Klassisk for nybegynnere

Andreask

Medlem
Ble medlem
16.03.2006
Innlegg
48
Antall liker
0
Sted
Høvik utenfor Oslo
Registrerer at klassisk musikk har tilhengere her som ikke føler seg i flertall (Vider P, LPA). Vel. Jeg er interessert i all slags musikk, men synes det er vanskelig å navigere mht klassisk. Hva med å gi oss nybegynnere litt starthjelp? Hva MÅ vi ha? Hvor skal vi starte?

Følgende har jeg i det minste et forhold til:
  • Brahms Symf #4 (fatter’n har en super innspilling, susete og fæl i lyden, som ikke er så firkantet som den jeg har med Wiener filharm)
  • Grieg – A-moll
  • Rachmaninoff #3 (savner en gammel ”live” med Horowitz som rocker; har en bra med Martha Argerich)
  • Rimsky-Korsakov – Scheherazade (?)
  • Vivaldi – fire årstider
... og litt til, men ikke så mye.

Hjelp!

A.
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.532
Antall liker
9.691
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Med utgangspunkt i hva du liker: Prøv Rach nr 2 og Brahms sine klaverkonserter. Andsnes er god i alt dette, Gilels i Brahms også. Rachmaninov sine symfoniske danser med Previn, og den andre symfonien hans også med feks Pletnev på DG.
 

awe

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
2.059
Antall liker
1.827
Sted
Kragerø
Torget vurderinger
2
Det kan være en ide å sjekke ut tidligere tråder, f. eks. "Klassiske kvalitetsinnspillinger har aldri vært rimeligere".
 

awe

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
2.059
Antall liker
1.827
Sted
Kragerø
Torget vurderinger
2
Fant den på side 6. Bare spør videre hvis du finner noe der som du lurer på.
 

Bach_Man

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.04.2005
Innlegg
4.390
Antall liker
316
Torget vurderinger
3
Tror det skal være "klassiske kvalitetsinnspillinger har aldri vært bi"

Først og fremst, skaff deg en guidebok, som Gramophone eller Penguin (kan skaffes relativt rimelig på amazon.co.uk.) Der får man en liste over hva som er bra innspillinger, og hvilken musikk som regnes som essensiell.

De stykkene du nevner er typisk klassisk "begynnermusikk". Det er musikk som har alle de egenskaper en uinvidd lytter forbinder med klassisk. Jeg er tilhenger av i første omgang å hoppe over den typiske begynnermusikken (spesielt Grieg). Ettersom de fleste har hørt litt jazz og har en "moderne" musikkoppfatning, så kan musikk fra det 20. århundre være aktuelt. F.eks. Ravel, Debussy, Bartok, Stravinsky eller Shostakovich.

Eller kanskje noe med et tidligmusikkensemble. Kanskje noen kantater av Bach eller Haydn-innspillingene med Rene Jacobs eller Nicolaus Harnoncourt. Der finnes det ikke spor av det "dannete" som mange mener er typisk klassisk. Derimot spilles det på fandenivoldsk vis, det smeller litt i orkesteret og stilen er litt kantete, instumentene har gjerne en litt mindre polert klang og spilleglede er viktigere enn polish.

Beethoven må naturligvis nevnes. De som liker litt tøff rock liker ofte tredje, femte og syvende symfoni, og alle som har sett Clockwork Orange må like den niende.

I det hele tatt er det vanskelig å gi råd om hvor du skal begynne. Det viktigste er å eksperimentere litt og finne noe du liker og ta det videre derifra.
 

Arne_Marco

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
19.03.2002
Innlegg
238
Antall liker
1
Jeg tror det er riktig som Bach_Man skriver, å høre fra forskjellige tider. Det utvider forståelsen av musikkens utvikling og språk.

For tiden er det mange gode tilbud hos f.eks. Aktiv Klassisk. Jeg kjøpte nylig Shostakovichs 10. symfoni med Berliner Philharmoniker og Karajan på DG 00289 477 5909 (The Originals). Fantastisk musikk og gjengivelse. Jeg tror denne kan regnes som en audiofil innspilling etter den ypperlige lydkvaliteten å bedømme.

Fra samme serie kjøpte jeg også Tshailowskys 4., 5. og 6. symfoni med Leningrader Philharmonien og Evgeny Mravinsky på DG 00289 477 5911. Alle er spilt inn i 1960, men du verden for en opplevelse!

Ellers kjøpte jeg meg under boksalget "All Music Guide to Classical Music". Har du denne sammen med den nyeste Penguin-guiden, har du to ypperlige verktøy for å bli bedre kjent med den klassiske musikken.
 
Topp Bunn