksomheten og samarbeidet er ekstremt utbredt og akseptert uten at konkurransemyndighetene har anledning til å gripe inn.

    For at dette skal holde seg slik øken man stundom tollmuren slik at ikke noen av kjedene skal bli fristet til å bryte ut av dette samarbeidet og tilby kundene noe annet enn 1 Kg ost (og litt overpriset pynt i ostedisken for syns skyld slik at man kan peke der når noen etterlyser konkurranse). Jeg vil vel tro at over 95% av alt som selges av hvite oster i Norge i dag passer godt inn i den generiske kategorien 1 kg ost)
     
    N

    nb

    Gjest
    1 Kg ost gir fullstendig mening. Men det forutsetter at det ikke finnes noe særlig å velge i i butikkene, og at det som finnes smaker så likte at det ikke spiller noe romme om man kjøper det ene eller andre. (Norwegia Delight, Synnøve, nobrand Gulost etc.)
    Joda, men til tross for at det finnes alternativer som smaker mer og ikke nødvendigvis koster så mye mer så velger folk altså fortsatt Norwegia og lignende. Det er også mulig å selge ferdigrevet pizza"ost" til nordmenn som sikkert koster omtrent det samme som ordentlig Mozzarella eller parmesan.
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    385
    ^Det er jo bare delvis sant, Deph. Norge er det landet der forbrukerne er så jævla KJIPE at de ikke er villige til å betale for bedre utvalg. Dette er slett ikke en mafia-jobb slik du ustanselig babler om, det er en utvikling forbrukerne i stor grad har skylda for sjøl.
    For at handlevanene til folk skal endre seg må de eksponeres for alternative produkter. Det er ikke uten grunn at nesten samtlige butikker i Norge har anslagsvis 90% identisk produktutvalg. Når vi har sentrale aktører som har nær monopol på viktige varegrupper og samtidig får diktere hvilke betingelser konkurrentene skal få og sogar kan instruere politikerne til å endre tollnivået når det passer dem så har jeg ingen bedre uttrykk enn mafia, selv om dette tradisjonelt sett brukes oftere om sicilianske kriminelle organisasjoner.

    I Norge er det som du vet 4 aktører som kontrollerer HELE dagligvaremarkedet, og hvis noen produkter ikke kan ha gode nok marginer til å passe inn i deres økonomiske modeller så blir de ikke å finne i hyllene i det hele tatt. Så den store faren med høye tollmurer er ikke at varene isoplert sett blir noen kroner dyrere, men at de forsvinner ut av butikkene eller aldri dukker opp der overhodet fordi det kanskje er 50 øre mer per enhet å tjene på å selge noe fra Tine eller Nortura i stedet. Jeg betaler gjerne ekstra for god mat, og gjøre det ofte. Men det hadde vært hyggelig å finne nye varer i dagligvarebutikkene og ikke bare i de små spesialbutikker i de største byene.



    I tillegg til dette kommer det fenomenet du stadig velger å overse; nemlig at vi er et svært lite antall mennesker spredt over et veldig stort område. Dette, i lag med en svært styrt infrastruktur i mer enn 30 år etter krigen, har gjort at alle i Norge har hatt nærbutikker med så å si like priser over hele landet. Din argumentasjon er historieløs. Og selv om det er mye som tvinger fram strukturelle endringer nå, så hadde ikke Norge vær det vi kjenner i dag, dersom ikke leverandørene var pålagt et strengt regime i flere tiår.
    Siden det er kun 4 aktører i de norske dagligvaremarkedet og all konkurranse er blokkert av tollmurer, så vil disse aktørene kun ta inn de varene som gir dem maksimal profitt. Og for dem er det helt genialt at alle konkurrentene gjør akkurat det samme. Ingen av dem har den minste interesse av å selge nye produkter når folk i stedet kan tvinges til å kjøpe noe annet som de tjener bedre på.

    Tollmurene gjør det i praksis helt umulig for andre kjeder å etablere seg i Norge med eget sortiment slik at vi kunne hatt noen butikker med alternativt sortiment. De 4 gigantene og de største grossistene har alt å tjene på å forby konkurranse. Og dette er etter mitt syn mafiavirksomhet og kartellvirksomhet.

