Tilbake til enkelheten (og musikken)

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Hei Olav2. Synes det virker som en god plan å gå all in en gang.

    Kan jeg spørre om hva du liker ved lyden med CBT?
    Hvorfor er ikke horn på lista?

    God hælj!
    Gode spørsmål, TrompetN!

    Jeg tenkte å skrive litt mer detaljert om dette senere, og alle tingene jeg ser etter i ideelle høyttalere. Men kjapt: Noe jeg i større og større grad har skjønt er viktig for meg i en ideell lyttesituasjon, er å kunne bevege meg rundt i et homogent felt av lyd som fyller hele rommet. Det er slik jeg opplever det når jeg hører akustisk musikk live. Derfor klarer jeg ikke få til "suspension of disbelief" når bare det å flytte seg en meter eller to - eller reise seg opp eller sette seg ned - bidrar til at jeg flytter meg ut av stereobildet, og dermed blir veldig klar over hvor høyttalerne er lokalisert og at lyden kommer fra to bokser.

    Problemet er at jeg også liker pinpointing og presisjonslytting. Jeg liker å se inn på en svært klar og veldefinert scene. Disse to hensynene er i konflikt med hverandre, siden masse refleksjoner og romfyllende lyd gjerne går på bekostning av presisjonen i stereobildet.

    Spørsmålet er: Hvordan løse det? Jeg har sett for meg fire løsninger:

    1. Musikk i multikanal, som gjør at senterbildet er der uavhengig av hvor man beveger seg i rommet.
    2. Rundstrålere - som kan finlyttes til i nærfelt. Jeg tror at noen rundstrålere i prinsippet burde være i stand til å tegne opp et veldig klart stereobilde i nærfelt (sånn at direktelyden kommer tidligere enn refleksjonene), samtidig som de fyller hele rommet med lyd når man beveger seg ut av sweetspot.
    3. CBT: Høye CBTer er laget for å ha svært jevn og kontrollert spredning. Det gjør at de i prinsippet kan fylle et helt rom med lyd - samtidig som de også kan lyttes i nærfelt. Samme greia som med rundstrålere altså, der presis nærfeltslytting kan kombineres med lyd i hele rommet (utenom at de ikke sender lyden bakover).
    4. STORE horn: Den siste muligheten jeg ser for meg er å ha store horn. Hvis horna blir store nok, kan de sende en stråle av lyd som også kan fylle hele rommet. Problemet er nettopp det - de må være store nok hvis det skal funke for min del. Og så lenge jeg lytter i en flerbruks-stue, er nok det vanskelig...

    Så det er der jeg er. Planen utover er å lytte til ulike løsninger, og se både hva jeg liker, og hva som er både stuemessig og pengemessig innenfor rekkevidde.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Et lite spørsmål. Hvorfor cbt fra selah og ikke de originale fra don keele på partsekspress?
    ingen grunn - har vel ikke tenkt at det er de jeg vil ha sånn spesifikt. Synes bare de er finere enn de andre! Men har hørt rykter om at det kan komme flere CBTer på markedet etter hvert, så vil vel holde utkikk med hva som finnes.
    Okei :) bare så prisene jeg. Kittet fra partsexpress koster jo 2000,-$ kontra selah sine til 9000,-$. Så så selv om du får de lakkert her hjemme i akkurat den fargen du vil så kan du ihvertfall spare en del på det. Tror ikke akkurat lydsignatur er veldig forskjellig. Prinsippet er jo det samme. :)
    Jeps, Parts Express skal jo også lansere CBT 24 nå, som blir enda rimeligere.

    Men: Selv om prinsippet er likt, kan de jo høres veldig forskjellige ut vil jeg tro? Driverne er ulike, forskjellige løsninger for delefilter/delefrekvens, forskjellig kabinett (diffraksjon m.m.)... Vil jo tro at CBT-høyttalere kan høres like forskjellige ut som bokshøyttalere feks.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Lydbildet jeg leter etter

    Som jeg skrev i dette innlegget litt lenger oppe, kommer jeg til å oppgradere anlegget ganske betraktelig i løpet av dette året. Planen er å bruke mer penger enn jeg egentlig har, og kjøpe noe som jeg synes er så bra at jeg ikke vil tenke på oppgraderinger de neste 20 årene eller så. Jeg tenkte jeg skulle si litt mer om hvilket lydbilde jeg egentlig leter etter, og hva jeg ikke er fornøyd med i dag. (beklager hvis dette blir litt langt - men det er min egen tråd, så jeg bestemmer!)

    Den subjektive opplevelsen jeg orienterer meg ut fra med hifi er om det høres riktig ut eller ikke. Nå er selvfølgelig ikke "riktig" en egenskap som man enkelt kan krysse av for i spesifikasjonene til en forsterker eller et høyttalerpar: "Dette er et anlegg med 0.98 prosents riktighets-faktor"... :) Sånn er det jo ikke. Men det dette handler om for meg, er om akustiske instrumenter og stemmer - og små akustiske ensembler - høres ut slik de gjør i virkeligheten. Det er den indre subjektive testen min. Jeg har selvfølgelig ingen rå-tilgang til opptaket, eller til hvordan ting hørtes ut i studio. Men i opptak av akustiske instrumenter og enkle vokaler, hører jeg fort om noe høres riktig ut for mine ører. I tillegg kommer jo dynamikk m.m.

    De fleste kommersielle høyttalerne jeg har hørt til nå har virket kunstige på meg, på en eller annen måte (med noen hederlige unntak!). Det er vanskelig å sette fingern på det, men som oftest er det noe som ikke har stemt. Hva er det, i så fall? Jeg er sant å si ikke sikker. Jeg tror ikke det bare handler om manisk flat frekvens-respons. Hvis man hører på et godt anlegg og flytter hodet 30 cm den ene eller andre veien, vil frekvensresponsen som oftest endre seg en god del. Likevel gjør jo ikke det at man subjektivt synes at det høres "feil" ut hvis man flytter hodet 30 cm. Jeg tror rett og slett at det finnes et nivå av flathet som er "godt nok", der vi ikke lenger opplever lyden som farget. Utover det, tror jeg det handler om akseptabel respons i tidsdomenet - og lav forvrengning. Min hunch er at det finnes mer forvrengning og egenlyd i høyttalere enn det man ofte er klar over. Generelt tror jeg nok at forskningen på dette, både den tekniske og den psykoakustiske, ikke har kommet så langt som man kunne ha håpet på.
    (og så spiller jo akustikken i rommet inn da, men det er et eget kapittel)

    De første kommersielle høyttalerne jeg selv opplevde som hørtes helt riktige ut i mine ører, var de aktive monitorene jeg har nå - DM10 fra engelske AVI.

    Bilde av DM10ene fra nett fordi jeg var for lat til å ta bilde selv nå.

    Når jeg lytter til disse i nærfelt - dvs med mellom 1 til 2 meters avstand mellom meg og høyttalerne - er det ingenting jeg synes høres feil ut. Det stemmer bare. Subjektivt gjør det det, i hvert fall (produsenten sier i egenreklamen at de skal ha ekstremt lav forvrengning). Den beste måten å beskrive lyden deres på, er at det er omtrent som Sennheiser HD800, for de som har hørt disse hodetelefonene. Eller, det er kanskje en slags mellomting mellom HD800 og HD650. Pluss at bassen ikke går så dypt som i de hodetelefonene, men ruller av ved 60 hz. Hvis man liker HD800 og/eller HD650, er det en god sjanse for at man vil like AVIene også. Hvis man ikke liker dem, vil man antakelig ikke like AVI-monitorene heller. Mellom høyttalerne tegner det seg opp en svært klar og definert scene, der fantombildet står som støpt i midten og jeg kan pinpointe elementer utover mot høyttalerne (og noen ganger ut på siden av høyttalerne også). Dessuten har jeg nylig fått i hus en subwoofer fra Ken Kreisel, DXD 808. Fantastisk klar og definert bass. Til sammen er det dynamitt. (kommer bilder av subwooferen også, lover)

    Men likevel er jeg ikke helt fornøyd. Det dreier seg om at skrustikke-sweetspot aldri har føltes 100% naturlig for meg. Min indre referanse er live musikk. Å spille piano, å synge, å høre andre spille og synge... alt det der. Da sitter man ikke bom fast i en sweetspot. Tvert i mot (med mindre man sitter klemt fast i setet på en klassisk konsert, da). I live-sammenhenger er lydbildet også mye mer omsluttende, med mer refleksjoner, lydbildet er generelt mer diffust. Slik jeg lytter nå, til to små monitorer + subwoofer i nærfelt, får jeg et lydbilde som er veldig klart og definert, men uten det omsluttende lydbildet man opplever live.

    Er det mulig å få begge deler? Jeg vet ikke. Men det er det jeg vil se om jeg kan finne. Jeg ønsker å oppleve den samme klarheten, de samme detajene, det samme glassklare stereobildet og den samme "riktigheten" som jeg opplever nå... men jeg ønsker også å oppleve det mer omsluttende lydbildet jeg savner fra live-sammenhenger. Det jeg er nysgjerrig på å prøve ut, er primært to høyttalerkonstruksjoner: CBT, og rundstrålende. Grunnen er at begge disse høyttalertypene fyller hele rommet med lyd. Planen er å finne høyttalere som gjør det mulig å lytte i nærfelt, og slik få et klart og definert stereobilde fordi direktelyden overskygger refleksjonene. Og samtidig bør det spille like klart og fint som AVIene gjør. Men samtidig bør høyttalerne spille på en måte som gjør det mulig å flytte seg rundt i rommet når man blir lei av å sitte og gnure i svitspått, og hele tiden kunne bevege seg i et diffust felt av lyd som man blir omsluttet av.

    Vil det lykkes? Vil jeg finne det jeg søker etter? Følg med i de neste episodene! ;)
     

    Vedlegg

    Sist redigert:

    Karmana

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.06.2008
    Innlegg
    24.378
    Antall liker
    63.387
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    42
    Blir interessant å være med på reisen. Jeg er klar for de neste episodene :)
     
    A

    ANM

    Gjest
    Blir spennende å følge deg de neste 20 Olav.;D Det er rart når man begynner å nærme seg et visst nivå, hvordan man klør etter det siste lille.
     

    HCS

    En vanlig fyr fra bygda..
    Ble medlem
    22.02.2007
    Innlegg
    26.718
    Antall liker
    32.599
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Torget vurderinger
    28
    Du går din egen vei, og du definerer godt på forhånd. Veldig spennende å følge med på.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Blir spennende å følge deg de neste 20 Olav.;D Det er rart når man begynner å nærme seg et visst nivå, hvordan man klør etter det siste lille.
    Hehe... du sier noe! Og jeg som liksom vil være så miljøvennlig og ikke-konsumerende.

    Du går din egen vei, og du definerer godt på forhånd. Veldig spennende å følge med på.
    Takk HC, hyggelig å høre! Ja, jeg er opptatt av forskning og teori rundt akustikk og musikk og alt det der... men til syvende og sist er og blir det mine egne ører og hva jeg synes høres riktig ut som blir det avgjørende.
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: HCS

    svart-hvitt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.01.2015
    Innlegg
    6.378
    Antall liker
    4.025
    Torget vurderinger
    0
    Venter i spenning på oppfølgere!

    Idealet ditt er noenlunde likt mitt, men din vei ser mer eksotisk ut enn min.

