Diverse Den ULTIMATE forståelse.

Einstein

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.12.2014
Innlegg
881
Antall liker
785
Sted
Tromsø
Torget vurderinger
2
Har over mange år moret meg med ord og uttrykk innen hobbyen. En evig kilde til moro,

Har hatt to tidligere versjoner av denne tråden og for noen er dette kanskje gammelt nytt. Samtidig kan det kanskje være noen nye uttrykk å ta med seg for gamle hunder. Og så har det jo begynt mange nye personer i butikker og det er mange her med få stjerner.

Fint om man kan ha en felles forståelse:

Sibilanter:
Lyder som kommer fra høyttaleren og som ikke skal være der. Har man først fått sibilanter i anlegget er de nærmest umulig å bli kvitt. Som ugress. Fører ofte til at hele anlegg må kasseres.

Dynamikk:
"Pang", "smell" og "dunk" fra høyttaleren. Absolutt ikke bra.

Transient:
Nesten som "pang" og "smell", men kommer før, eller muligens like etter. Kan ikke høres av det menneskelige øret. Det er svært bra om anlegget er fullt av transienter.

Diskant:
En høy, skrikende lyd, som for eksempel kritt mot tavle, isopor mot glassrute, eller Mariah Carey. Dersom anlegget spiller bare diskant; ikke bra. Finnes ofte i billige løsninger og i tynne kabler, som ikke lar tykkere toner slippe igjennom.

Oppløst diskant:
Sies å være mye bedre enn ren diskant, da skriket blir mer utflytende.

Superdiskant:
Den beste. Skriker så høyt at man ikke hører den.

Diskanten stikker av:
Brukes om anlegg hvor diskanten er overgrodd med sibilanter, eller hvor den rett og slett har pakket sammen og dratt sin kos. Avhjelpes ved å kjøpe høyttalere med lukkede kasser.

Mellomtone:
Tonen som ligger mellom tykktonen og tynntonen. Dyriske brøl, høylydt latter og trekkspill kan visstnok høres i dette området. Neppe noe å strebe etter.

Øvre mellomtone:
En halvslank, nærmest ideell tone for et anlegg å spille. High-end anlegg spiller bare slike toner. Kari Bremnes, Norah Jones, Diana Krall og Patricia Barber synger slike toner og derfor må man spille slik musikk.

Nedre mellomtone:
Tonen som ligger nederst på mellomtonen. Kan sammenlignes med lyden av å spille en 45 rpm plate med Diana Krall «Love Scenes» på 33 rpm. Ikke bra. I grenseland til rumlelyd. I tillegg en postadresse i Froland.

Bass:
Rumlelyd fra høyttaleren. Kommer fra den største, runde dingsen på fremsiden av høyttaleren. Forekommer relativt hyppig. Gir normalt ikke grunn til bekymring. Er rumlelyden for plagsom kan man stikke et skrujern gjennom den runde dingsen, eller skjære den opp med en pappkniv, såkalt DIY. Det er imidlertid bra å ha litt rumling av og til.

Autoritær bass:
En bass som vil bestemme over alle de andre tonene. Forekommer ofte i anlegg hvor mellomtonen lever litt tilbaketrukket og diskanten har stukket av.

Stram bass:
En stram rumlelyd. Skikkelig bra. Den desidert beste rumlelyden man kan ha i et anlegg. Kjennetegnet på gode disco-høyttalere.

Løft i mellombassen:
Seksuell tilnærmingsmåte brukt i hifi-miljøet. Hold tilbørlig avstand - og utvis sunn skepsis - til personer som ønsker å gi deg et løft i mellombassen.

Trøkk i mellombassen:
Kan gis til de som ønsker å gi deg et løft i mellombassen.

Bassrefleks:
En måte å slippe rumlelyden ut av kassen.

Lukket kabinett:
En måte å stenge rumlelyden inne i kassen, særlig den som har vært autoritær.

Hybridhøyttaler:
Høyttaler som er laget dels av mennesker, dels av maskiner.

Båndhøyttaler:
En høyttaler som man må legge bånd på seg for ikke å kjøpe, se også neste punkt.