    I et større perspektiv, vil butikkene på bygda dø når alt frigis, (noe som er i ferd med å skje i disse dager), dette er enda en spiker i kista for det særnorske bosetningsmønsteret. I din iver etter å sable alle "mafia-løsninger" feier du kjapt forbi at dette er et større bilde. Mye større.
    Det er tøv. Folk kjøper dagligvarer gjevnt over. Det finnes ikke en nordmann som ikke spiser mat, og det må handles i butikk. Og så lenge det er folk som handler finnes det butikker. Hvis vi hadde fjernet tollmurene hadde det blitt mulig for folk på bygda å få et anstendig utvalg i butikkene de også, slik som folk i byene gjerne har, dog i mindre omfang. Og dette vil kanskje gjøre det litt mer attraktivt å bosette seg utenfor byene. For i dag er butikkene i bygdenorge som et østblokkland på 50-tallet. Slik frister det ikke å bo, og det er vel kun de færreste som er fornøyd med å reise til sivilisasjonen 4 ganger i året for å proviantere.

    Selv lokale varer er stort sett umulig å finne i lokalbutikkene, fordi alt styres sentralt av de 4 kjedeeierne og alt skal være identisk over hele landet.

    Det er livsfarlig å eksponere folk for utvalg, for da mister gigantene kontrollen over befolkningens handlevaner, og det kan gå ut over deres marginer.

    Vi må jo verne om Hagen, Reitan og de andre. Vi har jo ikke så mange multimillardærer i Norge.
    Mye av det ovenstående er jeg enig i, mens noe av det best besvares med et sitat fra en av de andre debattdeltakerne nyss: Her sto det masse udokumenterbart sludder... :)

    Nu vel, spøk til side. La oss enes om at vi bør gjøre MYE for å åpne for så vel impulser som matvarer både fra små lokale og store internajsonale aktører. Men mitt poeng består mht et par punkter:
    - Norge er et fryktelig lite land med forferdelig spredt bosetning. Dersom butikkens kundegrunnlag er lite, hjelper det ikke at alle beboerne i bygde kjøper mat i nærbutikken; den har uansett ikke nok inntjening til å overleve. Enda verre blir det dersom de må gjøre små og dyre innkjøp med til dels "ukjente" varer for den kjipe norske forbruker, for da må prisene enda litt opp, og kasting av matvarer øker i mengde. Like it or not.
    - Og dersom nærbutikken må gi opp, da blir det enda litt vanskeligere å bo i bygda. Enda en sten til byrden. Norge er i brutal endring, noe er nødvendig, noe er ønsket, men uansett innebærer det at det såkalte kulturlandskapet er under voldsomt press grunnet en sterkt økende sentralisering.
    - Dersom sentraliseringen fortsetter (mye tyder på at den kommer itl å gjøre nettopp det), blir dine ønsker klart lettere å få oppfylt. For da øker kundegrunnlaget på en del steder, og spesialforretninger og -utvalg har økende sjans for å bli solgt.

    Dagligvarer: Mange nærbutikker kan forsvinne - DinSide

    Honkey
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.188
    Antall liker
    2.711
    Det er utrolig hvor strømlinjeformet og A4 matvarebransjen er blitt.

    På et typisk tettsted uten supermarkeder er der fire matbutikker: Rema, Rimi, Prix og Joker. Hvis man ser bort fra egne merkevarer selger disse 4 butikkene ganske nøyaktig de samme varene. Et par ekempler for å illustrere:
    - stabburet hakket makrell: her selger alle butikkene de samme to typene: i toamtsaus og pepperolje. Jeg syns den beste er varianten med salsa, den må man alltid til supermarkeder for å finne, til tross for at prisen er den samme.
    - Denja salater: her er standardsortimentet med italiensk, rødbeter, reke, baguettsalat o.l. Alle de nevnte butikkene fører KUN standardsortimentet. Hvis man vil ha en salat som koster litt mer, men smaker mye bedre, kan man f.eks gå til supermarkedet og kjøpe Denja skalldyrsalat eller krepsesalat.

    Hvis jeg hadde drevet en av disse fire butikkene på dette tettstedet, f.eks Rimi, ville jeg prøvd i noen grad å differensiert meg ut fra konkurrentene mine, ved f.eks ta inn makrell med salsa og krepsesalat. Men jeg tør vedde på at kjedeledelsen ikke hadde tillatt meg å stokke om på A-sortimentet, B- og C-sortimentet deres.

