Side 1 av 4 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 63
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Jeg vet ikke helt om jeg egentlig vil starte denne debatten, men here goes:

  Utgangspunkt: "Hi-fi skribenter er kjøpt og betalt (av audio-industrien?) for å støtte opp om at ting som kabler, cd-spillere over 20k, underlag og gudene vet hva har en effekt."

  Begrunnelse: virker å være begrunnet langs en tanke om at siden det ikke er forskjell på kabler (teoretisk og, i følge noen, i blindtester), dyre cd-spillere (for ikke å snakke om drivverk), forsterkere (jeg har vært borti folk på sentralen som mener at alle godt konstruerte forsterkere må høres like ut) o.l. så må verdens samlede hi-fi bransje (med et par unntak) sitte å innbille seg noe så helt forjævlig for i det hele tatt å klare å dikte opp den prosaen de finner på.

  Og jeg spør meg selv: hva i all verden skulle være motivasjonen for å gjøre det? At de blir så søkk-rik av å skrive slik prosa (de burde jo bli det hvis det hele er en konspirasjon for å støtte opp under den råtne hi-fi industrien, som jo må tjene søkkmye penger)? Jeg tror, for å ta vårt hjemlige blad, Fidelity, at ingen av de som skriver der (kanskje med unntak av Vadseth?) lever av det - de gjør det på sia av jobb, unger og gudene vet hva. Får de betalt? Antar de får noe betalt ja, alt annet ville jo vært et ran. Men at man blir rik å skrive for hi-fi blader? Hva tyder på det? Solgte ikke Vadseth unna deler av anlegget sitt for å finansiere Fidelity i oppstarten?

  Forøvrig: Hvor mange selskaper på internasjonal basis er det som går med store overskudd i hi-fi bransjen og som kunne tatt seg råd til å rått og hemingsløst kjøpe en 10-15 journalister med rimelige fete sjekker og utstyr? Jeg har mer inntrykk av at mye av hi-fi industrien er drevet av entusiaster som, i beste fall, håper å leve av det de gjør, men hvor det å bli rik er et langt stykke unna. For de av dere som har vært på messer eller andre steder og snakket med noen av disse produsentene (Jorma, Abrahamsen-gutta, han-som-lager-Gradient-HT - sitter dere igjen med et inntrykk av sjarlataner som gjør HVA - SOM - HELST for å selge dere utstyr til idiotisk dyre priser og som kun og utelukkende gjør det for profitten sin skyld? Og hvor mange av de som importerer hi-fi inn til Norge er blitt rik av det?)

  Så, hvis det ikke handler om penger, så må det jo handle om billig utstyr? Ja, jeg antar og håper da for deres del at skribentene i hi-fi blader får billigere hi-fi utstyr enn oss som ikke skriver for hi-fi blader. Sånn fungerer det jo i enhver "normal" bransje - jeg har vært aktiv i filmklubben og filmfestivalen i Tromsø i mange år og det er også mange år sia sist jeg betalte for en kinobillett i Tromsø. Jeg ser på det som et helt naturlig frynsegode av at jeg hadde en jobb som tok en del av fritida mi, betalte forholdsvis lite i forhold til det hva jeg gjorde og som krever en solid dose egeninteresse for i det hele tatt å ta den. Det samme antar jeg gjelder for hi-fi skribenter? Er det et problem som gjør dem og meg korrupt - pr. def. kan dere ikke tro på meg når jeg sier noe om film (i hvert fall hvis jeg så den på kino i Tromsø, for da har jeg ikke betalt for det) og dere kan ikke tro på det Trond Torgnesskar skriver om Hovland fordi han har kjøpt den? Burde det heller ikke tenkes sånn at hvis Torgnesskar valgte å kjøpe den, så er vel det det beste skussmålet den kan få, sånn omtrent?

  Hva med å snu litt på det: mener dere at folk som Robert Harley, John Atkinson, Jonathan Valin, Roy Gregory, Paul Messenger, Robert Greene, Knut Vadseth ikke har peiling på hva de driver med? Og ikke brenner for det de driver med? Sånn til tross for at de har valgt å bruke livet sitt på dette, omtrent? Og de at de har årevis med erfaring, i flere tilfeller lang utdanning og praksis innen relevante felt gjør de heller ikke mer habil? Når Robert Harley skriver om Spectral og MIT-kabler så sitter han å dikter så det står etter om innbilte forskjeller? Ditto for Vadseth, Roy Gregory og alle de andre? Hva fa*n er motivasjonen for all den prosaen i så fall?

  Jeg sliter bare med å forstå hva som er beveggrunnen for denne mistilliten mot hi-fi pressen - jeg er helt enig i at det finnes merkelige mennesker der som skriver om ting jeg knapt skjønner hva er og hører forskjeller jeg ikke hører, men seriøst: som oftest er det nå mer enighet om hvordan noe høres ut enn ikke? Jeg syns nå det er det på tvers av de bladene jeg som oftest leser (Fidelity, Hi-Fi+, TAS og Stereophile) og jeg syns ofte det korresponderer godt med det jeg selv erfarer - f.eks. skrev Hi-Fi+ om Raidho-HT rett etter Horten-messa og jeg kjente meg godt igjen i den beskrivelse de kom med.

  Hvis noen lurer på hvorfor jeg gidder å skrive dette: fordi jeg lurer så inderlig på hva det er som gjør at noen her på forumet mener at hi-fi skribenter ikke kan stoles på og at alt er enten så sjukt innmari subjektivt at fellesnevnere ikke eksisterer eller at de bare dikter uansett fordi det ikke kan være forskjeller.

  (Og hvis noen lurer, JA, jeg innrømmer det: Fidelity har betalt meg for å skrive dette. Jeg får en strømkabel. :P )
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 2. #2
  Kaare G. Opsahl
  Guest

  Myter om hi-fi skribenter

  Det er den store HiFi konspirasjonen drevet av tusentalls bedrifter med 10000 vis av tildels uvitende medarbeidere som aktivt er støttet av onde lettkjøpte skribenter. Formålet er selvsagt å flå lettlurte, naive og tankeløse HiFi junkies

 3. #3
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  17,101
  Tagget i
  2 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Hifiblekker som merkelig nok (not!) ikke har klart å tjene penger har vist at svært mye hifielektronikk låter til forveksling likt om de spiller like høyt og man kan bytte mellom dem der og da.
  Dårlige annonsefora det der...

  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  At du og jeg liker litt vreng for at det skal låte digg er ikke magi. -_RoDa_

 4. #4
  Parelius
  Guest

  Myter om hi-fi skribenter

  For meg rekker «selvbedraget» mer enn langt nok som en mulig tilgang til problemet. Og det operer på mange plan.

 5. #5
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  9,410
  Tagget i
  3 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Mbare ... mener du at det er noen mening i hifi-prosaen?

  mvh
  KJ
  You can get away with anything if you give it a good tune

 6. #6
  ØivindJ
  Guest

  Myter om hi-fi skribenter

  Tror mange drar på egne erfaringer når de velger å kritisere eller støtte opp under utsagn i bladene.

  Har ingen problemer med å lese at det er forskjelder på kabler, rør og høyttaler-underlag. Leser ikke i mellom linjene at skribenten er kjøpt og betalt.

  Leser langt mer kritisk når det er snakk om dempe-føtter og sandsekker til forsterkern, osv.

 7. #7
  Hifi Freak Voff's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Innlegg
  5,531
  Tagget i
  0 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Sitat Sitat fra Mbare
  Og jeg spør meg selv: hva i all verden skulle være motivasjonen for å gjøre det?

  Motivasjon? Hva med uvitenhet? Selvbedrag? Nå finnes det jo audioskribenter som mener at de ikke er forskjell på kabler (innenfor rimelighetens grenser). Jeg leste da vitterlig noe slikt i Hi-Fi News.
  Hva som er helt klart er at Hi-Fi skribenter generelt gjør en dårlig jobb. Jeg kan ikke forestille meg noe annet felt der tester ikke oppdager at det dyre produktet under test er et skitbillig produkt i et nytt kabinett. At ikke all bambusen som udiskutabelt finnes innen hi-fi ikke blir avslørt under test, er grunn god nok til å tvile på denne delen av journalistikken.

  Antagelig er de fleste av disse skribentene velmenende godfjotter som har like lett for å bli lurt som deg og meg.....

 8. #8
  vredensgnag
  Guest

  Myter om hi-fi skribenter

  Annonseinntekter utgjør hovedinntektsgrunnlag for de aller fleste slike publikasjoner.

  What else do we need to know?

 9. #9
  Back_Door
  Guest

  Myter om hi-fi skribenter

  Skulle jeg fått litt fart i denne tråden nå, burde jeg påstått at alle journalister er kjøpt og betalt..
  Men dessverre, det gjør jeg ikke.
  Et problem for en journalist i lille Norge, er kanskje at miljøet er så lite, personlig og gjennomsiktig? Da kan det bli vanskelig å være negativ i en del sammenhenger.
  De audiofile er delt opp i to hovedleire,med en del som også befinner seg et sted i midten.
  Jeg tror at journalistene i hifipressen for det meste tilhører den ene spesifikke leiren. Dette er da gjerne den forståelige grunn til at deres meninger ofte samsvarer med de andre i samme leir, og som vi på dette forum har kalt subjektivister. Kanske er det mere interessant å ha som jobb å teste utstyr og effekter som man i utganspunktet selv har litt tro på? Når redaksjonen i de aktuelle magasiner pålegger sine journalister å teste f.eks. dyre kabler, kan det ikke være lett for en stakkars journalist dersom han er en uforbederlig objektivist? Det trenger ikke være verre enn det, og dermed ingen større grunn til å mistenke noen for uærlige hensikter.
  Uansett hvilken leir man tilhører, er det vel entusiasmen som driver de fleste i denne bransjen? Var det penger som var drivkraften, ble man vel heller aksjemegler?

  For ordens skyld, kan det være relevant å skille den redaksjonelle begrunnelse for driften, og den enkelte journalists personlige motivasjon og integritet i jobben.

 10. #10
  Hifi Freak Voff's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Innlegg
  5,531
  Tagget i
  0 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Sitat Sitat fra Karma
  .
  De audiofile er delt opp i to hovedleire,med en del som også befinner seg et sted i midten.
  Jeg tror at journalistene i hifipressen for det meste tilhører den ene spesifikke leiren. Dette er da gjerne den forståelige grunn til at deres meninger ofte samsvarer med de andre i samme leir, og som vi på dette forum har kalt subjektivister. Kanske er det mere interessant å ha som jobb å teste utstyr og effekter som man i utganspunktet selv har litt tro på? Når redaksjonen i de aktuelle magasiner pålegger sine journalister å teste f.eks. dyre kabler, kan det ikke være lett for en stakkars journalist dersom han er en uforbederlig objektivist? Det trenger ikke være verre enn det, og dermed ingen større grunn til å mistenke noen for uærlige hensikter.
  Jeg liker ikke dette objektivist/subjektivist tullet. Det finnes ingen objektivister. Men man må kunne forvente at folk som tester ting har en kritisk tilnærming til produkdet, metodikk og seg selv. Dette synes å mangle....

 11. #11
  Hifi Freak Nikko03's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Innlegg
  3,974
  Tagget i
  0 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Jeg tror hifi journalistene gjør dette av entusiasme for hobbyen.
  De har hørt mye utstyr det finnes ingen grunn til å tvile på at de mener det de skriver om produktet uavhengig
  av eier forhold.
  men en ting vil jeg beskylde dem for å det er å bli litt pris blinde. Men når du blir utsatt for så mye bra utstyr ,til de ville prisene
  så skulle det vel bare mangle om du ikke synes at gjenstanden til slutt er verdt prisen
  Musikere pensjonerer seg ikke, de slutter når det ikke er mer musikk igjen i dem."Louis Armstrong "

 12. #12
  ØivindJ
  Guest

  Myter om hi-fi skribenter

  Sitat Sitat fra Karma
  Uansett hvilken leir man tilhører, er det vel entusiasmen som driver de fleste i denne bransjen? Var det penger som var drivkraften, ble man vel heller aksjemegler?
  Ja. Tviler på at timelønnen er særlig høy for den flytte jobben de gjør med det tyngre utstyret.

