Ja denne tråden engasjerer og går fortsatt sin gang.
At økt tilgang til alkohol, fører til økt omsetning og økt totalforbruk,og større helseskader, både akutte(helgefylla), og kroniske(økt konsum), er sikkert alle enige om.
Å styre dette er en politisk oppgave hvor meningene er forskjellige.
Så ser jeg at mange setter pris på Faustino I, og det forundrer meg, også at Spansk vin generelt er populær.
Nei, god rødvin er Bordeaux, bløt og i store slurker, det er saker det.
Så en liten historie.
Jeg bodde der i noen år midt på 70-tallet, og jeg spurte en gang om det var fint på disse vinslottene.Men,nei,svaret var at slottsherren var fattig og tjente ikke penger men var bundet til å føre famiiebedriften videre. Han satt i et hjørne på slottet med stearinlys og hadde ikke råd til mye strøm. Men god vin og ost hadde han sikkert.
Jeg syklet ofte forbi et slott, Chateau Maison Haut Brion, og Chateau Haut Brion.Utenfor sistnevnte punkterte jeg på noe flaskeskår og kom i prat med en arbeider der. Til trøst fikk jeg kjøpe en kasse vin,20 flasker omtrent til 12 kr, flasken.Jeg bandt tre-kassa bak på sykkelen og sylet forsiktig hjem, delvis leide jeg sykkelen for å komme trygt hjem med kassa.
Ellers kjøpte jeg rødvin på Carrefour og Casino Supermarche, ofte Chateau Citran 1971 til ca. Kr 15'- pr. flaske. Og mange andre slottstappede viner.
Jeg prøvde dengang å spørre franskmenn om vin, men det var lite å få ut av det.Det var ikke noe poeng.Nesten all vin var god, til normal pris, 12-30 kr,var det normale. Noen sa at St.Emilion var best mens andre foretrakk Pomerol, andre sa Medoc eller Graves,
men alt var bra. Bon! De er vokst opp med dette.Slik forstod jeg dette slik jeg kunne fransk dengang.
Nå har jeg hørt at det er ikke så vanlig lenger å drikke vin til lunch når man skal kjøre til jobb igjen etterpå. Og de yngre drikker mindre enn før i tida.
Dette er lenge siden, og etterhvert ble disse viner vurdert i amerikanske vinblader og i andre land,og noen slott er blitt kjøpt opp av japanere og andre tror jeg. Så har prisene blitt jekket opp så den kassa jeg syklet hjem med den gangen ville være verd noen tusen i dag.
Jeg kan ikke huske at det var noen spanske eller italienske viner i vanlige butikker den gang og franskmenn trengte det ikke heller.
Jeg tror Frankrike beskytter sine egne vinintresser, lett å forstå.Betydelig industri.
Men igjen bløt Bordeaux vin i store slurker med litt luft, veldig god.
Til slutt.I Frankrikes befolkning finnes store alkoholskader og derav familiære og sosiale problemer, noen ganger selvvalgt og bevisst,
men det vesentlige er vel lett tilgang og stort totalkonsum.Tradisjon også.
I Norge er vi ikke der ennå.