Apropos sykemelding og når media hopper på en trend...Mimir ser på saken.
DEBATT: Aftenbladet har en umettelig appetitt for anekdotiske fortellinger om at nordmenn blir slappere og latere.
www.aftenbladet.no
Sykefravær har vært sommerens store debatt i Aftenbladet. Hovedpersonen i debatten har vært den erfarne legen og Høyre-politikeren Kåre Reiten, som har
presentert flere anonyme skrekkhistorier om alt fra folk som ber om sykemelding for å være uthvilt til ferien til unge som vil ha sykemelding på grunn av kjærlighetssorg. Også flere tilfeldige ungdommer på gata har fått slippe til med lignende historier.
Hovedbudskapet er at nordmenn er slappere, og derfor også mer sykemeldte nå enn før. Særlig ille står det til med de unge, som ifølge Reiten er en generasjon som er «blitt applaudert bare for å spise en brødskive» og derfor ikke takler overgangen til arbeidslivet. Denne typen anekdotiske fortellinger får ofte dominere sykelønnsdebatten. Og de gjør stort inntrykk på folk.
En undersøkelse Sentio gjorde nylig viste at 88 prosent av nordmenn tror vi er mer sykemeldte nå enn for to tiår siden. 54 prosent tror sykefraværet har økt “mye” i samme periode.
Det stemmer ikke
Det er bare ett problem, og det er at det ikke stemmer.
Sykefraværet var høyere i Norge på starten av 2000-tallet enn det er i dag. Stoler vi på Statistisk Sentralbyrå, var nordmenn altså mer sykemeldte for 25 år siden enn de er i dag.
Også de unge er sjeldnere sykemeldt. Faktisk er min aldersgruppe (35-39) blant de få som har hatt en ørliten økning i sykefraværet i denne perioden. I den grad noen må skjerpe seg, så er det altså ikke dagens unge, men vi som gikk ut i arbeidslivet for tjue år siden.
Mest av alt er det riktig å si at sykefraværet i Norge er ganske stabilt, og har vært det helt siden 2000-tallet (SSBs tall går tilbake til siste kvartal i 2000). Det stiger i noen år, og synker i andre, selv om sykelønnsordningen i stort ligger fast. Noen, særlig på høyresida, synes dette nivået på sykefravær er skremmende høyt. Det mente de i år 2000, og det mener de i år 2025. Det store flertallet i befolkningen mener likevel at vi bør bevare dagens sykelønnsordning som den er. Det mente de år 2000, og det mener de fremdeles i dag
(bare 13 prosent mener arbeidsfolk bør trekkes i lønn ved sykdom, ifølge en undersøkelse fra november i fjor).
Aftenbladet virker uinteressert
Det er oppsiktsvekkende at Aftenbladet virker uinteressert i de faktiske sykemeldingstallene. Derimot har avisa en umettelig appetitt for anekdotiske fortellinger om at nordmenn blir slappere og latere. Det etterlatte inntrykket i de store norske mediene er en dommedagsfortelling der nesten alle må skjerpe seg: De unge, de gravide, de syke, de trygda, you name it. Resultatet er dessverre at befolkningen er blitt påført kollektivt hypokondri, der det store flertallet tror vi er mye sykere enn vi faktisk er.
Det norske sykefraværet har ikke økt dramatisk, slik noen prøver å innbille oss. Fremdeles har vi mer enn god nok råd til å sikre alle som er syke full lønn under sykdom. Aftenbladet bør holde seg for god til å bidra til en uvitenskapelig krisemaksimering rundt våre felles velferdsgoder.