    :)
     

    TrompetN

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.03.2004
    Innlegg
    8.700
    Antall liker
    7.011
    Interessant Olav2! Er litt overrasket over veivalget og tror nok du ender opp med noe annet hvis jeg kjenner "musikeren" i Olav rett, men det kan vi dvele ved etterhvert. :)
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Interessant Olav2! Er litt overrasket over veivalget og tror nok du ender opp med noe annet hvis jeg kjenner "musikeren" i Olav rett, men det kan vi dvele ved etterhvert. :)
    Hehe, nå gjør du meg jo nysgjerrig her TrompetN... :) Men nå er det uansett kvelden, ja! Vil gjerne høre mer om tankene du gjør deg etter hvert.
     

    TrompetN

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.03.2004
    Innlegg
    8.700
    Antall liker
    7.011
    Det var meningen også det. Finner mer glede ved å ikke buse ut med alt på en gang. :)
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Siden jeg har begynt å oppdatere tråden igjen: To plater jeg har lyttet på mye i det siste. Begge på Tidal.

    Soul/jazz/funk: En av de første platene til Al Jarreau,We got by. Senere begynte jo Jarreau med glattere soul og pop, som også kan være veldig flott. Men det er de tidlige platene hans jeg virkelig digger. Denne plata er en slags mellomting mellom jazz og soul: Han improviserer og scatter som en jazzsanger, og mye av følelsen på plata er jazz-aktig: Løs groove, ikke så striglet... Likevel er det umiskjennelig soul. Og Jarreau synger som en gud, da. Susan's song fra plata:



    ----
    Og til den litt mer krevende plata: Dette er noe jeg har måttet høre på i embeds medfør. Men så har jeg likevel endt med å bli veldig glad i det! Koret jeg synger i skal fremføre et relativt komplekst og vanskelig verk i vår. Det heter Vigilia, og er et kirkemusikalsk verk av den finske komponisten Einojuhani Rautavaara, som jeg ikke hadde hørt om før. Det er basert på liturgien fra den ortodokse kirken, men iført et moderne tonespråk. På tidal er det tilgjengelig en innspilling med det finske radikoret: tidal.com/album/17384749. Synes innspillingen er helt fantastisk, og den kiler meg på alle de riktige audiofile stedene. Dynamikken er enorm: De går fra hvisking til fortissimo på null komma niks. Solistene er plassert på ulike steder på sidene av fantombildet i midten: Bassen, tenoren og sopranen har klart definerte steder på scenen jeg ser foran meg, og ingen er akkurat i midten. Det er som om jeg ser dem stå og synge ved siden av hverandre. Pluss at komponisten brukte veldig mye DYP manne-vokal i dette stykket, betydelig dypere enn kormusikk vanligvis gjør. Så det er også en god test på hvordan anlegget gjengir bass når det dreier seg om vokal. Synes det er veldig stilig, rett og slett.

    Men som sagt, ikke easy listening akkurat. Men vel verdt det hvis man gir det litt tid! (forutsatt at klassisk, kormusikk og/eller samtidsmusikk er noe man kan ha sansen for da). Og jommen lå det ikke på youtube også:


    (men youtube-klippet har mindre dynamikk enn hva jeg hører på tidal hifi)
     
    Sist redigert:

    Crusty

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.09.2012
    Innlegg
    3.110
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Horten
    Dessuten: Et helt nytt bekjentskap! Er utrolig mye av det som foregår i pop- og medie-Norge som jeg overhodet ikke får med meg. Blant annet den norsk-språklige, navistiske artisten Kaja Gunnefsen, som visstnok regnes som en slags "stemme for Tinder-generasjonen". Hadde ikke hørt om henne før i kveld, da jeg kom over den nye platen hennes på Tidal, Ikke tenk på det. Vet ikke hvor mye jeg kommer til å høre på denne platen over tid, men synes den var veldig sjarmerende - og en del av sangene har noe fint og rørende over seg. Fant ikke noen video av de nye sangene på Youtube, men her er en video fra den forrige plata. Den nye plata er litt mer jazza, da.

    <em>
    Denne frøkna her er jo helt rå! Takk for tipset. :)


     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Dessuten: Et helt nytt bekjentskap! Er utrolig mye av det som foregår i pop- og medie-Norge som jeg overhodet ikke får med meg. Blant annet den norsk-språklige, navistiske artisten Kaja Gunnefsen, som visstnok regnes som en slags "stemme for Tinder-generasjonen". Hadde ikke hørt om henne før i kveld, da jeg kom over den nye platen hennes på Tidal, Ikke tenk på det. Vet ikke hvor mye jeg kommer til å høre på denne platen over tid, men synes den var veldig sjarmerende - og en del av sangene har noe fint og rørende over seg. Fant ikke noen video av de nye sangene på Youtube, men her er en video fra den forrige plata. Den nye plata er litt mer jazza, da.
    Denne frøkna her er jo helt rå! Takk for tipset. :)
    Takk, veldig kule live-videoer! Ja, digger henne. Synes hun har en herlig tilstedeværelse både på scenen og i musikken.
     

    Karmana

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.06.2008
    Innlegg
    24.378
    Antall liker
    63.387
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    42
    Spennende det kortipset ditt. Skal bryne meg på det når jeg kommer hjem fra en liten bergenstur.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Å høre det man tror man hører

    Skal prøve å skrive et kort innlegg i kveld. Tenkte jeg bare skulle dele noen tanker om å høre det man tror man hører...

    I kveld var jeg på en fabelaktig konsert i Grieghallen her i Bergen. Harmonien spilte under ledelse av en britisk dirigent, med to verk av de britiske komponistene Britten og Vaughan-Williams. Jobben min delte ut gratisbilletter, og jeg var så heldig å kapre to av de absolutt beste plassene i hele salen - konsertsalens sweetspot! Fantastisk, alt sammen. Veldig dynamisk og levende fremført. Grieghallen regnes vel ofte for å være den beste (eller blant de to-tre beste) konsertscenene i Norge sånn akustisk, og nå satt jeg midt i smørøyet:


    Grieghallen, bilde fra nettet

    Men nå skal jeg ikke skrive om musikken eller akustikken, men om noe helt annet. Stykket til Vaughan-Williams inneholdt nemlig noen partier for damestemme/sopran. Men det var ikke noen sopran på scenen! Da var jeg helt sikker på at de hadde tatt opp en sopran, og spilte det av sammen med musikerne. Det har jeg opplevd på noen konserter nemlig, der man ikke alltid klarer å fylle hele besetningen. Dessuten sto det en høyttaler plassert sånn omtrent der sopran-stemmen virket til å komme fra. Og den audiofile i meg begynte å analysere det:

    “Hm… Det er jo ingen tvil om at det er et opptak. Ja, ingen tvil. Helt klart en svak metallisk klang på stemmen. Og det er jo ikke like naturlig og organisk som resten?”

    Den audiofile i meg var fornøyd. Jeg gjenkjente et lydopptak som det det var, selv midt inne I et symfoniorkester. Ha!

    Men så, etterpå, da musikerne takket for seg og bukket... så kom sopranen ut! Hun HADDE sunget! Hun hadde bare stått gjemt helt på siden av scenen, antakelig som en eller annen dramatisk effekt fra komponistens side. Det vil si at jeg hadde innbilt meg alt sammen. De ganske små, subtile tegnene jeg hadde trodd å gjenkjenne som kunstig opptakslyd – det svakt metalliske, det uorganiske osv – det hadde bare vært inni midt hode. Eller, lyden var jo ikke inni midt hode. Kanskje var det virkelig en annen klang på hennes stemme, fordi hun sto på siden eller bak scenen, slik at stemmen hennes ikke kom like direkte ut som resten. Men tolkningen jeg gjorde av det – at dette dreide seg om et opptak og ikke om levende sang – var noe jeg konstruerte selv.

    Lærdommen? Jeg ble vel minnet på nytt om hvordan jeg alltid gjør tolkninger av hva jeg hører, og at disse tolkningene kan vise seg å væe helt feil.
     

    Vedlegg

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Morsom påminnelse det der ja. En av grunnene til at jeg tester ting mye blindt her hjemme. Jeg lurer meg selv støtt og stadig. Har blant andre ting selv justert eq på øret til jeg synes det var mye bedre, og så funnet ut at eq'en ikke har vært aktivert. Artig med slike "åpenbaringer". Vi lurer oss selv hele tiden.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    En god tid å være audiofil

    Et optimistisk innlegg i kveld:
    Ja, det er mye som går skeis i verden for tiden. Klimaendringene holder på å kjøre kloden og sivilisasjonen i grøfta, og Trump ser ut til å sette fortgang i den prosessen, og finner på mye annet rart også.

    Alt det der kan vel sies å være sub-optimalt.

    På den annen side, så slo dette meg i kveld: Jeg tror aldri, aldri det har vært noen bedre tid å leve på hvis man er seriøst interessert i musikk og god lyd. Jeg innså det da jeg satte meg ned i lyttestolen (rettere sagt lytte-saccosekken) etter at dagens dont var unnagjort. På tidal lette jeg fram en av innspillingene i Living Stereo-serien, Mahlers 4. symfoni, spilt inn med Fritz Reiner og Chicago-symfonien (jeg mistenker at jeg holder på å gå inn i en tung klassisk-periode nå):



    Bare det, liksom: All verdens musikk er tilgjengelig på denne måten. Hvordan man enn vrir og vender på det, så er det utrolig. Helt fantastiske innspillinger, de beste noensinne, og jeg kan finne fram til dem nesten uten å lee en finger, og det koster meg ikke mer enn 200 kroner i måneden.

    Så trykket jeg på play. Klarheten, dynamikken, varmen, intensiteten - alt slo innover meg. Jeg kunne høre de små detaljene. Når noen bladde i noter. Når noen beveget seg på scenen. Når strenger ble plukket. Atmosfæren og luften rundt instrumentene. Og jeg ble overveldet av intensiteten når hele orkesteret stemte i. Og alt sammen skjer tredimensjonalt, på en scene foran meg. Nei, det er ikke som å høre på et symfoniorkester live. Selvfølgelig ikke. Men det kommer et godt stykke på vei.

    Og muligheten til å få alt dette inn i stua meg har i den store sammenhengen kostet meg en slikk og ingenting: Aktive monitorer til et par og tjue tusen. En brukt høykvalitets-subwoofer til noen få lapper. En sonos connect til to og et halvt. Og det gir meg et lydbilde som ingen kunne drømt om for to-tre tiår siden, eller som da ville kostet en årslønn, minst. Men nå er det her, i stua mi, og jeg har ikke tatt opp forbrukslån for å få det til.

    Det er ikke så alt for ille, når alt kommer til alt. Så får heller Trump holde på. Jeg/vi har i hvert fall musikken!
     
    Sist redigert:

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Vil dette si at du har skrinlagt planene om nyinnkjøp som du hadde for bare noen dager siden? :D



    I så fall en snuoperasjon som kunne være ...:cool:..verdig.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Vil dette si at du har skrinlagt planene om nyinnkjøp som du hadde for bare noen dager siden? :D
    Neh. Har fortsatt lyst på lyd som fyller hele rommet med god presisjon, og ikke bare sweetspoten. Men jeg må innrømme at jeg tenkte i kveld: "Trenger jeg virkelig noe bedre enn dette"? Så er spørsmålet om det jeg tror blir en skritt fram, heller blir å gå sideveis...
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Som så mange andre gleder jeg meg til fortsettelsen. Ikke bare av nysgjerrighet, men også fordi jeg tror jeg vil kunne ha noe å lære. Selve idealet - et anlegg som både er optimalt for nærfeltslytting og som kilde til liveopplevelse i resten av rommet - er vel noe svært mange på sentralen deler. Men om det faktisk er oppnåelig, eller kun et slags fata morgana, skal være usagt.
     

    P226

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    05.01.2015
    Innlegg
    275
    Antall liker
    224
    Sted
    Hallingdal
    Lysten til å oppgradere blir mindre når en hører gode innspillinger, og kommer tilbake på dårlige...syns jeg:).
    Artig å følge med på denne tråden.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Som så mange andre gleder jeg meg til fortsettelsen. Ikke bare av nysgjerrighet, men også fordi jeg tror jeg vil kunne ha noe å lære. Selve idealet - et anlegg som både er optimalt for nærfeltslytting og som kilde til liveopplevelse i resten av rommet - er vel noe svært mange på sentralen deler. Men om det faktisk er oppnåelig, eller kun et slags fata morgana, skal være usagt.
    Takk, hyggelig å høre! Ja, det er jo det beste av begge verdener, hvis man får til noe sånt. Men mulig det er fata morgana ja. Men håper jo å få det til, til slutt.

    Lysten til å oppgradere blir mindre når en hører gode innspillinger, og kommer tilbake på dårlige...syns jeg:).
    Artig å følge med på denne tråden.
    Ja, veldig godt poeng. Innspillingen har jo mer å si enn veldig mye annet. Og en god virkelig innspilling løfter liksom anlegget til et nytt nivå.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Hvordan jeg lytter nå

    Som lovet: Nye bildebevis over hvordan det lyttes i heimen. Bildene jeg la ut tidligere i tråden var med mine forrige høyttalere. Oppsettet er i tråd med tittelen på tråden: Enkelt. Grunnstammen er de aktive monitorene DM10 fra AVI, sammen med subwooferen DXD 808 fra Ken Kreisel. Den innebygde dacen i AVIene får mat fra den digitale utgangen på en sonos connect, og sender subwoofer-signal videre til subwooferen. Til vanlig står monitorene plassert på hver sin side av rommet, med subwooferen plassert i midten:



    Forfra:


    Slik står det hvis jeg bare har på bakgrunnsmusikk, eller ligger i sofaen og drar meg. MEN: Når de står sånn interagerer de ikke optimalt med rommet/refleksjonene, og jeg kommer for langt bort fra høyttalerne til å få et godt stereobilde. Så når jeg skal sette meg ned for å lytte, gjør jeg to ting:

    1. Jeg drar den venstre høyttaleren 40 cm innover i rommet
    2. Jeg henter fram en saccosekk som til vanlig ligger inne på gjesterommet/roterommet/hjemmekontoret som kan skimtes i bakgrunnen, som jeg slenger ut på teppet foran høyttalerne. Å flytte rundt på stoler ble for mye kav:



    Og nå har det skjedd ting! Når jeg slenger meg ned i saccosekken skjer noe radikalt: Lydbildet er ikke lenger diffust, men glassklart. Alle detaljene på opptaket er der, ned til de minst ting. Stereobildet er som skåret ut i lufta foran meg, og jeg har ikke noe problem med å se de virtuelle lydbildene som opptaket tegner opp. (jeg jobbet ganske lenge med å finne fram til den ideelle lytteposisjonen, og jeg brukte bare øret. Det endte med en posisjon som er betydelig nærmere høyttalerne enn idealet om den likesidede trekanten)

    Her er et bilde der man ser innover i rommet fra bak den høyre høyttaleren:



    Og etterpå, når lyttesesjonen er over, flyttes den venstre høyttaleren tilbake mot sideveggen, og saccosekken må pent vende tilbake til gjesterommet.

    Til slutt et bilde i detalj av min nye baby, en subwoofer som jeg synes spiller aldeles fantastisk, selv om den ikke er så alt for fotogen IMO:


    (hvorfor ble dette bildet feil vei? til gjengjeld kommer jo Agnar Mykle og romaner på eksotiske fremmedspråk mer prominent fram på bildet. Hvis subwooferen blir værende i heimen også på sikt, går det antakelig mot en eller annen recoating, trefinér e.l.)

    ----
    Jeg har jo skrevet litt om hvordan dette spiller tidligere i tråden. Men i saccosekk-sweetspoten synes jeg som sagt det spiller fantastisk. Jeg har sant å si ikke hørt så alt for mange oppsett jeg liker bedre, hvis det er lov å si det. Klarheten og detaljrikdommen er eksepsjonell. Jeg har blitt veldig glad i nærfeltslytting (eller nesten-nærfelt), og vil nok alltid ønske et oppsett som gjør det mulig. Jeg er relativt overbevist om at denne type oppsett - aktive monitorer pluss sub, i relativ nærfelt - er den aller raskeste og rimeligste veien til å få superbra lyd. Men så var spørsmålet om jeg kan få til et oppsett som også spiller veldig bra i hele resten av rommet, og da blir det straks mer komplisert...
     

    Vedlegg

    Sist redigert:

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Og takk til Baluba for å ha kommet med den forløsende idéen om å få tak i en lyttestol e.l. som jeg kunne flytte nærmere høyttalerne, i stedet for å streve med å få det til å bli bra helt der bak i sofaen! Det var en plutselig frigjørende tanke. Noen ganger trenger man input fra andre for å komme på slike opplagte men gode idéer... :)
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Er ikke tvil med tanke på toe in at du er en nærfeltslytter. :)
    Jepp. Eksperimenterte ganske mye med toe-in også. Igjen bare med øret som dommer. Det som betyr aller mest for meg innen hifi er nok "imaging" eller hva man skal kalle det, så det jeg styrte etter var hvilken toe-in som ga det aller klareste og mest detaljerte stereobildet. Det endte med en ganske ekstrem toe-in, der høyttaler-aksene faktisk møtes rett foran hodet mitt. Usikker på om det kommer så godt fram på bildet. Dette er jo ikke kanonisk på noen som helst måte, men fant ut av Bruno Putzeys gjør det samme! Og kan Bruno gjøre det, kan vel jeg... :)
     
    A

    ANM

    Gjest
    Har ingen innvendinger, en må jo sette det opp slik at det oppleves optimalt. Bruker du ha døren oppe under lytteseanser?
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Har ingen innvendinger, en må jo sette det opp slik at det oppleves optimalt. Bruker du ha døren oppe under lytteseanser?
    Jeg har eksperimentert litt fram og tilbake med det også. Jeg synes ikke forskjellen er veldig stor, men har landet på at jeg foretrekker å ha døren åpen. Finnes kanskje en objektiv akustisk forklaring på det, men her har jeg gått fram på høyst subjektivt vis...
     
    A

    ANM

    Gjest
    Husk at det er forbundet med helsefare å tørke klær på soverommet!
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Trodde det var et akustikktiltak, jeg.....

    Jeg synes også det låter bedre når døra på veggen bak høyttalerne står åpen.

    For øvrig bør vi vel gratulere Kortvarig med omsider å "komme gjennom" her på sentralen igjen. Det er en stund siden sist - nesten som å få summetone i gamle dager. :)
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    For øvrig bør vi vel gratulere Kortvarig med omsider å "komme gjennom" her på sentralen igjen. Det er en stund siden sist - nesten som å få summetone i gamle dager. :)
    Men Adam ble ikke lenge i Paris!
     

    grammofon

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2011
    Innlegg
    5.646
    Antall liker
    2.853
    Sted
    Bærum
    Nei, det var som svarte.....:mad:
    Dette strider jo mot Grunnloven § 100!

    Jeg synes i alle fall han bør få tilgang til denne tråden. Innlegget hans var jo av de bedre, og her er det stor takhøyde. :)


     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn