Bi-wire. Med skjerm og ferrite

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.963
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
En lang historie endte med at mitt anlegg nå bruker Bi-wire HT kabler.
Forsterkeren er en DIY push pull med EL34. Høyttalere er MonoPulse Modell A.
Skjermet 4-leder koblet for Bi-wire og med en TDK ferrite for demping av RF støy.
IMG_20210318_195729241.jpg


IMG_20210320_191726640.jpg


IMG_20210320_191651601.jpg


My-amp-1red.jpg


My_amp_fu.jpg

Litt RF demping internt også.
 
Sist redigert:

3fsshifi

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.06.2017
Innlegg
368
Antall liker
377
Sted
Kristiansand
Torget vurderinger
1

HAREPUSEN

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.11.2009
Innlegg
3.181
Antall liker
2.646
Sted
telemark
Torget vurderinger
2
Hei Hans , hva synes du løsningen din gir deg ? Selv har jeg alldri gjort på annet enn i dacer psu og signal transm,issioner og inter connects ,Det kunne jeg opleve ett roligere / mørkere lydbilde , så de forblir der de er
 

ymir

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.12.2013
Innlegg
5.304
Antall liker
4.994
Torget vurderinger
2
ferrit (2).jpg






Svar fra Nkom om den rapporten fremdeles er aktuell i dag.(2017)


Hei.

Viser til din henvendelse til Nkom angående en artikkel publisert på hjemmesiden til Arcticpeak.com som handler om radiostøyinnslag i elektronisk utstyr.

Artikkelen du viser til er datert oktober 1995 og utarbeidet av daværende Radiostøykontrollen i Telenor.

Du spør om hvor relevant innholdet i denne artikkelen er i dag!

Svaret på dette spørsmålet er at innholdet er høyst relevant også i vår tid – dette fordi radiostøyinnslag i elektronisk utstyr fra forskjellige radiosendersystemer fortsatt er en svært aktuell problemstilling.

Vi omgir oss med et stadig økende antall radiosendere – og spesielt basestasjoner for mobiltelefoni/mobilt bredbånd har bidratt til denne økningen de senere årene.

Her i Nkom har vi hatt en rekke henvendelser som har handlet om at basestasjoner for mobiltelefoni/mobilt bredbånd har forårsaket radiostøyinnslag og funksjonsproblemer for elektronisk utstyr i nabolaget rundt basestasjonen – og i mange av disse sakene har det handlet om innslag i audio utstyr.

Artikkelen du viser til har i noen grad gått ut på dato når det gjelder eksemplene som det vises til.

Det vises til radiostøyinnslag fra privatradio i 27 MHz båndet (Pr27) som et typisk eksempel radiostøyinnslag – dette er ikke lenger noen utbredt problemstilling etter at Pr27 ikke lenger fikk anledning til å bruke amplitudemodulasjon (AM), men måtte gjøre bruk av andre modulasjonsformer – som for eksempel fasemodulasjon. Og så er det nok også slik at Pr27 brukes langt mindre i dag da tidligere Pr27 brukere har funnet andre kanaler for kommunikasjon (mobiltelefoni, Facebook og så videre).

I artikkelen vises det også til kringkastingssendere som typisk kilde for radiostøyinnsalg i elektronisk utstyr. Det analoge sendernettet for TV ble for noen år side erstattet med dagens digitale sendernett. Sendernettet som brukes i dag sender generelt med langt lavere effekter enn det tidligere analoge sendernettet for TV, og det er i dag også langt færre senderpunkter enn tidligere. Konsekvensen av dette er at radiostøyinnslag fra TV sendere i dag ikke er noen utbredt problemstilling.

Tilsvarende er det analoge sendernettet for FM lydkringkasting nå i ferd med å stenges av – og lydkringkasting erstattes i disse dager med det digitale DAB radionettverket.

Også for DAB gjelder at senderne generelt sender med lavere effekt enn tidligere, og at det er behov for færre senderpunkter – noe som fører til at sendere for DAB lydkringkasting trolig ikke vil føre til mange problemer knyttet til radiostøyinnslag i forskjellig elektronisk utstyr.

Artikkelen som er publisert på hjemmesiden til Arcticpeak.no inneholder en lang rekke praktiske tips og råd om hva som kan gjøres for å løse et problem med radiostøyinnslag.

Dette handler om bruk av forskjellige typer filtre montert på kabler knyttet til et elektronisk utstyr, skjermingstiltak, bruk av skjermede signalkabler, bruk av ferrittmaterialer på kabler knyttet til et elektronisk utstyr for å redusere radiofrekvente «støystrømmer» på disse kablene.

Alt dette representerer tiltak som brukes også i dag for å redusere eller aller helst fjerne radiostøyinnslag i elektronisk utstyr – så dette er tiltak som ikke har gått ut på dato.

Wifi sendere sender med svært lav effekt og forårsaker normalt ikke radiostøyinnslag i annet utstyr – som for eksempel AV utstyr i hjemmet.

Du nevner også utstyr som sparepærer, ladere til bil, varmepumper etc – dette er utstyr som sender ut svært lave elektromagnetiske feltnivåer med referanse til hva annet elektronisk utstyr er forventet å tåle av slik påvirkning uten at utstyret får radiostøyinnslag eller feilfunksjon.

På generelt grunnlag kan det her nevnes at det meste som finnes av elektronisk utstyr - som ikke er sender utstyr – i noen grad sender ut elektromagnetiske feltnivåer. Dette handler imidlertid om elektromagnetiske feltnivåer som er så lave at det nærmest er utelukket at disse feltnivåene kan forårsake et radiostøyinnslag av en type som er omtalt i artikkelen du viser til.

Som allerede nevnt så har det aller meste av elektronisk utstyr i noen grad emisjon av elektromagnetiske felt (EMF) som kan omfatte relativt store frekvensområder. Denne EMF emisjonen kan imidlertid forårsake forstyrrelse for radiomottakere i nærområdet dersom denne EMF emisjonen med hensyn til radiofrekvens treffer radiomottakerens nyttefrekvens. Denne formen for radioforstyrrelse er imidlertid ikke behandlet i artikkelen publisert på hjemmesiden til Arcticpeak.com

Da håper jeg du har fått et tilfredsstillende svar på spørsmålene du hadde.


Vennlig hilsen

Per Granby

sjefingeniør

seksjon for tilsyn og veiledning
 
Sist redigert:

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.963
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Hei Hans , hva synes du løsningen din gir deg ? Selv har jeg alldri gjort på annet enn i dacer psu og signal transm,issioner og inter connects ,Det kunne jeg opleve ett roligere / mørkere lydbilde , så de forblir der de er
Gir dypere, strammere bass og mørkere bakgrunn :)
Laget de egentlig til noe annet. Nå gjør de tjeneste som HT kabler.
 
Topp Bunn