Akkurat fysikken omkring kabelurer i hifi og data er forstått såpass godt at man faktisk vet.
Elektrodynamikk, dvs alt om elektroner, fotoner, elektromagnetiske bølger & sånt, er faktisk det best forståtte området i hele naturvitenskapen. Det er et av få områder hvor klassisk fysikk, relativitetsteori og kvantefysikk lar seg forene med absurd presisjon. Dette er såpass godt forstått at både kvantefysikk og relativitetsteori er helt integrerte deler av «hvordan ting virker». (Forsøk å forklare hvordan en laserdiode fungerer eller hvorfor en gullbelagt kontakt har nettopp gullfarge.)Famous last words! Newtons lover brukes også, men er de faktisk helt korrekte?
Bare aksepterer at jeg er døv for kabler og har lært meg å leve med det.
«Light» betyr her alle elektromagnetiske bølger, ikke bare de synlige frekvensene.In particle physics, quantum electrodynamics (QED) is the relativistic quantum field theory of electrodynamics.[1][2][3] In essence, it describes how light and matter interact and is the first theory where full agreement between quantum mechanics and special relativity is achieved.[2]QED mathematically describes all phenomena involving electrically charged particles interacting by means of exchange of photons and represents the quantumcounterpart of classical electromagnetism giving a complete account of matter and light interaction.[2][3]
In technical terms, QED can be described as a very accurate way to calculate the probability of the position and movement of particles, even those massless such as photons, and the quantity depending on position (field) of those particles, and described light and matter beyond the wave-particle duality proposed by Einstein in 1905. Richard Feynman called it "the jewel of physics" for its extremely accurate predictions of quantities like the anomalous magnetic moment of the electron and the Lamb shift of the energy levels of hydrogen.[2]: Ch1
Jeg er ikke modig nok til å hevde at alle dagens modeller forblir uforandrede og at vi aldri vil oppdage nye ting. Om så er tilfelle skjønner jeg ikke hvorfor man fortsatt har et aktivt forskermiljø.Elektrodynamikk, dvs alt om elektroner, fotoner, elektromagnetiske bølger & sånt, er faktisk det best forståtte området i hele naturvitenskapen. Det er et av få områder hvor klassisk fysikk, relativitetsteori og kvantefysikk lar seg forene med absurd presisjon. Dette er såpass godt forstått at både kvantefysikk og relativitetsteori er helt integrerte deler av «hvordan ting virker». (Forsøk å forklare hvordan en laserdiode fungerer eller hvorfor en gullbelagt kontakt har nettopp gullfarge.)
Quantum electrodynamics - Wikipedia
en.wikipedia.org
«Light» betyr her alle elektromagnetiske bølger, ikke bare de synlige frekvensene.
Sannsynligheten for at en middelaldrende mann kan påvise helt ny og banebrytende elektromagnetisk fysikk ved å lytte til lydbølger i et delvis reflekterende rom er fint liten. Vitenskapen kan ikke forklare … jo, sannsynligvis kan den det, enten vedkommende liker svaret eller ikke.
Du må gjerne prøve å sette meg på plass med banale eksempler og jeg skal på ingen måte hevde å ha pulsen på forskningsmiljøet. Men jeg vet også at i motsetning til vitenskapen, så har eldre vitenskapsmenn en tendens til å stagnere med alderen. Så jeg avslutter likegodt dialogen her.Det finnes definitivt et aktivt forskermiljø, men det er ikke veldig mange som bruker mye tid på å forsøke å motbevise formlene for mekanisk bøying av en bjelke heller. Noen ting er så godt forstått at man heller bruker tiden på ting som ikke er like godt forstått. Det er mer en nok å ta av,
Det blir vel ofte sagt at forskeres mest revolusjonerende ideer kommeromtrent når de tar doktorgrad eller litt senere. Resten av tiden bruker de på å underbygge og etablere det som var riktig. Heldigvis kommer det stadig nye hoder til.Du må gjerne prøve å sette meg på plass med banale eksempler og jeg skal på ingen måte hevde å ha pulsen på forskningsmiljøet. Men jeg vet også at i motsetning til vitenskapen, så har eldre vitenskapsmenn en tendens til å stagnere med alderen. Så jeg avslutter likegodt dialogen her.
En grunn til at folka på CERN klarer å komme videre i kunnskap som ligger helt på kanten av hva vi kan observere er jo nettopp at alt det grunnleggende er så utrolig godt dokumentert og forstått. Selv kablene deres må være forstått og undersøkt veldig mye bedre enn vi trenger å tenke på i HiFi-sammenheng. Ellers hadde de rett og slett ikke klart å påvise slike ting som Higgs boson.
For instance, the Large Hadron Collider (LHC) itself contains around 100,000 magnets, many of which use superconducting cables made of niobium-titanium and niobium-tin. These cables are typically encased in copper for electrical stability and thermal reasons.
--ChatGPT
Jeg så faktisk på hvilke signalkabler som brukes der. De er gjerne spec som Cat6 og lignende. Den ene egenskapen de er veldig opptatt er latenstid, dvs hvor lang tid signalet bruker fra den ene enden til den andre, siden de må vite tidsforskjeller mellom signal fra forskjellige steder i eksperimentet. Dvs at de må vite hvor lange kablene er. Den andre tingen de var opptatt av var at forskerne henger kablene tilbake på plass etter bruk. Det var visst alt man behøvde å si om slikt. Dette er virkelig ikke veldig kompliserte greier.En grunn til at folka på CERN klarer å komme videre i kunnskap som ligger helt på kanten av hva vi kan observere er jo nettopp at alt det grunnleggende er så utrolig godt dokumentert og forstått. Selv kablene deres må være forstått og undersøkt veldig mye bedre enn vi trenger å tenke på i HiFi-sammenheng. Ellers hadde de rett og slett ikke klart å påvise slike ting som Higgs boson.
Mange av de vet såpass at de ønsker en egen vreng fra rørforsterkerene sin, og det oppnår de gjerne med å ha en litt for liten forsterker som de tyner røra godt og oppnår ønsket vreng/ signaturTrøste og bære.... Bosoner og slike ting som CERN holder på med er da bare det reneste "barneskirenn" ! Da er det virkelig andre boller med avansert musikk! Særlig mettallmussikk er helt avhengig av legeringen av ultraren kobber pålagt sølv i flere lag, ellers blir det jo bare krøll med lyden fra forsterkere og gitarer som drives til 100% overstyring, - da blir det jo en annen grøt oppå den opprinnelgie grøten, og dette er særlig merkbart når man spiller med anlleget på max overstyring og lytter ved 110dB SPL.... dette skjønner da alle, - eller??? Forskere ved CERN - hva fanden vet vel de om mussikk???
Slik jeg leser denne tar den ikke parti eller stilling til, men viser heller en grad av undring og ydmykhet overfor sannheter eller mennesker.Feilen med verden er at de dumme er så skråsikre på alt - og de kloke så fulle av tvil.
Bertrand Russell
Noe vi alle burde ta til hjertet uansett hvilken posisjonen man forsvarer.
Er jo blitt bevist med flere tråder med temaet akustikk og bruk av DSP. Jevn frekvensgang og tidsdomenet gjør susen det. Jeg ble presentert for temaet av folk som kan det. Bevisene ligger i hopetall her på sentralen. Jeg har ikke behov for å bevise dette. Målinger av kabelbytte er det få av som gir noe bevis.Det er jo litt merkelig da, at det skal kunnes skrikes om bevis fra den ene siden men ikke den andre, næhh funker ikke helt synes nå jeg!
mvh
Og så står prisen helt greit der! Ingen grunn til å betale særlig mye mer, selv om CERN sikkert har kvantumsrabatt.Jeg så faktisk på hvilke signalkabler som brukes der. De er gjerne spec som Cat6 og lignende. Den ene egenskapen de er veldig opptatt er latenstid, dvs hvor lang tid signalet bruker fra den ene enden til den andre, siden de må vite tidsforskjeller mellom signal fra forskjellige steder i eksperimentet. Dvs at de må vite hvor lange kablene er. Den andre tingen de var opptatt av var at forskerne henger kablene tilbake på plass etter bruk. Det var visst alt man behøvde å si om slikt. Dette er virkelig ikke veldig kompliserte greier.
Eksempel:
Vis vedlegget 945992
Vis vedlegget 945993
Vis vedlegget 945994
Tests on the VeLo analogue transmission line with the TELL1 prototype RB3
Spiller jo ingen rolle, føler man noe griper man etter det man kan for å holde på og bekrefte at følelsen er riktig.Et annet interessant poeng er at tråden ser ut til å ha utviklet seg fra et;
Kabler påvirker ikke, forskjeller kan ikke høres, til at; kabler gir "liten eller ubetydelig forskjell"
Skal gi deg støtte på det forrige innspillet, men denne, her snubler du men litt morsomt da. Vel, jeg har egentlig bedre ting å bruke tiden på enn dette, men ramler utpå av og til, er det femi å ikke tørre å stå imot eller antakelig bare klokt Håper det løser seg for alle i denne tråden.Var det jeg som skrev at denne kabeljanglingen var litt femi?
Jeg er ikke interessert i dsp, det finnes ikke i min hi-fi plan å begynne med det heller, det jeg derimot har innsett er om man gjør det, bruker dsp, vil en kabel (sannsynligvis) ha mindre å bidra med.Fysiske lover innen lydbølger kan man ikke bortforklare
Er jo blitt bevist med flere tråder med temaet akustikk og bruk av DSP. Jevn frekvensgang og tidsdomenet gjør susen det. Jeg ble presentert for temaet av folk som kan det. Bevisene ligger i hopetall her på sentralen. Jeg har ikke behov for å bevise dette. Målinger av kabelbytte er det få av som gir noe bevis.
Tja, det kan du gjerne skrive, men ta en titt på siste pro-kabel argument.Skal gi deg støtte på det forrige innspillet, men denne, her snubler du
Fakta resistent mot hva? Jeg sliter med å finne de du så stort idiot forklarer. Ingen!!!!!!! Jeg kjenner eller leser av bestrider fysikken og lovene så vær så snill spar deg, det fordummer bare det hele! Og sier mer om avsender enn budskapet!Kabler har vel strengt tatt ikke vært i nærheten av noen gåte på mange tiår.... i alle fall ikke for de som baserer sine avgjørelser og meninger på fakta....
For faktaresistente er det vel litt verre stilt...
Tror vi kanskje er ganske enige. Folk blir bare så j..g sure hvis jeg skriver at den opplevelsen deres ikke har noen som helst fysisk årsak, men skyldes subjektive forventninger og andre psykologiske effekter. Hvilket ofte er sant.Fakta resistent mot hva? Jeg sliter med å finne de du så stort idiot forklarer. Ingen!!!!!!! Jeg kjenner eller leser av bestrider fysikken og lovene så vær så snill spar deg, det fordummer bare det hele! Og sier mer om avsender enn budskapet!
Man kan ikke putte ett menneskes opplevelser inn i en formel for elektrisitet, det skjønner de fleste, eller? som innlegg #451 så presist poengterer, men den diskusjonen er skummel, for der man ikke gjømme seg bak tall og formler lengre. Man må framtre som ett sansende individ med diffuse preferanser og opplevelser. Det er fryktelig mange som burde brukt bare litt mer tid på å bli kjent med seg selv framfor å dunke folk i hodet med pugga formler og tro man har svaret på alt!
mvh
Tror du de bruker de samme kablene til alt? Eller kan du svare på hva de bruker akkurat disse kablene til, og hvorfor?Her er oppbygning til kablene cern bruker på norsk.
(slettet udokumentert svadaprat)
Trøste og bære.... Bosoner og slike ting som CERN holder på med er da bare det reneste "barneskirenn" ! Da er det virkelig andre boller med avansert musikk! Særlig mettallmussikk er helt avhengig av legeringen av ultraren kobber pålagt sølv i flere lag, ellers blir det jo bare krøll med lyden fra forsterkere og gitarer som drives til 100% overstyring, - da blir det jo en annen grøt oppå den opprinnelige grøten, og dette er særlig merkbart når man spiller med anlegget på max overstyring og lytter ved 110dB SPL.... dette skjønner da alle, - eller??? Forskere ved CERN - hva fanden vet vel de om mussikk???
Hyggelig å enes! ikke minst har vi forskjellige fysiologiske og psykologiske forutsetninger for å tolke de opplevelsene vi eksponeres for.Tror vi kanskje er ganske enige. Folk blir bare så j..g sure hvis jeg skriver at den opplevelsen deres ikke har noen som helst fysisk årsak, men skyldes subjektive forventninger og andre psykologiske effekter. Hvilket ofte er sant.
Nå stoler jeg ikke så mye på ChatGPT, men jeg betviler ikke at de vet hvilke kabler de skal bruke hvor, og at de i magnetene sine må bruke ganske spesielle materialer. Det var poenget. Under ekstreme forhold må de bruke ekstreme ting, mensi andre sammenhenger bruker de helt normale kabler. I motsetning til HiFi, der alle kabler må være rådyre og svært eksotiske for å klare helt normale oppgaver, eller til og med oppgaver som stiller mindre krav til tekniske egenskaper enn normalt....ChatGPT
Så du sier med 100% sikkerhet at det er null forskjell på 1,5mm2 solidcore med reneste kobber belagt med reneste rent sølv vs 1,5mm2 multistrand med ymse kobber (kobber god nok for vanlig industri)Nå stoler jeg ikke så mye på ChatGPT, men jeg betviler ikke at de vet hvilke kabler de skal bruke hvor, og at de i magnetene sine må bruke ganske spesielle materialer. Det var poenget. Under ekstreme forhold må de bruke ekstreme ting, mensi andre sammenhenger bruker de helt normale kabler. I motsetning til HiFi, der alle kabler må være rådyre og svært eksotiske for å klare helt normale oppgaver, eller til og med oppgaver som stiller mindre krav til tekniske egenskaper enn normalt.
Nå var min post ment som bekreftelse på ditt innlegg om at CERN vet hva de driver med. Men ser den den kanskje virket motsatt. Sorry!Nå stoler jeg ikke så mye på ChatGPT, men jeg betviler ikke at de vet hvilke kabler de skal bruke hvor, og at de i magnetene sine må bruke ganske spesielle materialer. Det var poenget. Under ekstreme forhold må de bruke ekstreme ting, mensi andre sammenhenger bruker de helt normale kabler. I motsetning til HiFi, der alle kabler må være rådyre og svært eksotiske for å klare helt normale oppgaver, eller til og med oppgaver som stiller mindre krav til tekniske egenskaper enn normalt.