Framtiden ser lys ut for noen og mørk ut for andre.
Kunsten er å være på rett sted til rett tid, hvor og når det måtte være....
Kunsten er å være på rett sted til rett tid, hvor og når det måtte være....
Dette høres jo helt horribelt ut, men det er vanskelig på kommentere slike tall uten aa ha litt mer kjøtt på benet!Greven skrev:Jeg stusser litt på dine tre argumenter for videre boligprisoppgang.
Min erfaring er stikk motsatt. Vi bygger nytt hus i et pressområde på vestlandet. Det 10 år gamle nabohuset ble forrige høst solgt for en pris 20% høyere enn totalprisen på vårt prosjekt - og dette gamle huset er i tillegg 100 m2 mindre. Av det jeg ser av prisnivåer rundt meg er det lite som tyder på at mitt eksempel er spesielt avvikende synes jeg.OMF skrev:Jeg har i det store og hele problemer med å skjønne hvor man ser hvis man skal hevde at det er noe fundamentalt feil med boligprisene:
- det koster langt mer å bygge nytt enn å kjøpe brukt.
Tja - jeg har hele tiden brukt 10 års fastrente den endrer seg ikke så mye. Og som jeg skrev lengre opp det skiftet som har vært i langsiktige renter er en av hovedgrunnen til at vi har sett så høy prisoppgangde siste 10 årene.Greven skrev:Det stemmer nok forsåvidt etter siste tider voldsomme rentenedgang. Hvordan var situasjonen for ett år siden og tar dagens boligkjøpere høyde for at denne renten kan stige? Hvordan hadde situasjonen vært om alleogså måtte begynne å betale avdrag?OMF skrev:- Nordmenn bruker en liten andel av disponibel inntekt til bolig
Det er nok ikke det ..avisene har jo etterhvert begynt å skrive litt om dette, børsen henter seg inn igjen, boligprisnee har begynt å stige .det er flere som ikke er superpessimister men time will show ..jeg er ikke bekymret!Greven skrev:Dette kan nok kanskje stemme, men det er nok bare superoptimisten OMF som i disse tider mener fremtiden ser lys utOMF skrev:Fremtiden ser lys ut med lav arbeidsledighet, god lønnsvekst og lav rente![]()
Det er sant som du sier at det kan være vanskelig å versette prisen på tomten eksakt på grunn av at det finnes svært få tomter å sammenligne med (det var så ille at folk kjøpte brukte hus, rev dem ned og bygde nytt). Jeg brukte imidlertid en så realistisk prisnivå som mulig i mitt eksempel. Beliggenheten er lik, jeg skal ikke gjøre noe praktisk egeninnsats (alle som har bygd hus vet at egeninnsatsen i å plannlegge allikevel ligger på atskillige timer..) standarden er like høy, nabohuset er 100m2 mindre, jeg forsøkte å bruke en tilnærmet markedspris i mitt eksempel, finansieringskost er ikke beregnet og prisene jeg snakker om er totalbeløpet på hva mitt hus koster (-finanskost) og hva nabohuset ble solgt for.OMF skrev:Dette høres jo helt horribelt ut, men det er vanskelig på kommentere slike tall uten aa ha litt mer kjøtt på benet!Greven skrev:Jeg stusser litt på dine tre argumenter for videre boligprisoppgang.
Min erfaring er stikk motsatt. Vi bygger nytt hus i et pressområde på vestlandet. Det 10 år gamle nabohuset ble forrige høst solgt for en pris 20% høyere enn totalprisen på vårt prosjekt - og dette gamle huset er i tillegg 100 m2 mindre. Av det jeg ser av prisnivåer rundt meg er det lite som tyder på at mitt eksempel er spesielt avvikende synes jeg.OMF skrev:Jeg har i det store og hele problemer med å skjønne hvor man ser hvis man skal hevde at det er noe fundamentalt feil med boligprisene:
- det koster langt mer å bygge nytt enn å kjøpe brukt.
På et generellt grunnlag så er det jo slik at det er vanskelig å sammenligne fordi det som kalles pressområder allerede er utbygd. I Bergen finnes det vel knapt en tomt i sentrum som ikke er bebygd så det fines ikke noe marked for tomter som gjør det mulig å sammenligne tomtepriser med utkantstrøkene.
Jeg er i grunn overrasket over at noen i det hele tatt hevder at det er billigere å bygge nytt enn å kjøpe brukt.
Så bare for å avslutte din påstand:
Ditt prosjekt har like flott beliggenhet, du har ikke regent inn noe egeninnsats, standarden er like høy, du har betalt markedspris for tomten og likefullt så ble totalprisen for ditt hus (også inkludert finansieringskostnadene frem til innflytting) 20% lavere enn det nabohuset ble solgt for som i tillegg er 100m2 mindre. Hvis det stemmer så vil jeg vel bare hevde at det ikke er representativt for markedet generellt!
Ja, du ja... Du virker jo å ha god greie på hva du driver med, men det er ikke mitt intrykk blandt "folk flest". En undersøkelse i DN viste at kun 30% av et representativt utvalg klarte å regne ut hvilke to lånealternativer som var billigst... Et marked med så lav kompetanse kan umulig være rasjonelt?Tja - jeg har hele tiden brukt 10 års fastrente den endrer seg ikke så mye. Og som jeg skrev lengre opp det skiftet som har vært i langsiktige renter er en av hovedgrunnen til at vi har sett så høy prisoppgangde siste 10 årene.Greven skrev:Det stemmer nok forsåvidt etter siste tider voldsomme rentenedgang. Hvordan var situasjonen for ett år siden og tar dagens boligkjøpere høyde for at denne renten kan stige? Hvordan hadde situasjonen vært om alleogså måtte begynne å betale avdrag?OMF skrev:- Nordmenn bruker en liten andel av disponibel inntekt til bolig
Du har rett i det. Time will show. Uansett ser jeg på bolig som en investering i livskvalitet som jeg synes man må skaffe seg når man har behovet. Enten har man råd eller ikke - er man ekstra heldig opplever man i tillegg en voldsom verdiøkning på boligen etter anskaffelse.Det er nok ikke det ..avisene har jo etterhvert begynt å skrive litt om dette, børsen henter seg inn igjen, boligprisnee har begynt å stige .det er flere som ikke er superpessimister men time will show ..jeg er ikke bekymret!Greven skrev:Dette kan nok kanskje stemme, men det er nok bare superoptimisten OMF som i disse tider mener fremtiden ser lys utOMF skrev:Fremtiden ser lys ut med lav arbeidsledighet, god lønnsvekst og lav rente![]()
Mvh
OMF
Jeg har vel et inntrykk av at Grytten (og andre) mener at det er en generell overprising av bolig - og det synes for meg rart all den tid kostnadene ved å eie bolig er langt mindre enn kostnadene ved å leie.Greven skrev:Det er jo helt klart at kjøp av bolig er det eneste rette når man ser investeringen i et langt perspektiv. Spørsmålet som også Grytten stiller, er jo om det etterhvert kan bli enda gunstigere?
Tja...det er jo et relevant poeng - men jeg har sammenlignbare tall både for den boligen jeg solgte i Bergen i fjor og den jeg flyttet til....(Altså at jeg har bodd gratis hvis man bruker veldig nøkterne tall, og at man faktisk tjener penger på å bo hvis man bruker det jeg anser som mer realistiske tall)ErosLoveking skrev:om jeg ville bodd på Kløfta, selv om jeg fikk betalt for det, er en annen sak............. :![]()
Jepp.....Barbaresco skrev:Det var vel rentes rente
Det er mye som ikke er logisk. Hvordan skulle man kunne forklare at børskursene falt så mye som de gjorde ved juletider? Ingen logisk grunn, men det spiller jo liten rolle da de allikevel falt som de gjorde. Jeg synes du er i overkant optimistisk ift folks generelle regneferdigheter, økonomisk kunnskap og ikke minst interesse... I tillegg neglisjerer du "merkostnadene" det er for folk å påta seg en gjeld på 3-4 mill ift bare å betale husleie.OMF skrev:Jeg har vel et inntrykk av at Grytten (og andre) mener at det er en generell overprising av bolig - og det synes for meg rart all den tid kostnadene ved å eie bolig er langt mindre enn kostnadene ved å leie.Greven skrev:Det er jo helt klart at kjøp av bolig er det eneste rette når man ser investeringen i et langt perspektiv. Spørsmålet som også Grytten stiller, er jo om det etterhvert kan bli enda gunstigere?
