B.audio er et forholdsvis nystartet firma, men de har i løpet av kort tid blitt anerkjent for sitt gode design og høye lydkvalitet. Firmaet ble grunnlagt i 2016 av brødrene Cédric og Sébastien Bermann, og det er forbokstaven i etternavnet deres som utgjør første bokstav i firmanavnet. B.audio holder til i Mutzig nær Strasbourg i østlige Frankrike og alle deres produkter lages for hånd lokalt.
Det er Cédric som står for den tekniske utviklingen av produktene. Han er diplomingeniør innen elektronikk og signalbehandling, og han har tidligere jobbet med utvikling og testing av høysensitive måleinstrumenter for elektroniske nettverk. Sébastien, som også er diplomingeniør, har utstrakt erfaring fra en rekke FoU-prosjekter i bilindustrien, bl.a. hos Mercedes-Benz, og innehar spesifikk kompetanse innen optimalisering av akustiske forhold i biler. Med sin lange prosjekterfaring er Sébastien derfor den som tar seg av det administrative i B.audio.
De to brødrene bak B.audio: Sébastien til venstre og Cédric til høyre.
Deres 2 første produkter ble lansert i 2017 på High End messen i München under ‘Newcomer’ banneret, noe det alltid er stor rift om da det er et begrenset antall plasser. Her ble DA-konverteren B.dac og forforsterkeren B.dpr vist frem til offentligheten for aller første gang. Det hadde tatt 10 år med forskning og utvikling forut for etableringen av firmaet å komme hit.
Bildet viser innsiden av B.dac
Det var utviklingen av DA-konverteren B.dac det hele startet med og en erkjennelse av at digitale signalkilder ofte låter hardt. Det ønsket de to brødrene å gjøre noe med. Ikke overraskende, så viste utfordringer rundt datasynkronisering og jitter seg å være sentrale. Arbeidet med å få kontroll på disse elementene resulterte i en teknologi B.audio kaller Source Jitter Removal (SJR). Dette er en teknisk løsning som kombinerer det beste ved metodene PLL (Phase-Locked Loop) og ASRC (Asynchronous Sample Rate Converter) for å sikre jitterfri avspilling fra alle digitale signaloverføringer (SPDIF, TOSLINK, AES/EBU, USB etc.). Dette må sies å være litt av en bragd da det ikke involverer ekstern re-klokking!
B.audio er også fullt ut klar over at strømforsyningen er en svært viktig del av designet til et hvert hi-fi produkt, og de benytter derfor en separat ringkjernetrafo fra Amgis for digitale og analoge kretser. I tillegg har hver seksjon (DSP, klokke, DAC-brikke, analogdel og DC-servo) sin egen elektroniske stabilisering for å forhindre forplantning av støy mellom digitale og analoge deler av designet. B.audio kom også opp med et forbedret, lineært fasefilter i oversamplingen til DAC’en ved bruk av DSP, og problemet med pre-ekko i slike filtre skal ikke være til stede i deres løsning, noe som gir en bedre transientgjengivelse.
Det andre produktet som ble vist frem i 2017 var, som nevnt, en analog forforsterker med en integrert DA-konverter, eller, om du vil, en DA-konverter med en fullverdig analog volumkontroll. På lik linje med en tradisjonell high-end forforsterker, så reguleres volumet ved bruk av et høyverdig, relé-basert motstandsnettverk for best mulig signalintegritet. B.dpr kommer nå også med analoge innganger (1 par balanserte og 2 par ubalanserte) som standard, og analoge signaler rutes naturligvis utenom DA-konverteren og forblir i det analoge domenet hele veien igjennom.
Til stede under lanseringen i München var også Olivier Hess som er ansvarlig for produktenes ytre design. Det er tale om et moderne design med rene, estetiske linjer. Fronten av kabinettet består av 20 mm CNC-frest aluminium og en høyoppløst skjerm.
Bildet viser innsiden av B.amp
Det neste produktet B.audio lanserte var et stereoeffekttrinn som har fått betegnelsen B.amp, og arbeidet med dette var allerede påbegynt i 2017. B.amp ble for første gang vist frem under High End messen i München i 2018. Stereoeffekttrinnet er et full-balansert (symmetrisk), dual-mono design som kan brokobles til en monoblokk for enda høyere effekt. Forsterkerens utgangstrinn opererer i klasse AB, og B.audio har kommet opp med en proprietær teknologi for å minimere crossover-forvrengning assosiert med klasse AB. Denne har fått betegnelsen Intelligent Output Drive (IOD) og optimaliserer bruken av lokal tilbakekobling i de mest kritiske trinnene for å sikre at forsterkeren opererer lineært til enhver tid. Med denne løsningen reduseres crossover-forvrengningen til et nivå på linje med ren klasse A, med andre ord knapt målbart.
IOD-løsningen til B.audio er for øvrig basert på et drivertrinn med 6 høyytelsestransistorer i en klasse A push-pull konfigurasjon som utover sin hovedfunksjon, hvilket er å minimere crossover-forvrengningen gjennom kontroll av utgangstransistorene, også beskytter forsterkeren mot returstrømmer fra høyttalerne.
Andre optimaliseringer inkluderer bruken av direkte kobling mellom forsterkertrinnene ved hjelp av en DC-servo del som opererer utenfor signalveien (til forskjell fra bruk av koblingskondensatorer i signalveien). Dette er med på å gi forsterkeren en båndbredde på over 200 kHz. Utover dette så inkluderer strømforsyningen 2 ringkjernetransformatorer (1 per kanal) på 400 VA. Kretskortene benytter kobberledere med en tykkelse på hele 105 mikrometer for å sikre bedre kontroll ved lave frekvenser. B.amp har dessuten 4 par bipolare utgangstransistorer per kanal for å sikre en ekstra høy strømkapasitet og leverer 2x 120 Watt i 8 Ohm eller 1x 300 Watt i 8 Ohm som monoblokk (brokoblet).
Etter en test av B.amp skrev det tyske HiFi Statement magasinet følgende: "B.audio has done it again. You can reach the highest sonic realms right from the first component of a device type. That was the case with the B.dac and is no different with the B.amp. Don't let the purist housing or the moderate performance rating fool you. The B.amp operates at an extremely high sonic level - and with two in mono operation you can achieve even a little more."
Bildet viser B.dpr one EX og B.amp one
Innstegsserien One ble lansert i midten av februar 2020 og bestod da av produktene B.dac one, B.dpr one og B.amp one. One-serien er tilgodesett med den samme innovative teknologien som Reference-serien, men enkelte kompromisser i både ytre og indre design er foretatt for å kunne realisere en prisbesparelse.
I slutten av januar 2021 ble DA-konverterne til B.audio utvidet med en nettverksinngang (RJ45) for tilgang til forskjellig strømmefunksjonalitet (bl.a. Roon), en USB-inngang for avspilling fra ulike lagringsmedia og en DSP-basert romkorreksjon med parametrisk-EQ. Denne utgaven fikk tilleggsbetegnelsen EX (for ‘Extended’) og ble gjort tilgjengelig for begge produktseriene. B.dac EX ble for øvrig kåret til Årets DAC i Hi-Fi+ i 2021. Under Dutch Audio Event i slutten av oktober samme år, så ble forforsterkeren i begge produktseriene også lansert i EX utgave.
Bildet viser baksiden av B.amp mono
I 2022 ble så en mono utgave av B.amp lansert under High End showet i München. B.amp mono ble tildelt prisen for beste forsterker i priskategorien over 20 000 pund av Hi-Fi+ i 2023: Hi-Fi+ Winner 2023. Hver monoblokk benytter 8 par bipolare utgangstransistorer og leverer 500 Watt i 4 Ohm (300 Watt i 8 Ohm).
Bildet viser Alpha one
B.audio sin første integrerte forsterker, Alpha one, ble lansert under High End messen i München i 2023. Som navnet antyder er dette et produkt i innstegsserien One og kombinerer i prinsippet en B.dpr one EX og en B.amp one i ett og samme chassis, riktignok noe nedskalert som f.eks. 2 par utgangstransistorer per kanal (i stedet for 3). Forsterkeren leverer 2x 120 Watt i 8 Ohm. Alpha one vil ha sin Norgespremiere under Oslo HiFi Show nå i midten av mars. En B.dac one EX og en B.dac EX vil dessuten være i utstilling under showet.
For å avslutte: Produktene til B.audio har fra dag 1 blitt trukket frem i rampelyset av den internasjonale hi-fi pressen for sin svært så melodiøse musikkformidlingsevne, og det kan vi som norsk importør av B.audio produkter skrive under på. Dette er Yin & Yang i skjønn harmoni!
Sist redigert: