Hei Vidarn.
Det du etterlyser er dessverre nærmest en umulighet. Med en gang du beveger deg inn på dette området så har du nærmest utelukket 99% av det kommersielle markedet. En makspris på 10000 for å dekke ditt behov utelukker nok også den siste prosenten - iallfall ift. min oversikt over hva som er tilgjengelig. Jeg snakker da om nye varer og ikke hva du evt. skulle klare å komme over på bruktmarkedet. Jeg mistenker også at det er en grunn til at du spør... du finner lite eller ingenting
For å trekke deg enda lengre ned, så kan det være greit å nevne noen forhold som gjør ditt behov enda mer krevende å dekke.
Vi kan grovt sett dele subwooferløsninger inn i fire kategorier og hvor kapasitet og følsomhet er forskjellig hvis vi sammenligner med samme element brukt i de forskjellige konstruksjonene. Jeg vet ikke noe om dine kunnskaper, men gir en kortfattet forklaring uten å gå i detaljer (alt har sine fordeler og ulemper)
1. Hornbassløsninger som har høyest følsomhet og kapasitet i hele det benyttede frekvensområdet, ofte en del høyere følsomhet enn basselementet i seg selv. En hornbass vil typisk kapasitetsmessig tilsvare mer enn 2 bassrefleksbasser, ofte mer i subbassregionen.
2. Varianter av bassrefleks, herunder også slavebassystem som opprettholder høy følsomhet nedover i subfrekvensene, hvor bassporten gir støtte der elementet naturlig ruller av. I et optimalt flatt tunet bassreflekssystem, så kan elementets følsomhet opprettholdes helt ned til nedre knekkpunkt (-3dB). En bassreflekssub tilsvarer oftest i størrelsesorden 3-4 ganger kapasiteten til en lukket kasse subwoofer.
3. Lukket kasse subwoofer vil alltid rulle av et godt stykke over elementets resonansfrekvens. Følsomheten avtar derfor ved synkende frekvens, ofte fallende fra et sted mellom 100-200Hz og nedover. Hvor mye output du kan få ved f.eks 20Hz er utelukkende styrt av elementets membranareal og maksimale slaglengde. Her er det ingen hjelp å hente ift. horntrakter eller bassreflekstuber. For å evt. korrigere for avrullingen trenger man en korreksjon, best løst med en form for aktiv krets. Ved behov for nivåløft i de laveste oktaver så øker også kravet til effekt. Allikevel har lukket kasse betydelig høyere følsomhet og kapasitet enn dipolsystem... og nå er vi langt ned i næringskjeden
4. Dipol/cardioide bassløsninger vil i tillegg til elementets naturlige avrulling nedover (som en uendelig stor lukket kasse) og få et ytterligere fall som en funksjon av "akustisk kortslutning" mellom fremsiden og baksiden av kassen/baffelen. Dette nivåfallet utgjør -6dB/oktav fra det punktet den akustiske kortslutning (også kalt dipol peak) inntreffer og hele veien ned så langt som subwooferen benyttes. Det finnes dipolløsninger som korrigerer for dette fallet (se ripol), men kapasitetsmessig så får man dette tapet med seg nedover uansett dipolløsning. Så hvis f.eks. dipolpeaken er lagt til 200Hz (bestemt av baffelens bredde/dybde), så vil man ha mistet ca -14dB kapasitet (dipolpeaken ligger +6dB) ved 20Hz sammenlignet med en lukket kasse. 14dB tap i kapasitet tilsier at du må ha 4-6 slike dipolbasser for å få kapasiteten til en lukket kasse med samme element.
Det er en del krysser og B-er i sammenligningen over, som at rommet og høyttalerens kobling til dette ikke er medregnet osv. Men det gir allikevel en grei pekepinn på hvorfor vi ikke ser så ofte dipolløsninger kommersielt. Videre så ser vi stort sett dipolløsninger til musikksystem og ikke hjemmekino. I et stereooppsett aksepterer vi ofte at den aller laveste oktav, et sted mellom 20 og 40Hz ikke er hensyntatt. Da kan vi også tillate oss å skalere ned det dipole bassystemet...
Dipol bassystem til hjemmekino stiller ytterligere krav til kapasitet. LFE kanalen mater ut 10dB høyere nivå i bassen enn en stereo musikkavspilling gjør. 10dB går på bekostning av hvor høyt satellittene kan spille, siden sub-ene går da enda tidligere i metning. Altså har man i praksis redusert kapasiteten i systemet med ytterligere 10dB.
Hvis selvbygging er helt uaktuelt så kan du titte til PA-verden. Her finnes noen produsenter som lager cardioid subwoofere. Disse har tilnærmet samme egenskap som dipoler ift. å ikke trykksette rommet og spare naboen for besvær, samtidig som de tillater plassering nærmere frontveggen. Hvordan de trykksetter rommet beror på konstruksjonen (ofte er de bastarder mellom såkalte aperiodiske løsninger og rene cardioider) og priser har jeg liten peil på... jeg er tross alt diy-er ;D
Edit: Anbefaler allikevel å bygge selv... det er lærerikt og gøy og så kan du for de 10 høvdingene bygge det et heftig innstegs dipolsystem som kvalitetsmessig spiller ringer rundt det meste som er å få kjøpt.