Det er veldig logisk at prisene falt som de gjorde. Aksjeprisene reflekterer verdien av all fremtidig inntjening når så fremtidsutsiktene blir dramatisk dårlgiere faller selvsagt kursen drastisk.Greven skrev:Det er mye som ikke er logisk. Hvordan skulle man kunne forklare at børskursene falt så mye som de gjorde ved juletider? Ingen logisk grunn, men det spiller jo liten rolle da de allikevel falt som de gjorde.OMF skrev:Jeg har vel et inntrykk av at Grytten (og andre) mener at det er en generell overprising av bolig - og det synes for meg rart all den tid kostnadene ved å eie bolig er langt mindre enn kostnadene ved å leie.
Det stemmer nok ..men for de som faktisk setter seg ned å ser på numrene så er tallene med to streker under ikke spesielt skremmende!Greven skrev:Jeg synes du er i overkant optimistisk ift folks generelle regneferdigheter, økonomisk kunnskap og ikke minst interesse...
Ja denne merkostnaden mener jeg er helt neglisjerbar ..det går ikke lange tiden før boligprisen har steget såpass mye at huset er verdt langt mer enn gjelden, og man kan kose seg med en stadig økende formue. Den fordelen neglisjerer du .og jeg vil tro den siste langt oppveier den første.Greven skrev:I tillegg neglisjerer du "merkostnadene" det er for folk å påta seg en gjeld på 3-4 mill ift bare å betale husleie.
Ja når vanlige folk har råd til å kjøpe leiligheter i sentrum av de største byene i landet så tilsier vel det at boligprisene ikke er kunstig høye skulle man tro .Greven skrev:Jeg synes det er ulogisk at studenter, frisører, bartendere og kassadamer skal ha råd til å kjøpe seg nye leiligheter i sentrum av Norges største byer. Enten er det da boligprisene som er for lave eller så vil arbeidsledigheten og de økonomiske realitetene innhente disse slik at de ikke lenger har råd til å bo der. Jeg har foreløbig mest tro på det siste, men siste halvårs kraftige rentenedsettelse har nok gjort fremtiden for boligmarkedet lysere.
Jeg har leid ut bolig siden 1998 og fremdeles ikke tapt en månedsleie.Greven skrev:Jeg synes også at du rosemaler utleiemarkedet litt vel mye. Det er ikke realistisk med fullt belegg, aldri problemer av noe slag, punktlig betaling osv. Familien har i lang tid leid ut et middels stor hus i en middels stor by på østlandet.
Leieinntekter fra utleieleilighet i egen bolig er skattefritt derfor er ikke skatt med i eksempelet.Greven skrev:Det har aldri vært god butikk ut ifra økonomiske vurderinger og slik sett har det da selvfølgelig vært motsatt for leietagerne (dog ikke i like stor grad pga skattleggingen - som jo du glatt unngår med ditt eksemplet).
Som sagt så er det en den nominelle verdistigningen som tipper vektskålen og på sikt blir den minst 2,5%. Og på en bolig til 2 mil er det 50 000,- i året!Greven skrev:Jeg vurderte også sterkt å kjøpe en leilighet for utleie i Oslo sommeren 2004. Ift mine beregninger ville dette da gå hårfint i pluss og hele fortjenesten ville derfor være avhengig av verdistigningen. I ettertid har jo denne verdistigningen vist seg å være formidabel og sammen med den fallende renten hadde dette blitt en knallinvestering. Ved kjøpstidspunktet synes jeg imidlertid risikoen var for stor.
Ja man burde i grunn spørre seg selv om hvor lenge man har tenkt å bo i bolig .og hvis (og dette antar jeg gjelder de fleste) svaret er at det skal man gjøre ganske lenge så er forskjellen i kroner og øre ofte ikke så store hvert år, men etter 30 år så kan man enten ha ingenting, eller en nedbetalt bolig .Greven skrev:Det blir jo spennende å se fremover. Som pedal sier er jeg ikke i tvil om at alle som kjøper bolig i dag - uansett om eiendomsmarkedet stiger eller faller på kort sikt - kan si seg veldig fornøyd i 2029.
Lurt!Greven skrev:Hilsen en som bygger hus med utleiemulighet og egentlig er veldig optimistisk...![]()
Enig. Jeg mener det er merkelig at så mange har råd til det beste, så enten er prisene for lave eller kjøpekraften for stor. Vi får håpe at førstnevnte reagerer opp ift at det andre skal reagere ned...OMF skrev:Ja når vanlige folk har råd til å kjøpe leiligheter i sentrum av de største byene i landet så tilsier vel det at boligprisene ikke er kunstig høye skulle man tro .Greven skrev:Jeg synes det er ulogisk at studenter, frisører, bartendere og kassadamer skal ha råd til å kjøpe seg nye leiligheter i sentrum av Norges største byer. Enten er det da boligprisene som er for lave eller så vil arbeidsledigheten og de økonomiske realitetene innhente disse slik at de ikke lenger har råd til å bo der. Jeg har foreløbig mest tro på det siste, men siste halvårs kraftige rentenedsettelse har nok gjort fremtiden for boligmarkedet lysere.
Jeg er selvfølgelig klar over det. Jeg mente at eksempelet ditt (om det er for å vise at eiendomsprisen generelt er for lav her i landet) er misvisende og viser at det er større forskjell på kjøp/leie av bolig enn det egentlig er fordi du går ut ifra at "alle" leier en sokkelleilighet og at "all" husleie er skattefritt.Leieinntekter fra utleieleilighet i egen bolig er skattefritt derfor er ikke skatt med i eksempelet.Greven skrev:Det har aldri vært god butikk ut ifra økonomiske vurderinger og slik sett har det da selvfølgelig vært motsatt for leietagerne (dog ikke i like stor grad pga skattleggingen - som jo du glatt unngår med ditt eksempel).
Helt klart. Denne fordelen er imidlertid ikke like tydelig i alle deler av markedet feks små leiligheter beregnet på unge folk. Det virker også som det er her "meglerne" legger inn støtet og hauser prisene ved hver mulighet. Studentene hopper på og kjøper seg "leilighet" uten soverom til nærmere 2 mill der de har en tidshorisont på boforholdet på max et par år... Ufattelig spør du meg.Ja man burde i grunn spørre seg selv om hvor lenge man har tenkt å bo i bolig .og hvis (og dette antar jeg gjelder de fleste) svaret er at det skal man gjøre ganske lenge så er forskjellen i kroner og øre ofte ikke så store hvert år, men etter 30 år så kan man enten ha ingenting, eller en nedbetalt bolig .Greven skrev:Det blir jo spennende å se fremover. Som pedal sier er jeg ikke i tvil om at alle som kjøper bolig i dag - uansett om eiendomsmarkedet stiger eller faller på kort sikt - kan si seg veldig fornøyd i 2029.
Nei dette er ikke bærekraftig og det er på ingen måte det som skjer heller.Greven skrev:Hva skjer om "alle" tar opp avdragsfrie lån og venter på at inflasjonen skal slette lånet? Jeg forstår jo hvordan dette fungerer for den enkelte, men jeg kan virkelig ikke forstå samfunnsmekanikken i at lånene bare forsvinner av seg selv? Kan virkelig dette være bærekraftig? Det virker jo å være normen de siste årene...
Fikk lyst til å illustrere eksemplet mitt:Greven skrev:Jeg er selvfølgelig klar over det. Jeg mente at eksempelet ditt (om det er for å vise at eiendomsprisen generelt er for lav her i landet) er misvisende og viser at det er større forskjell på kjøp/leie av bolig enn det egentlig er fordi du går ut ifra at "alle" leier en sokkelleilighet og at "all" husleie er skattefritt.OMF skrev:Leieinntekter fra utleieleilighet i egen bolig er skattefritt derfor er ikke skatt med i eksempelet.Greven skrev:Det har aldri vært god butikk ut ifra økonomiske vurderinger og slik sett har det da selvfølgelig vært motsatt for leietagerne (dog ikke i like stor grad pga skattleggingen - som jo du glatt unngår med ditt eksempel).
Regnestykket ditt er noe unyansert.Greven skrev:Fikk lyst til å illustrere eksemplet mitt:
Leie en 65 kvm leilighet på frogner: 11 000 kr/mnd
Kjøpe en 66 kvm leilighet på frogner: 3 100 000, husleie 902 kr/mnd
Kostnad leie: 11 000/mnd
Kostnad kjøp*: rentekostnad 9 300/mnd + husleie 902/mnd = 10 202
Dette viser at forskjellen er skarve 800 kr.