Imponatorfaktor:
Graden av å bli imponert. Verken høy eller lav faktor er bra for et anlegg. Det beste er å være mellomfornøyd, dvs. litt imponert.

Disco-høyttaler:
Tidligere et sentralt uttrykk. Ikke lenger brukt, unntatt i humoristiske sammenhenger. Bør derfor ikke etterspørres i seriøse butikker.

Gøyfaktor:
Et mål på hvor latterlig det går an å bli. Ofte brukt om personer som etterspør disco-høyttalere, personer med få stjerner på hi-fisentralen, eller personer som fremfører håpløse eller foreldete standpunkter.
Brukes også om høyttalere som ser morsomme ut.

Perspektiv:
Salgstriks. Du narres til å tro at lyden ikke kommer fra høyttalerne, men et sted mellom, eller bakenfor. Sjekk derfor at rundingene på høyttalerne virkelig beveger seg før du betaler noe som helst for dem.

Vell av detaljer:
Masse små lyder som knirk, miste ned ting, knise- og fiselyder. Dersom du ved avspilling kun hører fiselyder, eller et "vell av detaljer" er det ikke bra.

Nøytral lyd:
Lyd som verken tar stilling til det ene eller andre. Desto mer likegyldig, desto bedre. Også kalt «svensk lyd».

Farget lyd:
Lyd med meninger og følelser. Svinger fra grønn misunnelse, til sort fortvilelse.

Farging:
Å påtvinge anlegget meninger og følelser det ikke har.

Følsomhet:
Måltall over hvor godt høyttaleren takler farging. Måles i dB, som er en forkortelse for debrimert. En høyttaler som f.eks. er 90 poeng debrimert, tåler farging dårligere enn en som er 87 poeng debrimert.

Subjektivist:
Farget person.

Objektivist:
Ofte synske personer, som gjennom å se inn i oscilloskopet sitt kan bestemme om fargete personer bør like lyden av anlegget sitt.

Amirs venner:
Noe àla Smiths venner, men de tror på kanalseparasjon og kabelkonspirasjon.

Målemafia:
Forbrytersk sammenslutning av Amirs venner som kommuniserer gjennom meldinger innebakt i grafer og plott på hifi-fora. Ta kontakt med nærmeste politikammer dersom du mottar en graf som viser anomalier i mellomtonen.

Åpen lyd:
En lyd som er åpen for det meste.

Musikalsk lyd:
Et anlegg som enten er farget, eller nøytralt, det kommer an på. Brukes også om anlegg som gjengir ukulele på en livnær og engasjerende måte. Kan være veldig bra.

Engasjerende lyd:
Brukt om komponenter som klarer å gjengi Faurè «Requiem» med høy luftgitarfaktor.

Hengekøye i frekvensgangen:
Uttrykket taler vel for seg selv. Dette kan rett og slett ikke være bra. Gir grunn til søvnløse netter.

Pukler i frekvensgangen:
Motsatt av å ha en hengekøye i frekvensgangen, men her går det andre veien. Det merkelige er at dette heller ikke er bra.

Rot i yttergangen:
Hyppig misforstått. Ikke brukt om hi-fi, men brukt om interiøret i hjem, særlig hvor det bor små barn.

Snorrett frekvensgang:
Nærmest som å vinne i Lotto. Edru! Konge på hi-fi-haugen! A-klasse i Stereophile! Alt er i skjønneste orden! Spill i vei!

Det viktige presensområdet:
Det tidsvindu på døgnet man er edru og present.

Fulltone:
Toner man hører når man er utenfor presensområdet.

Luftig:
Gjetning, eller påstand som savner rot i virkeligheten. Dersom diskanten har stukket av blir den ofte kalt luftig.

Tøff forsterker:
Forsterker som tør utfordre den autorative bassen.

Tweaking:
Klå på ting til de går i stykker.

Barbere svingene:
Igjen en misforståelse. Trafikalt uttrykk. Frarådes på det sterkeste brukt under lytteseanser og evaluering i engere hifi-butikker og -miljøer, for eksempel: "Hmmm... Jeg synes at A barberte svingene i mellomtonen bedre enn B."
Her kan du imidlertid berge deg inn med raskt å tilføye: "Allikevel var jo det viktige - men vanskelige - presensområdet bedre definert i A enn B.... Hvordan er det med den forsterkeren? Er den skikkelig tøff?"

Sort bakgrunn:
Avdøde Michael Jackson hadde det.

Rimelig priset:
Fremkommer gjennom en sammenligning mellom komponenten og andre vanvittige ting som noen kjøper seg, som for eksempel luksusbiler, fly, større båter eller bolig. Til dels en livsløgn.

Hifi-skribent:
Ofte en utenlandsk person, som lytter på ting og beskriver hva han hører med bruk av ovennevnte termer.

Han forklarer deg at dersom du har like mye penger som det tingen koster, så må du selv høre på tingen, dersom du skal kjøpe en ting for like mange penger som tingen koster. Ja, selv om du til og med har mer penger enn det tingen koster, bør du høre på den, før du kjøper en ting som koster mer penger enn det tingen han har hørt på koster. I hvertfall er den ganske så mye flinkere enn ting som koster 1/4 del så mye og som han tilfeldigvis har. Det gjelder bestandig.

Alternativt forklarer han deg at du ikke kan kjøpe akkurat denne tingen, da han selv har kjøpt den. Dette gjelder imidlertid for en begrenset periode.
ReplyForward
 

Handsoer

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.03.2007
Innlegg
3.095
Antall liker
1.240
Sted
Sortland
Når det gjelder Tone, så kan man jo diskutere om man foretrekker øvre, mellom- eller lavere del.
Mange vil nok foretrekke full Tone - best beskrevet som hele Tone. Og helst ikke så veldig full.

Når det gjelder Rot i yttergangen er det som en bagatell å betrakte, kaos i kjellergangen derimot, det kan gjøre det vanskelig for de med ustøhet i gangen
og bør for en hver pris unngås.
Og ikke la meg starte om surr og rot i øregangene.
 
Sist redigert:

Elmer

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.08.2009
Innlegg
210
Antall liker
180
Gung Ho !
Humor i dette vannglasset er mere enn velkomment. Jobba litt med denne, skjønner jeg. Flott formulert og spisset. Kunne vært litt muggen og si , ikke helt Are Kalvø kaliber på alle punktene. Men den står `an av ! Flott å lufte ut litt.

Dr.E
 

Einstein

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.12.2014
Innlegg
881
Antall liker
785
Sted
Tromsø
Torget vurderinger
2
Gung Ho !
Humor i dette vannglasset er mere enn velkomment. Jobba litt med denne, skjønner jeg. Flott formulert og spisset. Kunne vært litt muggen og si , ikke helt Are Kalvø kaliber på alle punktene. Men den står `an av ! Flott å lufte ut litt.

Dr.E
Takk for omtanken og god faglig kritikk. Skal gå virkelig i meg selv med tanke på det der med Are Kalvø. Virkelig ikke bra...Godt at vi får luftet ut i de nedre lag av samfunnet!
 
Sist redigert:

Einstein

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.12.2014
Innlegg
881
Antall liker
785
Sted
Tromsø
Torget vurderinger
2
Ikke skrev jeg på nynorsk; ikke fortalte jeg selvfølgeligheter med steinansikt... Hvordan i all verden kunne jeg ubevisst sammenligne meg med Are Kalvø? Det river og sliter i meg.

Som spørsmålet: Warum? Warum ist die Banane krum?
 
Sist redigert:

Sluket

TAFNAP
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
42.402
Antall liker
52.298
Torget vurderinger
14
Eine Geschichte mit einer krummen Banane.....; 😙 😙

 

AOC

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.04.2019
Innlegg
605
Antall liker
402
Torget vurderinger
1
Dette er noe av det mest morsomme her på forumet på lang tid, all den tid det kan oftest synes at hifi er et veldig alvorlig tema. :) Takk for morsom lesing.
 
Topp Bunn