hkl7 skrev:
At (impulsresponsen ved tid1) == impulsresponsen ved tid2 for alle tid1,tid2
og hvordan vil et slik rom se ut
Dette er et helt normalt rom.
Temperaturstigning i høyttalerspoler og andre nøkkelkomponenter kan bidra til en viss tidsvariasjon. Det samme kan sies om trykk, temperatur og luftfuktighet som kan påvirke lydhastigheten i rommet. Men til alle praktiske formål: Ethvert kurant steroanlegg i normale rom er tett på tidsinvariant.
Alt det Knut har skrevet er såvidt jeg kan se helt korrekt.
Hva Audiolense angår, så brukes det her ett filter som gjør hele jobben. Matematikken i Audiolense gjør det mulig å invertere en impulsrespons med varighet på ca 1,5 sekunder. Da ender man opp med en ganske så ren impulsrespons - en ganske så ren spike som stort sett bare er begrenset av høyttalerens båndbredde. Når jeg kjører slike simuleringer så begrenser jeg korreksjon i kamfilteret til 50 dB, men det dekker det aller meste.
Jeg har kontrollmålt effekten med mer normal korreksjon, og det er ingen tvil om at romeffekter blir effektivt kansellert. Jeg har ikke kontrollmålt ekstreme korreksjoner, men simuleringene, som er meget pålitelige ved normal korreksjon viser at matematikken fungerer i alle fall.
De fleste romkorreksjonsløsninger benytter minimumfase filtre. Dette gir primært en nivåkorreksjon, men visse positive effekter i tidsdomenet får man gjerne her også. Allikevel er dette mer kompensasjon enn korreksjon av refleksjoner. I praksis vil det være lite aktuelt å korrigere for tidligrefleksjoner noe særlig høyere opp enn 2-3 kHz, og mesteparten av romklangen vil forbli ukorrigert. Men jeg har den senere tid vært vitne til en som har testet ekstrem korreksjon i dypbassen (så mye som filterlengden tillater) og dette har visstnok fungert bra. Så jeg ser ikke bort fra at en tilnærmet fullstendig invertering i de nederste oktaver kan ha noe for seg.