(Jeg har vel ikke sagt at utleie er grunnen til at boligprisene ikke skal falle, men heller sagt det at det finnes mange måter man bor langt billigere ved å kjøpe enn å leie - og det viser jo også dette regnestykket...)Greven skrev:Om man skal kjøpe denne leiligheten for å leie den ut (som jo er argumentet OMF bruker for at eiendomsprisene skal fortsette å stige) blir forholdet slik:
Leieinntekt (11 000 kr/mnd - 3 080 kr (28% skatt)) 7 920 kr/mnd
-Kostnad (rentekostnader + husleie) 10 202 kr/mnd
= Sum -2282 kr/mnd
Man må derfor ha en årlig prisstigning på 27 384 pr år om dette skal gå i null. I tillegg er jo selvfølgelig alternativet å sette disse 3 100 000 kr i noe som gir avkastning, noe som tilsier at tapet i praksis er større enn regnestykket viser. I følge argumentasjonen brukt tidligere viser dette da at enten skal leieprisen opp eller boligprisen ned.
Enig - så lenge man også regner inn en forventet avkastning. Regnestykket ser jo selvfølgelig helt anderledes ut om man må selge med tap...OMF skrev:Regnestykket viser helt klart at det er langt billigere (nesten halv pris) å kjøpe enn det er å leie.
Nei når du leier betaler du trolig bare en innbo forsikring, mens huseier også må betale en brann/naturskade.Greven skrev:Det er gøy å kunne diskutere dette på et saklig nivå der jeg også forsøker å lære litt..![]()
Komentar til min forrige post:
- Forsikring er en like stor kostnad ved begge alternativer.
Jeg har aldri hørt om en leiekontrakt der leier skal være ansvarlig for renovasjon, vann, kloakk, eiendomsskatt, feiing osv. Dette slipper man dersom man leier, men må betale dersom man eier.Greven skrev:- Kommunale avgifter er vel inkludert i husleien både ved leie og kjøp (slik har det alltid vært for meg i allefall).
Jeg prøver konsekvent når jeg lager slike regnestykker å bruke realistiske tall. Dette for at man ikke skal bli kritisert for å tøye strikken litt på alle punkter .5.35 % er den lavset renten jeg har funnet med 10 års binding og da blir nok den effektive renten (som er den som er viktig) ca 5,5%.Greven skrev:- Rentesatsen var bare et tenkt eksempel, men burde nok vært satt litt høyere ja.
Jeg skjønner at mange synes dette er rart.Greven skrev:Der du gjør regnestykket ditt uforståelig for meg, er at du trekker inn en verdiøkning på 2,5%.
På lang sikt så er dette nesten som en naturlov å regneGreven skrev:Mulig man kan sette dette som et langsiktig mål for verdiøkningen, men dette er jo langt fra en naturlov og vil selvfølgelig ikke være korrekt i alle tidsintervaller.
Nettopp!Greven skrev:Men ellers er jeg jo selvfølgelig helt enig i at potensialet for å gjøre store penger på eiendom er verdistigningen. Husleien i seg selv er ikke nok til å forsvare en slik investering.
Fordi du regner med lånte penger .det er altså penger man ikke har .og da har man heller ikke noe alternativ å bruke dem til .Greven skrev:Hvorfor mener du at man ikke skal ta hensyn til en alternativ avkastning?
Risiko er et moment man må ta høyde for .Greven skrev:Ingen vil velge eiendom om man får 3-dobbel verdistigning på børs og vice versa?
Tunga rett i munnen nå ..det er vel ingen som har hevdet at det er gunstig å kjøpe en bolig og la den stå tom for å tjene penger på det.Greven skrev:Uansett lite attraktivt å sette slike summer i eiendom om du mener man kan forvente 2,5% avkastning, så lenge man får det dobbelte i banken.
Som jeg har vist ovenfor så legger jeg ikke annet til grunn enn at realprisen på boliger skal være konstant. Det har fint lite med pyramidespill å gjøre ..Men for all del .folk må gjøre som de vil .jeg tjener penger på å bo her jeg bor, og om folk vil betale 11 000,-/mnd for å bo på 65m2 så skal de få lov til det!Greven skrev:Ellers synes jeg at denne boligpristenkningen din minner om et pyramidespill. Ta opp store lån som forsvinner med tiden for å kjøpe en vare som bare skal stige og stige. Jeg forstår ikke hvordan dette kan være samfunnsøkonomisk bærekraftig.
Den k-en som falt ut her må være ukens beste typo.MML skrev:...etterpåkloksapens briller![]()
Tja....jeg vil vel anta at ekspertene i linken over er klar over at det er uroligheter....kibsgard skrev:Men det kan være at diverse finansielle begivenheter i Europa vil påvirke boligprisen i Norge i løpet av et halvt års tid eller noe...