Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.637
    Antall liker
    39.820
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Orkla har vel en finger med i spillet når det gjelder Ringnes også? Regner med at fusjonen med Carlsberg medførte at Orkla fikk en liten bit av Carlsberg?
    Når det gjelder kjedenes makt over leverandørene så er de vel gjensidig avhengige av hverandre. En butikk som ikke fører Grandiosa eller Coca Cola vil slite.
    Orkla eide ca 40 % av Carlsberg etter fusjonen med Ringnes, men solgte seg ut i 2004. Ingen forretningsmessig relasjon der lenger. Har ikke vært det på 20 år.

    Det stemmer at sterke merkevarer er leverandørenes beste kort vs kjedene. Det er bare å se på din egen handlelapp en dag. Står det «Zalo» eller «oppvaskmiddel»? Det gjør det også vanskelig å komme inn som ny aktør med ukjente, egne varemerker. Konsumenten vil gå forbi uten engang å se produktene.
     
    Sist redigert:

    duc916

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.09.2005
    Innlegg
    2.737
    Antall liker
    2.978
    Sted
    Vestfold
    Torget vurderinger
    3
    En annen sak er vel også det å finne egnede lokaler. Her i distriktet er stort sett alt av det en kan kalle attraktive plasser allerede besatt av kjedene...
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.637
    Antall liker
    39.820
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.101
    Antall liker
    18.375
    Torget vurderinger
    2
    Som kjent er det bare å starte med dagligvare i Norge så fosser pengene inn

    ICELAND er lokaler fylt opp med frysere, de gikk på en smell da strømprisene gikk opp. Vet ikke om frossenmat av typen de solgte faller inn under kategorien "dagligvare". Det er andre som har prøvd seg, og som gikk konkurs av samme grunn i Norge og Sverige, bl.a. Picard (fransk gruppe).


     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.101
    Antall liker
    18.375
    Torget vurderinger
    2
    Coop har råd til å betale en som i praksis er en regionssjef 12 mill i året i ytelser, kanskje kunne resultatet vært noe mer spenstig med mer edruelige godtgjørelser.

    Coop og samvirkene ellers er omringet av remoraer, som tar godt for seg. Ser ut til at Skei har kjørt hardt i lønnsforhandlinger. :)
    Surt å måtte dra på slike sugefisker.

    FGBNMS-MantaRayAndRemoras-BeataLerman-1536x1024.jpg
     

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.360
    Antall liker
    2.740
    Kontrollspørsmål: Hva forventer du vil skje i et marked med beinhard konkurranse hvis ulike aktører selger en identisk vare til de samme kundene?
    Du har et meget godt poeng, og slike handlekurver gjenspeiler jo vårt forbruksmønster. Det er de "samme trauste" som går igjen. Kan ikke forvente de store forskjellene i priser da. Vel 70 kroner på handlekurven over ! Ser at Norgesspesialene Grandiosa og smågodt i lausvekt selvfølgelig er med !

    En av grunnene til at Lidl tryna, var at man fant ikke de "samme trauste" i hyllene, men andre utenlandske ekvivalenter. Og det vil vi jo ikke ha.... "skommelt å prøve no`nytt."

    Slutter aldri å forundre meg over hvor mye brus som lastes inn i norske bagasjerom en fredag/lørdag.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.637
    Antall liker
    39.820
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Slutter aldri å forundre meg over hvor mye brus som lastes inn i norske bagasjerom en fredag/lørdag.
    Se også køen ut av Nordby en søndag ettermiddag. Jeg kom oppover der i MX5’en sist søndag og ble stående ganske lenge ved rundkjøringen før det ble en stor nok luke til å smette inn. Og den bilen er ikke veldig stor.

     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.101
    Antall liker
    18.375
    Torget vurderinger
    2
    Det trades i "deig" fra store fabrikker. En spansk fabrikk står for enorme mengder av deigen som går til supermarkeder, "bakerier" av typen Backstube, o.a.
    Det meste av kjøpebrødet i våre supermarkeder har vært underveis lenge, for å si det pent.

    Rart at vi har fått så elendig forhold til hva som er godt og sunt brød. Jeg fråtset i fantastiske bakervarer på SM i Mathantverk nylig, "kulturspannmål, surdegsjäsat, inget fusk". Og utrolig godt.

    Itteno sånt'no. Altså bøtte på med ekstra gluten, osv.

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.843
    Antall liker
    14.476
    Fortjeneste i matvaremarkedet?? Noen få prosent sa du?? Joda-jadda...

    Frukt og grønt har angivelig lenge vært blant det mest lønnsomme, tidligere også husholdningsartikler men der har det blitt konkurranse fra europris, normal og denslags.

    Jeg regner med du ikke er så treig at du ikke skjønner at det er totalmarginen som betyr noe, ikke margin på enkeltvarer eller en enkelt varegruppe. Om du vil bli forrvirret av lett tilgjengelig fakta er der bare å lese regnskapene til the usual suspects - de er fritt tilgjengelige.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.637
    Antall liker
    39.820
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Neida - jeg er ikke ansett for å være treig - og jeg var rimelig god i matte i de dager, så regne kan jeg...
    Har du da fått med deg at det er et par andre rader i resultatregnskapet mellom varekostnad og driftsmargin? Eksempelvis at de ansatte skal ha lønn, at det kan være kassasjon av varer som ikke blir solgt, og at det kan være mer av både stabling og kassasjon på grønnsaker og brød enn f eks på hermetikk og lyspærer?

    Oda har en allianse med Rema som visstnok gjør at de får samme innkjøpspriser. Likevel taper de penger så det suser etter. Hvordan kan det gå til, tenker du?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.843
    Antall liker
    14.476
    Har du da fått med deg at det er et par andre rader i resultatregnskapet mellom varekostnad og driftsmargin? Eksempelvis at de ansatte skal ha lønn, at det kan være kassasjon av varer som ikke blir solgt, og at det kan være mer av både stabling og kassasjon på grønnsaker og brød enn f eks på hermetikk og lyspærer?

    Oda har en allianse med Rema som visstnok gjør at de får samme innkjøpspriser. Likevel taper de penger så det suser etter. Hvordan kan det gå til, tenker du?
    Slik ser det ut for Norgesgruppen. Her kan man greit se at dersom de drev ren veldedighet så ville sluttsummen på kassalappen blitt ca 3.5% lavere- Hva marginen er eller ikke er på agurk og paprika er særdeles lite interessant i den sammenheng, det er som kjent sluttsummen på kasslappen som teller.

    1731157959934.png

    Det er smått fascinerende å se hvor mange som tydeligvis er helt overbeviste om at de blir flådd av matvarebaronene her i landet. Det passer selvsagt også politikere godt at dette er en gjengs oppfatning slik at man kan skylde på en felles fiende. En i Rema-ledelsen beskriver møter med politikere som helt surrealistiske, det er som om de ikke klarer å forholde seg til de tilgjengelige regnskapene men har sin helt egen oppfatning av hvordan dette henger sammen. Åpebart til liks med en god del i denne tråden og andre steder.

    Dette er en høyvolum / lavmargin businesses. I Norge som andre steder. Store tall, små prosenter.
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: MML

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.469
    Antall liker
    110.271
    Torget vurderinger
    23
    Det er like fascinerende å se excel-krigernes manglende forståelse for den vanlige manns manglende forståelse for prisnivået generelt på matvarer i Norge..
    (Vanlige mann her definert som en uten spesielt høy utdannelse og med en inntekt type 500' +/-)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.843
    Antall liker
    14.476
    Det er like fascinerende å se excel-krigernes manglende forståelse for den vanlige manns manglende forståelse for prisnivået generelt på matvarer i Norge..
    (Vanlige mann her definert som en uten spesielt høy utdannelse og med en inntekt type 500' +/-)
    Prisnivået er jo hva det er, av ulike grunner. Jeg kunne også tenke meg billigere mat - en famile på fire bruker type 12-20k i måneden på dagligvarebutikken (SIFO sier ca 18k for mat og husholdninsartikler). Marginene har vært temmelig stabile i årevis pg de er lave. Man skulle tro det var mulig å forstå at når marginen i sisteleddet er et sted rundt 3-5% så er ikke maten dyr i Norge fordi sisteleddet skrur folk så det holder, men den innsikten er det tydeligvis svært vanskelig å få til å synke inn. Det hjelper i så måte neppe at noen av nasjonens største private formuer er innen daglgivare, men det er heller ikke så merkelig siden det er et marked på noen hundre milliarder i året, det er stort sett delt på tre aktører og ikke så veldig sensitivt til konjunkturer siden alle må ha mat hver eneste dag uansett.

    Det er ikke mange bransjer hvor man driver med så lave marginer som dette, men som vi har vært inne på blir avkastningen til eierene på egenkapitalen temmelig hyggelig siden det er høyt tempo på omsetningen av varelageret. Bransjesjargong er FMCG - Fast Moving Consumer Goods. I denne verdenen gir en prosent opp eller ned på totalmarginen store utslag på egenkapitalavkastningen.

    Dersom man lurer på hvorfor maten er så himla dyr i Norge så er Stortinget og geografi mer fruktbare steder å finne forklaringen enn hva det er å prøve å innbille seg selv og andre at det er kjedene som er årsaken. Store, dominerende kjeder finner man over alt og lave marginer finner man overalt. Sjekket akkurat regnskapet til den britiske giganten Tesco som alene omsetter for ca 800 milliarder kroner (57 milliarder pund) - de sitter igjen med under 2% margin før skatt siste tilgjengelig år (3% året før). Samme greia med Wal-Mart i USA. Lidl i Tyskland hadde en margin på 2% forrige år.
     
    • Liker
    Reaksjoner: MML

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.843
    Antall liker
    14.476
    Litt usikker på hva som eventuelt skulle være humoren eller morsomt i mitt innlegg, men som sagt er tallene fritt tilgjengelige for den som vil se, men det er åpenbart mye gøyere å dikte opp sine egne teorier for hvordan dette henger sammen og ikke la seg forvirre av lett tilgjengelige opplysninger.

    Den som sliter mest i Norge er Coop, de tjener knapt penger og det har vært litt snakk om at de kan gå konk dersom disse milliardbøtene til Konkurransetilsynet blir noe av til slutt. Ledelsen i Coop vil sikkert sette stor pris på dersom noen kan forklare de at de egentlig tjener et tårn av penger slik at de kan revidere regnskapene sine for å vise det.

    Coop omsatte i 2023 for 61 milliarder kroner og satt igjen med 316 millioner kroner før skatt, eller 0.5% om man vil. Her er det riktig nok noe byggevarer involvert som utgjør litt over 10% av omsetningen - skumleseing av årsrapporten gir ikke noen splitt men byggevarer fremstilles som en suksess der i alle fall målt i markedsandeler osv. For den som måtte tro at 2023 var et spesielt dårlig år så gikk Coop med underskudd i 2022. Skal sies at Coop betalte ut 1.4 milliarder i medlemsutbytte i 2023, men selv om man inkluderer det i overskuddet så er det rimelig begredelige saker.
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    6.741
    Antall liker
    12.405
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Ledelsen i Coop vil sikkert sette stor pris på dersom noen kan forklare de at de egentlig tjener et tårn av penger slik at de kan revidere regnskapene sine for å vise det.
    Akkurat det tror jeg ledelsen i Coop allerede er klar over, i alle fall hva dem selv angår. Coop not so much, men kanskje edruelige lederlønninger ville være et sted å begynne.

     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.970
    Antall liker
    10.476
    Det som er litt morsomt er din refleks når det kommer kritikk av matvarebransjen.

    (Jeg får litt dårlig samvittighet når jeg ser hvor bedrøvelige kår bransjen har, jeg får jo 2% bonus både hor Norgesgruppen og COOP. Burde jeg avslutte Trumf og COOP-medlemskapet?)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.843
    Antall liker
    14.476
    Akkurat det tror jeg ledelsen i Coop allerede er klar over, i alle fall hva dem selv angår. Coop not so much, men kanskje edruelige lederlønninger ville være et sted å begynne.

    Jeg visste den ville komme. Jeg vurderte faktisk å komme deg i forkjøpet slik at du slapp å skrive dette, men resultatene ville også vært rævva om hele ledelsen i Coop jobbet gratis eller halverte lønningene sine.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.843
    Antall liker
    14.476
    Det som er litt morsomt er din refleks når det kommer kritikk av matvarebransjen.
    Jeg beklager igjen å forstyrre dere med lett tilgjengelige fakta. Det ser ikke ut til å gjøre spesielt mye inntrykk, men det for så være. Jeg er heller ikke spesielt glad i de norske dagligvarekjedene om noen skulle ha fått det inntrykket. Det er temmelig dårlig utvalg, knapt mulig å få kjøpt fersk fisk og mye av det ser ut som en slags kamp om å være kjipest mulig. Siden jeg bor i Oslo så får jeg imidlertid greit tak i det jeg vil ha og her er det også en del spesialbutikker som har smalere varer. Her om dagen skulle jeg ha nduja-pølse og scamoraza-ost til pizzaen. Det var en liten gåtur unna. Lykke til med å få tak i det i stort sett hele landet.

    Jeg mener imidlertid at dette er kundenes feil som stort sett kun er opptatt av pris og ikke kjedens feil. Det er lite som er mindre lønnsomt enn å konkurere på pris, det ville vært mye bedre om de kunne hatt høyt omløp på mer ekskslusive varer med høyere marginer, men det funker kun for en liten håndfull butikker i de større byene. En REMA-butikk i Danmark har et helt annet utvalg enn tilsvarende i Norge fordi kundegruppen er en annen.

    (Jeg får litt dårlig samvittighet når jeg ser hvor bedrøvelige kår bransjen har, jeg får jo 2% bonus både hor Norgesgruppen og COOP. Burde jeg avslutte Trumf og COOP-medlemskapet?)
    Det må man anta at de tar ut i prisene på varene, det er først og fremst en mekansime for å få kundene til å velge deres butikk. Men som case in point så får man ikke lengre trumf-bonus å generell VISA-bruk med Trumf VISA, inntil for et par år siden fikk man også 1% så lenge man ikke betalte med kortet på en konkurrerende matvarekjede. Når den saken kom så tolket jeg det i alle fall som et tegn på at de generelle marginene var under press. Vi bruker Trumf VISA til fellesutgifter i familen siden det var en av de få som hadde en smooth løsning for at man kunne ha to kort på en regning.
     
    • Liker
    Reaksjoner: oen

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    6.741
    Antall liker
    12.405
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Jeg visste den ville komme. Jeg vurderte faktisk å komme deg i forkjøpet slik at du slapp å skrive dette, men resultatene ville også vært rævva om hele ledelsen i Coop jobbet gratis eller halverte lønningene sine.
    Den skal jeg ta med meg inn i lønnsforhandlinger med sjefen, resultatet hadde knapt vært målbart annerledes engang om jeg hadde jobbet gratis. Eller fikk dobbel lønn.

    Lønnsomhet måles ikke kun på bunnlinjen, om man lønner et overbetalt direktørkorps underveis er ikke det uten betydning.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.469
    Antall liker
    110.271
    Torget vurderinger
    23
    Litt usikker på hva som eventuelt skulle være humoren eller morsomt i mitt innlegg, men som sagt er tallene fritt tilgjengelige for den som vil se, men det er åpenbart mye gøyere å dikte opp sine egne teorier for hvordan dette henger sammen og ikke la seg forvirre av lett tilgjengelige opplysninger.

    Den som sliter mest i Norge er Coop, de tjener knapt penger og det har vært litt snakk om at de kan gå konk dersom disse milliardbøtene til Konkurransetilsynet blir noe av til slutt. Ledelsen i Coop vil sikkert sette stor pris på dersom noen kan forklare de at de egentlig tjener et tårn av penger slik at de kan revidere regnskapene sine for å vise det.

    Coop omsatte i 2023 for 61 milliarder kroner og satt igjen med 316 millioner kroner før skatt, eller 0.5% om man vil. Her er det riktig nok noe byggevarer involvert som utgjør litt over 10% av omsetningen - skumleseing av årsrapporten gir ikke noen splitt men byggevarer fremstilles som en suksess der i alle fall målt i markedsandeler osv. For den som måtte tro at 2023 var et spesielt dårlig år så gikk Coop med underskudd i 2022. Skal sies at Coop betalte ut 1.4 milliarder i medlemsutbytte i 2023, men selv om man inkluderer det i overskuddet så er det rimelig begredelige saker.

    Det morsomme er at du spiller den samme plata hele tiden - hvorfor ikke litt mer "matnyttig" (pun intended) info om de prisdrivende elementene da, for å få diskusjonen ned på gateplan...

    Stikkord;
    - See-through profitability når en/flere aktører eier mer eller mindre alle ledd i en verdikjede ( du er sikkert familiær med begrepet og hvordan det fungerer)
    - Overetableringen av butikker
    - Rabiat reklametrykk konstant, i alle tv-kanaler
    - Den voldsomme utvanningen/overetableringen av en lang rekke produkter/typer for å få maks. hylleeksponering - trenger vi 8 utgaver av "makrell i tomat"

    Dette er selvsagt ikke en fullverdig liste over de ting som aktørene selv kontrollerer, kun et utvalg av de mer vesentlige. I tillegg kommer alle lover og regler (som påvirker kostnadsnivået direkte) hvor myndighetene har ansvaret - matmoms, type minimumskrav til matbehandling/oppbevaring, avlønning av ansatte (delvis), generell hygiene, merking, etc. etc.

    Hadde du klart å komme opp med en tabell som viser de enkelte elementers direkte innvirkningen på prisen her til lands i forhold til komparative land så hadde jeg ikke bare løftet på hatten men sågar tatt den helt av, da hadde du produsert et innlegg av virkelig verdi. Foreløpig forblir hodeplagget på hodet :cool:
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.817
    Antall liker
    7.523
    Sted
    Holmestrand
    At Reitan&co klarer å ta inn milliarder med plagsomt små marginer er totalt uinteressant for en minstepensjonist eller andre med liten inntekt når prisene stiger med 10-prosenter.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.843
    Antall liker
    14.476
    Hadde du klart å komme opp med en tabell som viser de enkelte elementers direkte innvirkningen på prisen her til lands i forhold til komparative land så hadde jeg ikke bare løftet på hatten men sågar tatt den helt av, da hadde du produsert et innlegg av virkelig verdi. Foreløpig forblir hodeplagget på hodet :cool:
    Det er det knapt noen i Norge som vet siden alle detaljene er hemmelige og konkurransesensitive. Jeg er ikke en av disse som vet. Men vi har jo mellom annet i denne tråden fått servert stor visdom i form av at det i alle fall ikke er hos Tine prisen på melk øker fra bonde til butikk. Som om Tine ikke har kostnader utover å kjøpe melk og skal generere et overskudd. Regnskapene til Tine er også fritt tilgjengelige og da vil man relativt enkelt se at det skjer ganske mye på veien fra melk til produkt også i den sjappa.

    Men det er altså fullt mulig å lese hvor mye Norgesgruppen kjøper varer for totalt og hvor mye de betaler i lønn og hvor mye i andre driftskostnader. Så det akkumulerte påslaget på varer inn er ganske greit å finne ut selv om knapt noen vet fordelingen på de ulike varelinjene. Jeg aner ikke hvor mange som i Norge som vet hva Rema betaler for en liter melk fra Tine. Tipper en 10-20 personer.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.843
    Antall liker
    14.476
    At Reitan&co klarer å ta inn milliarder med plagsomt små marginer er totalt uinteressant for en minstepensjonist eller andre med liten inntekt når prisene stiger med 10-prosenter.
    Det er det sikkert, men i disse tider så er det jo populært å peke på hvor teite amerikanere er som ikke skjønner selv de enkleste ting og stemmer på Trump. Dette er en mild variant av samme fenomen. Det er en ganske vanlig oppfatning i Norge at den kraftige økningen i matvarepriser er fordi kjedene tar seg mye bedre betalt. Det er det ikke - snarere tvert imot, men det er et tårn av folk som tror det uansett.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.469
    Antall liker
    110.271
    Torget vurderinger
    23
    Det er det knapt noen i Norge som vet siden alle detaljene er hemmelige og konkurransesensitive. Jeg er ikke en av disse.. Men vi har jo mellom annet i denne tråden fått servert stor visdom i form av at det i alle fall ikke er hos Tine prisen på melk øker fra bonde til butikk. Som om Tine ikke har kostnader utover å kjøpe melk og skal generere et overskudd. Regnskapene til Tine er også fritt tilgjengelige og da vil man relativt enkelt se at det skjer ganske mye på veien fra melk til produkt også i den sjappa.

    Den er fin å gjemme seg bak...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.843
    Antall liker
    14.476
    Den er fin å gjemme seg bak...
    Jeg skjønner ikke hva du mener. Som sagt er alle detaljer rundt prising her cosmic top secret og omtrent ingen vet og de som vet sier ingen ting. Like fullt mente vår lokale representant for landbrukssatanden å vite at det i alle fall ikke er hos Tine prisen stiger. Jeg kan garantere at vedkommende ikke aner hva Rema betaler Tine for melken og osten de kjøper derfra.

    Men for all del. Øs av din visdom om hvordan dette henger sammen, om du har noe å komme med.
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    6.741
    Antall liker
    12.405
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Apropos melk, for ganske få år siden var literprisen til bonde nær identisk i Norge og Sverige. Literpris i butikk nær det dobbelte i Norge som i Sverige, selv om svenskene har sitt Tine i form av Arla.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.970
    Antall liker
    10.476
    ......Det er en ganske vanlig oppfatning i Norge at den kraftige økningen i matvarepriser er fordi kjedene tar seg mye bedre betalt. Det er det ikke - snarere tvert imot, men det er et tårn av folk som tror det uansett.
    Kan du da forklare hvorfor norske poteter, som bonden allerede hadde fått betalt for, plutselig ble mer enn dobbelt så dyre da det ble varslet straffetoll på importerte poteter? Eller hvordan prisen på fersk fisk i fiskedisken stiger 50 prosent i løpet av en uke? Prisene fra produsent/foredler er jo fremforhandlet for lenge siden.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.637
    Antall liker
    39.820
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Apropos melk, for ganske få år siden var literprisen til bonde nær identisk i Norge og Sverige. Literpris i butikk nær det dobbelte i Norge som i Sverige, selv om svenskene har sitt Tine i form av Arla.
    Hvordan er lønnsnivå og transportveier i Norge vs Sverige?
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    6.741
    Antall liker
    12.405
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Transportveier sikkert kortere, lønnsnivå ikke særlig annerledes om man tar med alle kostnader. Tror du dette forsvarer dobbel pris i Norge?
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.469
    Antall liker
    110.271
    Torget vurderinger
    23
    Jeg skjønner ikke hva du mener. Som sagt er alle detaljer rundt prising her cosmic top secret og omtrent ingen vet og de som vet sier ingen ting. Like fullt mente vår lokale representant for landbrukssatanden å vite at det i alle fall ikke er hos Tine prisen stiger. Jeg kan garantere at vedkommende ikke aner hva Rema betaler Tine for melken og osten de kjøper derfra.

    Men for all del. Øs av din visdom om hvordan dette henger sammen, om du har noe å komme med.
    Hvordan kan du da uttale deg med slik skråsikkerhet om sluttresultate da alt er så top secret? Fordi DU vet det men får ikke lov å uttale deg, eller fordi du ikke vet men bruker argumentet som genrell salderingspost?

    Min visdom er ringe, og det er jo derfor jeg oppfordrer nettopp deg til å øse av DIN - slik at vi kan få dette belyst en gang for alle og kanskje bli kvitt litt av mange folks frustrasjoner rundt matprisene. Du har utrolig kapasitet til å belyse emnene du er inne på i diskusjoner her inne så dette burde da være en grei sak? Erstatte bedøkbabbel med matnyttige facts om et produkt's verdimessige reise fra produksjon til sluttbruker. Du er sikkert mye flinkere enn meg til å lage en eventuell - gjerne tabellmessig - oversikt over hvor pengene blir av fra produksjon til handlekurv. Jeg har selv kun 40 års erfaring med dette - i alle ledd, men dessverre ikke innen dagligvare/matbransjen så der kan jeg ikke bidra med reelle tall og fordelinger.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.843
    Antall liker
    14.476
    Hvordan kan du da uttale deg med slik skråsikkerhet om sluttresultate da alt er så top secret? Fordi DU vet det men får ikke lov å uttale deg, eller fordi du ikke vet men bruker argumentet som genrell salderingspost?.
    Eneste jeg vet er sluttresultatet siden det kan leses fra offentlig tilgjengelige regnskaper. De sier noe om totalmargin men ingen ting om fordelingen av den. Kjedene selger omtrent garantert enkelte varer med stor prosentuell fortjeneste og noen med tap for å lokke kunder. Men totalen er altså et sted rundt 2-5% avhengig av kjede og år. Det er ikke mye selv om det blir mange kroner av det gitt volumene.

    Husk også på at de utenlandske gigantene er børsnoterte og har dermed all mulig egeninteresse i å fremstå så lønnsomme som mulig men like vel er altså marginene lave og ca som her i landet selv om prisene til kunde gjerne er mye lavere. Det tyder i alle fall på at konkurransen funker sånn noenlunde rundtomkring.

    En studiekompis av meg har jobbet med prising av dagligvare i 20 år for en av de store. Eneste jeg fikk ut av vedkommende en gang på lett fyll var at kjøttdeig gjerne selges med tap.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn