Det er to forskjellige ting her. Ene er til film og andre til TV. Til film så brukes i dag 24 fps og det er altfor lavt og fører til synlig hakking. HDMI 2.0 støtter opp til 60 fps og det jeg primært tenker på.
Til TV brukes det vel i dag 50 Hz med progressivt bilde og det blir noe annet. Det har vel med sendingene alene. Her kan man øke til f.eks 100 eller 120 Hz. Og i fremtiden enda mer.
Jeg er enig med deg at det vil gi større effekt i stua med å øke frameraten. Jeg har sett opptak av fotball med 240 Hz, og det var helt fantastisk, med skarpe bilder selv i de verste panoreringene!
Njaaa..
Jeg har ikke problemer med 24fps, men det var synd at 48fps samt [48/(1001/1000)] ikke ble ble en del av HDMI 2.0. Så det blir ingen Hobbiten på UHD/48fps med det første. (Nå var jo filmen mastret i 2k, men på UHD hadde man ihvertfall kunnet beholdt hele fargeoppløsningen).
Pga begrenset båndbredde og teknologibegrensninger var det en stund uvisst om man skulle gå for 720p50 eller 1080i50. Dessverre ble det 720p50, men jeg tror Viasat Sport og enkelte andre sender i 1080i. Det ironiske er at HD-kameraene (ihvertfall før i tiden) filmer i 1080i50 og blir linjeflettet til 720p50, for så å bli sendt via tv-dekoder oppskalert til 1080i, som igjen blir linjeflettet av TV'en. Unntaket er om man bruker CAM, da beholdes signalet progressivt hele veien. (Men bruker man Riks-TV er man fu**** uansett pga. den ekstremt lave bitraten). Hadde det ikke vært for at det var amatører som sørget for at 720p ble standarden, så hadde vi hatt et mye bedre TV-bilde i dag. De fleste TV'er gjør en grei jobb med å deinterlace 1080i, og Panasonic/Pioneer var helt konge på det.
Kurositet: OL i vancouver ble produsert i 1080i60, som så ble konvertert til 1080i50 før det ble sendt til NRK. Som så konverterte dette til 720p50, som så ble oppskalert til 1080i i Altibox-dekoderen min (med mefølgende tap av halvparten linjene), som så ble deinterlacet i TV'en min. Allikevel husker jeg at OL i Vancouver hadde bra bildekvalitet. Men det kunne blitt mye bedre..
ESPN var de første som begynte å produsere alt i 1080p60 (men har sikkert begynne å filme med enda raskere fps internt i kameraene, noe som muliggjør myke bevegelser ved slow motion replay) noe enkeltgjør konvertering til både 1080i og 720p. Jeg vet ikke om NRK har begynt å filme i 1080p50.
Å produsere i 100/120fps er nok en fjern drøm, det blir krever mye mer datarate for en marginal forbedring og utskiftninger av backbone og konsumentutstyr. og 50/60fps *ER* nok til passiv titting, mens man ved spilling som krever reaksjonsevne kan ha utbytte av å ha 100fps. Du har sikkert sett fotball på en TV som har frame interpolation til 240fps, og dette er ikke det samme som 240fps. Det du kaller fantastisk får jeg svettetokter av. (Apropos det, så var jeg på hifiklubben med en venn for å høre på surroundanlegg. De hadde frame interpolation på maximum på en film, og det var komplett umulig å få noe inntrykk av lyden da vi begge sto og irriterte oss grønne av det helv**** bildet)
Til slutt: OLED sliter med oppløsning på bevegelige bilder. Jeg mener det ligger fortsatt på 300linjer, kanskje noe over dette, og det er derfor det ikke snakkes høyt om dette i produktbladene, man kan motvirke dette noe med interpolasjon, men det gir igjen andre artifakter. Sammenlign dette mot en plasma som beholder full oppløsning på på 1080 linjer på selv de raskeste panoreringene.
Alt i alt vil jeg påstå at Pana VT60/ZT60 og Pioneer 9G fortsatt har noen ess i ermet, og har mulighet for et bilde som overgår selv nyeste generasjon OLED, unntatt i sortnivå. Siste generasjon Panasonic-plasma har større mulighet for å oppnå korrekte farger, da de har et fungerende CMS, MEN om man har en Pioneer 9G har man mulighet for å gå inn i servicemenyen og tweake spenningsnivået til skjermen. Man kan dermed få et sortnivå som er på høyde med OLED (dvs så sort at man ikke kan se rammen, selv i stummende mørke..etterhvert kan man kanskje såvidt skimte skjermen om man har en helt sort bakgrunn, så absolutt sort er det ikke, men det er såpass uendelig lite at man ikke har sjangs å se når det er noe annet på skjermen). Fargene kan man så korrigere med f.eks en ekstern LUTboks. (DVDO DUO, Lumagen Radience, eecolor), og man har dermed en skjerm som varer 10år til

Og husk at UHD nedskalert til 1080p gir et ganske mye bedre bilde enn Blu-ray. 2 ting: Kilden av høyere kvalitet, og når man skalerer det ned vil man fortsatt få et bilde som er skarpere enn Bluray. I tillegg vil man i praksis få 4 ganger høyere oppløsing på fargeinformasjonen, som nå vil ha full 1080p oppløsning. Så man MÅ ikke ha 4K for å få utbytte av UHD. (Man mister uansett det overlegne fargerommet/HDR som de nyeste toppmodellene fra Samsung/LG/Panasonic OLED vil støtte, men bildet vil fortsatt være ganske tøft

)