 13. #13
  Bransjeaktør Orso's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  10,586
  Tagget i
  11 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Kjøpt og betalt trenger de ikke å være, men som andre nevner så er selvbedrag en god forklaring.
  Representerer lydogakustikk.no og vera-audio.com

 14. #14
  Back_Door
  Guest

  Myter om hi-fi skribenter

  Sitat Sitat fra Voff


  Jeg liker ikke dette objektivist/subjektivist tullet. Det finnes ingen objektivister. Men man må kunne forvente at folk som tester ting har en kritisk tilnærming til produkdet, metodikk og seg selv. Dette synes å mangle....
  Er enig i at det høres tullete ut. Poenget mitt var bare å belyse hvordan vi deler oss opp i ulike leire. Noen fanatiske på yttersidene, andre mer moderate i midten.Selv om benevnelsene er dumme, vet de fleste på dette forum hva jeg sikter til..
  Metodikk er uansett ofte et ressursspørsmål i en redaksjon.

 15. #15
  brand-x
  Guest

  Myter om hi-fi skribenter

  Hvem eller hva lever denne bransjen av ? Myter i denne sammenheng.... har de kun rot i en genuin interesse for den subjektive opplevelse Er de kjøpt og betalt av en bransje som for tiden sliter i en ..... motbakke....? Var de kjøpt da bransjen kun hadde nedoverbakke


  Jeg tror definitivt ikke att salget av K.Vadset`s lydverk var avgjørende for att bladet skulle overleve. Derimot er de som alle andre ( fagblad etc. ) avhengig av annonsører for i det hele tatt ha livets rett... Opprettholder de aktive annonsører ved å omtale "deres" produkter i ett sløret bilde kvalitativt....Garantert ikke... Still spørsmålet til deg selv hvis du hadde vært aktør i bransjen.. Hvor mange annonser hadde du giddet betalt for hvis bladet "slaktet" profesjonen din med dertil risiko for minkende eksistens...?? 1 gang...i beste fall 2 ganger...

  Tråden disse hifi skribenter henger i er særdeles tynn og tøffhet betaler seg ikke, riskoen er betydelig for att deres genuine interesse forsvinner fra hyllene og postkassen våres... De vinner på total oppriktighet men til syvende og sist er denne oppriktigheten subjektiv... Og derfor null verdt som bevis... Og ikke tror jeg vi trenger denne totale form for oppriktighet.. Da er det bedre med litt rosa filter i omtalene, for dermed å gjøre de aller fleste tilfreds.. Og dermed overlever skribentene, magasinet, annonsørene og vi selv får vår dose tilfredshet og irritasjon + noen tråder på sentralen i ny og ne om bladets/skribentenes troverdighet...

  Mytene er der fordi det er sannhet med modifikasjoner...

  De er kjøpt og betalt ellers hadde de ikke overlevd, vi glemmer bare av att også vi kjøper dem..

  mvh
  Kjell P..

 16. #16
  Overivrig entusiast eldo472's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Tranby
  Innlegg
  832
  Tagget i
  0 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Mytene om HI-Fi skribentene som lar seg påvirke er vel like sanne som myten om at de store elektronikk gigantene systematisk lager produkter med dårlig lyd for å spare penger (..og lure kundene).

  Greit med noen rosa filtere. Media har en egen evne til å fremheve det negative som igjen virker selvforsterkende med ødeleggende virkning.

 17. #17
  Æresmedlem tkr's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2007
  Sted
  Nede i fjæresteinene
  Innlegg
  15,624
  Tagget i
  2 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Sitat Sitat fra brand-x
  Hvem eller hva lever denne bransjen av ? Myter i denne sammenheng.... har de kun rot i en genuin interesse for den subjektive opplevelse Er de kjøpt og betalt av en bransje som for tiden sliter i en ..... motbakke....? Var de kjøpt da bransjen kun hadde nedoverbakke


  Jeg tror definitivt ikke att salget av K.Vadset`s lydverk var avgjørende for att bladet skulle overleve. Derimot er de som alle andre ( fagblad etc. ) avhengig av annonsører for i det hele tatt ha livets rett... Opprettholder de aktive annonsører ved å omtale "deres" produkter i ett sløret bilde kvalitativt....Garantert ikke... Still spørsmålet til deg selv hvis du hadde vært aktør i bransjen.. Hvor mange annonser hadde du giddet betalt for hvis bladet "slaktet" profesjonen din med dertil risiko for minkende eksistens...?? 1 gang...i beste fall 2 ganger...

  Tråden disse hifi skribenter henger i er særdeles tynn og tøffhet betaler seg ikke, riskoen er betydelig for att deres genuine interesse forsvinner fra hyllene og postkassen våres... De vinner på total oppriktighet men til syvende og sist er denne oppriktigheten subjektiv... Og derfor null verdt som bevis... Og ikke tror jeg vi trenger denne totale form for oppriktighet.. Da er det bedre med litt rosa filter i omtalene, for dermed å gjøre de aller fleste tilfreds.. Og dermed overlever skribentene, magasinet, annonsørene og vi selv får vår dose tilfredshet og irritasjon + noen tråder på sentralen i ny og ne om bladets/skribentenes troverdighet...

  Mytene er der fordi det er sannhet med modifikasjoner...

  De er kjøpt og betalt ellers hadde de ikke overlevd, vi glemmer bare av att også vi kjøper dem..

  mvh
  Kjell P..
  Et særdeles godt innlegg, IMO!
  mvh
  If you want to make God laugh, just tell Him that you have made plans
  Musikkserver - Mac Mini - Metric Halo ULN 8 - 2 x CJ Premier 350 SA - Overkill Encore- Tannoy ST 100
  Verdier la Platine - SME V/ London Decca Reference - FR 64 S/Kondo Audio Note Io II -SAEC WE 308L/ Koetsu Coralstone- Soundsmith DL103 Gold - Manley Steelhead ....Apogee Big Ben digitalklokke. Strømførende kabler

 18. #18
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jun 2007
  Innlegg
  1,374
  Tagget i
  0 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Hmm... når jeg leser denne tråden så slo det meg at ganske ofte så reklamerer grossist/butikk "A" for et produkt med at det har fått strålende omtale/test i hifimagasin "X", gjerne i samme magasin eller via sine egne salgskanaler.

  Betyr det at produsent/grossist/butikk anser dette som et viktig salgsargument for å overbevise oss kunder til å kjøpe akkurat deres produkt? Videre er journalisten (Magasinet) er avhengig av reklameinntekter for å holde magasinet levende.

  Vil dette ha en påvirkning på relasjonen mellom journalist og produsent?
  Er det en velbalansert vektstang som sikrer så objektive tester som mulig eller ligger loddene på samme siden av vekten?
  Velger selv å tro det første, men forsøker alltid å teste/lytte til et produkt selv før kjøp. (Mine ører, min musikk, mine preferanser på lyd..)

 19. #19
  Hifi Freak tweakMan's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Innlegg
  6,203
  Tagget i
  0 Innlegg

  Myter om hi-fi skribenter

  Er det Stereophile som er så streng på å holde nøytraliteten ved like at da en av deres ansatte bistod i ett
  opptaksprosjekt av en SACD kunne vedkomne ikke på 5 år teste dette firmaets produkter formelt i bladet.
  Vedkomne deltok til og med gratis og betalte alt selv, ned til pulverkaffen han drakk!

  Det er noe med å være lidenskapelig opptatt av lyd!!!

  Det å være lidenskapelig opptatt av å finne feil, er bare trist!

  mvh
  ..

 20. #20
  Æresmedlem HCS's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2007
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Innlegg
  20,012
  Tagget i
  21 Innlegg
  Torget
  1

  Myter om hi-fi skribenter

  Sitat Sitat fra Imperial
  Er det Stereophile som er så streng på å holde nøytraliteten ved like at da en av deres ansatte bistod i ett
  opptaksprosjekt av en SACD kunne vedkomne ikke på 5 år teste dette firmaets produkter formelt i bladet.
  Vedkomne deltok til og med gratis og betalte alt selv, ned til pulverkaffen han drakk!

  Det er noe med å være lidenskapelig opptatt av lyd!!!

  Det å være lidenskapelig opptatt av å finne feil, er bare trist!


  mvh
  ...og en ser fort hvilke som hører til hvilken kategori i denne tråden...Enten det være seg den ene...Eller, dessverre, den andre...
  “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

Side 1 av 4 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed