Hvordan lager man en perfekt Dry Martini?

Steinar_Lund

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.03.2002
Innlegg
7.813
Antall liker
2.739
Sted
Hvalstad, Asker
Torget vurderinger
3
Dette vet jeg fint lite om, utover at man bruker gin og Martini, og at James Bond vil ha den "shaken, not stirred". Jeg lurer på følgende:
- Bruker man vanlig Martini Bianco, eller Extra Dry?
- Hva er blandingsforholdet Martini/gin?
- Noen spesiell gin som egner seg ekstra godt?
- Hvilken misjon har oliven oppi glasset? Er det bare til pynt, eller skal den gi smak til drinken? Og hvis det siste er
tilfelle, hvor lenge skal den ligge i drinken?
Friends, please enlighten me :D
 

Steinar_Lund

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.03.2002
Innlegg
7.813
Antall liker
2.739
Sted
Hvalstad, Asker
Torget vurderinger
3
VilhelmW skrev:
Her er en mulighet: http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrift1715.asp

Ut over den, er det bare å google "dry martini"...da popper de opp i fleng, inkludert James Bond's variant. Sjøl foretrekker jeg en single malt whisky...

Lykke til og skål!

mvh. Vilhelm"W
Takk for tipset. Men det var da voldsomt til mengder med vermut som skulle oppi der da? ;D
Ellers er jeg enig med deg ang whisky. Madammen hater whisky men ytret ønske om Dry Martini. Og siden her wish is my command, så...
 

Elektron

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.07.2007
Innlegg
1.886
Antall liker
120
Sted
Bergen
Bruker Gordons og Martiny Extra dry 50/50, isbiter i shaker og rist til isen knuses. Siles og selvsagt en liten oliven.

Elektron
 
K

Kaare G. Opsahl

Gjest
Elektron skrev:
Bruker Gordons og Martiny Extra dry 50/50, isbiter i shaker og rist til isen knuses. Siles og selvsagt en liten oliven.

Elektron
fristende!
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
En dry martini lages med Noilly Prat, ikke martini extra dry eller lignede tørre vermuther.
Skal den bli perfekt gjør man følgende:
Ha gin i fryseren sammen med cocktailglassene.
Ta å tre store fine grønne oliven på en trepinne (jeg bruker de med piemento du får på sultan her på løkka)
Ta frem cocktailglasset, ha en dasj Noilly Prat oppi cocktailglasset. Svisj vermuthen rundt i glasset ved å holde på stetten og bevege hånden i små sirkler.
Tøm ut vermuthen. Ha i 6cl god og kraftig gin. Jeg foretrekker Tanqueray #10, alternativt vanlig Tanqueray. Ha til slutt i oliven.

Fremgansgmåten kalles en inn-out martini. Med denne oppskriften så sikrer du identisk resultat hver gang.
Har brukt denne oppskriften i mine snart 10 år som bartender - har aldri fått sendt en dry martini i retur.
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
Elektron skrev:
Bruker Gordons og Martiny Extra dry 50/50, isbiter i shaker og rist til isen knuses. Siles og selvsagt en liten oliven.

Elektron
Skal ikke kverrulere på smak, men det der er ikke en dry martini.
 
K

Kaare G. Opsahl

Gjest
wotg skrev:
En dry martini lages med Noilly Prat, ikke martini extra dry eller lignede tørre vermuther.
Skal den bli perfekt gjør man følgende:
Ha gin i fryseren sammen med cocktailglassene.
Ta å tre store fine grønne oliven på en trepinne (jeg bruker de med piemento du får på sultan her på løkka)
Ta frem cocktailglasset, ha en dasj Noilly Prat oppi cocktailglasset. Svisj vermuthen rundt i glasset ved å holde på stetten og bevege hånden i små sirkler.
Tøm ut vermuthen. Ha i 6cl god og kraftig gin. Jeg foretrekker Tanqueray #10, alternativt vanlig Tanqueray. Ha til slutt i oliven.

Fremgansgmåten kalles en inn-out martini. Med denne oppskriften så sikrer du identisk resultat hver gang.
Har brukt denne oppskriften i mine snart 10 år som bartender - har aldri fått sendt en dry martini i retur.
frister enda mere
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
Hensikten med oliven som garnityr er vel omstridt. Mange foretrekker å få sin draia lagd med lemon twist. Bruk en skarp kniv og skjær en remse skall av en fersk og fast sitron, pass på å bare få med det gule skallet ikke det hvite laget, da blir smaken bitter. Knekk skallet over drinken og legg det oppi som pynt etterpå.
Det finnes et utall varianter på dette med garnityr til dry martini:
-Sølvløk - da heter drinkien Gibson.
-Sorte oliven - Buckeye martini.
-Ha i litt olivenlake - Dirty martini osv. osv.
Mange, spesielt Amerikanere liker sin Dry martini lagd med Vodka, snakker gjesten Engelsk med Amerikansk aksang så spør jeg alltid før jeg lager drinken...
Husk en dry martini shakes aldri! gjør man det får ikke drinken den krystallklare looken, men ser mer grå og utvannet ut.
 

Elektron

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.07.2007
Innlegg
1.886
Antall liker
120
Sted
Bergen
wotg skrev:
Hensikten med oliven som garnityr er vel omstridt. Mange foretrekker å få sin draia lagd med lemon twist. Bruk en skarp kniv og skjær en remse skall av en fersk og fast sitron, pass på å bare få med det gule skallet ikke det hvite laget, da blir smaken bitter. Knekk skallet over drinken og legg det oppi som pynt etterpå.
Det finnes et utall varianter på dette med garnityr til dry martini:
-Sølvløk - da heter drinkien Gibson.
-Sorte oliven - Buckeye martini.
-Ha i litt olivenlake - Dirty martini osv. osv.
Mange, spesielt Amerikanere liker sin Dry martini lagd med Vodka, snakker gjesten Engelsk med Amerikansk aksang så spør jeg alltid før jeg lager drinken...
Husk en dry martini shakes aldri! gjør man det får ikke drinken den krystallklare looken, men ser mer grå og utvannet ut.
Det er som med lydbilde det vet du. Smak og behag. Jeg liker den slik og drikker den som regel i dunkel belysning og da er ikke klarheten så viktig ;D

Elektron
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
Elektron skrev:
Det er som med lydbilde det vet du. Smak og behag. Jeg liker den slik og drikker den som regel i dunkel belysning og da er ikke klarheten så viktig ;D
Elektron
Som sagt drikk hva du vil, smak kan som kjent ikke diskuteres, men det du drikker har altså ingen ting med en dry martini å gjøre. Dry referer nettopp til at det er veldig lite vermuth. Tar man i mye vermuth blir det en sweet martini.
Blandingsforholdet bør ligge på minst 1:20
 

Elektron

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.07.2007
Innlegg
1.886
Antall liker
120
Sted
Bergen
Jada helt greit det. Skjønner forøvrig ikke dette med Noilly Prat. Det var Dry Matini det var snakk om var det ikke?

Elektron
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
Elektron skrev:
Jada helt greit det. Skjønner forøvrig ikke dette med Noilly Prat. Det var Dry Matini det var snakk om var det ikke?

Elektron
Dry Martini har ingen ting med merket Martini & Rossi å gjøre.
Man bruker Noilly Prat som er en Fransk vermuth som har blitt lagret på eikefat. Denne gir en helt annen smak enn f.eks Martini extra dry (som er lagd av Martini & Rossi)
Håper det oppklarte martini delen av dry martini :)

http://www.noillyprat.com/default.aspx og http://www.martini.com/
 

Elektron

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.07.2007
Innlegg
1.886
Antall liker
120
Sted
Bergen
Mener ikke å være spydig wotg, er bare nyskjerrig. Her er du åpenbart mer på hjemmebane enn meg som er en vinmann. Jeg tror jeg må bort i bokhyllen å finne en bok om drinker.

mvh Elektron
 

ErosLoveking

Æresmedlem
Ble medlem
03.02.2004
Innlegg
15.686
Antall liker
3.906
Sted
Oslo
wotg skrev:
Elektron skrev:
Bruker Gordons og Martiny Extra dry 50/50, isbiter i shaker og rist til isen knuses. Siles og selvsagt en liten oliven.

Elektron
Skal ikke kverrulere på smak, men det der er ikke en dry martini.
jeg vil kalle det nachspieldrivstoff, sånn ca. 0650 på morran.

Enig med wotg, Noilly Prat er det eneste som teller.
 

Elektron

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.07.2007
Innlegg
1.886
Antall liker
120
Sted
Bergen
Etter å ha lest linken din wogt er min anbefaling til Steinar_Lund altså en Classic Martini coctail.

mvh Elektron
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
Elektron skrev:
Mener ikke å være spydig wotg, er bare nyskjerrig. Her er du åpenbart mer på hjemmebane enn meg som er en vinmann. Jeg tror jeg må bort i bokhyllen å finne en bok om drinker.

mvh Elektron
Tolket det heller ikke slik Elektron :)
Mange bra drinkbøker der ute, men mange dårlige også, typisk disse 2000 drinker i en bok greiene...
Jeg anbefaler gjærne boken Til Jan Vardøen - Bar boka. Den er grei og straight forward. Bar Bocca er ikke lenger Oslos beste bar, men holder fortsatt hodet høyt og leverer jevt god kvalitet den dag idag.
Jan Vardøen åpner forresten nytt sted i løpet av 2010. I lokalene vis a vis Bar Boca der hvor familein Rehman har hatt Indisk restaurant så lange jeg har bodd på løkka. Det skal vistnok bli en 30talls diner.
Veldig mange av drinkmixing videoene på youtube er katastrofale, men oppskriftene og fremgangsmåte fra citydrinking er av god kvalitet.
 

ottone

Æresmedlem
Ble medlem
08.04.2008
Innlegg
14.588
Antall liker
12.555
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
3
wotg skrev:
En dry martini lages med Noilly Prat, ikke martini extra dry eller lignede tørre vermuther.
Skal den bli perfekt gjør man følgende:
Ha gin i fryseren sammen med cocktailglassene.
Ta å tre store fine grønne oliven på en trepinne (jeg bruker de med piemento du får på sultan her på løkka)
Ta frem cocktailglasset, ha en dasj Noilly Prat oppi cocktailglasset. Svisj vermuthen rundt i glasset ved å holde på stetten og bevege hånden i små sirkler.
Tøm ut vermuthen. Ha i 6cl god og kraftig gin. Jeg foretrekker Tanqueray #10, alternativt vanlig Tanqueray. Ha til slutt i oliven.

Fremgansgmåten kalles en inn-out martini. Med denne oppskriften så sikrer du identisk resultat hver gang.
Har brukt denne oppskriften i mine snart 10 år som bartender - har aldri fått sendt en dry martini i retur.
Innimellom forekommer det virkelig lærdom på HFS. Honnør!
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
20.002
Antall liker
8.509
Torget vurderinger
0
Må bare få hilse til wotg og si at jeg for noen år siden fikk i fødseldagsgave en bok som het. "Värdløst vitande". Full av fakta man aldri får bruk for. Mulig din lille forelesning saklig sett kan rubriseres som det samme, men jeg skal love deg at det du har fortalt oss om Dry Martini skal jeg huske på og briljere med så snart anledningen byr seg !! :D "Skylle glasset" med vermuth, schtærkt ! ;D Og Noilly Prat ;D , "Gåttabanen", folket kommer jo til å tro at man er DEN proffen! 8)

Drar det damer også?? ::)
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
Spiralis skrev:
Må bare få hilse til wotg og si at jeg for noen år siden fikk i fødseldagsgave en bok som het. "Värdløst vitande". Full av fakta man aldri får bruk for. Mulig din lille forelesning saklig sett kan rubriseres som det samme, men jeg skal love deg at det du har fortalt oss om Dry Martini skal jeg huske på og briljere med så snart anledningen byr seg !! :D "Skylle glasset" med vermuth, schtærkt ! ;D Og Noilly Prat ;D , "Gåttabanen", folket kommer jo til å tro at man er DEN proffen! 8)

Drar det damer også?? ::)
Selvfølgelig drar bartendere masse damer ;D
 

Steinar_Lund

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.03.2002
Innlegg
7.813
Antall liker
2.739
Sted
Hvalstad, Asker
Torget vurderinger
3
Hehe. Her var det mye å lære, både om Martini og dametekke. Synd at polet er stengt i dag; Noilly Prat er liksom ikke lagervare i det lundske hjem. Med ønske om et godt nytt år takker jeg alle for tips.
 
N

nb

Gjest
@wotg som åpenbart kan dette:

Hvilken gin bruker du til gin&tonic? Jeg er ingen stor tilhenger av drikken selv, men en del som er innom heimen liker det godt, så jeg pleier å ha råvarene stående. Faglige råd om tilbereding mottas også med takk.
 

VilhelmW

Hi-Fi freak
Ble medlem
20.03.2009
Innlegg
3.960
Antall liker
217
Sted
Alltid lofotværing
nb skrev:
@wotg som åpenbart kan dette:

Hvilken gin bruker du til gin&tonic? Jeg er ingen stor tilhenger av drikken selv, men en del som er innom heimen liker det godt, så jeg pleier å ha råvarene stående. Faglige råd om tilbereding mottas også med takk.
Beefeater og Tangueray gin foretrekkes her i huset...med en knapp på den førstnevnte...til gin&tonic, altså. Nå er ikke jeg noen stor fan av tonic water med kinin, så jeg går for tonic water uten kinin og har en dæsj sitron oppi mine gin&tonic'er. Og knust is.

Godt nyttår!

mvh. VilhelmW
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
nb skrev:
@wotg som åpenbart kan dette:

Hvilken gin bruker du til gin&tonic? Jeg er ingen stor tilhenger av drikken selv, men en del som er innom heimen liker det godt, så jeg pleier å ha råvarene stående. Faglige råd om tilbereding mottas også med takk.
Til G&T så foretreker jeg personlig Hendricks gin med et par tynne agurkskiver isteden for den vanlige limebåten.
Som ved ale andre drinker gjelder de samme grunnreglene: Rene glass, rent utstyr (shakere, måleglass, blender osv.) Gode råvarer ( store flotte lime og sitroner, ferspresset juice fremfor sourmix og appelsinjuice på kartong) også er det viktig å ha skikkelig kald og tørr is. Is som har ligget å smeltet og som ser "svett" ut smelter fortere.
Når det gjelder G&T så er det såre enkelt: stort glass (ca 30-35cl) proppfullt med is, ha 4 eller 6cl gin, topp med nyåpnet tonic. Tradisjonelt gnir man en limebåt rundt kanten av glasset for så å presse resten av limen oppi glasset, slipp så limebåten oppi.
Selv så fortrekker jeg som sagt agurk, da er fremgangsmåten litt annerledes: Stort glass, ha en (husk å vaske av sprøytemiddler) agurkbit ca. 15cm lang, ta av det øverste grønne laget, dra så av et par lange remser med en potetskreller, legg de på tvers i glasset, følg ellers vanlig oppskrift, men dropp lime.
 

Sleiven

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.12.2003
Innlegg
2.300
Antall liker
22
50/50 gin-vermuth får jeg alltid vondt i hodet av dagen derpå, for mye vermuth for meg tror jeg..

Fra min kamarat som hadde en far i diplomatiet kommer en "Gin diplimatix" som ble servert i visse diplomatiske sammenhenger: 10% Noilly Prat 90% 47% gin. + Lemon cest (sitronskall som beskrevet av wotg) og oliven etter hvor sulten man er.


Vi hadde stor glede en dette som ankerdram på båtturen våre.

Skal man ha en sterkere dry martini lar man bare gin flasken og vermuthen stå ved siden av hvernandre over natten, Ginen helles deretter opp i glasset. Skål

Ellers så høres jo in-out martinien til wotg god ut!!

Sleiven
 

Sleiven

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.12.2003
Innlegg
2.300
Antall liker
22
VilhelmW skrev:
nb skrev:
@wotg som åpenbart kan dette:

Hvilken gin bruker du til gin&tonic? Jeg er ingen stor tilhenger av drikken selv, men en del som er innom heimen liker det godt, så jeg pleier å ha råvarene stående. Faglige råd om tilbereding mottas også med takk.
Beefeater og Tangueray gin foretrekkes her i huset...med en knapp på den førstnevnte...til gin&tonic, altså. Nå er ikke jeg noen stor fan av tonic water med kinin, så jeg går for tonic water uten kinin og har en dæsj sitron oppi mine gin&tonic'er. Og knust is.

Godt nyttår!

mvh. VilhelmW
Kininen må være med, det er den som er poenget....den holder gikt og malaria unna..
Sleiven
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.485
Antall liker
15.015
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
wotg skrev:
En dry martini lages med Noilly Prat, ikke martini extra dry eller lignede tørre vermuther.
Skal den bli perfekt gjør man følgende:
Ha gin i fryseren sammen med cocktailglassene.
Ta å tre store fine grønne oliven på en trepinne (jeg bruker de med piemento du får på sultan her på løkka)
Ta frem cocktailglasset, ha en dasj Noilly Prat oppi cocktailglasset. Svisj vermuthen rundt i glasset ved å holde på stetten og bevege hånden i små sirkler.
Tøm ut vermuthen. Ha i 6cl god og kraftig gin. Jeg foretrekker Tanqueray #10, alternativt vanlig Tanqueray. Ha til slutt i oliven.

Fremgansgmåten kalles en inn-out martini. Med denne oppskriften så sikrer du identisk resultat hver gang.
Har brukt denne oppskriften i mine snart 10 år som bartender - har aldri fått sendt en dry martini i retur.
Takk og pris for at noen har peiling her. Sorry altså, men din oppskrift passer best for russ med 007-kompleks Elektron. :-X Og du som har skjønt så mye annet. Wotg leverer den oppskriften som gjelder for oss menn med ekstra stor rett til å leve og la dø.

Absolutt mildeste variant som kan anbefales for de med redsel for det sterke er en del av denne:



og tre deler av denne:



Det blandingsforholdet anbefales kun når man egentlig er for full til å drikke brennevin, eller av en eller annen grunn har behov for å drikke mer og samtidig beholde kontrollen. Mao svært sjelden for en gentleman. Han mister jo aldri kontrollen, og blir aldri for full. Ehh...

Obs: Røres med pinne (og is) i glasset eller mikser for å unngå at vermuth-en blir slørete/uklar. Shaking er kun for vodkatini, slik som James Bond beskriver den i boken Casino Royale. Det kommer jo aldri frem i filmene, men i de kjører han heller ikke Bentley (så de har tatt sine kunstneriske friheter på sølvlerretet).

Dere vet jo alle at jeg er en tildels anglofil person med stor kjærlighet for Uganda og de gamle kolonienes stjernehimmel så gin & tonic med kinin er en sikker vinner med meg på besøk. Gjerne god krigsgin fra Port Bell (les Uganda Waragi) for autentisitetens skyld.

 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
baluba skrev:
Shaking er kun for vodkatini, slik som James Bond beskriver den i boken Casino Royale.
Nå er det slik at Godeste Bond i Casino Royale drikker en Vesper.
En Vesper er faktisk en veldig ok drink og lages slik:
"A dry martini," [Bond] said. "One. In a deep champagne goblet."
"Oui, monsieur."
"Just a moment. Three measures of Gordon's, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it's ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it"

Kina Lillet har siden den gang byttet navn og heter nå Lillet Blanc og er tidevis å få på vinmnopolet.
Lillet Blanc er en Fransk apreitif som består hovedsakelig av hvitvin tilsatt sitrus likør.
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
Når vi snakker om avarter av Dry martini, så må jeg nesten nevne Gabriel Boudier sin safrangin.

Denne får du nok ikke i Norge, men kan plukkes opp rundt om kring i verden, jeg tror jeg kjøpte min flaske på Selfridges i London.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.485
Antall liker
15.015
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Vesper er vel kalt opp etter Vesper Lynn (husker ikke stavingen), og er det vi i dag kaller en vodkatini.

Gin med safran er i og for seg en god ide. Det gir en subtil søtsmak som burde være godt for de som drikker varen rent. Safran har en effekt på sinnets munterhet. På mitt kjøkken finner du alltid en boks safran. Ekte saker, selvfølgelig.
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
5
baluba skrev:
Vesper er vel kalt opp etter Vesper Lynn (husker ikke stavingen), og er det vi i dag kaller en vodkatini.
En Vodkatini er som en dry martini, bare med vodka istedenfor gin.
En vesper er som sagt 3cl Gordon's 1cl Vodka og 1/2cl Lillet Blanc.
 

pierre

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.08.2009
Innlegg
109
Antall liker
68
Den orginale classiske opskrift er sådan:

2 del Noli Prat
4 del Gin
Shakes med is
Når den serveres er det med sten/ olie frie oliven samt et lille svist oliesaft fra en citronskal ;D
 
V

vredensgnag

Gjest
Steinar_Lund skrev:
Dette vet jeg fint lite om, utover at man bruker gin og Martini, og at James Bond vil ha den "shaken, not stirred". Jeg lurer på følgende:
- Bruker man vanlig Martini Bianco, eller Extra Dry?
- Hva er blandingsforholdet Martini/gin?
- Noen spesiell gin som egner seg ekstra godt?
- Hvilken misjon har oliven oppi glasset? Er det bare til pynt, eller skal den gi smak til drinken? Og hvis det siste er
tilfelle, hvor lenge skal den ligge i drinken?
Friends, please enlighten me :D
Dry Martini er gudedrikk, men lages sjelden riktig. Enklest mulig er det beste rådet man kan gi. Wotg har et fint forslag.
Her er hva jeg gjør.

Skaff deg en shaker (opp til deg om du vil røre og ikke riste, rister du for ivrig får du luftbobler i drinken.)

Vurdér om du vil ha Gin Martini eller Vodka Martini. Begge er gode, syns nå jeg, men man bruker selvsagt gin i en ekte Dry Martini.

Ikke sett glassene i fryseren. Selv om de kun står der inne i kort tid vil de få en eim av det du ellers har der inne.
Bruk isbitposer for å lage isbiter, av samme grunn.

Men sett gjerne gin eller vodkaflasken i fryseren - drinken blir bedre av å være oljet i konsistensen, hvilket den blir når alkoholen er kald.

Nøkkelen er ordet "dry" - og det viser til at man skal ha så lite vermouth som mulig i drinken. Verdens tørreste Dry Martini ble servert på hotell Vier Jahreszeiten i München. Bartenderen der hadde en bror i New Zealand, og kunne på bestilling ringe opp denne, for at han skulle holde en flaske Noïlly Prat inntil telefonen, mens hans bror i München holdt telefonluren over cocktailmixeren. De fleste Dry Martinis ødelegges av at det er for mye vermouth i dem.

Min erfaring er at om man først tar isbiter i shakeren, og så heller en dash vermouth nedi, for så å røre rundt, for deretter å helle ut den vesken som ikke er blitt absorbert av isen - så har man en perfekt mengde vermouth til den etterfølgende drinken. Isbitene skal være meget kalde, forøvrig, de skal gnisse mot hverandre.
Deretter heller du i gin. Bruk et serveringsglass som målebeger, og hell oppi gin til rett under kanten. Gjenta til det antallet drinker du skal lage. Dry Martini kan ikke stå, den skal serveres nylaget. Så kjør heller en ny runde etterpå.
Deretter rører eller shaker du innholdet. Jeg foretrekker å shake, men uten å bruke for mye kraft (mer presist så "ruller" jeg håndleddet frem og tilbake, slik at vesken skyller over isbitene). Du vil ikke at isbitene skal brytes opp og du ønsker ikke for mye luft i den oljete ginen. Poenget er at vermouthen som dekker isbitene skal gå inn i ginen.

Shakeren må ha dobbeltlokk, med hellerist under topplokket. Nå tar du av topplokket, og så heller du din Dry Martini i glassene. Disse skal være kalde, og det kan du løse ved å ha dem i isbiter, som også er laget med is fra isposer. Når jeg er på skitur og overrasker med en perfekt Dry Martini løser jeg dette med sne, dersom denne ikke har bismak.

Det er sjelden man kommer over gode nok oliven, og disse vil ofte prege drinken med en surhet man har liten glede av. Men har du gode oliven så holder det med én, tredd til midten av cocktailsverdet. Spise kan man gjøre fra en tallerken ved siden av drinken.
Selv foretrekker jeg å skjære en liten twist fra en lime, og legge denne i - selv om det er noe man ellers gjør når man har vodka i stedet for gin. Bruk grønn lime, i stedet for sitron. Finere farge.

En usedvanlig bortskjemt finsk designer på hyttetur var tydelig oppgitt da jeg meldte jeg hadde laget Dry Martinis, og ble ekstremt begeistret når han hadde smakt den, han ville ha oppskriften. Jeg lærte denne av Salvatore Calabrese, etter å ha lagt igjen altfor mye penger over lang tid i hans bar på Duke's Hotel i London, på 80-tallet.

Jeg syns det blir bra med Tanqueray.
 

KW

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.11.2002
Innlegg
6.388
Antall liker
390
Sted
Bærum
Torget vurderinger
1
Jeg er langt fra noen ekspert på, heller ikke særlig glad i Martini, men må likevel få fortelle historien om en tidligere fotosjef i avisa som på bar/restaurantbesøk (for mange år siden nå) muligens i forbindelse med Photokina (i Tyskland), bestilte seg dry Martini..................og fikk likegodt 3 stykker ;D

Mvh.KW
 

ErosLoveking

Æresmedlem
Ble medlem
03.02.2004
Innlegg
15.686
Antall liker
3.906
Sted
Oslo
KW skrev:
Jeg er langt fra noen ekspert på, heller ikke særlig glad i Martini, men må likevel få fortelle historien om en tidligere fotosjef i avisa som på bar/restaurantbesøk (for mange år siden nå) muligens i forbindelse med Photokina (i Tyskland), bestilte seg dry Martini..................og fikk likegodt 3 stykker ;D

Mvh.KW
;D ;D ;D ;D

Denne fotosjefen har jeg hatt glede av å være på fest sammen med. Say no more..............

(Han og en tidligere fotosjef i Dagbladet var et beryktet radarpar, tror f.eks wotg´s tålmodighet ville vært rimelig tynnslitt etter et besøk av de to ;D)
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
20.002
Antall liker
8.509
Torget vurderinger
0
baluba skrev:
På mitt kjøkken finner du alltid en boks safran. Ekte saker, selvfølgelig.
På mitt også! :D

Til fruens STORE fortvilelse! :eek: :'(

" Å skal du med alt det der du samler på?? Safran, vaniljestang, kanelbark, einebær, du bruker det jo aldri!? :mad: :mad:

Da er det herren i huset, sjefen ( har fått lov av kona til å si det ;D ;D ) for ørtende gang må forklare fruen at i et hjem tilhørende en av patrisieratet, den veletablerte middelstanden, er det must at visse substanser befinner seg i husets kjøkken. Deriblandt div sorter vin og brennevin til matlaging, champagne, rødvin, hvitvin og et utvalg øltyper til drikke, minst en kasse Coca Cola, hvalkjøtt og skavet reinkjøtt i fryseren, et speket rådyrlår, et par bokser hermetisk Foi Gras, tørket kantarell, fersk og hermetisk champignon. Og et utvalg krydder hvorav visse kun brukes en eller to ganger pr år. Men de SKAL være der! Tilfredstiller man ikke denne kravspesifikasjonen kan man dessverre ikke regne seg som en av de charmerende bedrestillede innen borgerskapet.

Men hva hjelper det å argumentere ovefor en kvinne? ??? Bryr hun seg? Nei. :'( Hedmarking er hun også, og man vet jo at de fleste av dem er sosialister uten ønske om å tillhøre Fru Flettfrid Andresen ( Øvre Singsaker) sin omgangskrets i det dannede borgerskap. ( Sukh ! )

Men saffran det har man dog! ;D
 

KW

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.11.2002
Innlegg
6.388
Antall liker
390
Sted
Bærum
Torget vurderinger
1
ErosLoveking skrev:
KW skrev:
Jeg er langt fra noen ekspert på, heller ikke særlig glad i Martini, men må likevel få fortelle historien om en tidligere fotosjef i avisa som på bar/restaurantbesøk (for mange år siden nå) muligens i forbindelse med Photokina (i Tyskland), bestilte seg dry Martini..................og fikk likegodt 3 stykker ;D

Mvh.KW
;D ;D ;D ;D

Denne fotosjefen har jeg hatt glede av å være på fest sammen med. Say no more............

(Han og en tidligere fotosjef i Dagbladet var et beryktet radarpar, tror f.eks wotg´s tålmodighet ville vært rimelig tynnslitt etter et besøk av de to ;D)
Apropo.....Martini ::)

Mvh.KW
 
Topp Bunn