    Tilbake er det kun pris dem egentlig konkurerer på, og der er Rema 1000 best.
     
    N

    nb

    Gjest
    Ikke så langt fra der jeg bor ligger det en Kiwi-butikk, de er de suverent tristeste butikkene jeg vet om.
     

    Fidelio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2008
    Innlegg
    2.745
    Antall liker
    668
    For meg handler ikke dårlig utvalg i matvarebutikker om de har makrell i tomat med ditt eller datt, eller hvilken type "salat" fra Denja det er snakk om. Det er jo nettopp dette butikkene/matvareprodusentene i Norge gjør når de skal "utvide" utvalget: Lanserer en ny "smak" i en ferdigmatserie som allerede er helt unødvendig og overflødig for enhver som ikke bryr seg om slikt rask.

    "Bedre utvalg" lyder i mine ører som tomater som ikke er dyrket i drivhus, gulrøtter i løsvekt med jord på, en god pecorino, skinke som smaker skinke, kanskje litt pancetta osv. At butikkene fylles opp av nye typer posesupper, salater i ekle emulsjoner av soyaolje, og egg på kartong uten skall: Dette er ikke "bedre utvalg".

    Men bedre utvalg i dagligvareforretningene handler vel først og fremst om at lokale butikksjefer ikke har mulighet til selv å velge hva slags varer de skal selge, da alt dikteres og kontrolleres fra kjedenes Politbyråer. Det hadde sikkert vært mye morsommere å være kjøpmann hvis man faktisk fikk anledning til å bestemme hva man skulle selge (kanskje til og med tilpasset lokale forhold og ønsker?).

    Det er vel også dog viktig å huske på at Norge ikke er Frankrike. Hvis nærbutikker i grisgrendte strøk skulle utvide utvalget til også å omfatte varer som man faktisk kan bruke til å lage mat av, spørs det hvor populært dèt hadde blitt. På nærbutikken min (i Oslo) har de alltid noen forholdsvis fine kalveskanker fra Nortura (de må tas ut av plasten og ligge åpent i kjøleskapet en del døgn før de kan brukes), og selv her er de ofte å finne til halv pris pga dato. Når man ikke får solgt en så anvendelig vare her, skjønner jeg ikke at det skal bli noe bedre andre steder i landet.

    En anekdote som kan illustrere hva jeg mener: Jeg kan huske min eks-svigerfar, som bodde på en øy på vestlandet og var kommunist. Han elsket selvfølgelig Samvirkelaget, men problemet var at han også elsket squash. Og de hadde ikke squash på Samvirkelaget der han bodde. Etter noen års hinting/masing overfor butikksjefen fikk han endelig viljen sin, og butikken begynte å føre squash. Det viste seg imidlertid at innbyggerne i kommunen ikke var åpne for dèt akkurat denne grønnsaken hadde å by på, så de ble dårlige der de lå. Enden på visa ble selvsagt at helten vår - min eks-svigerfar altså - måtte kjøpe all squashen for å fortsatt ha disse tilgjengelig, og familien ble rimelig lei squash etter noen måneder.

    Det var for øvrig en indianerstamme i Søramerika som var veldig glade i squash, og en ny yppersteprest de fikk kommanderte at all jord skulle brukes til å dyrke squash. Etter omtrent hundre år døde faktisk hele folkeslaget ut som en følge av squashens manglende næringsinnhold. For reals. Under den første middagen ved det første besøket mitt til eks-svigerfamilien på denne øya på vestlandet, kom jeg i skade for å forsøke å underholde bordet med overstående historiske kuriosa da jeg så det ble servert squash til middag. Det er vel overflødig å nevne hva slags jord anekdoten min falt i.

    Nå har jeg glemt hva poenget mitt var, men pytt pytt.
     
    Sist redigert:
    V

    vredensgnag

    Gjest
    I et større perspektiv, vil butikkene på bygda dø når alt frigis, (noe som er i ferd med å skje i disse dager), dette er enda en spiker i kista for det særnorske bosetningsmønsteret. I din iver etter å sable alle "mafia-løsninger" feier du kjapt forbi at dette er et større bilde. Mye større.
    Det er tøv. Folk kjøper dagligvarer gjevnt over. Det finnes ikke en nordmann som ikke spiser mat, og det må handles i butikk. Og så lenge det er folk som handler finnes det butikker. Hvis vi hadde fjernet tollmurene hadde det blitt mulig for folk på bygda å få et anstendig utvalg i butikkene de også, slik som folk i byene gjerne har, dog i mindre omfang. Og dette vil kanskje gjøre det litt mer attraktivt å bosette seg utenfor byene. For i dag er butikkene i bygdenorge som et østblokkland på 50-tallet. Slik frister det ikke å bo, og det er vel kun de færreste som er fornøyd med å reise til sivilisasjonen 4 ganger i året for å proviantere.

    Selv lokale varer er stort sett umulig å finne i lokalbutikkene, fordi alt styres sentralt av de 4 kjedeeierne og alt skal være identisk over hele landet.

    Det er livsfarlig å eksponere folk for utvalg, for da mister gigantene kontrollen over befolkningens handlevaner, og det kan gå ut over deres marginer.

    Vi må jo verne om Hagen, Reitan og de andre. Vi har jo ikke så mange multimillardærer i Norge.
    her leverer Gjestemedlem en klok innsikt. HC begår historieomskrivning med vingesus i innlegget jeg kalte sludder, og norsk matvarepolitikk har motsatt effekt av den HC forsvarer.
     
    N

    nb

    Gjest
    Når innovasjon er å omdøpe nakkekoteletter til entrecôte så står det ganske dårlig til.

    Neste gang dere skal arrangere quiz så prøv med dette spørsmålet:
    "I tillegg til den originale finnes det 16 varianter av Pizza Grandiosa, altså 17 totalt. Vi er ute etter de 16 andre variantene".
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    HC skriver: - Norge er et fryktelig lite land med forferdelig spredt bosetning

    Dette er sludder. Norge er et ekstremt langstrakt land, der befolkningen har samlet seg i konsentrerte boområder, noe som fullstendig diskvalifiserer HCs grunnlag for vern av dagens latterlige matvarepolitikk. Rent historisk er også årsaken til denne politikken ikke å spore i hensyn til vern av landsbygd.

    I dag er det matvaresentra overalt, og størstedelen av befolkningen bor i tettsteder og byer, og bys likevel skit i butikken.
     

    BURMESTER BOB

    Medlem
    Ble medlem
    19.07.2012
    Innlegg
    46
    Antall liker
    10
    Jeg spår en stadig stigende interesse for og forståelse av, ikke minst, at bedre mat lokalt produsert blir mer attraktivt. Faktisk ganske mange nordmenn som begynner å få opp øynene, og etter hvert skal vi nok bli hjulpet av de utlendingene som allerede har forstått dette (typisk tyskere og nederlendere OG endel svensker..)

    Det er faktisk en del små produsenter nå som viser guts nok til å stå på egne ben, og ta til motmæle mot strikte avtaler som begrenser. Vi som bor i byene bør gjøre vårt ved å handle i alternative forretninger, gå på Bondens Marked osv. og benytte oss av de mulighetene som finnes til alternativ handel ikke minst på nett. Når dette begynner å bli god forretning for de som er i gang, så vil flere følge etter. Vi har unike muligheter her til lands, med vårt rikholdige utvalg fra fjord, fjell og lier.

    "You is what you eat" var det en farget bokser som sa en gang, han ble spurt om sin gode form, kosthold etc. Ikke helt korrekt norsk kanskje, men vi tar poenget. Fyren var jo ikke norsk heller.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Jeg spår en stadig stigende interesse for og forståelse av, ikke minst, at bedre mat lokalt produsert blir mer attraktivt. Faktisk ganske mange nordmenn som begynner å få opp øynene, og etter hvert skal vi nok bli hjulpet av de utlendingene som allerede har forstått dette (typisk tyskere og nederlendere OG endel svensker..)

    Det er faktisk en del små produsenter nå som viser guts nok til å stå på egne ben, og ta til motmæle mot strikte avtaler som begrenser. Vi som bor i byene bør gjøre vårt ved å handle i alternative forretninger, gå på Bondens Marked osv. og benytte oss av de mulighetene som finnes til alternativ handel ikke minst på nett. Når dette begynner å bli god forretning for de som er i gang, så vil flere følge etter. Vi har unike muligheter her til lands, med vårt rikholdige utvalg fra fjord, fjell og lier.

    "You is what you eat" var det en farget bokser som sa en gang, han ble spurt om sin gode form, kosthold etc. Ikke helt korrekt norsk kanskje, men vi tar poenget. Fyren var jo ikke norsk heller.
    Hallelujah.

    Markedsmakt har innflytelse.
     
    S

    sorgenfri

    Gjest
    Dilemma i Jordbruket.

    Byfolk ( heretter kalt vi ) har sterke meninger om utmark. Vi mener ulven må få leve- sauebonden orker ikke mer, og havner på NAV.
    Vi blir forbandet når sauene spiser opp plantene våre på Hytta.
    Sauene som ligger i veibanen er en vanvittig fare..

    Vi finner sauebonden som en sutrete raring.

    Så kommer høsten: Fårikål tid: Vi blir rasende over høye priser, og til tider mangel på kjøtt. I vårt stille sinn begynner vi å skjelve over hva som kommer til å skje med vårt elskede pinnekjøtt..

    Reguleringene i markedet er sammensatte, og jeg tror de fleste er utdaterte. SP, forsøker etter beste evne å redde stompene, og DNA ønsker kun at vi skal ha mat på bordet.

    Butikk leddet er det som forundrer meg mest i mat Norge. Så nettopp Ole Robert Reitan på Økonomi nyhetene- der han omtalte leverandørene som "hylekoret" som nå har fått for stor makt- altså nå er Rema lederen for det samme hylekoret. Men, hvorfor har Rema kommet unna med at de drar inn MILLIARDER pr år i mat, og kjøper opp kjeder i et stadig økende tempo??

    Det er få bønder som drar inn penger. Det er få ganger vi føler at vi enten har gjort et godt kjøp, eller funnet en butikk med godt utvalg.
    Av ren akademisk interesse har jeg fulgt denne tråden, jeg ville foreslått å se på kartell virksomheten. Tine-gartnerhallen/BAMA etc..

    Konsesjons bestemmelsene er rene politiske avgjørelser som ikke vil bli endret med kabinettet vi har pr nå.
     

    janfrt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.06.2011
    Innlegg
    7.491
    Antall liker
    8.615
    Sted
    Pt. Høvik
    Jeg synes det er litt merkverdig at (nesten) alle bidragsytere i denne debatten, bortsett fra Gjestemedlem, er imot reduksjon av tollsatser og konkurranse fra fra utenlandske matprodusenter fordi vi da vil rasere bosetting og nedlegge nærbutikker. Hvis det var lønnsomt å importere f.eks. mer ost (p.g.a. reduserte tollsatser), så ville dette bli tatt inn i sortimentet og grossistene blitt tvunget til å distribuere dette. Både ledelsen hos Centra (Høvik) og Coop (Bekkestua) kan bekrefte dette.

    Jeg tror det hadde vært lurt i denne debatten å ta utgangspunkt i at tollsatsene på matvarer må og vil bli redusert før eller senere. Det vil tvinge seg frem, selv om det går fryktelig tregt. Og da Storting, Regjering, bondeorganisasjoner, bønder, produsenter osv. forberede seg slik at norske matvarer er konkurransedyktige (på både pris og kvalitet og det at produktet er norsk, selv om jeg tror sistnevnte blir et dårligere og dårligere salgsargument).

    I Aftenposten i dag, har styrelederen i Tine, Trond Reierstad, en kronikk hvor han argumenterer i hytt og pine for hvorfor vi må ha høye tollsatser generelt, men lave tollsatser når Tine ikke kan levere. Bakgrunnen er selvsagt den forestående smørmangelen p.g.a. mangel på melkefett. Han skriver bl.a. flg.:

    "Under og etter smørmangelen i fjor har det ikke manglet på forslag til løsninger. Fri import vil undergrave store deler av norsk landbruksproduksjon og sterke forbrukerønsker om at maten vi spiser skal stamme fra norske råvarer. Det vil gjøre Norge avhengig av et internasjonalt matmarked dominert av globale selskaper, prissvingninger basert på faktorer utenfor norsk kontroll og en kraftig svekkelse av vår forsyningssikkerhet på matvarer. Det vil også medføre konsekvenser for bosetting og regional sysselsetting på tvers av flere næringer ute i distriktene."

    "Sier du det", sier jeg! Vel, fyren gjør jo ikke annet enn jobben sin, men han baserer seg på folks frykt for at maten ikke skal være norsk, at vi ikke er selvforsynte og kan gå tomme for sentrale matvarer, pluss at folk flytter.

    Hvis vi erstatter og supplerer noen av dagens norske matvarer med importerte, så vil ovenstående skrekk-scenarium ikke slå til. Tollsatser må jo reduseres suksessivt og planmessig, ellers får noen sjokk og det er ikke meningen. Det er ingen som hevder at tollsatsene plutselig skal settes til null, men Reierstad (og mange andre) benytter denne formen for debatt-teknikk for å tegne et værst mulig bilde av en fremtidig situasjon.

    Når det gjelder selvforsynthet i en krisesituasjon, så er det like viktig til enhver tid å ha f.eks. sko og klær om vinteren og det produserer vi ikke i Norge. Og det går jo greit å importere slikt. Ikke har vi sko- eller klæslagere heller. Et annet eksempel er import av korn (som må sies å være meget sentralt som råvare i matproduksjonen og som fôr). I dag er vi 20% selvforsynt, mens vi for ca. 10 år siden var 80% selvforsynt. Dette går også meget bra.

    Så min konklusjon er at det er bare å forberede seg på økt konkurranse fra utlandet i denne bransjen. Men det må gjøres planmessig. Og jo lenger vi venter, jo hardere smeller det.
     

    Cash 63

    Æresmedlem
    Ble medlem
    14.06.2007
    Innlegg
    11.939
    Antall liker
    26.963
    Sted
    Oslo/Grebbestad
    Jeg spår en stadig stigende interesse for og forståelse av, ikke minst, at bedre mat lokalt produsert blir mer attraktivt. Faktisk ganske mange nordmenn som begynner å få opp øynene, og etter hvert skal vi nok bli hjulpet av de utlendingene som allerede har forstått dette (typisk tyskere og nederlendere OG endel svensker..)

    Det er faktisk en del små produsenter nå som viser guts nok til å stå på egne ben, og ta til motmæle mot strikte avtaler som begrenser. Vi som bor i byene bør gjøre vårt ved å handle i alternative forretninger, gå på Bondens Marked osv. og benytte oss av de mulighetene som finnes til alternativ handel ikke minst på nett. Når dette begynner å bli god forretning for de som er i gang, så vil flere følge etter. Vi har unike muligheter her til lands, med vårt rikholdige utvalg fra fjord, fjell og lier.

    "You is what you eat" var det en farget bokser som sa en gang, han ble spurt om sin gode form, kosthold etc. Ikke helt korrekt norsk kanskje, men vi tar poenget. Fyren var jo ikke norsk heller.
    Bondens marked ja, eller Farmers Market i London en Fredag, ett frosseri i godmat vällagad/kvalitet/råvoror til en billig peng
    . Youngs torvet var Fredag kanske?

    P6140150.JPG

    P6140151.JPG

    P6140152.JPG

    P6140154.JPG

    P6140155.JPG
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Vi er ikke selvforsynte - graden er nå nede på 50%. det betaler vi 20 milliarder i året for, i form av overføringer, samtidig som vi betaler latterlige merpriser i butikk for sekunda vare.
    Så den kronikken i Aftenposten er det bare å fnyse av. Som du skriver, Jan, så burde Norge begynne å forberede seg på dagen da folk har fått nok, og endringene tvinger seg frem.

    Og som Gjestemedlem skriver, ville en annen landbrukspolitikk, med en annen matvaredistribusjon, kanskje ført til en helt annen bosettingslyst i utkantstrøk enn den vi i dag ser.
     

    BURMESTER BOB

    Medlem
    Ble medlem
    19.07.2012
    Innlegg
    46
    Antall liker
    10
    VELDIG dårlig gjort, Cash, å kjøre slike bilder nå, fortsatt et par tre timer til middag men allikevel langt nok fra lunsjen..
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det åpner to mathaller i Oslo. En ved Vulkan i oktober og en nede på Skøyen, om de siste planene gjennomføres. Som Saluhallen og Københavnernes nye Torvhallerne, får vi håpe. De fortjener å støttes.

    Mathallen - Vulkan Oslo
     

    BURMESTER BOB

    Medlem
    Ble medlem
    19.07.2012
    Innlegg
    46
    Antall liker
    10
    Ja, det var en stor artikkel om det i forrige uke's magasin i VG. Mye bra deltakere, og et kjærkomment FAST omsetningssted for alternative frittstående produsenter. Støtt opp! Gjør det kjent - snakk om det! Ta tilbake norsk matkultur! Kjøp norske delikatesser som gaver til enhver anledning! Hjelp deg selv!
     
    N

    nb

    Gjest
    Det åpner to mathaller i Oslo. En ved Vulkan i oktober og en nede på Skøyen, om de siste planene gjennomføres. Som Saluhallen og Københavnernes nye Torvhallerne, får vi håpe. De fortjener å støttes.

    Mathallen - Vulkan Oslo
    Jepp, men det er betegnende at det tar Oslo med 600.000 innbyggere så lang tid å få noe som en hvilkensomhelst fransk landsby har en gang i uken minst. Var i St. Maxime i Provence i våres, ca 10.000 innbyggere (og kanskje fem-seks ganger så mange om sommeren). Der var det både mathall som var åpen daglig og bondens marked en gang (eller var det to ganger?) i uken.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det åpner to mathaller i Oslo. En ved Vulkan i oktober og en nede på Skøyen, om de siste planene gjennomføres. Som Saluhallen og Københavnernes nye Torvhallerne, får vi håpe. De fortjener å støttes.

    Mathallen - Vulkan Oslo
    Jepp, men det er betegnende at det tar Oslo med 600.000 innbyggere så lang tid å få noe som en hvilkensomhelst fransk landsby har en gang i uken minst. Var i St. Maxime i Provence i våres, ca 10.000 innbyggere (og kanskje fem-seks ganger så mange om sommeren). Der var det både mathall som var åpen daglig og bondens marked en gang (eller var det to ganger?) i uken.

    Og det er enda mer betegnende at mange av dem som kommer til å levere til disse hallene har måttet ligge i krig med samvirkene og Mattilsynet, for å få lov til å lage bedre mat og selge den utenom angitt avsetningskjede.
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    385
    @ Vreden:
    Vil bare poengtere at jeg ikke hører med blant de som ikke ønsker eller tror på endringer. Det er bare min oppfatning at vi kan komme til å få et annerledes samfunn på en del flere felter enn vi var forberedt på. Nå er ikke det objektivt galt, kanskje er det til og med til det bedre, hva vet vel jeg, men påstander som kastes ut om økende bosetning i bygdene ved økt matimport, er vel mildest talt ikke veldfunderte.
    Jeg har kommet i skade for å si at vi HAR et svært spredt bosetningsmønster, det riktige skulle vært HADDE. Ikke at det hjelper så forbanna mye, vi er fortsatt ikke større i antall en en forstad i London. Årsakene til en sterk urbanisering i Norge ligger nok blant annet i det faktum at landet i utgangspunktet er uegnet til å konkurrere med utlandet på jordbruk. Med intrenajsonaliseringen kommer det "utenlandske mattoget", og det er ikke til å stoppe. Det er heller ingen vits i å stoppe det, og som andre nevner her, en dag rakner det uansett på et eller annet tidspunkt, det "annerledesland-systemet" vi har i dag.

    Honkey
     

    BURMESTER BOB

    Medlem
    Ble medlem
    19.07.2012
    Innlegg
    46
    Antall liker
    10
    @ Vreden:
    Vil bare poengtere at jeg ikke hører med blant de som ikke ønsker eller tror på endringer. Det er bare min oppfatning at vi kan komme til å få et annerledes samfunn på en del flere felter enn vi var forberedt på. Nå er ikke det objektivt galt, kanskje er det til og med til det bedre, hva vet vel jeg, men påstander som kastes ut om økende bosetning i bygdene ved økt matimport, er vel mildest talt ikke veldfunderte.
    Jeg har kommet i skade for å si at vi HAR et svært spredt bosetningsmønster, det riktige skulle vært HADDE. Ikke at det hjelper så forbanna mye, vi er fortsatt ikke større i antall en en forstad i London. Årsakene til en sterk urbanisering i Norge ligger nok blant annet i det faktum at landet i utgangspunktet er uegnet til å konkurrere med utlandet på jordbruk. Med intrenajsonaliseringen kommer det "utenlandske mattoget", og det er ikke til å stoppe. Det er heller ingen vits i å stoppe det, og som andre nevner her, en dag rakner det uansett på et eller annet tidspunkt, det "annerledesland-systemet" vi har i dag.

    Honkey
    Håper du får rett her; kanskje vi en dag kan se tilbake på dette systemet med like stor forundring som de fleste av oss ser på det faktum at for 20 år siden var det faktisk LOV å røyke på kontoret - selv om sidemannen strøyk med av astma!
     
    N

    nb

    Gjest
    Det skal også nevnes at utviklingen i det store landet utlandet går mot supermarkeder og mindre lokale markeder. e24.no eller hvem det nå var hadde en sak for få dager siden om at mange lokale matmarkeder i Madrid må stenge. I Roma går småforretninger konkurs i et alarmerende tempo og drives uten lønnsomhet. Grunnen her er selvsagt de dårlige tidene - i Norge har svært mange råd til å betale det ordentlig mat koster, så i prinsippet burde etterspørselen være til stede. Men det skal ikke stikkes under en stol at svært mange er svært opptatte av pris, det er bare å se på strømmen over grensen for å handle dagligvarer, og det går ikke i særlig grad i delikatesser og lokale spesialiteter når handlevognene fylles opp i Nordby, Strømstad og de andre grensehandelsbyene selv om utvalget er ganske bra på noen av butikkene der.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Håper du får rett her; kanskje vi en dag kan se tilbake på dette systemet med like stor forundring som de fleste av oss ser på det faktum at for 20 år siden var det faktisk LOV å røyke på kontoret - selv om sidemannen strøyk med av astma!
    Må du ha lovpålegg for ikke å plage sidemannen din på jobb? Hvor er empatien? Nei sant, det er jo staten som har tatt over den. Jeg trenger ikke tenke selv, bare følge forbudene. Puh!
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.224
    Antall liker
    9.552
    Lidl er vel ganske store i Europa. Er det på grunn av god kvalitet eller lave priser?
     

    BURMESTER BOB

    Medlem
    Ble medlem
    19.07.2012
    Innlegg
    46
    Antall liker
    10
    Håper du får rett her; kanskje vi en dag kan se tilbake på dette systemet med like stor forundring som de fleste av oss ser på det faktum at for 20 år siden var det faktisk LOV å røyke på kontoret - selv om sidemannen strøyk med av astma!
    Må du ha lovpålegg for ikke å plage sidemannen din på jobb? Hvor er empatien? Nei sant, det er jo staten som har tatt over den. Jeg trenger ikke tenke selv, bare følge forbudene. Puh!
    Du er/var kanskje et av røykesvina??:cool:
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jepp, men det er betegnende at det tar Oslo med 600.000 innbyggere så lang tid å få noe som en hvilkensomhelst fransk landsby har en gang i uken minst. Var i St. Maxime i Provence i våres, ca 10.000 innbyggere (og kanskje fem-seks ganger så mange om sommeren). Der var det både mathall som var åpen daglig og bondens marked en gang (eller var det to ganger?) i uken.
    Ja stort sett i hele Europa er det vanlig med slike markeder ukentlig i små og store byer, og hver enste dag er det et slikt marked noen kilometer unna i neste landsby.

    I Bergen er det intet slikt marked. Jeg hadde trodd at den nye mathallen skulle bli et torg, men det viser seg å bare være et kioskutsalg for fedigmat og noen matsuvenirer til turistene. Noen få produkter som er verdt å stikke innom for av og til er det, men det er ingen plass å handle.

    Bondens marked i Bergen er likeså bare en turistjippo. En håndfull oster, litt vafler, saft og påsmurte lefser etc. Men ingen råvarer av noe slag! Jeg pleier å stikke innom der for å se etter et par produkter jeg liker og som monopolbutikkene ikke fører, men går ofte skuffet hjem.

    Den eneste plassen som kan ligne på noe er gårdsbutikken på Stend Jordbruksskule, men den er litt utenfor allfarvei.

    Det er trist at det skal være slik.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn