Dab veddemål

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • WayAhead

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    14.625
    Antall liker
    3.439
    Sted
    Sky No Limit....
    Torget vurderinger
    0
    Du kan bytte Nick til Kverre.

    Litt enklere for deg nå?

    Medierådgiver Arne-Inge Christophersen er overbevist om at det er DAB-overgangen som er årsaken til fallet for kanalene.

    - Men de lave tallene nå kommer fra noen av de flotteste sommerukene vi har hatt noen gang?

    - De har hatt like fint vær i Sverige og Finland, og der ligger radiolyttingen betydelig høyere. Poenget er at folk ikke har DAB-apparatet med seg. Før hadde folk mange radioer, nå er det veldig få som har flere DAB-radioer - spesielt bærbare.

    - Det folk gjør er å lage spillelister på Spotify, fremfor å bruke datatrafikk for å høre på radio på mobilen. Vi kan ikke skylde på været, mener han.

    Han er oppgitt over at de dårlige tallene blir bagatellisert.

    - Jeg noterer meg atat kulturminister Trine Skei Grande uttaler til Kampanje at hun ikke er bekymret for lyttertallen, og at slukkingen av FM nettet bare er en av årsakene. Hvilke andre åpenbare årsaker har hun da? Nå må snart politikerne våkne, konkluderer Christophersen - som i en årrekke var styreleder i mediebyråenes interesseorganisasjon MIO.
     

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Da må du lese det jeg skrev i mitt første innlegg. Vi blir ofte sammenliknet med svenskene. Det eneste vi har felles med Sverige er grensen. Sverige hadde 3 FM kanaler allerede på begynnelsen av 60 tallet. I Sverige solgte man reiseradioer hvor man kunne programmere 5 FM kanalerbi 1987. Slike FM reiseradioer kom aldri til Norge. Ved siden av lokale kanaler har svenskene to riksdekkende FM kanaler...ved siden av de 4 fra SR. De to kommersielle kanalene ble faktisk ganske mer riksdekkende i dag den 1 August, pluss at NRJ blir en del av disse kanalene. Samme aktører som i Norge. Bra for Sverige som ikke har ne særlig med fjorder, fjell og daler...
    Politikerne kan ikke gjøre noe. FM nettet er slukket og flere sendere er plukket ned og sendt til Afrika.
    FM stengingen har vært på gang i mange år...men de fleste MSM medier har vært negativ til DAB...noe skal de jo skrive om, og negativ omtale selger bedre enn positiv. Det var jo noen som klaget=et norsk fenomen? da vi slukket det analoge TV nettet også,
    da vi fikk farge TV, og digital mobiltelefoni...og da vi kunne inn satellitt TV....og reklame på TV...og radio...
     

    WayAhead

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    14.625
    Antall liker
    3.439
    Sted
    Sky No Limit....
    Torget vurderinger
    0
    BlaBlaBla, fortsatt ja.

    Ser at du forsøker å drive litt mindgaming men de som til daglig har denne problemstillingen som jobb har vel noe bedre forutsetninger og grunnlag for sine vurderinger enn du har for dine luftige skriblerier/meninger.
     
    Sist redigert:

    WayAhead

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    14.625
    Antall liker
    3.439
    Sted
    Sky No Limit....
    Torget vurderinger
    0
    Det som antagelig blir fasiten på denne fadesen er, at de lytterene radioene har mistet og mister flere av hver dag neppe vil komme tilbake, i hvert fall ikke i stor grad selv om FM nettet skulle bli reaktivisert. Den eldre garde ja, kanskje, men de yngre er garantert på vei inn i den sanne digitale tidsalder hvor radio slik vi har kjent den ikke er noe savnet medium. Lost opportunities heter det vel.
     

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Jeg bare skriver det jeg vet og har erfart gjennom et langt liv...såkalte eksperter i Norge har jeg lite til overs for...
    Jeg har vokst opp med radio, synes DAB er helt supert. Innholdet er noe helt annet. Det var det samme som på FM...bortsett fra de nyeste kanalene og NRK P1+.
    Så hva er det du er misfornøyd med ?
     

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Det vil tiden vise...folks medievaner er i konstant forandring...Vi gikk fra 2-3 TV kanaler til 30...og de med parabol og kabel har hatt mye å velge mellom i mange år...
    De to siste årene har Netflix kommet, og alle strømmekanalene på musikk....
    Smart apper på smart TV....
    Og DAB som har gått parallelt med FM har fått fler og fler kanaler de siste år før FM ble slukket.
    Og hvor lenge har vi hatt Internettdekning med 4G over store deler av landet? Og hvor lenge samme mobil abb. i utlandet som hjemme ? Og hvor mange ganger har Telenor gjort om på sine mobil abb. de siste årene ?
    Alt dette påvirker folks lytte og seervaner.....
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.309
    Antall liker
    16.929
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    I Sverige solgte man reiseradioer hvor man kunne programmere 5 FM kanalerbi 1987. Slike FM reiseradioer kom aldri til Norge.
    Hæ....? Hvilke radiotyper/modeller er det du egentlig mener?

    Hvem klaget da vi fikk farge-TV, rent bortsett fra et par personer med noe ullen "fagkunnskap", som mente det var skadelig?

    Mht overgang fra analog TV er det noen paralleller til DAB. Husstander måtte investere i en mottaker (og velge en tjenesteleverandør), men selve TV´n kunne man fortsatt bruke. Men, samtidig fikk man en rekke andre fordeler, og svært få ulemper.
    Ved slukking av FM-nettet fikk man svært få fordeler, men en rekke ulemper.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.277
    Antall liker
    34.813
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jeg bare skriver det jeg vet og har erfart gjennom et langt liv...såkalte eksperter i Norge har jeg lite til overs for...
    Jeg vet ikke helt hvem du refererer til som «såkalte eksperter». Hele denne fadesen er jo drevet av at et snevert «ekspertmiljø» har fått ture frem uten at politikere og offentlighet har villet eller kunnet stoppe dem. Andre ekspertmiljøer, f eks samfunnsberedskap, ble bare avfeid. Fagmiljøer utenfor Norge rister bare på hodet. Hvis det rent hypotetisk hadde blitt gjort en folkeavstemning om skroting av FM og overgang til DAB ville det garantert blitt et massivt nei. Dette var ikke drevet av etterspørsel eller politisk behov.

    Jeg synes ikke det tar seg ut å forsøke på en Trump light bortforklaring i ettertid hvor man forsøker å skylde på «fake news» og «såkalte eksperter». Her har noen gjort en tabbe i episk størrelsesorden og bør stå til rette for det, ikke angripe budbringerne.
     
    Sist redigert:

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Kjøpte en Amadeus Lacuna DAB+/nettradio til min mor til julegave.
    amadeus.jpg


    Testet DAB+ vs nettradio på samme kanaler og opplevde en klar forskjell i lydkvalitet til tross for at dette var en bærbar sak. De fleste DAB kanalene lå i området 80-90 kbps hvis jeg ikke husker feil. Noen var helt nede på 60 tallet. Noen ytterst få på 120 kbps. Syntes absolutt ikke dette fungerte til musikklytting.

    Jeg hører grei forskjell på MP3 i 192 kbps vs lossless med et bra anlegg eller hodetelefoner, men har riktig nok ikke testet i bil. For meg virket uansett kvaliteten på DAB lavere enn MP3 i 192 kbps. Det var merkbart dårligere enn nettradio med denne Amadeus boksen.

    Radioen ble forøvrig levert tilbake til butikken da min mor hadde mer bruk for noe annet. Jeg kommer ikke til å oppdatere til DAB i bilen min. Trenger jeg radio i bil eller på farten, så blir det med mobil og nettradio.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.613
    Antall liker
    9.170
    Sted
    Trondheim
    Det er tydelig at det kun er musikken som spilles i radio dere hører på siden der snakker om å erstatte radio med spillelister på Spotify. Er det bare jeg som hører på radio for de interessante diskusjons- og informasjonsprogrammene?

    Musikk har jeg da på alle mulige andre måter.
     
    M

    MusicBear

    Gjest
    Hvorfor DAB vedtaket engasjerer oss sånn her på sentralen? Lurer nok mange på.

    Tror svaret er at hele DAB vedtaket er et (av mange) speilbilder på hvordan norske stortingsansatte arbeider. Masse tilfeldigheter og ofte svært personavhengig i en saks utfall. Sågar vurdert av folk som ikke en gang gikk med avisene i ungdomstiden eller noen gang har vært i nærheten av å ta en vanlig jobb...

    Klart vi klarer å høre på litt dårliger lydkvalitet. Men, dette med at myndigheter (ofte) har mindre gangsyn og den som bestemmer alt i samfunnet vårt. Kan være vondt å svelge. Og skaper engasjement.

    Personlig får jeg mer og mer tro på dansker - at Danmark er Nordens perle dersom man ikke skal irritere på seg hjerteinfark av de som bestemmer hva jeg skal gjøre og ikke gjøre i hverdagen. Der kan man ta en øl til maten og kjøre bil mens man lytter til FM-båndet og samtidig IKKE konstant måtte jakte fotobokser som norske myndigheter bruker som en økonomisk inntektskilde og kun det!
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Musikk er jo vesentlig på radio for mange.

    Har ikke sett noe seriøse studier, men virker som man må opp i 128Kbs AAC for å matche MP3 i 192 kbps. Men det meste sendes i mye lavere kvalitet enn dette (60-90 kbps AAC) og blir mer tilsvarende MP3 i 128 kbps og lavere. Ser ikke bort fra at når man kommer ned under 70 kbps AAC så går det også tydelig utover programmer med bare tale.
     

    Gjest.

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.09.2006
    Innlegg
    5.723
    Antall liker
    486
    NRK har vedtatt at 80-90 kbps er godt nok for oss. Det gjorde de i et studio der de prøvde ulike bitrater.

    Svenskene gjorde grundige eksperimenter og lagde en rapport. Den stemmer med det mange her skriver. Rapporten finnes på publicaccsess.se
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.613
    Antall liker
    9.170
    Sted
    Trondheim
    Musikk er jo vesentlig på radio for mange.
    Tydeligvis.

    Har ikke sett noe seriøse studier, men virker som man må opp i 128Kbs AAC for å matche MP3 i 192 kbps. Men det meste sendes i mye lavere kvalitet enn dette (60-90 kbps AAC) og blir mer tilsvarende MP3 i 128 kbps og lavere. Ser ikke bort fra at når man kommer ned under 70 kbps AAC så går det også tydelig utover programmer med bare tale.
    AAC er spesielt effektivt ved lave bitrater. 128 kbps AAC tilsvarer nok omtrent 192 kbps mp3. 90 kbps AAC tilsvarer vel omtrent 160 kbps mp3 (kanskje litt høyere). Jeg hører på radio enten i bilen eller på en Geneva Touring L, og der plager ikke lydkvaliteten meg. Genevaen er jo mono og ganske mørk i lydsignaturen, og det kan jo være derfor jeg ikke reagerer på lydkvaliteten. Komprimering vises jo først i diskanten og i stereoperspektivet. I bilen har jeg jo fokus på kjøringen - kanskje 70%, deretter innholdet i programmet - kanskje 25%. Da er det bare 5% av min oppmerksomhet til å fokusere på lydkvaliteten. Jeg håper jo dere som hører på radio i bilen har omtrent samme fordelingen.

    Valgt kompresjonsrate er jo av avveining i forhold til hvor mange kanaler man skal ha, ikke hva NRK bestemmer er bra nok eller ikke. Høyere kvalitet = færre kanaler.
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    De fleste DAB+ kanalene har en kvalitet som tilsvarer MP3 i området 90-128 kbps. Noen er helt nede i tilsvarende 64 kbps (AAC i 32 kbps). Dette er altfor lavt IMO. Tilsvarende som MP3 i 192 kbps burde være det laveste og rene musikk kanaler burde helst ligget høyere.

    Hvorfor skal vi bevege oss bakover på dette området i vår tid? Synes ikke det er rette vei å gå når det finnes bedre alternativer.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.613
    Antall liker
    9.170
    Sted
    Trondheim
    Absolutt ikke uenig, Orso. Problemet er jo at grunnen til å legge om til DAB var primært å få plass til flere kanaler. Ved å ha mindre komprimering blir det plass til færre kanaler, og da kunne man like gjerne latt være å bytte til DAB. For program der det primært er tale vil antagelig 32 kbps AAC være tilstrekkelig, men den typen program blir det jo færre og færre av...

    Prøvde å finne ut av det, og så vidt jeg kan se er begrensningen på DAB 1152 kbps. Det betyr vel at hadde man brukt komprimering på 200 kbps, så er det plass til 5 kanaler. Hvis man ønsker å ha 20 kanaler med lik komprimering, må man ha i snitt 57 kbps pr kanal. Med 17 kanaler som det er på riksblokk 1 må de som sender i snitt ha 67 kbps HE-AAC. Dette gjelder DAB, vet ikke om det er annerledes med DAB+. Nettet er delt opp i 4 blokker, og jeg regner med at disse tallene gjelder pr. blokk.

    NB: Dette er basert på et rimelig kjapt nettsøk, så jeg garanterer ikke tallene. Det er vel mer et forsøk på å selv forstå hvorfor man har endt opp på såpass høy komprimering.
     
    Sist redigert:

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Husker ikke så godt, men mener at når jeg prøvde Amadeus radioen så fremsto også tale i 32 kbps AAC som tydelig komprimert. Men hva som er godt nok for noen kan sikkert være individuelt.

    På sett og vis minner overgangen til DAB+ litt om overgangen til ISDN rett før bredbånd kom. Forskjellen er at ISDN var utelukkende en oppgradering sammenlignet med modem. Mener vi burde holdt på FM inntil mobilt bredbånd hadde tatt over.
     

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Eneste ulempen er jo at man må kjøpe seg en DAB radio....akkurat som med TV. DAB har utmerket dekning, utmerket lyd=forskjellig fra FM såklart...akkurat som CD låter annerledes enn LP....og mange flere kanaler...
    I bil er DAB overlegent det FM noengang var...hjemme kan man høre på radio på flere plattformer hvis man ikke vil ha en DAB radio i stereo/surroundanlegget. Jeg har en adapter med optisk utgang.
     

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Tabbe? Det kalles et teknologiskifte. Norge var først ute med riksdekkende DAB, pga. av topografien i vårt lange land, fullt av fjell, daler og fjorder. Og det verste med DAB er at det fungerer.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.550
    Antall liker
    15.572
    Torget vurderinger
    2
    Danmark har et fullt utbygget DAB nett.
    I Danmark trenger du en mast på Rundetårn, så har du dekket landet. Det er flatt.

    Jeg foretrekker teknologiskifter der man faktisk går til en fremtidsrettet teknologi. Når jeg skal kjøpe sykkel ser jeg ikke etter en Velociped.

    Fuggedaboutit:

    Although Denmark currently has one of the lowest numbers of digital-only stations within countries considered as digital radio ‘leaders’, there have been recent discussions on a roadmap for DSO as part of a wider settlement on Public Service Media.
     

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Det var den medieeksperten som uttalte seg i innlegget du refererte til...Norge er full av eksperter..
    Nå er det faktisk sånn at det riksdekkende FM nettet er slukket, og dette har vært på gang i 20 år.
    Myndighetene ville ha et gratis, riksdekkende radionett som kunne erstatte mange tusen, utslitte FM sendere.
    Norge er et av de vanskeligste land å drive kringkasting i. Pga. av topografi.
    Jeg har hatt DAB i bil siden 2002, og på de mest sentrale plasser funket DAB. Så ble det ennå mer utbygd, og det var bare i veldig lange tunneler man måtte høre på FM. Statens vegvesen var ansvarlig for tunneler, og de la inn DAB sammen med det nye nødnettet. Som også er digitalt.
    Og nok en gang, det er ikke noe i veien med dekningen.
    De som har problemer har feil installert antenne, eller de har ikke lært å bruke radioen.
    For hver dag som går, så kjøper Ola Nordmann nye biler med DAB/FM radio.
    Det tok litt tid før bilbransjen skjønte hva som foregikk...og nå er det mange firmaer som har spesialisert seg på DAB moduler til kjente bilmerker, ettersom vi har en gammel bilpark.
    Og de færreste av dem har problemer med dekning. Som meg.
    DAB har kommet for å bli, akkurat som digital strømming.
    Neste ....
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.277
    Antall liker
    34.813
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det var den medieeksperten som uttalte seg i innlegget du refererte til...Norge er full av eksperter.
    Den eksperten jeg siterte var svensk, gjengitt på en tysk bransjeside. https://www.radioszene.de/117361/norwegen-radio-armageddon.html

    Norge er et av de vanskeligste land å drive kringkasting i. Pga. av topografi.
    Så man valgte i stedet å bygge sendere med dobbelt så høy frekvens som FM-båndet, slik at alle problemer med topografi og dekning ble enda større enn med FM, men uten å bygge tilsvarende mange sendere. Så fylte man det nettet med et utall lavkvalitetskanaler, slik at det man tilfeldigvis ramler innom når man tilfeldigvis har dekning stort sett er tanketomt skvalder og komprimert listepop. Interessante programmer er henvist til nisjekanaler som man må ha kart og kompass for å finne frem til.

    For hver dag som går, så kjøper Ola Nordmann nye biler med DAB/FM radio.
    For hver dag som går, så er det flere og flere som slår av radioen for siste gang. DAB har kanskje kommet for å bli, men det betyr ikke at det vil være så mange lyttere igjen.

    RADIONYTT.NO - Uke 28, 2018: En magisk grense er passert
     
    Sist redigert:

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.613
    Antall liker
    9.170
    Sted
    Trondheim
    Jeg kan egentlig ikke si annet enn at jeg ikke har noen problemer med DAB. Kostnaden for meg har vært innkjøp av en kjøkkenradio (mindre enn en flyreise til Oslo). Dekningen opplever jeg som bedre enn FM. Jeg hører på radio for å få med meg program som primært inneholder tale, så lydkvaliteten er mer enn god nok. Overgangen har egentlig vært helt smertefri. Ikke har den vært dyr heller.

    Såvidt jeg har forstått er også vedlikehold av DAB-sendere langt billigere enn FM-sendere, så på sikt blir det billigere for staten enn å satse på FM. Da holder jeg jo installasjonskostnadene utenfor.

    Men det er enormt mange kanaler der som jeg aldri hører på, så de kunne godt hatt bedre lydkvalitet (uten at det betyr så mye for meg) og færre kanaler for min del.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.277
    Antall liker
    34.813
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    https://www.tu.no/artikler/slik-virker-dab/358341

    Så der hvor FM fikk problemer med refleksjoner, så elsker DAB dem...

    Og for hver dag som går, så slår folk på radioen igjen...

    Nok en gang:Det verste med DAB er at det fungerer...enten du liker det eller ikke.
    Det vil jo vise seg etterhvert, da. Det var poenget med åpningsinnlegget i denne tråden. Så langt har folk stemt ganske ettertrykkelig med føttene. Nå er radiolyttingen under 50 % for første gang siden tyskerne konfiskerte folks radioapparater under krigen. Det må vel sies å være enslags milepæl.

    Det hjelper ikke at DAB er en teknisk interessant løsning med halve båndbredden brukt til feilkorreksjon i et forsøk på å få frem et VHF-signal millom bakkar og berg. Hvis jeg vil høre et radioprogram som jeg er interessert i er det mye lettere for meg å hente frem det programmet på nettradio og få det avspilt i høyere kvalitet når det passer meg enn å bla mellom alle blokker og kanaler i et fåfengt forsøk på å finne den kanalen som sender noe interessant akkurat da. Og da blir det like gjerne «All Things Considered» på WGBH Boston som noe fra NRK eller P4.

    Og min erfaring er fortsatt at dekningen er for dårlig til å gi stort annet enn frustrasjon, all feilkorreksjon og multipleksing til tross. Jeg får inn NRK P1 ganske bra på parkeringsplassen foran Konsum i Fjällbacka, men ikke på vei hjemmefra ned til E6 i Akershus.
     
    Sist redigert:

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Ettersom Internett radio har vært tilgjengelig i en del år, så er det mange som heller hører på en utenlandsk kanal enn de norske.
    Når det gjelder mengden av kanaler og deres innhold, så er det mye som kunne vært bedre.
    Og hvis du har problemer med å få inn P1+ langs E6 så har du Antenneproblemer.Det er ikke noe galt med dekningen til DAB.
    Kun feil monterte antenner eller brukerfeil. Med brukerfeil mener jeg at man har lagret feil NRK kanal i en annen region enn den man bor i. Oslo/Akershus/Østfold burde ikke by på noen problemer. Men har du lagret P1+ i Drammen eller Tønsberg, og ikke aktivert Service following, så får du problemer med dekning. Ellers så virker DAB til omtrent Tanum sørover i min bil. Men nå har jo Sverige fått ordentlig riksdekkende kanaler på FM...
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.613
    Antall liker
    9.170
    Sted
    Trondheim
    Jeg har hatt full radiodekning på de siste turene mine. Sør for Strømstad (men ikke helt til Tanum) - Fredrikstad - Oslo - Gjøvik (Riksvei 4) - Ringebu - Folldal - Hjerkinn - Trondheim.
    Oslo - Bergen (over Gol) - Trondheim (via Voss - Øvre Årdal - Tindevegen - Lom - Sel - Dombås). Dette er veier jeg alltid har hatt problemer med FM-mottak.
    Det er tydelig at hvordan antennene plasseres i bilen er helt avgjørende (akkurat som for FM).
     

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Helt klart at takantenne er tingen, og at fabrikkinnstallert DAB er best. Men jeg hadde antenne i vinduet på mine to første biler, fra 2002 til 2013. Og det fungerte helt utmerket. Noe jeg selvsagt ikke gjorde selv.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.852
    Antall liker
    4.281
    Jeg tror classic64 er en muldvarp for DSPMotstandsgruppeme , sendt ut for å hisse opp massene ... og han er rimelig effektiv, eller?
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.277
    Antall liker
    34.813
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Mulig. Nye lyttertall fra i går:
    RADIONYTT.NO - Uke 29, 2018: Enda lavere tall for radiolyttingen
    Nok en gang er den totale radiolyttingen i Norge under 50 %. Det viser PPM-tall for uke 29 utarbeidet av Kantar TNS.

    I Uke 28 ble den daglige radiolyttingen i Norge målt til bare 48,5 %. I uke 29 ble den enda lavere, 48,2 %, viser de ferske tallene.

    Siden forrige uke var den laveste målingen noensinne, må nødvendigvis de nye tallene også være ny bunnrekord. Tallene er målt via PPM-systemet, som måler alle nasjonale radiokanaler i Norge. Lokalradio er ikke med på tallene.
    Min bilradio viser bare en liste med tilgjengelige kanaler uten blokkangivelse etc. P1 kommer bare opp én gang som sådan, pluss P1 Østfold, P1 Østlandssendingen, osv. Det er heller ingen mulighet for å slå av eller på Service Following, bare Traffic Programme. Jeg antar at SF er på i software for å forenkle kanallisten. Skal prøve å scanne tilgjengelige kanaler på nytt langs E6 for å se om bilradioen har låst seg på feil sted. Jeg har ikke spesielt store forhåpninger til at jeg kan gjøre noe som får det til å fungere, og jeg kommer ikke til å bytte bil for å kunne høre på DAB-radio. Har Spotify og TuneIn nettradio i bilen om jeg skulle bli desperat.
     
    Sist redigert:

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Jeg er født og oppvokst med radio, har jobbet i radio både her og der, selvom det er noen år siden. Fikk demonstrert DAB på en messe i Oslo Spektrum for noen tiår siden, og ettersom alle radiostasjoner gikk over til å spille musikk fra harddisk, og også investerte i digitale miksebord, så var det ikke vanskelig for meg å skjønne hvilken vei det ville gå.
    Så jeg kjøpte min første DAB radio i 2002, og har aldri sett tilbake. Om de som driver de forskjellige kanalene er flinke nok vet jeg veldig godt at de ikke er. Men utrolig deilig å kjøre rundt med perfekt dekning uten FM ulyder, og noen ganger finner man program med flott musikk...og da er det bare å skru opp med 9 høyttalere og 2x700 watt i min snart 5 år gamle Mitsubishi ASX.
    Hvor mange FM radioer jeg har hatt i div. biler siden 70 tallet engang har jeg ikke tall på, men de tre siste var Blaupunkt.
    Den siste med DAB.
    Og hadde ikke DAB fungert, så vet jeg nok hvor jeg skulle klagd.
    Så får vi se hvor mange kanaler vi har om ett år. Mye musikk som mangler....
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.255
    Antall liker
    1.158
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Kjøpte en Amadeus Lacuna DAB+/nettradio til min mor til julegave.
    Vis vedlegget 503475

    Testet DAB+ vs nettradio på samme kanaler og opplevde en klar forskjell i lydkvalitet til tross for at dette var en bærbar sak. De fleste DAB kanalene lå i området 80-90 kbps hvis jeg ikke husker feil. Noen var helt nede på 60 tallet. Noen ytterst få på 120 kbps. Syntes absolutt ikke dette fungerte til musikklytting.

    Jeg hører grei forskjell på MP3 i 192 kbps vs lossless med et bra anlegg eller hodetelefoner, men har riktig nok ikke testet i bil. For meg virket uansett kvaliteten på DAB lavere enn MP3 i 192 kbps. Det var merkbart dårligere enn nettradio med denne Amadeus boksen.

    Radioen ble forøvrig levert tilbake til butikken da min mor hadde mer bruk for noe annet. Jeg kommer ikke til å oppdatere til DAB i bilen min. Trenger jeg radio i bil eller på farten, så blir det med mobil og nettradio.
    Har denne radioen og egner seg ypperlig til å demonstrere hvor komprimert DAB lyder mot internett. Blir helt deprimert av lyden. Kjøpt for å kjøre internett radio og gir meg bra lyd. DAB ble bare testet og ikke på tale å bruke til annet enn test. Tragisk hele greia men de ansvarlige går vel fri, det er VI som må betale gildet.
     

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    På min fabrikkmonterte DAB får jeg opp NRK kanaler fra to regioner, på denna side av fjorden, og på den andre siden av fjorden.
    Først kommer lokale DAB kanaler, så NRK, og så radioene i Riksgruppen. Den har en knapp som heter Station list, og en for update.
    Når jeg kommer til Stockholm så skanner jeg på nytt og får opp de kanaker som er tilgjengelige i Stockholm.
    Tilbake i Norge er alle kanaler på plass igjen. Den adapter jeg hadde for 5 år siden var fra Tiny.
    Nå er det sånn at NRK har gjort forandringer på sitt kanaloppsett flere ganger de siste årene. Setter jeg på NRK P1, så vil jeg få lokalsendinger fra Østlandssendingen. Vil jeg høre fra Østfold, så må jeg skifte til den det står P1 Østfold på.
    Samme med P1+. Forskjellen her er lokale nyheter når det sendes ut i Østfold etter de vanlige nyhetene.
    Jeg husker ikke om min gamle Tiny adapter hadde service following.
    1177DD07-9E2F-436B-B60F-576F70F80085.jpg
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.255
    Antall liker
    1.158
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Spiller ingen rolle da jeg ikke orker å høre på den lyden uansett...
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.471
    Antall liker
    9.605
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.550
    Antall liker
    15.572
    Torget vurderinger
    2
    Classic må jo få holde på, det er veldig morsomt.
    Dead DAB walking. Fullkommen idioti å forvente at folk skulle gå fra FM-radio til DAB-radio i nødvendig antall, når man kan få tilgang til titusener av kanaler, podcasts, stasjoner (og millioner av timer med gammelt innhold via YouTube osv). Kjørte opp til Valdres nå. Først lyttet jeg til gårsdagens Ekko-sending, deretter en podcast fra BBC, deretter timeshiftet jeg Dagsnytt 18 siden podcasten spilte til 18.22, før jeg rundet av med en annen podcast. Alt via smarttelefon, Siri og en liten ledning fra tlf til konsoll på min bilstereo (som har DAB).

    Som Asbjørn skriver: for pludreradio og listepop? Fuck that shit. Og det er akkurat hva som skjer.

    Radiolytting i Norge er i bratt fall, og det er ikke været sin skyld.

    Årsaken er omlegging til DAB+, teknologien som skulle gjøre radio skinnende frisk og feit. I et anfall av opphetet nostalgi krever Frp og Senterpartiet at det gamle FM-båndet blir «skrudd på» igjen. Det er fåfengt, og partiene vet det.

    Radio er i dramatisk endring, og det handler ikke bare om teknologi, men også om format og innhold.

    Fallet er dramatisk. Andre uken i juli droppet andelen av befolkningen som lyttet til radio pr. dag, under 50 prosent. Målingen er historisk.

    Lyttertallene har aldri vært lavere. For to år siden, før slukkingen av FM-båndet, lyttet 70 prosent av nordmenn til radio daglig.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.794
    Antall liker
    11.191
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Om programinnholdets kvalitet er vi vel stort sett enige- bortsett fra noen få..... Det andre som slår meg, etter å ha drevet med transmisjon, måling og kartlegging av transmisjonsforhold, linkbudsjetter og denslags, fra kortbølge til mikrobølge, så ser det egentlig ut som Classic er en svært så entusiastisk amatør - radiotransmisjon skjønner han i alle fall ikke....
    ( Edit: - også var jeg teknisk ansvarlig for en nærradio med sendere og omformere, fra -84 til vi stengte i 2004...)
     

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Så bra. Jeg har også jobbet i div. lokalradioer. Det jeg vet om DAB er den linken som jeg delte, og som bruker i 15 år.
    Og FM er analogt, DAB er digitalt. Og derfor funker DAB i vårt lange land, med fjell, daler og fjorder. Så enkelt er det.
     

    Classic46

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2017
    Innlegg
    1.815
    Antall liker
    285
    Senterpartiet ja....som krevde at Langbølgesenderen på Kløfta måtte skrus på igjen etter at den ble slått av i 1995.
    Noen steder var visst den suverene FM dekningen ikke så bra allikevel...
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn